| Autor |
Zpráva |
venda
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2006 23:04
- Nahlásit
asi vám to přijde jako snadná věc, ale já si do teď ani neuvědomila, že by snad Hekla nějak tahala, ale včera jsem zjistila, že mám zánět šlach v pravé ruce a po poradě s maminkou-lékařkou se zdá, že je to z toho, jak se s téměř 5ti měsíčním téměř 20ti kilovým psem přetahuju na vodítku, takže co mám teď jako dělat? celá ruka mě bolí, vodila jsem psinu v levé, ale to asi věc nevyřeší
ona opravdu ráda jde vepředu a lehce táhne, ale neni to že by si mě odtáhla kam potřebuje, prostě jen je to vodítko pořád napnuté, ale nesnaží se určovat směr cesty, žádné škubání vodítkem na to nepomáhá, už jsem jí koupila i polostahovací obojek, ale je jí to jedno, blbě se to cvičí levou rukou, ale pravá fakt bolí
no jsem na sebe zvědavá, škoda, že máme hned před barákem silnici, jinak bych prostě chodila se psem na volno aspoň než zánět přejde...
|
jajik
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2006 23:09
- Nahlásit
v jednom díle PPČ byl článek jak naučit psa aby netahal na vodítku, myslím že to bylo č.10 tak se tam zkus podívat jestli si to kupuješ
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2006 23:45
- Nahlásit
venda A co takovy to voditko co se da obepnout kolem tela (jako kdyz si das pres ramena sikmo kabelku)? Budes mit ruce volne, je jednodussi ji taky zastavit (proste zastavis ty a 20 kilo s tebou nehne) a kdyz bys nechtela, aby treba nekam sla, tak ji rukou vzdycky muzes stahnout, ale nebude to to trvale tahani.
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2006 23:56
- Nahlásit
Myslim toto URL Ma to dve karabiny, jednu pripnes na obojek psa a druhou na jeden z krouzku, podle toho, jak potrebujes a navliknes si to jako kabelu. Ma to samozrejme i jine vyhody, muzes ho zkracovat a ruzne prodluzovat, jak je libo. Este tady URL
Muzes na tom dokonce vencit i 2 psy :-D
|
Tinta76
|
# Zasláno: 26 Lis 2006 08:50
- Nahlásit
Jestli ti můžu něco doporučit tak ohlávku Halti.
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 19:00
- Nahlásit
To vodítko kolem těla bude asi dobrý. ALe v každém příp., pes má chodit u levé nohy. Takže změna na vodící levou ruku pomůže i v jiném důvodu než jen úleva bolavé pravé. Víš?
Haf
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 19:32
- Nahlásit
Sylva
pas má síce chodiť vľavo, ale vôdzku máš držať v pravej. Vieš?
Mňau
|
KačkaB
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 19:45 - Změnil/a: KačkaB
- Nahlásit
myslím,že žádné "speciální" vodítko ani obojek zadavatelce nepomůže... tady by byla potřeba se psem začít cvičit poslušnosti...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 20:09
- Nahlásit
venda
Asi budeš potřebovat větší kladivo...pardon, více škubat, větší silou, tak aby si toho Hekla všimla. Pokud budeš škubat moc často nebo moc slabo, navykne si na to jako na normální součást vycházky. Taky se ji snaž upoutat na sebe, aby měla důvod být u tebe sama od sebe, ne z přinucení. Balónek, něco dobrého. Nebo delší vodítko a na nějaké tahání se vybodnout...nebo předtím pořádně vyběhat.
Je sice hezké, když jde pes u nohy, ale nemůžeš to po něm chtít celou procházku, hodinu ti to nevydrží, kór mlaďoch.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 20:39
- Nahlásit
Zkus halti ohlávku, jak ti psala Tinta. Případně podvlékni vodítko pod přední packou, to hodně zabírá.
Další postup bych volila podle toho, proč pejsek tahá, jestli je "mimo" vnímání a povely opravdu neslyší nebo jenom slyšet nechce.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 21:38
- Nahlásit
nijak jsem se psy neškubala,když začal předbíhat,zastavila jsem se a dala povel sedni , pak jsme pokračovali v chůzi.....případně zase zastavit a posadit, oba pochopili velmi brzy , mám to vodítko přes rameno, takže ho nedržím,zánět šlach nehrozí chci
|
wami
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 21:39
- Nahlásit
venda
spise nez resit vodeni psa bych zacala trenovat poslusnost - a hlavne, vychazky bych resila co nejvic tam, kde muze byt psina navolno...
S 5mesicnim mimem je zbytecny skubat, je zbytecne brzo i na haltinu... Spis bych se snazila ji pri chuzi (i na voditku) zaujmout, navest pamlskem, nemusis trvat na chuzi typu "k noze" (aby pes sel u nohy), ale namotivovat ji tak, aby se sama od sebe od tebe moc nevzdalovala, v pripade, ze fakt tezce napne voditko a bude chtit tahat, tak se okamzite zastav a jde se az to voditko povoli, chvili to trva, ale da se to...
(P.S. Pokud nejde o chuzi u nohy na "poslusnostech", ale venku v praxi, tak s klidnym srdcem drz voditko treba v zubech, je to sumak... A nebo v te leve ruce... )
|
venda
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 21:56
- Nahlásit
všem vám moc děkuju, když to vezmu popořadě - v pes přítel člověka učili aby netahal na vodítku pes, který si páníčka někam odtáhne, to neni můj případ, Hekla si nedovolí mě někam tahat, prostě jen jde vepředu
připnout si vodítko kolem těla je řešení, ale ona je chvíli vpravo, chvíli vlevo, obchází mě, nevim, jestli by se moc nezamotala
poslušnost pochopitelně cvičíme, jediné, co jí zatím opravdu nejde je chůze u nohy, když sama přijde k levé noze dostane piškot, ale hned zase odběhne, jinak pro nás znamená chůze na vodítku asi 5-10 min cesty do parku, pak je na volno, zánět šlach jsem si asi udělala na cvičáku, kde jsem se snažila ji trochu brzdit aby neběhala za ostatními psy a šla alespoň občas u nohy, ale pak mi došly piškoty a bylo to...
podvléknout vodítko pod přední tlapkou nejde, to jí strašně štve a skáče dokud se nevymotá nebo nesváže a počká, dokud ji nevymotám já
takže asi udělám tu kombinaci - tahá, sedne, jde k noze - odměna, to vám moc děkuju a doufám, že to brzo zvládnem, začíná mě bolet zápěstí na levé ruce (asi jsem nějak blbě vyrobená, v životě jsem neslyšela, že by někdo měl z vodítka zánět šlach, asi ho blbě držim )
|
wami
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 21:59
- Nahlásit
venda
takže asi udělám tu kombinaci - tahá, sedne, jde k noze - odměna
nevim, jestli ta kombinace je ideal, ja bych proste bez povelu pockala, nez prestane napinat voditko a az pak sla dal... To "k noze" si pak snadno zkazis tim, ze ji dovolis z nej "utikat" dopredu a na nejaky drilovani je jeste moc mlada...
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 22:09
- Nahlásit
venda
Koukala jsem na stránky, Hekla je výstavačka, mají to v krvi, to chození na mírně napnutém vodítku, jestli s ní budeš chtít na výstavy, tak jí to dokonce budeš muset učit. A pětiměsíční štěně...já tedy tak malý zvířátka u nohy chodit nenutím, jen když si hrajem pár minut na place na poslušnost.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 22:12
- Nahlásit
wami
já nemyslela ji přivolávat pokaždé když tahá k noze, myslela jsem nezávisle učit dvě věci - na tahání zastavit a počkat až povolí, a když netahá tak piškotem učit k noze, jen tak občas, aby si zvykla, jinak ona když je na volno tak ke mně přibíhá často i sama od sebe, odvolám jí i uprostřed hraní se psy, umí sedni, lehni, štěkěj, čekej, zůstaň, prostě všechno možné, jen nesnáší chození u nohy když u toho není něco dobrého a nějak jsem jí nedokázala vysvětlit proč by mělo být vodítko prověšené, i když je to lepší když je vodítko delší
|
venda
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 22:14
- Nahlásit
Ebony
no, taky jsem si říkala, že na výstavy to tahání asi potřebuje, ale pro normální procházky nic moc, já jí zatim taky nenutim chodit u nohy, protože jí to nebaví, jen mě teď začla bolet ta ruka a s tim musim něco udělat
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 22:17
- Nahlásit
venda
co to je za plemeno, proč potřebuje na výstavě táhnout ?
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 22:20
- Nahlásit
venda
já nevím, mě psi tahají běžně, nedělá mi to žádné problémy, ba naopak celkem slušně tak posiluju, a mám dvě výstavačky, takže i trénuju, spíš já, abych v kruhu neodpadla...je to celkem makačka
jinak, pokud chceš něco dělat i ve výcviku, dej si pozor abys jí tím chůzi neznechutila, spíš používej jiný povel, než k noze, já třeba používám pomalu a netrvám na cvičákovském chození u nohy...
a co opasek s gumovou šňůrou, já s tím chodím, i běhám běžně, a ruce mám volný...
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 22:23
- Nahlásit
jeje
Přesněji v obouch, ne? ALe je fakt, že ona Hekla táhne stále a chtít po štěndu, aby šlo stále u nohy je nemožné, jak píše Mucholabka. Když se pes zapomene, zrychlí a dostane se přede mě, mlasknu, zasyčím atp. , ale mám dospěláky a chci chůzi u nohy jen v nutných případech.
Haf !
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 22:28
- Nahlásit
Názory Ebony mi připomínají, že ono to přivolání (obzvlášť stěnda), je lepší radostné s tlesknutím, mlasknutím, prostě, aby se pejsa přiblížil rád, ne s "hlavou mezi lopatkama". Takový to jupí, máme radost ze všeho.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 23:44
- Nahlásit
Tohle bude asi trochu jiný případ, ale pokud potřebuju čubinu přesně korigovat u nohy, přehodím jí vodítko ještě jednou kolem krku - tj. od obojku jde mně do ruky, pak pokračuje pod krkem a znova mě do ruky. Koriguju to podobně, jako když máš na koni pomocnou otěž . Funguje perfektně v davech lidí apod.
Jinak při klasickém táhnutí mi funguje se prostě zastavit a počkat, dokud se neprověsí vodítko, s povelem "pomalu".
Potom ještě mám něco mezi chůzí u nohy a chůzí na volno, a to chůze na délku vodítka, kdy pejsek si může "dělat co chce", ale nesmí to vodítko napnout a trhnout se mnou. Učím to tak, že už když pes brzdí, že se začuchá, jemně pocuknu a říkám "jdeme", naopak když táhne, říkám "pomalu". Cílem je rychlá procházka např. městem, kdy pes nemusí jít striktně u nohy. Nevýhoda je, že když chci takhle jít, musím to dodržet celou cestu, takže nepovolit jediné zastavení k očuchání rohu. No a to je trošku náročné na důslednost, s tím mám trochu problém. Předchozí pejsek byl v pohodě, ale na tuhle jsem trošku měkká.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 13:44
- Nahlásit
Ebony
jo, mně to taky pár měsíců nedělalo problém, že mě psina trochu tahá, protože jsem věděla, že to neni tahání ve smyslu že si dělá co chce ale že prostě chodí dopředu a je to fakt exteriérový pes, takže jsem si říkala že když budu chtít na výstavu bude to jednodušší, ale už to nejde, kvůli té přiblblé ruce
mac1 je to německý ovčák, který se vystavuje v tahu - jde před vodičem v kroku nebo klusu, nechodí u nohy
LucieS
ty "otěže" na psa jsou dobrej nápad, to asi taky ve městě zkusim, bydlíme v centru Prahy a mám strach, že mi jí někdy ušlapou
jinak zkouším to, že když napne vodítko tak zastavim, funguje to bezvadně, jen nám teď cesta do parku trvá dvakrát tak dlouho, protože furt stojíme, ale doufám, že jí to dojde a přestane to dělat, ovšem jak jí vysvětlim, že někdy chci aby tahala (na výstavě, na vandru do kopce a podobně) a většinou nechci aby tahala, to teda nevim
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 13:54
- Nahlásit
venda
jak jí vysvětlim, že někdy chci aby tahala (na výstavě, na vandru do kopce a podobně) a většinou nechci aby tahala, to teda nevim
normalni obojek a voditko - netaha se
vystavni voditko - mirny tah
postroj + CC snura - makej, co to da
atd. atp. hadam, ze vetsina psu dost dobre rozlisi, co ma prave na sobe a jake chovani se tedy od nej v dane situaci ocekava...
|
venda
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 14:15
- Nahlásit
wami
taky doufám, i když s tim tahánim paničky do kopce asi počkám, je malá, kdy se může začít s nějakou zátěží? počítala jsem nejdřív na jaře, spíš až jí bude rok
jo na taky trochu doufám, že na ní kouknou, řeknou, že je moc chlupatá a co s ní vůbec dělám na výstavě, abych měla pokoj ;)
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 14:36 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
venda
je malá, kdy se může začít s nějakou zátěží? počítala jsem nejdřív na jaře, spíš až jí bude rok
ja v pulroce zacala ucit tahani bez zateze (jen zvyk na postroj a na to, ze za sebou vlaci po zemi to odpruzeny voditko), pak postupne pridavala klaciky a polinka, v 8 mesicich retez a poprve uz jsem se obcas na kratky usek (par metru!) priprahla ja, v 10 mesicich prvni kilak na bezkach v tahu... Od roka prace v tahu a postupne zvysovani vzdalenosti a vytrvalosti (zateze moc ne, protoze ja toho moc nepriberu... ). Ve dvou letech jsme momentalne na cca 15-20km na kolobce ciste v tahu, nejaky ujity dogtrekking, bezky zavisi hodne na tom, kdy umru ja...
takze postupne, pomaloucku - vzdy podle momentalni kondice psa.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 14:52
- Nahlásit
wami
tak to jsem myslela, že budu muset počkat do toho roku, to je dobrý, běžky letos prošvihnu, ale za rok se má psina na co těšit!! a běžkaři u nás taky, protože psa ve stopě asi nepřežijou, budem si muset udělat vlastní, no ale po Novym roce jí bude půl roku, tak by mohla tahat sebou prázdnej bob a až by byla moc unavená z běhání ve sněhu tak bych ji na tom bobu dopravila já domu
a na jaře dostane brašny, bude si nosit granule sama, časem i vodu, děsně chlastá a panička je lenora líná (jaký pán takový pes ovšem)
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 14:56
- Nahlásit
venda
bacha na hluboky snih, to psa dost utaha, i kdyz nic netahne... jestli ti vychazi pulrok na zimu, tak ty boby jen tam, kde je to ujezdeny... ne v hlubokem snehu...
a na jaře dostane brašny
s brasnama bych ale byla opatrnejsi, v tahu si muze povolit, pokud nestiha - ale brasny ma na zadech furt. Brasny jsem zacala davat od roku a pul a zdaleka nejsme na plne zatezi (ted jsou mu dva)...
|
venda
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 15:06
- Nahlásit
wami
myslela jsem zatím prázdné brašny, ať si zvyká, že má v lese něco na zádech a nezamotá se do křoví, ale ještě se poradim, to je ještě daleko, zatim musim krotit mého milého, který začal plánovat na únor týdenní přechod fatry na lyžích prej i se psem, musim mu to nějak vymluvit...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 15:19
- Nahlásit
venda
myslela jsem zatím prázdné brašny, ať si zvyká
takhle asi jo, ale stejne bych s nima pockala... Ono to strasne laka tam pak neco prihodit...
začal plánovat na únor týdenní přechod fatry na lyžích prej i se psem
proc ne, kdyz ji poveze v baglu!
|