| Autor |
Zpráva |
abby
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:07
- Nahlásit
Co si myslíte o internátním výcviku psů?
V poslední době kolem sebe vidím,čím dál víc majitelů,kteří dávají psa na tento výcvik.A to ne problémové psy,ale retrívry .....
Abych byla upřímná,tak nevím,co si o tom myslet.Na jednu stranu chápu,že lidé nemají čas nebo sílu psa vychovat a je lepší to udělat takhle než mít doma nevychovance,ale nedovedu si představit,že bych psa dala na měsíc pryč.A mám pocit,že to není tak úplně o schopnostech majitele jako spíše o jeho lenosti se psu věnovat.
Osobně jsem strašně ráda,za pokroky u svého psa a jsem pyšná na ni i na sebe.Vím,že profesionál by to udělal rychleji a asi i líp,ale mě baví sledovat její malé krůčky,kdy se zlepšuje a zlepšuje.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:21
- Nahlásit
Hm, já mám asi takovej názor jako Ty...... já bych za prve nikomu cizímu k výcviku svýho psa nesvěřila a navíc, jak píšeš, není lepší pocit, když ty krůčky dopředu děláš se svým psem společně / viz má pýcha nad Daisinou ZOPkou ))) /.
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:22
- Nahlásit
Co si myslíte o internátním výcviku psů?
abby
Já osobně to neodsuzuju ale NIKDY bych svojeho psa nikomu nepůjčila !!! Protože kartáček na zuby, chlap a pes se nepučujou
|
abby
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:25
- Nahlásit
Amir
Taky to neodsuzuju.Jen mě zaráží,jak moc se to rozmáhá.
Nadšeně mi říkala jedna známá pejskařka,jak je její labrouš na výcviku.Je to 1,5 letej labrouš.Celou dobu,co ji znám vykládá,jak bude chodit na cvičák.Ale pořád není čas ....
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:30
- Nahlásit
abby
A hlavně je to k ničemu,vyhozený prachy.Pokud se ten pes vrátí do prostředí,kde není čas a schopnost ho vychovat,je otázkou času,kdy se problém objeví.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:32
- Nahlásit
je to o tom, ze ty lidi na to nemaj cas a hlavne podle me trpelivost...je pro ne snazsi dat psa na vychovu a pak si ho prevzit "hotoveho"
kdyz jsem shanela vycvik pro sandy..byla jsem na stredisku vodicich psu jinonice a tam mi nabizeli bud klasickej hromadnej vycvik nebo individualni...ze si ji proste vezmou k sobe treba na mesic-to podle toho jakej pes je...takze muze to byt min i dyl...a pak ti ji proste vratej a naucetej te akorat povely...
ja osobne bych to neudelala....neodsuzuju to..ale myslim ze to je neco jako dat vychovat batole nekomu jinymu a pak si vzit uz rozumnyho dospelyho cloveka zpatky..zkratka o to "nejhezci" se clovek pripravi.
spis hlasuju pro individualni vycvik, ktereho se zucastnuje i majitel psa....
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:42
- Nahlásit
Pak nevím, proč si pořizujou psa, když si ho nechtějí cvičit a "nemají na něho čas". Sem si vždycky myslela, že psa mám od toho, abych s ním účelně trávila svůj čas, ať mi to jde nebo nejde, je to o vztahu a interakci obou stran, ne že jen přijdu do práce a řeknu hééč, mám štěňátko.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:44
- Nahlásit
Já to teda odsuzuju,je to pohodlnost lidí,kteří si psa pořídí jako módní doplněk a ne jako parťáka,berou ho jako spotřební zboží a tak ho dají "seřídit". Pořízení psa by mělo být zodpovědným rozhodnutím a člověk by to měl vzít i jako závazek. Stejně jako psa musím chodit venčit,dávat mu krmení,stejně tak ho musím vychovávat a cvičit. Pokud to neakceptuju,psa si nepořizuju.Samozřejmě je lepší,když ho nechají vycvičit než kdyby ho nechali bez výchovy úplně,ale souhlasím s Renčou,že dřív nebo později je pes stejně přestane poslouchat,protože s ním nebudou ochotni ani schopni procvičovat a ve výchově a výcviku pokračovat.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:46
- Nahlásit
Mucholabka
to oni právě neříkají "héč mám štěňátko", ale "héč nechali jsme si za prachy vycvičit psa, héč máme na to"...By mě zajímalo, jakej pak má ten pes ke svýmu páníčkovi vztahy...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:49
- Nahlásit
Podle mě:
To dělají hlavně lidi, kteří mají prvního psa.
U prvního psa je tak 60-70% výcviku výcvik páníčka a jen zbytek výcvik psa.
Takže i když při odevzdání psa páníčka naučí povely, většinou to stejně půjde s kopce a pes půjde v budoucnu na výcvik znova.
Vrcholem je, že např. v USA některá výcviková střediska nabízejí zaslání psa letadlem a po výcviku jeho vrácení stejnou cestou zpět. Jak to může fungovat?
Tak bych řekl - něco lepší než nic, ale moc se tím nevyřeší.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:51
- Nahlásit
Amir
kartáček na zuby, chlap a pes se nepučujou
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:53
- Nahlásit
blanulinka1
Řekla bych, že právě z těchhle se verbujou zdrhací hajzlíci, bytoví ničitelé, počůránci a kousači.
BTW Včera jsem jela k našim a potkala jsem zákazníka se střední kníračkou, má asi rok a půl. Byli na cizí zahradě a naháněli ji, dost blbým způsobem, tak jsem řekla, že jim pomůžu, že ji nalákám na svojeho psa. Tak jako že jo, po pár kníračích úhybných manévrech se mi to povedlo a přišla za mnou, páník ji hned vzal a začal ji mydlit, tak jsem mu tak vynadala, že zbledl a koktal, začala jsem mu hned mírněji vysvětlovat, co a jak a proč, on argumentoval, že ji nahánějí po celé vesnici už dvě hodiny. Naprosto blbý přístup, když se k němu fena přibližovala, utíkal za ní, tak jsem mu pověděla něco o zachování únikové vzdálenosti a o únikovém reflexu, jestli se tomu tak říká, a taky co by měl dělat, když k němu fena přijde. No hrůza, bázlivá fena a on ji ještě zvalchuje. Nevím nevím, snad se nad tím zamyslí, než ji jednou dá pryč nebo totálně zkazí psa. Pak se divím, proč se pes při každém stříhání kroutí a bojí každého dotyku. Jako má tu fenu rád, to nepopírám, jeho přístup vychází z jeho dobrého přesvědčení, ale všechno špatně.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:59
- Nahlásit
Mucholabka
no to je to, ten pes, aspoň si myslím, nemůže mít z takovýho páníka, žádnej respekt...
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 11:59
- Nahlásit
Jsem zásadně proti, nechápu tyhle lidi. Prostě buď si pořídím psa, budu se mu věnovat a to znamená i vychovávat a cvičit. Naprosto mě dostává do varu, když někdo prostě musí mít psa se zkouškami, pro což ale není ochotný nic udělat....jo, to je to "héč mám štěňátko", "héč nechali jsme si za prachy vycvičit psa, héč máme na to"
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 12:03
- Nahlásit
Mucholabka
K nám na cvičák zrovna tací chodí s ohařem, je to asi dost bohatá rodina - on má jako "koníčka" lov a tak si pořídil lovečáka - ona se chodí s pejskem socializovat k nám - ale pejsek půjde taky na internátní lovecký výcvik, protože na to páníček na to nemá ani čas, ani nervy. Psa mají jako prestižní doplněk. Lezou mi na nervy hlavně krmením, neboť tak šíleně hladové štěně, to se hnedtak nevidí - krmí ho podle tabulek odváženým množstvím granulí
Ale pro cvičák jsou zlatým dolem, neb si platí každou lekci zvlášť...stylem stovka sem, stovka tam...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 12:17
- Nahlásit
Mucholabka
tak jsem řekla, že jim pomůžu...s přivoláním.
Kvůli tomuhle jsem si pořídil specielní píšťalku: Je to slavík z pískací hračky zandaný do kusu trubičky. Dělá to dost zvlášní zvuk a většina cizích psů přijde.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 12:31
- Nahlásit
Já jsem taky proti tomu "nechat si psa někde vycvičit"...Je to samozřejmě pohodlnější, nechat si psa někde vycvičit a přijít "k hotovému", Jak už tu ale jiní poznamenali...a musím souhlasit s Mucholabkou, z řad těch tzv. "vychovaných" psů se nejčastěji rekrutují ti nerváci, poserové nebo naopak agresoři. Je to prostě tím, že ani při nejlepší vůli nemůžete vychovat psa a pak ho předat jinému člověku s naprosto přesným "návodem k ovládání"....To prostě nejde...člověk je jenom člověk a není v jeho moci, aby se psem vyzkoušel úplně všechny možné situace do kterých se pes může dostat a pak popsal druhému člověku, jak pes na co reaguje.....Všechno stihnout nejde....No a pak se takoví lidé, co si nechají psa vycvičit jinde, diví, že je stejně neposlouchá....neumí s ním zacházet
Já zas ty "výcvikové školy", tak úplně nezavrhuju, ale podle mě jsou užitečné jen pro někoho. Pokud je např. takto cvičen pes pro službu (ať už u policie nebo pro záchranařinu či pro cokoli jiného užitečného) a dostane se pak do ruky dalšímu člověku, který je ale profesionál - umí se psy pracovat, tak věřím, že ten vztah může fungovat bez problémů....Bohužel ale právě ty "výcviková střediska" využívají právě lidi, kteří si psa pořídili buď jako módní doplněk nebo jsou líní......Ten, kdo opravdu stojí o to mít psa s funkční poslušností, musí si ho vycvičit "sám" - tj. i třeba za pomoci odborníka, docházet se psem za cvičitelem, být s ním neustále v kontaktu a ne ho "někam dát"...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 12:34
- Nahlásit
Když nemám čas, chuť nebo sílu na výchovu, nepořizuji si psa!
|
abby
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 12:36
- Nahlásit
Já si říkám,že třeba nebudu mít psa vycvičeného jako oni,ale všechno bude moje zásluha.A sama vidím,že s Abby víc cvičím než přítel a ona taky víc poslouchá mě.Hlavně jde o to,že na cvičáku se hlavně cvičíme my,páníčci a když to nebudou umět,tak jim je ta výchova k ničemu.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 12:41
- Nahlásit
abby
že s Abby víc cvičím než přítel a ona taky víc poslouchá mě.
bohužel...tohle neplatí vždycky Třeba u našeho staršího pejsy ano...Griffča poslouchá víc mého přítele, protože ten ho cvičí. Ale třeba náš mladej Akouš často lépe poslechne mého přítele nebo bráchu víc než mě, a to i přesto, že za opravdovou paničku považuje jenom mě, já s ním cvičím, já si s ním hraju, já ho krmím atd. atd. atd. přesto jsou pro něho větší autoritou chlapi....
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 13:19
- Nahlásit
U loveckých psů je celkem časté, že je páníci dávají na výcvik. Je to dost smutný. Pořídím-li si loveckého psa, pořizuji si ho se vším všudy a tedy i s tím, že vím, že na uchovnění potřebuju lovecké zkoušky. Nechápu lidi, a že u našeho plemene je jich je několik, kteří si pořídí psa, sice s ním objíždí výstavy, ale na výcvik ho dají do "internátu". Určitě se nemusím zmiňovat, že tenhle výcvik není pro psa nic příjemného, protože mnoho cvičitelů loveckých psů má ještě v dnešních dobách výcvikové metody poněkud drsné. A není vyjímkou, že na výcvik jde třeba i půlroční štěně. Nelíbí se mi to, v takovýchto případech jsem zásadně proti, nehledě na to, že na takovým psu je to většinou poznat, že ho necvičil vlastní páník a odrazí se to většinou v tu nejméně vhodnou dobu, třeba na honě...
Není totiž nic nádhernějšího, když ti najednou po půl roce nacvičování pes sám přinese aport, vypracuje vlečku, nebo najde pohozenou nebo se "jen" nechá odvolat od cizího psa. Asi všichni víte o čem mluvím.
Zase na druhou stranu chápu výcvik třeba služebních psů, kteří pak přijdou do rokou lidem, kteří tomu rozumí.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 13:21
- Nahlásit
Evik
U nás to teda fakt platí. Ale asi je to hlavně tím, že přítel neví pořádně jak se psem "pracovat", prostě na kterej povel a jaký jednání je zvaklej a tak. Není to proto, že by se o psa nezajímal, ale má bohužel náročný povolání, při kterém se doma vyskytuje zřídka, ale zato se vždy psu věnuje.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 13:33
- Nahlásit
Evik
u nás je to podobné,jak píše Hafina.Ona prostě ví,že on jí dovolí víc než já.Dám povel a ten se plní.Tečka.Přítel je schopen opakovat povel dokola než ho udělá.Není to o čase,protože ten s ní tráví možná víc než já.Krmíme ji oba .... Ale u mě ví,že si nemůže dovolit všecvhno
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 13:55
- Nahlásit
u nás je to podobné,jak píše Hafina.Ona prostě ví,že on jí dovolí víc než já.
no tak přesně v tomhle je u nás ten "problém"....tj. ve mně Já tedy svému hafušovi taky "nic neprominu", ale jsem bohužel měkčí než můj přítel a než brácha. Např. když Griffča neposlechne přítele hned nebo má kecy, přítel s ním přestane mluvit a vydrží to třeba i pár hodin....pejsa se pak přijde vlísat sám, dělá první poslední aby se zavděčil...pak teprve přítel povolí, dá Griffčovi nějaký povel, ten ho radostně splní a jsou zase nejlepší kamarádi. Griffča si pak každou další neposlušnost dobře rozmýšlí a raději poslechne než by riskoval, že s ním třeba páníček zase nebude mluvit.....No a já jsem taková trubka, která se na psa ve skutečnosti doopravdy zlobit nedokáže - i když v dané chvíli se dokážu strašně nas*at, za chvilku jsem v klidu a psovi odpouštím....Já s pejsama cvičím podle nejlepšího vědomí a svědomí, povely neopakuju, řeknu max. 2x a při tom druhém už je současně donucení ke splnění. Pro své pesany jsem autoritou, ale oba "hajzlící" prostě vědí, že jsem "splachovací" a že když mě občas "vypečou", že se "tak moc nestane"...... naštěstí toho ale nezneužívají
Já mám taky pokaždé strašnou radost, když se nám něco povede ve výcviku. Třeba mě strašně těší, že už můj mladší úchylák "na povel" sleze z čuby, která mu moc voní, nebo že má starší pejsa bezva přivolání, ačkoli před rokem a půl (kdy jsme si ho vzali z útulku jako cca 7letého) uměl kulový.....
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 14:18
- Nahlásit
Já znám pána s paní oba v důchodovém věku, pán je myslivec. Nechali svojí fenku maďarského ohaře na tříměsíčním výcviku.
Jim jako štěně se s ní znal, byli stějně staří, ideální na ranní blbnutí. No a jednou Sára nepřišla....... paní ani pán taky ne. Později jsem se dozvěděla o co šlo. Později se všechno vrátilo - fenka i páníci. Sára byla naprosto poslušná a na povely zvyklá s píšťalkou.
Žádné trauma jsem na ní nepozorovala, pro starší lidi, kteří mají psy to může být docela dobrá služba.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 15:04
- Nahlásit
Jimmi
a páníčci té "maďarky" jí nechali 3 měsíce samotnou na výcviku, nebo za ní pravidelně jezdili? Ono to klapat může, ale takhle dobře to většinou klape tam, kde páníčci aktivně spolupracují, buď na výcvik s odborníkem pravidelně se psem dojíždí, nebo alespoň často jezdí za psem a učí se současně s ním, jak na to...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 15:09
- Nahlásit
Jimmi
I starší člověk by si měl pořizovat psa,na kterého stačí. Buď je pán aktivní myslivec a v tom případě by si měl podle mě psa vycvičit sám (pokud to teda nebylo třeba na půl,jak píše Evik a u známých) nebo si nemá pořizovat ohaře,ale něco menšího. Mě se teda obecně kombinace důchodce x ohař nelíbí,pokud to teda není vyjimečně aktivní důchodce
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 15:17
- Nahlásit
jana33
souhlasím....jenomže lidé si často pořizují psa podle vzhledu...prostě "tohle plemeno se mi líbí" a dál už se nestarají o to, jestli budou moci naplnit přirozené potřeby toho kterého plemene . Moje kamarádka má např. teď 5měsíční štěndo výmaráka. Já jí říkala, jestli ví, co všechno obnáší mít doma lovečáka....prej jo, jasně....Jako pejsek je spokojenej, kámoška se mu věnuje, bere ho všude s sebou, ale stejně si myslím, že si měla vybrat jiné plemeno...Ona si ho pořizovala přesně podle vzhledu a čistě jako psa společníka pro sebe.....pro což se hodí spousta plemen, ale lovečáci moc ne... Zatím pejsek docela poslouchá (ovšem přivolání nic moc...no je to štěně), ale jsem zvědavá, jestli ho bude zvládat kámoška stejně "snadno", až jí půjde do puberty...
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 15:24
- Nahlásit
jana33
až budeš v důchodu, tak si o vhodných aktivitách můžeme pokecat, zatím bych důchodcům moc nedpředpisovala co můžou a co ne....
Já si tedy zdaleka nedovolím soudit, co by člověk, který dělá myslivost(tak něja se to říká ne?) si měl pořídit za psa.
Já bych byla zase opatrnější svěřit loveckého psa třeba dítěti a přesto to hodně lidí dělá.
Evik
jestli jezdili fakt nevím, oni už lovecký psy měli, takže jak na to, asi věděli
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2006 15:24
- Nahlásit
Evik
No u nás si pořídil pár důchodců fenku boxera. Fena je úžasná,sladká,hodná,ale taky hyperaktivní,nevybitá a totálně hluchá na jakýkoli povel. Naštěstí je u nás psí hřiště,takže jí tam můžou nechat vylítat s jinýma psiskama,ale venku chodí pouze na vodítku,resp. ona táhne a páníci za ní letí. Proč si vybrali zrovna boxera,to fakt nechápu. Co se týká ohařů,tak to je bohužel teď modní vlna,lidem se líbí,ale většina z nich nemá páru o tom,kolik pohybu ty psi potřebují. Což ale platí taky o retrívrech,prostě obecně o loveckých plemenech. Jen u těch ohařů ještě bývá navíc problém s dominancí, výmaři jsou obecně ostřejší a co se týká maďarů,tak těch taky přibývá.
|