Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak postupovat při nácviku aportu?
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Walda
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 14:22
- Nahlásit

Aknah

Myslím Tvoje body, článek jsem nečetl.

Aknah
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 14:27
- Nahlásit

Walda
a mel by si pro mne nejakou radu, tu co jsem dostala se Ti nelibi? ja myslela, ze pes musi pochopit, ze kdyz mi to prinese, tak se spolu o to budem pretahovat, prototoze to ma rad, pretahuje se rad o cokoli.

Walda
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 14:51
- Nahlásit

Aknah

No, projdi si tu starší témata o aportu.

Jinak stejně jako včera:
Pokud se pes rád přetahuje, musíš dát na šňůru aport, ne psa.
Pamlsek vůbec nevytahuj, samotný aport je odměna. Jenom pokud pes nepouští, můžeš zkusit aport vyměnit za pamlsek.
Neházej mu k aportování cokoli, nejdřív aportujte jednu oblíbenou věc. Až to bude umět, bude aportovat všechno.
Pro aport nikdy nechoď Ty a nikdy ho nezvedej ze země, to musí udělat pes.
atd.

jana33
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 14:58
- Nahlásit

Aknah
Walda má pravdu,chce si to pročíst starší témata a začít od začátku. Základem je,že mnoho lidí považuje aport za strašně jednoduchý,ale při tom je to jeden z nejsložitějších cviků.protože v sobě obsahu (pokud ho děláš tak jak se má) několik povelů a cviků najednou - vyslání,uchopení,donesení, držení a pouštění. A samozřejmě taky ovladatelnost typu pes sedí u nohy,kolem něj lítaj aporty a on čeká,pro který ho vyšleš,případně na cestě za aportem ho posadíš,pošleš pro jinej,ale to už je vyšší škola a patří spíš do lovečiny. Ale určitě bych psa nejdřív učila pořádně držet a pouštět, používala stopovačku a držela se zásad,který Walda popisuje výše. A hlavně,pokud chceš pesana naučit aport opravdu dobře,tak platí zásada - aport není hra,ale cvik,tudíž se řítíš cestou do pekla,poku během procházek házíš klacíky apod. a netrváš na plným provedení cviku,to samé platí pro veškeré rádoby aportovací hry

Ketrin
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 15:07
- Nahlásit

Pro aport nikdy nechoď Ty a nikdy ho nezvedej ze země,
dodatek - pes se musí naučit i to, že né každý aport je pro něj, tj.např. mám posazené dva psy, hodím několik aportů a vyvolávám jménem, kdo pro něj pude. A pro některý jdu třeba taky já. Účelem je aby pes zachoval klid a nevyrážel bez povelu.
Ale to se dělá až když je zvládnutý základ - uchopení, přinesení, odevzdání.

Walda
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 15:10
- Nahlásit

Ketrin

Jo. Já zas položím na zem do řady aporty, jdeme podle nich a chlupáč nosí jen ty, které mu ukážu.

Aknah
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 15:15
- Nahlásit

jana33
souhlasim, jen se s waldou rozchazite v tom provazu, walda rika provaz na aport, ty na psa.

nektere rady jsou pro nas nepouzitelne, pokud aport nezvednu ja tak jsme za chvili bez hracek, klidne je tam necha.

klaciky nehazime jedine na cem se uci drzet a prinaset, zatim pes na voditku, tak je frisbeecko.

kdyz ono to nejde az tak uplne vsechno dodrzet, behame agility a tam mu hazim hracku, aby bezel i za posledni prekazku, hracku veme a odnese si ji treba do tunelu, kdyz ho volam, prijde bez hracky.

ale jdu si najit starsi diskuze aprocist to, treba tam bude neco budu moci uplatnit

jana33
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 15:21
- Nahlásit

Aknah
No já abych se přiznala nemám zkušenost s přivazováním aportu,třeba by to u vás fungovalu. Já tu stopovačku hlavně myslím během cvičení na stálo,abys ho mohla přitáhnout,když bude zdrhat a kravit a chtít,abys ho honila. Jinak je taky dobrý když odhodíš aport a máš ještě nespolehlivýho psa,mít psa na vodítku,běžet pro aport s pesou na vodítku,u aportu trochu zpomalit,aby ho mohl vzít a běžet dál. Co se agility týká,tak mu klidně hačku házej,ale musí to být BEZ povelu a být tebou,tak si vyhradím jednu hračku,kterou na to budu požívat.
nektere rady jsou pro nas nepouzitelne, pokud aport nezvednu ja tak jsme za chvili bez hracek, klidne je tam necha.
proto bych se na celej aport vydlábla a cvičila povel vezmi a drží

AOZ
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 15:27
- Nahlásit

Aknah
Tak až budeš pročítat, tak zjistíš, že v tom nejsi sama

Já přišla na to, že pro nás je jediná možnost, to fázování, a na aport má prostě jenom činku,ale mám problém, že drž, dělá blbě v klidu, ale když dám drž a pak s ním běžím,na vodítku, tak drží úplně v pohodě. Pořád ještě je tady pro mě ta možnost uvázání aportu.

jana33
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 15:31
- Nahlásit

AOZ
Ale to jste na dobrý cestě,většina pesanů má hlavně ze začátku problém držet aport v klidu,proto se právě i radí běhat se psem na vodítku a tak ho učit aport brát. Ze začátku se ani nemá vyžadovat předsedání,chce to čas a postupně

AOZ
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 15:42
- Nahlásit

jana33
trošku jsi mi zvedla náladu

jana33
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 15:45
- Nahlásit

AOZ
To jsem ráda)) Každýmu pesanovi to trvá jinak a je lepší se delší dobu zdržovat základy,než je odfláknout. Takže pokud ti takhle hezky na vodítku bere,tak je to super! Můžeš s ním běhat s povelem drží,přitáhnout si ho a drbat ho pod bradou,tak aby aport nemohl vyplivnout a dobu prodlužovat. Tím se postupně bude učit aport držet i v klidu

Aknah
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 15:50
- Nahlásit

jana33
dekuju, na agility je urcite bez povelu, to mu jen hodim a on za tim leti

neucim ho povel "aport" jen zatim "chyt" a porad drzim frisbee v ruce a kdyz chyti, tak se pretahujem

Walda
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 15:51 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

jana33

běžet pro aport s pesou na vodítku,u aportu trochu zpomalit,aby ho mohl vzít a běžet dál

To je dobrá možnost. Pes se naučí dobře vybíhat a brát aport z přímýho běhu, nepřebíhat ho.

Dokonce se to někdy dělá tak, že chlupáče podrží pomocník a aport je na půl cesty mezi nimi a páníčkem. Pes pak sbírá aport přímou cestou k psovodovi.

AOZ
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 16:05
- Nahlásit

jana33
já se k těm základům musím vracet, to je jediné co mě na tom trochu, no trochu víc vadí. ale pro příště mám jasno, žádný nácvik hravý aport

Walda
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 16:17
- Nahlásit

AOZ

pro příště mám jasno, žádný nácvik hravý aport

To nemůžeš ale nikdy vědět. Na cvičáku jsme měli včera poprvé borderku a ta šla po aportu jak divá, cestou k němu ho ještě vyštěkávala. S tou to bude hravou cestou radost.

jana33
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 16:20
- Nahlásit

AOZ
Ale tohle všechno je taky hravý aport Ale lidi si zaměňují hravou metodu výcviku aportu a hru "na aport",to je rozdíl.
Walda
JJ naučí se plnej zákus z běhu,nehledě na to,že se to dá použít i pokud právě pes kraví a nechytá aport pořádně,ale pohazuje si s ním,tak nezpomaluješ,ale běžíš a vlastně mu nedáváš šanci ten aport sebrat,aby se naučil,že jestli aport chce,musí ho zvedat hned a bez debat
Dokonce se to někdy dělá tak, že chlupáče podrží pomocník a aport je na půl cesty mezi nimi a páníčkem. Pes pak sbírá aport přímou cestou k psovodovi.
Jo to děláme s míň zkušenýma pesanama na cvičáku taky. Pokročilejší nechávají psa odloženého,cestou odhodí aport sami,kus ještě odejdou a pak psa přivolávají s povelem přines

AOZ
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 16:31
- Nahlásit

Walda
já chci zůstat u plemene AST, nebo možná SBT, ze začátku byl u nás zájem paráda, ale pak nic. Psala jsem to už několikrát. A právě proto, abych se vyvarovala tohoto, tak to příště vezmu jako cvik, po fázích. Ale faktem je, že to spíš byla hra na aport, nevím. jasně, že jsem to někde zmastila, ale fakt nevím kde a proto to příště udělám jinak.
jana33
pro Ozzyho už nic není hravý aport. nenávidí ho a já pomalu taky.

jana33
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 16:34
- Nahlásit

AOZ
Tu hru mu z toho musíš udělat,musí ho to bavit,ale musí to být hra podle tvých pravidel Ale neházej flintu do žita,já začala učit aport zanedbanýho labroše až ve třech letech

AOZ
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 16:41
- Nahlásit

jana33
A v tom je problém, já do toho jdu s pocitem, zase mi zdrhne. To si takhle cvičím, pár měsíců zpátky,vše ok, tak vytáhnu aport, pes se na mě podíval a utek. Přísahám, že jsem mu v životě nic neudělala.Prostě to nechce. Proto, když cvičím na vodítku drž, jsem v klidu, utéct nemůže, sice hází obličeje, ale to mi nevadí.zanedbanej není mám ho do mala a bude mu 6 let.

Walda
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 16:48 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

AOZ

ze začátku byl u nás zájem paráda, ale pak nic
jsem to někde zmastila, ale fakt nevím kde

Většinou je to tím požadavkem předčasné přehnané přesnosti, předsedání a tak. Ale i přes to se dá dostat, fakt jo.

AOZ
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 16:54
- Nahlásit

Walda
to je možná ono, přestal v době kdy jsem chtěla, aby předsedal, do té doby byl aport na šňůře a já si ho k sobě, když bylo třeba přitahovala. ale jestli je mu rychle po cca 6 měsících, tak to nevím. začali jsme v půl roce a tak kolem roku, že půjdeme na zkoušky tak už to musíme začít pilovat

jana33
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2007 17:00
- Nahlásit

AOZ
já to nemyslela,že je zanedbanej. Můj labroš,když jsem si ho brala,byl zanedbanej a týranej
Souhlasím s Waldou,že to je tím,že jsi na něj moc tlačila,znechutila jsi mu to. Chce to vzít od začátku a v klidu,být tebou,tak aport bude jediná věc,se kterou si budu se psem ochotná hrát a budu si s ním před ním hrát i sama,prostě mu musíš ukázat,že to není pruda. Nezapomínej,že máš teriéra,a ten když se zabejčí......

jazis
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2007 07:04 - Změnil/a: jazis
- Nahlásit

ahoj všichni potřebuji radu .Když hodím mé fence aport tak mi pro něj běží i ho vezme ho do tlamy,ale než ke mě dojde tak ho buď pustí nebo ho překusuje,jakmile si jí chci předsednout pustí ho automaticky. díky moc

slony
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2007 08:27
- Nahlásit

jazis
jakmile si jí chci předsednout pustí ho automaticky

skus rozdelit nacvik aportu na fazy, separatne trenuj drzanie najprv v klude (stoj / sed) , neskor v pohybe (chodza u nohy) . Ked to spolahlivo psina zvladne tak predsadnutie a nasledne spojit aport do jedneho cviku

jazis
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2007 17:04
- Nahlásit

zkusím to díky ,

jazis
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2007 17:37 - Změnil/a: jazis
- Nahlásit

Co myslíte má cenu začínat, když je fence 5. let chodit na cvičák?

Walda
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2007 17:52
- Nahlásit

jazis

Proč o tom uvažuješ, co od toho čekáš?

jana33
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2007 20:31
- Nahlásit

jazis
Jak už jsem psala,náš labroš byl týranej,brala jsem si ho v roce a půl,rok ho dávala dohromady a na cvičák s ním začala chodit ve třech letech,kdy jsem s ním začala i dělat lovečinu. Nikdy není pozdě

jazis
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2007 20:57
- Nahlásit

Walda

Proč o tom uvažuješ, co od toho čekáš?

Protože jí mám v paneláku nechci ,aby byla znuděná což na ní začínám pozorovat a myslím si ,že ZM by jsme mohly zvládnout,proto jsem se ptala na ten aport ostatní zvládáme tak z poloviny.
Mám jí z útulku a chodily jsme 2.měsíce přes prázdniny pak jsem to vzdala (vím chyba ,byly jí tak 2.roky).
Teď bych se tam ráda vrátila ,ale aby to pro ní nebyla jen zátěž vzhledem k věku.Tak to raději zkonzultuji s vámi je vidět že jste profíci.

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání