| Autor |
Zpráva |
Terri
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 23:15
- Nahlásit
slony
jsem bohužel asi zvolila opačný přístup.
Vysílačku jsem nejdřív dělala jen "vpřed". A pak "lehni" u toho předmětu - kupodivu to teda pochopil dobře.
Tím pádem ale stejně nemám odložení do lehu v terénu na dálku, protože tohle jsme prakticky netrénovali. (Jinak lehni u nohy, před psovodem i za chůze jsou ok).
Tož budu muset od začátku, asi bude stačit dovysvětlit, co teda ta panička tím myslí...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 23:18
- Nahlásit
Terri
jsem bohužel asi zvolila opačný přístup
Nejsi sama, já úplně stejně jako Ty.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 23:29
- Nahlásit
Terri
ož budu muset od začátku, asi bude stačit dovysvětlit, co teda ta panička tím myslí...
od zaciatku urcite nie, pes vie co znamena Lahni na dialku, akorat mu potrebujes dovysvetlit ze to od neho mozes chciet nielen po vyslani vpred .. skus to waldovo , bez oslovenia , malo by to zafungovat
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 23:35
- Nahlásit
sorry, ze vam sem skacem, ale zaujima ma jedno. Po povele lahni na dialku pes musi zostat v pozicii, akej je a len zalahnut, nesmie sa trebars otocit na psovoda, ze? Moj patizon totiz raz tak, raz onak, ale zvycajne sa otoci tak, aby ma videl, pretoze povely na dialku davam z oci do oci, ale ked ho chcem zalahnut, lebo predomnou je nieco nebezpecne, tak by teoreticky mal byt chvostom ku mne, ci nie?
|
slony
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 23:55
- Nahlásit
pigie
NSP je vo vysielacke prisnejsi ako IPO (vydrz posunkoveho povelu napr.) ale ani jeden nezakazuje otocenie psa, NSP doslova uvadza ze "Pri ukončení cviku v ľahu sa pes môže otočiť k psovodovi"
povely na dialku davam z oci do oci, ale ked ho chcem zalahnut, lebo predomnou je nieco nebezpecne, tak by teoreticky mal byt chvostom ku mne, ci nie?
a co v pripade ze psa vysielas vpred aby prekonal nejaku prekazku a tam ta cakal ? logickejsi je ten ocny kontakt, naviac je potrebny pre vydanie ticheho povelu (posunok) ... ked vpredu tusim nieco nebezpecne tak na to mam povel Revir
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 00:03
- Nahlásit
slony
ok, preto sa pytam. Pes logicky sam od seba sa tocil a ja som ho nebuzerovala, kedze nie je preco Len som myslela, ze pri skuskach by asi mal lahat v smere v akom sa nachadza. S tou nebezpecnostou myslim psa na volno, o ktorom viem, ze by mi ho napadol zavelim lahni a pes sa strati vo vysokej trave a ten dotycny hryzac ho uz nevidi, len vetri
|
slony
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 00:22
- Nahlásit
pigie
tou nebezpecnostou myslim psa na volno, o ktorom viem, ze by mi ho napadol
nevymyslaj .. v takomto pripadku si ho privolam ak nehrozi napadnutie zozadu, alebo pridam do kroku aby som ich roztrhol od seba ... mam vyskusane aj lahni (spolahlive na rozdiel privolacky) ale nepamatam ze by si lahol celom ku mne, tj. ze by stratil "nebezpecenstvo" z ocu a pochybujem ze Hugo sa otoci k tebe a natrci sunky na zakus
|
krecinek
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 06:35
- Nahlásit
evina
slony
Díky Jen jsem prostě chtěla vědět,jak se to správně dělá...Ani nevím,proč mě to včera napadlo to zkusit. Tak děkuju za rady
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 07:46
- Nahlásit
slony
V tejto situacii ja fakt neprivolavam. Uz sa mi x krat stalo, ze mu vystartovali za chrbat. Takze aby som to objasnila, vydam lahni, ked dotycny pes mojho psa nezbadal, resp. moj ho zbadat moze, ten na psov kasle. Fakt to pouzivam, ked u nas je letna trava a mame jedneho debila, co vodi psa navolno. Zasadne ho neprivolavam. Okamzite si idem za zalahnutym psom a by sa opovazil mi ho napadnut pri nohe Privolanie pri tychto "debilnych" psoch sa mi nesvedcilo, pretoze uz vystartovali minimalne tri krat za Hugom, ktory sa otocil a siel poslusne ku mne. Odvtedy psa tak ani neprivolam... Boji sa ukazat zadok. Takze pokial nie je vysoka trava, tak lahni nedavam, ale kedze u nas nepokosia a nepokosia a pol leta sa brodime vo vysokej, dam lahni a psa fakt nevidno. No a tu ide o to, ze ked on zbadal psa, tak sa otoci cumakom k nemu a pokial je vzduch cisty, tak ide cumakom ku mne, tak som sa pytala, ci je s tym nejaky problem Tiez samozrejme nedam lahni, ked dotycny mojho psa zbadal, to vtedy psovi dam stoj a vyrazam dopredu ja Proste obmiename prikazy, nech ma nejake vzruso
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 08:27
- Nahlásit
pigie
len zalahnut, nesmie sa trebars otocit na psovoda, ze?
Před časem se tady tohle probíralo. Prohlídl jsem si při tom asi 15 videí (výcvikových, ze závodů...) a většina psů se otáčela, a to ani ne o 180st, ale většinou si lehali v různé míře šikmo. Tak to taky neřeším.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 09:11
- Nahlásit
Walda
Tak to taky neřeším.
Uz ani ja nebudem, len do buducna som chcela vediet, keby sa mi raz podarilo dostat do ruk zdraveho fundlaka - sa snazim eliminovat chyby, co som narobila na tomto
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 09:20
- Nahlásit
pigie
sa snazim eliminovat chyby, co som narobila na tomto
Mluvíš mi z duše.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 09:44
- Nahlásit
slony
Walda
Díky
Jinak mi se při vysílačce též pes otočí - o 90 st., takže leží bokem ke mně a bokem "k předmětu" a čumí na mně. Dělá to tak od začátku.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 09:52
- Nahlásit
Walda
Před časem se tady tohle probíralo. Prohlídl jsem si při tom asi 15 videí
pozerat videa je dobra vec, ale na to ci sa ma alebo moze pes otocit staci pozriet skusobaky v ipackom sa o polohe psa v lahu po odlozeni vo vysielacke nepise ani slovo (tj. je to na sutaziacich)
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 09:54
- Nahlásit
slony
ipackom sa o polohe psa v lahu po odlozeni vo vysielacke nepise ani slovo (tj. je to na sutaziacich
no a co není psáno...to není dáno ne?
Mohu mít ještě dotaz na Revír? (asi taky dost přiblblý, ale tohle jsou pro mně fakt začátky...)
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 09:59 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
slony
To jo. Já to tehdy využil jako inspiraci a videa rozebíral trochu víc, měřil jsem si i časy, za které psi stihnou po povelu sebou plácnout na zem, a tak vůbec. Mne sledování videí vždycky docela nakopne do další práce, často tam třeba najdu nějaké detaily, které se mně líbí, nebo zjistím, že na tom nejsme zase tak zle.....
|
slony
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 10:03
- Nahlásit
Terri
to není dáno ne?
co nie je zakazane to je dovolene
Mohu mít ještě dotaz na Revír?
na tomto servri uz neplati Donutilovske ptejte se na co chcete ... (ja odpovim na co chci) ?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 10:09 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
slony
na tomto servri uz neplati Donutilovske ptejte se na co chcete ... (ja odpovim na co chci) ?
to je fakt
No protože teď nemůžem vzhledem k mýmu kulatýmu stavu cvičit, tak děláme blbosti...takže např. Revír na manžela (taky potřebuju upevnit, že když k němu dojdu, tak to neznamená že mu balonek, rukáv nebo tak vezmu či si ho odvedu - rozuměj psa). Manželovi dávám balonek a když pak k nim po vyštěkání dojdu, tak mu řeknu a on psa odmění.
Ale když bych toto chtěla udělat na cizí osobu...jako prostě ta fáze, kdy daná vyštěkaná osoba balonek nemá. Pochopí pes co má dělat? A pak ho odměním já - nebude se tedy po mně točit už jak budu přicházet?
No až se dostanu ke svému původnímu stavu, ráda bych už začala dělat odvolání z revíru k noze. (Ale bez drastických škubů atak...)
/to je sice konstatování, ale jestli máš někde odkaz, kde se to již probíralo....někde totiž tu psal o tom Tchoř - že je třeba to dělat na balonek a potom na fíka s rukávem...ale nemůžu to najít/
|
slony
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 10:11
- Nahlásit
Walda
nebo zjistím, že na tom nejsme zase tak zle..
to je najlepsie zistit pri priamej konfrontacii ... naposledy teraz na MS dobikov, mali sme predsedu
|
slony
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 10:30 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
Terri
no .. moj laicky nazor - vystekacka by mala byt zalezitostou figuranta. A je jedno ci to bude osoba ktoru pes pozna alebo nie. Tj. vycvik by som smeroval tak ze pes vie, ze cely ten cirkus okolo plent konci odmenou ... ci uz loptickou alebo neskor tym ze si kusne (psovi , ktory s chutou kuse to zvykne cvaknut hodne rychlo a je skor opacny problem - s ovladatelnostou resp. poslusnostou, kedze cely revir je o poslusnosti, aj obiehacky). Takze - v slovnom spojeni "clovek v plente s loptickou" je podstatna ta lopticka v praxi :
- figurant je pri reviroch a obranach mnohokrat dolezitejsi ako psovod , mal by vediet citat psa , mal by sam hodnotit situaciu a reagovat podla nej
- psovod si kociruje figuranta skor posunkami ako slovne, nerusi tak psa
- psa odmenuje figurant (aj cudzi) tj. napr. odhadzuje micek , nie psovod .. ten ze sekundarne
...su moje riadky dostatocne zrozumitelne ?
ráda bych už začala dělat odvolání z revíru k noze. (Ale bez drastických škubů atak...)
to uz mozes tusit teraz ci mas psa typu "canis rukavnikus nadrzanus" ... a ci bude treba obcas nejaky ten korekcny cuk Ako som uz napisal - je to o poslusnosti, ale poznam psov ktore mali aj odvolacku od haravky a na odvolacku od figuranta potrebovali nejaky ten cuk
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 11:02
- Nahlásit
slony
canis rukavnikus nadrzanus
no se právě obávám...
Ono blbounek mi právě začal dělat to, že když jsem došla a vypadalo to, že ho chci odvolat k noze, tak šup zkusit jestli mu fík rukáv dřív nedá A toho jsem se chtěla vyvarovat, protože jinak nenapadá a je v poho.
Jinak dík - myslím že chápu
Tož prostě budem pak na place trénovat, trénovat...a utvrzovat poslušnost
|
slony
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 11:07
- Nahlásit
Terri
šup zkusit jestli mu fík rukáv dřív nedá
no jo, dzobiky ... odburavat (a to je zas ulohou figuranta) , jemu skor ci neskor cvakne ze tadial vlak nejde , neriesil by som to pretacanim na teba -aby to neskoncilo tak ze miesto strazenia bude hladat teba
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 11:08
- Nahlásit
slony
no právě, hrozný je, kolik se tam dá udělat chyb (navíc zbytečně)
|
slony
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 11:12
- Nahlásit
Terri
hrozný je, kolik se tam dá udělat chyb
...a od toho je kamarat alebo dobry cvicak aby ukazal a opravil
ja si tiez hovorim ze u dalsieho psa to budem robit inac ... a logicky urobim ine chyby
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2007 11:15 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
slony
...a od toho je kamarat alebo dobry cvicak aby ukazal a opravil
to jo Cvičí se nám dobře, už mám absťák Tu na diskusi kolikrát spíš potřebuju utřídit názory a slyšet další...
Celkově se spíš bojím sebe
Taky si říkám, chudák knír (je můj první), má na mně zlaté nervy
|
slony
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2007 13:54 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
Walda
Mne sledování videí vždycky docela nakopne do další práce,
ked mas rad tie videa ... [b]tu[/b] je obrana reprezentanta nasho cvicaku a slovenska na MS dobosiek
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2007 13:57
- Nahlásit
slony
oprav link ;)
|
slony
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2007 14:02
- Nahlásit
pigie
opravené ... ta poslusnost nebola zla (dostal 89 ale nebola horsia od tych na bedni, akurat ze Palo nema nemeckyhovoriaci pas)
ale ta obrana bola co som videl (bol som iba v sobotu) najlepsia .. aj ked je Pegyna namotana a ozerala sa
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2007 14:41
- Nahlásit
slony
mne to aj tak nejde
|
slony
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2007 17:40
- Nahlásit