| Autor |
Zpráva |
Schorova
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2005 21:38
- Nahlásit
Dobry den, mame skoro dvouletou fenku Westika, ktera nema rada deti. Jelikoz mame 6.letou dceru, na kterou vrci, je obcas radne bita. Mame ovsem veliky strach z toho, aby se z ni nestal opravdu zly pes (diky biti). Prosim Vas o radu, jak tuto situaci resit, jelikoz je to clen nasi rodiny a brzy se nam narodi dalsi mimco. OPRAVDU UZ SI NEVIME RADY!!! PREDEM VAM MOCKRAT DEKUJI ZA ODPOVED. S pozdravem Dedicikova (muj email - P.Schorova@seznam.cz)
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2005 21:47
- Nahlásit
Schorova
Možná tenhle dotaz bude znít divně, ale jak se k ní vaše dcera chovala? Pokud dobře počítám, tak v době pořízení té fenky jí byly 4 roky (vaší derce). Je hodně zvláštní, že pes, který s dítětem vyrůstal od štěněte je na něj agresivní. Já bych rozhodně fenku nebyla, spíš bych si s ní vyjasnila pozici ve smečce. Bitím můžete docílit toho, že si spojí vrčení na dcerku - trest a mohla by se ta agresivita ještě víc stupňovat. Ale to je jen muj laickej úsudek...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Dub 2005 21:59
- Nahlásit
Eimy
Hned na zacatku - jiz puvodni majitel (prodejce) mel 2 male dcery. Na vlastni oci jsem videla, jak ji tahaji. Dcera se k ni zle nechova, nikdy ji netahala za ocas, neublizovala ji. Na to si davam pozor. Je mozne, ze to ma od malinka od dcer majitele? Take mam jeden laicky dotaz - jak si s ni mam vyjasnit pozici ve smecce?
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2005 22:22
- Nahlásit
Schorova
V jaké situaci na ni vrčí? A jak to máte doma uspořádané co se týče umístění psa? Má vlastní kout s pelechem, kde má své věci a kam za ní nikdo neleze a neotravuje ji? Velmi často se podobné chování psa objevuje v případě, kdy pes nemá soukromí a místo, kam by si mohl zalézt s jistotou, že ho tam nebude nikdo vyrušovat.
Dítě by psovi nemělo lézt do pelechu a mělo by mu dát pokoj u žrádla.
Na druhou stranu ale taktéž žiji v domnění, že pes na dítě vrčet (natož jej vychovávat!) prostě nebude.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2005 22:25
- Nahlásit
FiSt
Tak to se není čemu divit
Ano, zpočátku bych se tomu také nedivila. Ale pokud k takové situaci docházelo v útlém věku štěněte A POTÉ SE JIŽ NEOPAKOVALA, tak to normální není!
Brala jsem 1,5 roku starou fenu, která měla panický strach z cestování autem. Do auta se musela odnést, dobrovolně se k otevřenému autu ani nepřiblížila. Nebylo se čemu divit - po prý ošklivé bouračce... Dneska tam skáče s rozběhem a autem jezdí hrozně ráda.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2005 22:53
- Nahlásit
FiSt
To jistě. Ale Ty jsi napsal, že se nedivíš, že fena vrčí na děcko, když jí před šesti lety jiné děti tahaly. Tak Ti oponuji, že za šest let se to dá dávno odbourat a není to vůbec důvod k tomu, aby vrčela teď, když se jí nic neděje.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2005 23:01
- Nahlásit
Nikita
EHm. taková připomínka. Fence westíka jsou 2 roky, té malé dcerce 6 let, pokud to dobře chápu ;)
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2005 23:20
- Nahlásit
Eimy
Jo, popletla jsem roky. Ale na výroku trvám - i za DVA roky to jde dávno odbourat.
FiSt
se to za tu dobu odbourat dalo, avšak jak je vidět, nestalo se tak
No a tazatelka by se ráda dopídila proč. V tom je jádro pudla.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 23 Dub 2005 00:20
- Nahlásit
Nikita
jadro pudla je v tom, ze psinu nikdo nevychovava (mazleni a dukazy lasky nejsou vychova)- uz podle tonu prispevku je videt, ze tazatelka je novacek ve vychove psu a westik ma terieri hlavu .. jiny problem nevidim
takze resenim je psinu zamestnat, naucit nekolik zakladnich povelu, dusledne trvat na jejich provedeni (pozor ! dusledne neni vzdy silou) ... proste plne podridit dospelym clenum rodiny a pak uz musi zafungovat smeckove chovani - na potomky alfa paru se nevrci
jinak zbit psa radim v zivotnich neuspesich hned za zbit dite .. a to je podle mne jedno z nejhorsich osobnich selhani
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 23 Dub 2005 00:27
- Nahlásit
Schorova
pokud to jeste zkusim uvest na prikladu - nasich fena je povelove hlucha, protoze maminka to v ni uspesne roky pestuje. Klasicky priklad - steka na zahrade, mamka otevre okno a krikne TICHO a zase zavre okno a nesleduje provedeni prikazu ... vysledkem je, ze pak treba pri vyhazovani z kresla je schopna na mamku zavrcet i se ohnat, protoze se ji citi minimalne rovna postavenim
naproti tomu pri pobytu u nas je zarazena automaticky az za vsechny nase psy a posloucha zcela automaticky a strpi treba i vytazeni klistete bez naznaku odporu
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 23 Dub 2005 00:28
- Nahlásit
FiSt
hej ! jaky ..ala su chlap
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 24 Dub 2005 12:47
- Nahlásit
Locco
FiSt
Jsem se docela zasmála...
|
krecinek
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 21:11
- Nahlásit
Ahoj všem
Nechci zakládat nové téma,tak to přihodím sem....
Mám dotaz: Mám prvního psa v životě, mám ho jen tak pro radost a nechodíme na cvičák. přesto ho pár povelů "pro život" učím, celkem to i jde, jenom drrhne tak trochu přivolání od psa, to je dočasně hluchý. Dneska jsem chtěla zkusit poslušnost na dálku, vím, že to běžně k životu nepotřebujeme, přesto bych to ráda zkusila, nebo aspoň věděla, jak se to správně dělá... Učím povely a k nim mám i svoje gesta, poslouchá i na ně. Zkusila jsem dát "zůstaň",pes si sedl, já ušla pár kroků,otočila jsem se a dala povel "lehni"-a to slovně i posunkem. Pes cca 2vteřinky koukal, pak se sebral, přišel ke mně a lehl si Tak mě prostě napadlo,jak se to správně dělá,aby to pochopil...(Jen tak pro zajímavost, my ted stejně nejvíc musíme pilovat chůzi u nohy a to přivolání)
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 21:29
- Nahlásit
Taky presne nevim, jak se to spravne uci ? Muj psik taky napochoduje nejdriv ke mne a pak provede povel. starsi pes to umi, a nejak si nepamatuji, ze by to byl problem, s timhle , ale nevim, jak mu to vysvetlit.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 21:45 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
krecinek
akykolvek vycvik musi ist od jednoduchsieho k zlozitejsiemu. Postupne - napr. polohy , najprv naucis dany povel na mieste, tj. psa mas pri nohe (obvykle resp. "cvicakove" je u lavej nohy). Ked tento povel (to je jedno ci sadni alebo lahni ci stoj) spolahlivo zvlada (z 10 povel 10 krat vykona ) tak ho to zacnes ucit tak, ze mu stojis rovno pred cumakom. Uz toto je pre psa absolutne nova situacia , neponahlaj na neho. Ucis ho klasicky (povel, mechanicky podnet tj. pomozes mu rukou ak sa nechyta do polohy kam patri, pamlsky atd) a pridas sucasne posunok (posunky musia byt jednoznacne a dost vyrazne, ak chces cvicit neskor na velku dialku). Ked zvlada v minimalnej vzdialenosti) tak ustupis o krok dva, nie viac ... ked mu cvakne tak vzdialenost postupne zvysujes az do zelanej . "Cvicakova" tj. skuskova je ak dobre pamatam 20m
ak skusi povel na dialku bez pripravy tak pes jednoducho nevie co ma spravit (zvukovy povel ma zatial spojeny len s konkretnou situaciou u nohy, casto aj s tvopjou pomocou a pamlskom) a riesi to tak ze ide do jemu znamej polohy pri tebe ...
poznamka k "zustan" - aj pre obycajny zivot psa je treba mat jeden povel, ktory pre psa v preklade znamena "tu zostanes aj keby tragace padali a budes cakat kym si po teba pridem" . Tento povel ak ucis, tak radim nikdy z tej polohy neprivolavat psa k sebe, narusi sa spolahlivost plnenia povelu.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 21:56
- Nahlásit
Schorova
Začněte tím, že jí NEBUDETE BÍT! Je to největší hloupost. Proč jí chcete trestat za fakt že vrčí? Je to její způsob komunikace - ona vám tím říká, ještě jednou zdůrazním, říká, že je něco v nepořádku. A proto je třeba zjistit, co je v nepořádku. Může to být i chování vaší dcery. Než začnete mlátit psa, zjistěte nejdřív, co se vlastně děje. Bitím psa si ho otočíte brzy hodně proti sobě.
Zkuste vnést do společného soužití klid a pohodu. Alfa pozici si u psa nezajistíte povely a buzerací, ale důsledným, klidným a pro psa srozumitelným chováním. Po netu vám tohle nikdo podrobně nepopíše, situace od situace se liší. Hlavně nenalítněte na rady typu - chodit první ze dveří, převracet na záda, vytřepávat a tak. Pokud už musíte psa trestat, je třeba to udělat nejdéle za dvě vteřiny pro provinění, jinak je to o ničem. Trest může mít hodně podob - od vašeho pohledu, výrazu tváře, tónu hlasu, znemožnění pohybu.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 22:03
- Nahlásit
Essi
Příspěvek Schorové je z roku 2005
|
slony
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 22:06
- Nahlásit
Terri
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 22:09
- Nahlásit
Díky za upozornění. ale ty reakce.... na něj, no...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 22:20
- Nahlásit
Essi
Díky za upozornění. ale ty reakce.... na něj, no...
jsou též asi řádně promazány...
slony
můžu poprosit o upřesnění? můj pes má zažité lehni u vysílačky (ještě ale nejsme v konečné fázi - stále dobíhá "k předmětu"), ale na dálku v terénu si to spojit neumí a taky váhá, zda nepřijít. Mám tedy asi zvolit postup od začátku...že? Vysílačku si spojil asi zvlášť...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 22:22
- Nahlásit
krecinek:v tomto konkrétním příkladě,když už se stane,že Ti pes přijde až k tobě,tak bez řečí vrátit na původní místo kde měl být.Tam zopáknout povel který měl splnit,psa upravit do požadované polohy.Pokud pes není zvyklý dělat na dálku,tak vzdálenost zkrátit a postupně prodlužovat.Jinak jak píše slony,od nejjednoduššího začínat!
|
evina
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 22:29
- Nahlásit
Terri:nevím jestli Ti příliš poradím ale já se psem dělám tréninkově takovou blbinu...házím balonek ale hodím jen naoko.Pes vystartuje dopředu,já písknu,on už ví,že nemá hledat,že ho stále držím tak se mírně vrací a já mezi tím zahlaholím lehni.Jakmile lehne,balonek hodím.Takto jsme zrychlili lehání.Občas houknu "lehni" i na procházce z ničeho nic aby to neměl spojené jen s házením balonku(velice se osvědčilo když jede kolo nebo bruslař)
|
slony
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 22:57
- Nahlásit
Terri
můj pes má zažité lehni u vysílačky (ještě ale nejsme v konečné fázi - stále dobíhá "k předmětu"), ale na dálku v terénu si to spojit neumí
nerozumiem otazke ... vysielacka = povel "Vpred" a nasledne povel "Lahni" cvicene na predmet, napr. lopticku ... tomu asi rozumiem ako rozumiet tomu v terénu si to spojit neumí a taky váhá, zda nepřijít. ?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 23:00
- Nahlásit
slony
že mu nedělá problém si lehnout při 50 m vysílačce (akorát zatím to nedělám tak, že by na konci "nic" nebylo a on běžel jen na "vpřed". Je tam moje ledvinka s balonkem).
Ale když je na louce na procházce a zavelela bych lehni, tak se zamyslí a pokusí se nejdřív přijít...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 23:03
- Nahlásit
Terri
taky váhá, zda nepřijít
Jedna poznámka: při SLV na dálku je důležité psa před povelem neoslovovat - většina psů totiž chápe oslovení nejen jako povel k obrácení pozornosti na psovoda, ale i jako takové slabší přivolání. Proto mají tendenci při povelu "Rexi lehni" nejdřív popojít k psovodovi a tepv potom lehnout.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 23:05
- Nahlásit
Walda
na dálku je důležité psa před povelem neoslovovat
no to je fakt, že si teď neuvědomuju, zda tohle zrovna nedělám
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 23:08
- Nahlásit
Terri
To si člověk ani neuvědomuje. Když mě tenhle detail naučili, tak jsme se u toho dost nasmáli, protože přesto, že jsem to věděl a myslel jsem na to, tak jsem tam to oslovení skoro vždycky namastil. A ze začátku to prostě skoro nešlo bez toho. Ale je třeba to zkusit, psovi to určitě pomůže.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 23:11
- Nahlásit
Walda
To si člověk ani neuvědomuje. Když mě tenhle detail naučili, tak jsme se u toho dost nasmáli, protože přesto, že jsem to věděl a myslel jsem na to, tak jsem tam to oslovení skoro vždycky namastil. A ze začátku to prostě skoro nešlo bez toho. Ale je třeba to zkusit, psovi to určitě pomůže.
Zkusím na to myslet Je fakt,že to upoutání pozornosti psa na dálku dost láká...a zvyk železná košile.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 23:11
- Nahlásit
Walda
svojho casu mal Jaro Filip blahej pamati v radiu vybornu relaciu "Nocni vtaci" ... vitaj
Terri
když je na louce na procházce a zavelela bych lehni, tak se zamyslí a pokusí se nejdřív přijít...
aha ... jednak to , co pise Walda (plati hlavne kym pes nema povel Lahni na dialku dostatocne zvladnuty) jednak tvoja chyba - nie je to nauceny. Vysielacka je zlozeny cvik, pozostava z dvoch casti - vyslanie psa (Vpred) a ulozenie psa (Lahni) , najlepsie vysledky su ak sa aj cvici v podstate rozfazovane, tj. ja som vysielacku ucil az ked vedel dobre Lahni na dialku. Lahni na dialku som ucil vpodstate hned ako vedel co znamena Lahni u nohy , na rozdiel od SLV na posunky. Tj. ako pisala evina - povel Lahni som mu daval kedykolvek ma napadlo, kdekolvek ma napadlo, v akejkolvek vzdialenosti (samozrejme najskor v takej, aby som ho mohol napravit manualne) . Vysledkom je , ze ak ho neprivolam , tak ho ulozim, tj. privolacka 100% nie je , odlozenie do lahu ano
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 23:12
- Nahlásit
slony
Zdravím. Za chvíli se ale odpojím - půjdem na noční venčení, už přeci jen není takové vedro
|