| Autor |
Zpráva |
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 12:19
- Nahlásit
monika
jako můj pes se takhle zabejčí, když ho mám venku odloženýho a třeba si sedne z lehu a já mu řeknu, že to se nedělá a normálnim tónem mu pak dám lehni, tak kouká jinam, olizuje se, ale lehnout si nechce, nelehne a nelehne..ani za pamlsek..pak se většinou svalí, ale rovnou na záda a dělá týranýho chudáška..to mu pak musim říct jinej povel, pochválit a pak už si zase lehá normálně..
nemyslím, že je to jakkoliv mířené proti tvé autoritě, ale třeba při hře s Dorou o tom vůbec nepřemýšlí, že jí to studí, soustředí se na něco úplně jiného-jak zaútočit ...prostě ne jako když jí dáš povel, který má MOŽNÁ spojený venku ne jak doma: sedni-pochvala, ale sedni, studí to, budou mě nutit, pak až pochvala...prostě na to asi musí přijít sama, ale když tady nejde o žádnej závažnej problém, asi zkusila bych podložku a rozhodně nelámala..držim palce
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 12:21
- Nahlásit
monika
jasně, pouštím to z hlavy, třeba to bude časem lepší. Fakt to k životu nepotřebuju a třeba se to prostě zlomí samo.- je to tak,když nejde o život, jde o...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 12:32
- Nahlásit
eva od jondy
kouká jinam
To v psí řeči znamená "ne, nechci"
Moji psi teda sedat na studený nemusej.
Fakt to k životu nepotřebuju
Přesně tak.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 12:46
- Nahlásit
monika
vím o čem mluvíš.Můj pes doma taky předvádí dokonalou poslušnost v lehni a sedni.V létě a když je suché počasí tak taky,ale teď na podzim a v zimě ani náhodou.Má kratoulinkatou srst.taky jsem na to šla že si prostě sedne kdy chci já a nebude mě zajímat že je venku mokro.Ale to jsem se docela přepískla,neb jsem psa tím totálně otrávila a to co dřív dělala v celku pohotově tak teď stávkuje.Pokud se jedná o problém zimy-což vím,že je-tak to tak je.Na fotkách kdy nutím psa sednou v mokru vidím jak nesedí ale dřepí,jak neležeí ale "visí" na loktech a odložení? No to ani nezkouším.Některému psovi to nevadí,mému ano.Radši si udělám pár poctivých cviků když je hezké počací než ho kazit dokazováním autority v zimě a ve vodě.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 12:57
- Nahlásit
monika
nechce sa mi vypisovat dlhe litanie takze v skratke ...
- ak nepotrebujes k zivotu aby si psica sadala na studene tak naco to cvicis ? (ci niekedy nastane situacia ze jedine mozne riesenie bude odlozenie na studene neriesim, to ukaze zivot)
- ci sa vam to dievcata paci alebo nie, pokial pes vykona cvik len vtedy ked sa jemu chce, tak to radsej ten cvik necvicit (a ake potencialne dopady to ma neskor na celkovu poslusnost pisali ini a obsirne)
- nikde som nepisal o natlaku, naopak o intenzivnejsej motivacii a odmenovani (mechanicke posobenie voditko/ruka nie je natlak)
- napisal som "bude sa ti zdat zbytocne drilovat najprv doma" ... potrebujes psa odblokovat
- "samo" sa vo vycviku psa nezlomi nic, iba ak od lepsieho k horsiemu
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 12:59
- Nahlásit
aren
To v psí řeči znamená "ne, nechci"- jasně, tak to beru, ale tohle je spíš si myslim podřízený vyhýbání pohledu, ještě se u toho oblizuje, když udělám pak krok k němu, tak se svalí na zem-na záda, ale určitě to souvisí s tim, že se v tý chvíli blokne ...tohleto koukání jinam ve smyslu-ne nechci, ale taky používá...třeba když ho pošlu na místo, tak někdy přesně kouká úplně na jinou stranu a z NE,nechci se stane-Ale já tě vůbec neslyšim
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 13:07
- Nahlásit
Taky bych to nelámala přes koleno! Počkej na jaro, bude hezky, teplo, přes léto oba cviky perfektně nacvičíš i venku a příští zima už bude třeba v pohodě.
Než psa lámat, nechat ho reagovat protitlakem a otrávit ho (jde to snadno, ale zpátky už blbě), tak radši "buď chytřejší" a počkej na lepší podmínky.
Neznám nic horšího, než když mě pes sice poslechne, ale tváří se u toho hrozně a vůbec tam není ta chuť a ta potřeba udělat mi radost... V tu chvíli mi to v hlavě začne červeně blikat a říkám si "holka brzdi, teď to děláš úplně blbě, vykašli se na to".
slony
"samo" sa vo vycviku psa nezlomi nic, iba ak od lepsieho k horsiemu
S tímhle si dovoluju nesouhlasit. V případě, kdy je některý cvik nebo výchovný prvek oříšek, může být "zakopaný pes" celkem nečekaně v čemkoliv jiném. Pokud člověk zapojí mozek a zapřemýšlí, zkusí na psa jít jinak, trénovat něco jiného, problémový cvik či prvek vynechat, a hele, když se k tomu po nějaké době dostaneš, tak je všechno o moc lepší nebo problém zmizel!!
Pamatuju si na slova jednoho horsemana, který převychovává koně, který říkal "máte s něčím problém? Ne vždy pomůže ten problém začít cvičit a pilovat. To není cesta. Někdy může být cesta to, že problém vynechám, vyhnu se mu, začnu budovat vztah a respekt, jiné cviky, a pak se stane, že problém sám od sebe zmizí." - a tohle platí i u psů. Jen je potřeba tenhle přístup aplikovat správně.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 13:09
- Nahlásit
slony
pokud pes zbvládá odložení, tak podle mě, ikdyž nezůstane ležet na studeném, tak zůstane na místě stát, nedokážu si představit situaci,kdy by to bylo o životě a smrti-jestli leží, nebo sedí, nebo stojí, snad jen odložení pod jedoucím vlakem , pokud monika v současné době netrénuje na zkoušky, proč by to mělo vadit, když ostatní cviky dělá??I na ZOP je si myslím povolená na odložení za mokra, nebo zimy deka..a když pes odložení nezvládá, tak většinou odejde, ať byl položen, nebo postaven..
Bohužel, musím oponovat, pro některé psy je působení vodítko-ruka v určitých situacích nátlak, nebo snad když pes nereaguje, tak nátlak vodítko,-ruka nezvyšuješ??a reagují protitlakem..
"samo" sa vo vycviku psa nezlomi nic, iba ak od lepsieho k horsiemu-ale může-pes pozapomene na blok ze cviku, nebo vyzraje a cvik provádí bez problémů, nebo přestane být zima a mokro toť má zkušenost a názor..
pokud fena ostatní cviky provádí venku bez problémů a doma i to sedni a lehni bez problémů, netřeba to hrotit..
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 13:25
- Nahlásit
slony
Ne, na zkoušky se opravdu nechystám. Cvičím to proto, že to po nás budou chtít na cvičáku, kam docházíme tak pro radost. Já si doma Doru vycvičila sama, ale Fanka jezdí po výstavách a tak chci aby si zvykala i na jiné psy a prostředí.
Vodítko a ruka je podle mě taky forma nátlaku a ona jde přímo proti tomu. Nechci ji násilím pokládat tím, že ji třeba podrhnu tlapy nebo ji budu tlačit na zem, táhnu jí před čumákem pamlsek a tím se snažím ji dostat na zem, ale ona ho raději nechce, než by si lehla. Doma na to ten pamlsek nepotřebuju.
Ještě mě napadlo, je v září po operaci ledviny a možná ji ta zima vadí na jizvu, kterou má přes celé břicho. Ale proč si aspon nesedne.
LucieS
samo" sa vo vycviku psa nezlomi nic, iba ak od lepsieho k horsiemu
souhlasím s tebou, i u Dory jsem ledacos vynechala a šli jsme na to později a pak už nebyl problém. Prostě bude při odložení stát a hotovo.
eva od jondy
díky za rady, hrotit to fakt nebudu, jinak s ní problém není žádný a o tom ten psí život není jestli sedí nebo leží venku v blátě a zimě.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 13:27
- Nahlásit
LucieS
Pokud člověk zapojí mozek a zapřemýšlí, zkusí na psa jít jinak, trénovat něco jiného
Cize len potvrdzujes co som napisal, samo sa to nezmeni .. a v danej konkretnej situacii s konkretnym cvikom som neporadil nic ine len zmenit pristup a postup
eva od jondy
opakujem - otazka bola na konkretny cvik, konkretne dve polohy ... ak ich nepotrebujem tak preboha naco ich cvicit (navyse s neblahym metodickym dopadom na ostatnu poslusnost ?) A ak ich uz idem cvicit tak ...
Kde som prosim napisal ze to treba hrotit ? Pokial si dobre pamatam tak som napisal pravy opak hned v prvom prispevku
Holt .. pro priste bude asi najlepsie na otazku "Můžete mi prosím poradit, jak tu primadonu dostat na zem?" reagovat radou "Vem ji bejzbolkou" ...
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 13:40
- Nahlásit
slony
reagovat radou "Vem ji bejzbolkou" ...
že by? Tak to mě fakt nenapadlo. i když jiné chlupaté myšlenky by i byly.
No naštěstí jiný metodický neblahý dopad to nemá, jen mám obavu at nás ze cvičáku nevyrazí bo neumíme nejzákladnější cviky. Těžko se půjde ke mě domů někdo přesvědčit, že si madam lehne na zem doma na posunek a ani povel nepotřebuje.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 13:41
- Nahlásit
monika
...hrotit to fakt nebudu...
...je v září po operaci ledviny...
...o tom ten psí život není...
...na cvičáku, kam docházíme tak pro radost...
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 13:49
- Nahlásit
aren
přesně tak
monika
není zač, snad něco z toho pomůže, ten rozumný přístup by mohl lesckdo závidět a vyražení ze cvičáku bych se nebála, jim na jaře ukážete
PS: hlavně ať je fanynka zdravá!
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 14:05
- Nahlásit
eva od jondy
jim na jaře ukážete
jak rozkvetla louka
Fanynka se z toho dostala naprosto úžasně a já jsem za to moc vděčná. Já mám psy jako parťáky a musí se taky tak cítit. Nemám ráda dril a vadí mi, když pes sice poslouchá, ale je vidět, že je to ze strachu nebo že ho to nebaví. Fanynka se hodně naučila od Dorky. Vlastně jsem ji ani moc cvičit nemusela, šlo to tak nějak samo. Proto mě toto překvapilo. Fany skoro dva měsíce jen ležela a byly to ty nejdůležitější dva měsíce v životě štěnda (4 a 5 měsíc) a já měla strach jak budeme všechno dohánět. Dopadlo to ale dobře. Už se těším až si na tu rozkvetlou louku sednu a holky vedle mě zalehnou.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 14:07
- Nahlásit
slony
To co píšeš má hlavu a patu, ale občas je mezi tím ještě něco dalšího.
Já na cvičák s Brutem chodím od mala a on ačkoliv doma cviky provádí bez problémů, tak tam si sedl a lehl fakt jen na vteřinku....hned vyskočil a po opakování povelu se šprajcnul. Jedna rada starého pána byla nechat ho být. Prostě ve chvíli, kdy psi si lehali, tak Brut musel vzorně stát, to samé bylo při povelu "sedni".....trvalo to tak dlouho, že už jsem z toho všeho byla nervozní...nakonec se problém vyřešil sám. Jednou jsem mu vyjimečně venku dala sedni a on zadek přilepil na zem a ani se nehnul ( sice nevydržel dlouho, ale víc jak vteřina to teda byla) a po pár dnech jsem zkusila "lehni" a taky bez problémů.
Proto jsem psala, ať Monika cvik venku vynechá a počká nějaký čas, možná Fanka "dospěje" a bude pak sedat a lehat bez problémů
|
slony
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 14:40
- Nahlásit
brut
- ak niekto napise ze ma skusenosti s vycvikom tak pisem len konkretnu odpoved na konkretnu otazku obecne zakonitosti, metodiky popisali ini a lepsie ...
- nikto ma nepresvedci ze vo vycviku psa funguje onen japoncik "samo" rozober na drobne tebou popisovany priklad Bruta ... nehrotila si situaciu (ja som poradil to same inym slovom) , predpokladam ze cvik si upevnovala tam kde bol psom vykonavany (coz som radil monike) ochotne a na cvicaku si si pomohla "metodou napodobovaci" (monika na cvicak s psinou ide az na jar, preto som pisal o odblokovani)
takze jak som pisal , miesto dlhych litanii na ktore nie je cas to nabuduce bude "bejzbolkou pres palici"
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 16:01 - Změnil/a: brut
- Nahlásit
slony
jj, takhle rozebrané to zní opravdu stejně
Jestli to nebude tím, že vždycky čtu a píšu při nakukování a pak mi utečou souvislosti, promiň...
Že bych občas tou "bejzbolkou" potřebovala i já?
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 19:43
- Nahlásit
slony
já s Fanynkou na cvičák už měsíc chodím a proto jsem psala, že pokud se to nenaučí tak asi dostanem padáka. Oni mi to neřeknou, ale mám z toho blbý pocit a nechci tam ještě rozhodit jiné psy. Jsou tam moc hodní a trpěliví, ale ...
Já si kdysi přivydělávala cvičením psů a s tímhle jsem se prostě nesetkala. Vždycky se pejsa snažil a pracovat tak jak jsem chtěla. Pravda je, že byli vždycky NO a jednou dobrman. Doga nikdy žádná,až ta moje. Na Doru jsem taky musela najít systém a byl úplně odlišný od cvičení NO. Souhlasím s tím, že každé plemeno je jiné a je třeba k tomu tak přistupovat. Fanka je schopná venku udělat třeba i kotrmelec když to po ní budu chtít, ale prostě si nesedne a nelehne na mokrou trávu nebo na cestu.Doma ho upevnovat nemusím, tam to dělá opravdu na posunek ruky nebo na první povel. Pochválíme, dostane odměnu a hrajeme si dál.
Jinak díky moc za cenné rady tobě i ostatním. Jsem moc ráda, že jste.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 20:00
- Nahlásit
monika
nezoufej - mí krátkosrstí pejsové si taky v zimě a mokru nesednou - o lehnutí vůbec nepřemýšlím. pokud je k sednutí donutím, tak stejně sedí jako vosa na bonboně ....je super pohled na 50 kg psa sedícího na 20cm2....nepomůže nic jiného než teplo a sucho....
|
monika
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 07:31
- Nahlásit
moll
Fanka včera seděla na jedné noze a ještě ve vzduchu. A ještě u toho byla ukecaná.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 07:45
- Nahlásit
monika
hele já vcelku souhlasím seslonym..prostě když povel dáš tak ať plní ale třeba mladá coby šílenej puberťák je na zabití...vím že cviky momentálně 100% plní na cvičáku a doma..dávám jen v těchto místech,neb odhadnu kdy to nepůjde..takže se venku venčíme jen tak a cviky plníme tam kde vím že to půjde..taky nemá moc chlupů a je háklivka..ale prostě pokud ten povel dám..někdy ze zvyku tak ho holt musí provést...
|
monika
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 09:22
- Nahlásit
sarax
já s tím v podstatě taky souhlasím, ale taky ji nechci nijak lámat přes koleno. Jinak ho všude jinde plní v pohodě.
|