| Autor |
Zpráva |
barona
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 10:25
- Nahlásit
Chtěla bych naučit psa aportovat? Myslíte, že to zvládne i když už jsou mu 2 roky?
Někde jsem četla, že základ je, když má pes zájem o přetahování, což ten náš má teda fakt šílený!
Ale bohužel nevím, jak postupovat. Když se o to snažím, tak mu danou věc hodím, on k tomu radostí letí, ale pak kolem mě běhá a už mi to zpátky nepřinese.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 10:33
- Nahlásit
barona
ak je to takto, tak nebudes mat problem Hladaj, o aporte je toho tu uz vela popisaneho
|
barona
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 10:37
- Nahlásit
a taky je problém v tom, že za chvilku si najde jiný objekt zábavy a na mě i aport z vysoka kašle...
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 11:03
- Nahlásit
barona
mě bylo doporučeno výcvik rozfázovat..a aport ze začátku vůbec neházet takže mi učíme"drž aport" a až to jednou budem umět postoupíme dál...takovýhle učení jde i v obejváku....
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 11:19
- Nahlásit
barona
Jak píše Pigie.
A jinak v Tvém případě -základ je, když má pes zájem o přetahování, což ten náš má teda fakt šílený - bych dal aport (ne psa) na dlouhou šňůru, a když kolem mě běhá a už mi to zpátky nepřinese, tak si ho přitáhl.
Hlavní je, aby to byla stále hra. Nejhorší a častá chyba při nácviku aportu je znechucení psa aportem.
|
barona
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 11:29
- Nahlásit
Walda
Díky, se šňurou to vyzkouším
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 11:30
- Nahlásit
barona
Ale určitě si najdi ty starší témata tady, je tam toho daleko víc a podrobněji. Tohle je jen moje doporučení, kterou variantu vybrat.
|
lusy13
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 11:56
- Nahlásit
ked mojmu hodim hracku, tak mi ju vzdy prinesie, a dokonca pusta na povel "pust"- je to stena, myslite, ze mu to vydrzi az do dospelosti? to by som potom nemusela nejako moc s nim trenovat.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 11:59
- Nahlásit
lusy13
Já bych teď povel pusť vůbec neuplatňovala, spíš se přetahovala a pořád jen rozvíjela zájem, psovi hračku po přetahování nechala-pustila. Aby neměl pocit, že když donese, hned o ni přijde.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 11:59
- Nahlásit
lusy13
No jasně. Jen to citlivě rozvíjejte, zatím nepožaduj žádnou přesnost.
Taky si tu najdi starší témata.
|
lusy13
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 12:01
- Nahlásit
Mucholabka
inak on pust vyslovene pocuva iba na prinesenie hracky, ked mu ju hadzem. ak by mal pustit nieco co nasiel vonku, tak to zatne zuby a nepusti a nepusti. tak preto som myslela, ze mu to problem nerobi a to slovicko uz bude poznat uz teraz.
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 14:59
- Nahlásit
lusy13
takto jsem to měla u Belliska, když byl malej hodila jsem mu hračku a on ji přinesl, fakt mi ji dal do ruky. jenže jsme to moc nerozvíjeli a teď o aport nemá zájem. tak citlivě rozvíjet.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 15:06
- Nahlásit
bych dal aport (ne psa) na dlouhou šňůru,
Zatím poslední náš pokus o naučení aportu spočíval v tomhle... Výsledek byl, že psice když zjistila, že je ta věc na šňůře, chytala a tahala se se mnou o tu šňůru, ne o tu věc nakonci
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 15:37
- Nahlásit
Eimy
tak skus pouzit silonove lanko
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 15:45
- Nahlásit
Eimy
chytala a tahala se se mnou o tu šňůru
No, pokud má zájem o aport, teda o věc pohybující se po zemi, tak se na šňůru vykašle a půjde po aportu. Pokud ne, má zájem o aport malý, a je třeba jít na to jinak.
Aport na šňůře se dá použít jen tehdy, když jde pes jednoznačně po aportu, sám ho nepustí, a ty si ho za něj můžeš přitáhnout. Jinak je to blbost.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 16:19
- Nahlásit
pigie
Ty si děláš srandu, ale přítele to napadlo
Walda
Ona o věci pohybující se po zemi má, za střapcem na coursingu běží (i když tam je problém se závisláctvím), když jsme ten střapec měla na šňůře, šla taky jednoznačně po něm, ale jakmile jsme ke šňůře přivázali hračku, šla po tý šňůře... Není u ní problém ten, že by za hozenou věcí nešla, ale ten, že k ní doběhne, zdrhne s ní pryč a v klidu si ji žere, na přivolání přijde, ale už bez ní... Nechá ji ležet a jde ke mně...
Zase nejsem blbá, abych to s tou šňůrou zkoušela u psa, kterej pro hozenou věc ani nejde... Jen mám prostě pocit, že se ta moje potvora snaží mě "přečůrat" a proto tu šňůru kouše a tahá se o ni...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2007 22:13
- Nahlásit
Eimy
A co teda? Tvoji fenku nejde naučit aportovat?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 00:21
- Nahlásit
Walda
ale jo, já věřím tomu, že by to šlo, ale problém je, že pro mě to není priorita... Kdybych chtěla dělat zkoušky, kde je aport potřeba, obula bych se do toho a naučila bych ji to... Ale momentálně jsem na to dost líná, protože důležitější je pro nás (pro obě) agi.
Není to o tom, že by to nešlo, ale o tom, že vzhledem k tomu, že pro nás by to bylo vyloženě o tom, abych jí mohla házet míček na procházkách, aby se proběhala a jinak by to nebylo k ničemu, nějak to nehrotím a odkládám to "až bude čas"...
Jen říkám, že se můžou najít psi, kteří se budou snažit pánečka přečůrat i s tím aportem na šňůře (pokud jim půjde fakt jen o ten aport, rychle si podle mě uvědomí, co jim brání v tom si tu věc odnést a zaměří se na to - možná je to blbost ).
Jinak mi doma feňule na povel hračky nosí v pohodě, najde hračku, donese, ale venku se na mě ksichtí s výrazem, "kdyžs to zahodila, tak já si to teda nechám, mně se to líbí..."
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 07:39 - Změnil/a: Meta
- Nahlásit
Raději mi nemluvte o aportu. Ten můj čokl ví, že jde za 14 na ZZO, tak už týden neaportuje. Doběhne k aportu, stoupne nad něj a ...čumí!!! Když ho donutím, či když ho vyjímečně zvedne, tak už ho donese předpisově s předsedání. Jenže ta bezmoc, jak tam stojí a čumí a já se nemám hnout z místa. Přerazila bych ho jak hada.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 11:06
- Nahlásit
Meta
Vnes do toho trochu dynamiky, aby ho to bavilo. Nenechávej psa pokaždé předsedat, když aport přinese, popotahuj se s ním o něj, rovnou ho odeber a hned zase odhoď, a ne moc daleko. Tak to udělej několikrát, dokud to bude psa bavit, přestaň v nejlepším a až úplně nakonec nech psa předsednout.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 11:14
- Nahlásit
Eimy
se můžou najít psi, kteří se budou snažit pánečka přečůrat i s tím aportem na šňůře
To jde o to, co chceš. Pokud ho chceš naučit aportovat, tak snaha Tě přečůrat je dobrá, protože má o aport zájem. Stačí tu snahu přesměrovat a utáhnout ho na vařený nudli. Hlavně nesmíš do nácviku zavádět útlum přílišným důrazem na poslušnost, jako to možná udělala Meta. Pokud už nějakou poslušnost má, tak ta se do toho vnese postupně.
Vždycky jde o to využít co nejvíc z toho, co pes má v sobě, co přirozeně nemá tak doplnit, a celé to poskládat dohromady.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 11:21
- Nahlásit
Walda
Bože, já jsem celý týden vnášela dynamiku a zábavu, ale ta bestie je čím dál línější, on aport všeobecně nemusí, rok jsem se nadřela, než ho začal bavit a teď tohle...Jestli se na tom tak trochu nepodílí ta háravá mrcha odnaproti, tak fakt nevím, co jsem tý bestii udělala. (Předminulou neděli na generálním přezkoušení na cvičáku předvedl ukázkový aport, ještě nás cvičitelka pochválila, řkouce, že nakonec z nás přece jen nakonec něco bude) Dokonce jsem mu prohlídla celou tlamu, zda ho nebolí zub, nebo tak něco a on včera kousal jakoby se nechumelilo, tak v tom to taky nebude...Se ho bojím potrestat, když aport nezvedne, když mu ho odkopnu, popotáhnu, je mu to fuk
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 11:27
- Nahlásit
Meta
Tak co takhle: je vedro, naproti háravka, aportovat umí (zřejmě hlavně na cvičáku), tak se na to na pár dní zkus vykašlat, ať mu to ještě víc neotrávíš, a u zkoušek uvidíš.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 12:29
- Nahlásit
Walda
Asi tak nějak to udělám, ale myslím, že těch 10 bodů si můžu odečíst už teď
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 12:49
- Nahlásit
většinou vždycky je to v lidech někdo to prostě se psy umí a jinej ne jako třeba my, aport nás nepálí, ale je fakt, že jednou bychom aspoň to ZZo chtěli, je to velkej pes a byla by ostuda, kdyby neměl ani jednu zkoušku. Dělá to s ním stylem že větši sranda snad už neni, problém teda ale je, že ne vždy za aportem vyběhne, když už ho teda popadne, chvíli si s ním pohazuje, žužlá, žmoulá kouše a pak pomalým váhavým krokem se ke mě došourá, přitom na něj kvílím radostným hláske, různě posakuji jako tajtrlík, prostě někdy to jde jindy, ne a člověk už neví co by. Ale snad to časem půjde .... zřejmě něco dělám blbě, ale co, to už nevim
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 13:47
- Nahlásit
Meta
těch 10 bodů si můžu odečíst už teď
Většinou to dopadne líp než čekáš.
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 13:52
- Nahlásit
Eimy
u na to vypada podobne, nastava nekolik situaci, kdyz mu hodim micek, klacek, nebo cokoliv: 1) kdyz jsi si to zahodila, tak si pro to dojdi sama, 2) dobehnu pro to, ale ty me pak budes honit a chytis me i s mickem, 3) dobehnu pro to, ale pak si to odnesu nekam, kde si to budu moci v lidu zuzlat, 4) dobehnu pro to, ty vytahnes pamlsek, ja to zahpodim a prijdu si pro dobrutku bez micku, tak takto vypada u nas aport, jina sistuace nenastava.
bylo mi porazeno toto: pes na voditku, tahat se snim o aport, aport pustit, couvat a lakat psa na sebe, kdyz nejde tak skubnout, po prichodu i se skubnutim mooooooooooooooooc chvalit a znova se tahat a opakovat vzdy kratce o to casteji. nenechavat aportik psovi bez dozoru, aby si s nim mohl delat co chce, pokud si s nim chce hrat, musi mi ho prinest. Az zmakne tohle, tak ho zacit ucit poustet, ale to je az za dlouuuuuuuuuuuho, teda u nas clanek - hra na pretahovanou
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 13:52 - Změnil/a: Meta
- Nahlásit
Walda
Jasně, nám, vyhozeným od Fpr1 o tom vyprávěj
(U vás na cvičáku jsi ještě neslyšel o tom - "no, ten pes by byl skvělej, ale ta panička?!!!")
Ale, za útěchu dík! Je to lepší, než když nám včera figurant vyprávěl, že v sobotu ve V*** z šesti lidí u zkoušek udělali dva...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 14:07
- Nahlásit
Aknah
V těch čtyřech bodech je dost dobře popsáno, kde jsou ty nedokonalosti, tak se spíš soustřeď na to.
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 14:11
- Nahlásit
Walda
tak ted nevim ktere ctyri body myslis, zda ty moje, nebo v tom clanku. ty v clanku se nas zatim netykaji, pes mi ten aport neprinese.
|