| Autor |
Zpráva |
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 10:37 - Změnil/a: monika
- Nahlásit
Mám dvě německé dogy, jedna má skoro 2 roky. Je vycvičená a spolehlivá. Druhá má 8 měsíců je skoro na zabití. Doma šlape jako švýcarské hodinky, poslechne na slovo a dokonce i na posunky, ale venku ... Přivolání je na druhý pokus - beru, že máme pubertu a je to v normě, ale co mě vytáčí a nevím si s tím rady (a to mám za sebou dlouhou cestu se psy a jejich výcvikem) je, že ta malá italská bestie nechce venku plnit povel sedni a lehni. Chodí krásně u nohy, povel ke mně je takřka předpisový (jen si nesedne), odvolání je v pohodě, aport je výborný, obraty dobrý ...
Můžete mi prosím poradit, jak tu primadonu dostat na zem?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 10:41
- Nahlásit
monika
Jedině, že by jsi jí dala polštářek pod zadek
Ne, vážně.....dělá ti tohle i na zahradě nebo jen někde opravdu mimo?
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 10:53
- Nahlásit
brut
venku. Doma lehne na první povel, ale venku ani náhodou.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:00
- Nahlásit
monika
já mám zkušenost takovou, že v pubertě byl pes taky děsnej... řešila jsem to tak, že jsem měla plný kapsy dobrot a furt odměňovala, ale stejně to nijak extra nezabíralo.... v dvou letech se změnil jak mávnutím proutku...
Jo, a lehat - to on si nechce moc ani teď, pokud je venku mokro a zima... teda, lehne si, ale skládá se hrozně...
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:05
- Nahlásit
řešila jsem to tak, že jsem měla plný kapsy dobrot a furt odměňovala, ale stejně to nijak extra nezabíralo....
no právě, venku to prostě nezabírá. Ona si venku nesedne a nelehne ani za kus buřta.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:05
- Nahlásit
monika
Možná jí je chladno......a nepříjemně. Denyna si celý život venku v chladu sedá - nesedá....tzn. nikdy nedosedne úplně, pod zadečkem má tak 0,5cm mezírku.....a s lehnutím je to obdobný
Bali si taky nesedne ani nelehne.....ani za pamlsek, prostě stále má zadek kousek nad zemí, ale když je teplo tak sebou plácne hned
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:08
- Nahlásit
brut
no kobereček ji sebou nosit fakt nebudu.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:10
- Nahlásit
monika
No to bude vono,studí ji zadeček.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:12
- Nahlásit
monika
Ne jooo? teda ty jseš ale ošklivá panička
Já ti asi neporadím, jak Denyna poslouchá bez problémů, tak vím jistě, že zadek na zem v zimě nedá a nedá. Zkoušela jsem kde co a nezabralo nic takže jsem se spokojila s mezerkou pod zadkem a máme klid obě
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:12
- Nahlásit
monika
tak se na to lehání vykašli a počkej na jaro.... sedání bych teda asi nutila, ale lehání je zbytečný to dogině zhnusit...
Já takhle zanevřela asi půl roku na aport, nejenom kvůli psovi, ale hlavně kvůli svým nervům, a najednou začal aportovat (teda není to nic úžasnýho, ale aspoň projevuje zájem)
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:13
- Nahlásit
žofka
brut
Vy jste fakt úžasné. Vy se jí nemáte zastávat, ale pomoct mi složit ji na zem.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:14
- Nahlásit
Mel
no jen nevím jak se na to budou dívat na cvičáku. Mě by to bylo celkem jedno. Chodím s ní ven na dlouhé procházky a neleháme nikde, ale na cvičáku to po ní chtějí.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:16
- Nahlásit
monika
Když my se dovedeme vžít do její kůže....mně je taky venku zima, tak co .....kdyby jsi měla doma blázna jako já ( teda myslím Bruta), tak by jsi pro změnu řešila problém, jak ho dostat z vody.....ono to moje trdlo plave i teď a jak nadšeně. Já se celou dobu strachuju o ledviny a močák a on jak vidí vodu, tak je k neudržení...pak si vyber
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:18
- Nahlásit
monika
Tak jim vysvětli, že udělá jen to co udělá a na zem si začne lehat až bude teplo....nebo bude starší.
Mně Brut na cvičáku taky nelehal ( teda sedal bez problémů, ale hned vstával), domluvili jsme se a byl klid.....teď sebou praští jak pytel brambor a je mu v celku jedno kam...
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:20
- Nahlásit
brut
to jsem řešila včera. Dora do vody nevleze, ale Fanka je vodník. Včera nám vletěla do potoka a měla to za strašnou prdel.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:24
- Nahlásit
brut
zkusím to. Já to fakt nepotřebuju.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:25
- Nahlásit
monika
Brut palve jak ryba a vůbec nechce ven...já se klepu na břehu a on je v sedmým nebi....vůbec nic nezabírá, musím počkat, až se vyráchá a pak je zase klid.....bych ho pokaždý roztrhla jak hada
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:26
- Nahlásit
moniko, jestliže máš za sebou dlouhou cestu se psy a jejich výcvikem, tak si asi uvědomuješ o co jde. Pes prostě vYhrává nad tebou a jde o to, kdo je šéf. Doma se víceméně nudí, takže cviky plní, venku je to něco jiného. Zřejmě jí to už dost dlouho beztrestně prochází, takže proč byměla měnit již zavedený systém? Ve výchově každého psa nastane moment, kdy se musíš ty ukázat jako autorita a právě tady je to na místě. Vyber si jeden cvik, který doma dělá naprosto přesně a s radostí, třeba sedni, což asi bude nejjednodušší. Vezmi mladou samotnou, odděl je od sebe a zační doma. Oblékni se, vezmi jí na vodítko a udělej cvik, jestliže ho provede dobře, moc pochval, totéž např. v chodbě, na schodišti, za dveřmi, apod. tak postupně dojdi až před dům. Na svém trvej, prostě jí v případě nutnosti k tomu donuť (vodítko, ruka) a hlavně následuje velká pochvala. Totéž s ostatními cviky. Prostě platí, že pokud dáš povel, musí ho pes provést za každou cenu a né omlouvat to studeným pod zadečkem.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:27
- Nahlásit
monika
Možná potřebuje fakt čas...nechala bych jí...doma povel zvládá, to znamená, že ho umí a ví, co má dělat...venku je jí zřejmě chladno. Ještě bych zkusila venku na zahradě nějakou starou deku a jestli bude ochotná na ní si lehnout...podle toho taky poznáš, co a jak
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:29
- Nahlásit
anonym
anonyme...hezká rada, ale u některých psů akorát dosáhneš toho, že ten cvik prostě dělat nebudou....ale to asi sám víš nejlíp, když tak pěkně radíš a ani nedáš vědět, kdo jsi
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:37
- Nahlásit
Brute, výcvik psa je o podmíněném reflexu, pokud ho nejsi schopen ho vytvořit, je to tvoje chyba. Jestliže učím psa něco, co je mu v podstatě nepříjemné, musí být za to adekvátní odměnu (pochvala, pamlsek, hra s míčkem) a rovněž nácvik musí být velice krátký, ale efektivní. To znamená, nenutím psa na studeném sedět dlouho, ale pochválím hned za usednutí a ihned ho jiným povelem zvednu.Teprve následně, když pes ihned usedne a sedí, dobu prodlužuji. Ještě jsem neviděla psa, který by "cvik prostě nedělal", zvlášť jednoduché cviky poslušnosti.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:38
- Nahlásit
anonym
ona to udělá, morduju ji tak dlouho dokud to neuděla, ale nemyslím si, že to co tady radíš je na 100% pravda.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:48
- Nahlásit
Moniko, nejde o to, "mordovat jí tak dlouho až to udělá", ale navodit situaci tak, aby to udělala jaksi nevědomky a sama od sebe hned dobře. A to platí u všech cviků. Máš to těžší, máš neohrabanou a velikou doginu, musíš sama přemýšlet, kdy si sedne vlastně sama od sebe, třeba když jí nad hlavu zvedneš hračku a to použít. nejde o to, donutit k tomu psa násilím a po dlouhé době, ale o to, aby pes udělal to, co já právě teď chci víceméně sám. Neříkej mi, že když jí dáš něco nad hlavu a současně jí rukou třepneš přes zadek si nesedne. U nácviku každého cviku je nutné si dopředu promyslet postup, každý pes reaguje na něco jiného jinak, ale ty ho musíš znát a vědět jak na něj. Pokud to udělá dobře, cvik NEOPAKUJ !!!!!!!! Psovi to nesmíš znechutit, vždycky musíš končit ty jako vítěz a pochválený pes.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:54
- Nahlásit
monika
morduju ji tak dlouho dokud to neuděla
..a prave tu moze byt problem anonym-ka ti neradi zle. prestan ju mordovat, vrat sa o krok spat a hoci sa ti to bude zdat zbytocne, driluj Sadni iba vnutri (zatial nechaj Lahni bokom) ... potom urob medzikrok typu Sadni v garazi , na chodbe (tj. kde podklad nie je uz taky prijemny ako parkety s podlahovym kurenim ) .. a az potom vonku. A znovu si precitaj co anonymka napisala - psovi neprijemny cvik trenujem kratko ale o to intenzivnejsie a s "nadstandardnym" odmenovanim ... a zasadne trvam na vykonani cviku , kludne ale dosledne ju posadim. A vydrz v sede predlzujem velmi pomaly ...
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:56
- Nahlásit
anonym
podmíněný reflex je fajn, ale jsou psi, kteří nesnáší tlak a reagují na něj protitlakem, u takových psů následná odměna nezmění odpor k cviku, při příštím provádění cviku jsou už zabejčení předem, nemá cenu psa přece silově lámat, pokud doma cvik provádí bez problémů, tak mi nepřijde, že by nebrala moniku jako šéfa...šla bych cestou nejmenšího odporu-tzn. když už mermomcí jí to venku učit, tak to zkusit třeba někde opravdu na dece pak pod ní položit něco tenčího a třeba to časem půjde i bez podložky... a nebo, pokud je k dispozice zahrada, tak jí krmit venku a nedat jí misku dřív, než cvik provede...to je všecno, co mě napadlo, nebo třeba začne cvik na jaře provádět bez problémů, někdy psum najednou cvakne v hlevě a vše je zas OK
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:56
- Nahlásit
anonym
Já si myslím, že v první řadě pes má dělat vše s chutí a ne donucením. Pak je ještě jedna věc, která trochu upravuje tvůj pohled na věc a to je plemeno psa, s kterým výcvik děláš. Jinak se pracuje s NO, jinak se šeltií, jinak třeba s dogou....pokaždý by jsi měla brát na zřetel specifika daného plemene.
I mně na cvičáku řekli, že nemám Bruta lámat, že si máme cvičit doma a on sám dojde do stadia, kdy si lehne a sedne venku na delší dobu než je vteřina...měli pravdu.
Tak proč by to nemělo být stejný s doginkou?
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 12:04
- Nahlásit
Ony vážně hračky nad hlavou nefungují. Nefungují ani pamlsky a když si náhodou na ten zadek kecne (a to ho má stejně ve vzduchu a jen na zlomek vteřiny) tak ji chválím jako cvok. Nemám s ní jiný problém. Jako autorita jsem pro ni jediná a taky jako jedinou mě obě berou. Prostě ji sedni a lehni venku vadí. Přesně jak tady psala eva od jondy reaguje jenom venku protitlakem. Na všechny ostatní povely reaguje venku takřka okamžitě a doma bezchybně.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 12:07
- Nahlásit
eva od jondy
zkusím tu podložku. Aspon v něčem budu mít jasněji.
slony
já ji nepotřebuji doma drilovat protože doma je naprosto dokonalá. Ona není nijak průbojná a nesnaží se prosazovat, je to pohodářka. Ta starší byl daleko horší oříšek na poslušnost a v pubertě obzvlášť, ale Fanynka je pravý opak. Proto mě překvapuje, že venku nechce lehnout a ani sednout. Přitom při hře s Dorou zalehne na zem a snaží se na ni startovat jakoby ze zálohy. Fakt mi to hlava nebere.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 12:08
- Nahlásit
monika
tak jí nelámej nebo jí povely znechutíš.....zkoušejte doma a venku na zahradě třeba s tou dekou...a uvidíš.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 12:10
- Nahlásit
brut
jasně, pouštím to z hlavy, třeba to bude časem lepší. Fakt to k životu nepotřebuju a třeba se to prostě zlomí samo. Díky
|