| Autor |
Zpráva |
zuzka
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2006 18:37
- Nahlásit
jako nastávající maminka, jsem začala chodit i na miminkovské diskuze a nedalo mi to, zapojila jsem se do pejskařského tématu
nejsem žádný odborník, ale poněkud mě vyděsila rada "zařadit dítě až na konec smečky"
abych "nezkreslovala", celý příspěvek je tady (čtvrtý shora)
nemáte po ruce nějaký pěkný odkaz na článek: jak navykat psa na miminko a jak se vypořádat s novou hierarchií?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2006 19:15
- Nahlásit
zuzka
tam jsou tedy povídačky , prolítla jsem jen asi dvě stránky a na víc fakt nemám.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2006 19:46
- Nahlásit
zuzka
Zrovna nedávno jsem o tomhle jen tak přemýšlela (už bych kecala, proč mě to napadlo ) a jednoznačně jsem došla k názoru, že feňule je teď úplně poslední a bude poslední i když časem (to už asi bude hodně stará babča) přijde prcek...
Aspoň bych teda chtěla, aby to tak bylo a snad se to i podaří
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2006 19:52
- Nahlásit
já se jen bojím, aby se tím třeba někdo nechtěl řídit
sama mám docela slušnou představu, jak to "zařídíme", znám svou feňuli a děti toleruje bez problémů, navíc já ji cvičím a tak se nebojím, že ji nezvládnu i kdyby něco
ale přesto, nejsem odborník, proto bych na té diskuzi raději odkázala na nějaký článek
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 08:17
- Nahlásit
Článek žádný nevím, ale vlastní zkušenost. Při prvním dítěti jsem měla starší vořešici (jako menší ovčák) a při třetím střední kníračici, obě feny i obě děti si to "dohodly" samy.
fromeli
Ty stránky, to je fakt síla.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 09:16
- Nahlásit
zuzka
Mám hodně psů a dá se říci, že hodně dětí Domů přicházeli v následujícím pořadí
1. Mika - kříženec pinče, 13 let v době narození 1. dítěte - úplně v pohodě, mimino více méně ignorovala, v případě,že Alenka brečela a já jsem okamžitě nenaklusala začala Mika běhat mezi mnou a miminem a doslova mě tam naháněla.
2. Alenka - viz výše
3. Hessit - šeltie, štěně jsme přivezli když Alence bylo půl roku, akorát začínala lozit, chodit atd. Naprosto bezproblémové soužití všech třech (akorát si navzájem kradli jídlo a chrastítka)
4. Ivanka - druhé dítě, Alence byli 3,5, Hessit 3 roky, Mika už nežila. Opět bezproblémů, Hessit ji vzala do smečky a stejně jako kdysi Mika ji ignorovala. S Alenkou to bylo horší, ale to je na jinou diskuzi
5. Bella - pumi, hodně dominantní pes, pořízená když Ivance byl rok. Z počátku bezproblémové, jak pumice dospívala řešili jsme postavení Bella x Hessit, ale zvládlo se to v pohodě.
6. Braisy - německý ovčák z útulku, brali jsme ji asi v devíti letech. Poněkud problematický vztah Bella x Braisy, ale obě děcka úplně v pohodě (je fakt, že v té době bylo Alence 7 a Ince 4)
7. Winky - šeltie, Ala má 8, Inka 4,5. Absolutně bez problémů. Obě holky už se zapojují do uklízení loužiček, krmení, hrají si se štěnětem a podobně.
NIkdy se mi nestalo, že by kterýkoliv pes projevil vůči dítěti sebemenší náznak agrese. Je fakt, že jsem nikdy nedovolila dětem aby zatlačili psa do kouta, dloubali ho do očiček a podobně. Často se stalo, že na psa např. sedli (nebo spíš spadli v době kdy se učily chodit), že ho nešetrně chytli za srst a podobně, ale všechny psice to tiše strpěli a počkali až je osvobodím. Vždycky u nás bylo dítě výše postavené než pes a problémy opravdu nikdy žádné nebyli.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 11:40
- Nahlásit
zuzka
nojono, má to být rada od pana Dostála, on je sice dost velkej odnorník, ale že by tvrdil, že má bejt dítě na konci hierarchie.,...no nevím...neppletla to pisatelka.....??
|
petl
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 11:52
- Nahlásit
Trotelchen
Myslím že ne, pročti si důkladně jeho poradnu, najdeš to tam taky. Ostatně ten pán toho napovídá mnohem víc
|
monika
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 12:01
- Nahlásit
Trotelchen
tvrdil to. Taky jsem na to kdysi v jeho poradně narazila.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 12:31
- Nahlásit
No nevím holky, nechtěla bych být v kůži toho mimina, na které si může dovolit každý pes ze smečky...
|
petl
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 12:43
- Nahlásit
Biluška
Taky bych nechtěla být u Dostálů dítětem...
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 13:32
- Nahlásit
To Zuzka: Ahoj, sestra mi říkala, že moc pěkně to mají popsaný na haf bez obav, tak se tam můžeš juknout, já si to teda nečetla,a le psa na to muíš připravovat snad pomalu rok a je to děsně důležité, fakt že jo.... Já znám domácnost, kde na příchod dítěte psa nepřipravili a nechtěj to zažít. ten pes trpý, oni se mu přestali tolik věnovat, je to bígl a opravdu mám strach že to dvouleté dítě pokouše. nenávidí ho, nesmí se k němu ani přiblížit, vrčí na něj.... A ten pes děsně trpí
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 13:44
- Nahlásit
Zuzka: ono taky dost záleží na dětech, toho kluka, můžete milionkrát okřiknout, nadat, by i praštit, aby toho psa nedal, jenžeon ji má zas moc rád a je trochu temperamentní, takže když něco provede a je potrestán, tak si na ni chce vylít vztek, někdy bouchá nábytkem, jindy ji praští. A to nesmíme psa před ním trestat, protože kdyby viděl jak na něj vztáhneme ruku, nebo jen zvýšíme hlas, tak se opičí a myslí si, že si to může dovolit taky. Stačí když jdeme na procházku a řve : nejííííí po cem, nejííííííí šedni, šední neji, šedni, kde šííííííííí.....šijniče. opakuje všechny naše povely, takže ji nemůžu ani pořádně cvičit a volá na ní furt, takže mi z toho praská někdy hlava, protože ona ho samozřejmě zcela ignoruje
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 13:47
- Nahlásit
zuzka:Tak je to na hafbezobav.cz a je to článek: Musí jít z domu. Prej je opravdu hezký. taky si ho musím přečíst.
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 14:34 - Změnil/a: Leni
- Nahlásit
Kreis
Obávám se, že pro toho nebohého psíka, kterého popisuješ, by bylo zdaleka nejlepší, kdyby našel jiný domov. Tohle je týrání
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 15:36
- Nahlásit
Leni: A mýlíš se. Já se jí teď dost věnuju, chodím s ní ven, beru ji na srazy, cvičím ji, hraju si s ní a chtěla sjem si jii vzít až se budu stěhovat. Ale to nejni dobrej nápad, jednou jsou to její pánečci a dost na nich visí. I týraní psi milují svého pánečka, nevím proč a vytrhnout ji s tama, tak bude nešťastná. Mám ji sebou třeba i na týden a tak, ale oni jsou její pánečci, i když už poslouchá jen mě. Taky se jí víc věnují, když vidí můj zájem, ne moc, ale trochu jo a já doufám, že až děcko trocha vyroste, že to bude lepší, ale nevím...Třeba jo. ona jemá ráda a malýho nesnáší, protože na něj žárlí, myslím že to dost nezvládli, ale s tím nic neudělám....
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 16:36
- Nahlásit
a le psa na to muíš připravovat snad pomalu rok a je to děsně důležité
mno s tímhle si dovolí, nesouhlasit...těhotenství trvá 9 měsíců a dřív to pes ani nepozná..a pes se na dítě dost těžko připravuje....jakože mám o tom načteno
prostě ideální věc je po porodu dát pesoci očuchat plenku aby mimčo nebylo cizí pach pro něj a pak je to už na lidech....sice asi mimino na konec smečky nezařadím...nicméně pesu neodstrčím..ono se to dá skloubit...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 17:03
- Nahlásit
Já jsem nikdy žádného psa nepřipravovala a vždycky to bylo naprosto bez problémů. Žádný pes nebyl odstrčený, nikomu nebylo ublíženo a zvládlo se to levou zadní.
Oni matky malých dětí většinou rádi přehání jak moc mají práce. Nevím jak kdo, já jsem zvládala tréninky agility, závody, dvě děti a podnikání ( i když tenkrát dost utlumené) a všechno šlo. Od té doby co vymysleli kojení, automatickou pračku, pampersky a krepové ložní prádlo nevím co je práce v domácnosti
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 17:08 - Změnil/a: Leni
- Nahlásit
Kreis
Vím, že to myslíš dobře, ale opravdu s tebou nemužu souhlasit. To, že jsou jeho páníčci (tj. že si ho někdy předtím koupili, víc v tom často ani není) přece nemusí znamenat naprosto nic, když jsou špatní páníčci. A to tihle jsou.
Souhlasím, i týraní psi milují své pány. Bohužel, to je ta jejich psí láska a oddanost. Ale to rozhodně neznamená, že jsou šťastní a hlavně - že by nebyli mnohem šťastnější jinde. Psí utulky jsou plné psů, kteří měli pány, kteří je nějak týrali. Možná ti psi byli smutní, když se museli od svých pánů oddelit, ale když přijdou do nové rodiny, která na rozdíl od te byvalé funguje normálně, tak jim vysloveně kouká z očí jak jsou šíleně šťastní a vděční. Byli by, kdyby to bylo tak, jak píšeš??
Já držím tomu psovi palce, aby se na něj usmálo štěstí a šel jinam, Takové "páničky" vem čert.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 17:24
- Nahlásit
Biluška
nezbejvá než souhlasit
jako práce v domácnosti bejvaj dobrá výmluva...když nechci nežehlím ..jen nutný věci...a při kkvantu lidí tu bydlících funguje dělba práce abych měla čas na psa...
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 12:45
- Nahlásit
Asi máte pravdu, že bych si jí vzít mohla a bylo by to pri ni lepší, jenže oni se jí stejně nevzdají. Neptejte se mě proč.
Některé ženské se vymlouvají na moc práce, tahle majitelka je stejná, většinu práce v domácnosti dělají spolubydlící, neříkám že všechnu, chodí na osmičky, má chůvu a dvě babičky, které ji malýho pohlídají když je potřeba. Měla jsem prcka se fenečkou čtyři dny jen s přítelem a ještě jeho psa a oni jeli na dovču a dá se to zvládnout, jenže je pravda, že když jsem venku s malým a se psem, tak jsem dvojnásobek napnutá, musím je hlídat oba co dělají a jsem z toho děsně napnutá. Zrovna teď jsem šla s oběma do práce a nic moc. A to mě nela docela poslouchá oproti paničce.
O psa ztratili zájem a já sobně mám hrůzu, že to jednou u mě dopadne blbě, přece jen musíte tu pozornost rozdělovat na dvě části, zatímco předtím byl jen ten pes. Ale vše záleží jaký ten pes je a jak poslouchá, kolik pozornosti vyžaduje. Řekněme že s těžko vycvičitelným bíglem, který vyžaduje spoustu pozornosti je to těžší, než třeba s jiným plemenem a zase lehčí než s jiným. Strašně moc záleží na pánečkovi jaký k tomu zaujme postoj, to je základ a proto by se měl podle mě na to každý připravovat, protože je spousta chyb, který člověk může udělat.
Jsoušpatní pánečci, ale když si o tom člověk něco přečte a informuje se,tak nic nezkazí....
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 13:01 - Změnil/a: Leni
- Nahlásit
Kreis, to nebylo myšleno jako utok na Tebe, jako že si musíš toho psa vzít (i když by to bylo určitě fajn) Šlo mi o to, že než špatná rodina, tak radši nová rodina. Oni si ho nezaslouží. Ale takových jsou tisíce, vím. Ach jo
|
JanaD
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 14:06
- Nahlásit
Nevím, jestli by někdo z vás nechal třeba dvouleté dítě sáhnout psovi do misky se žrádlem nebo nechal dítě samotné zcela bez dozoru se psem? To, že je dítě na konci smečky právě znamená, že se dítě k němu chová tak, že respektuje potřeby psa. Např. když pejsek odpočívá, zbytečně ho nevyrušuje, když pejsek jí, nechá ho v klidu ap. Takových případů. kdy pes kousnul dítě právě proto, že nerespektovalo některé potřeby psa, se stalo dost /pes - knírač mé známé pokousal jejího syna právě, když mu chtěl sebrat kostičku a má dodnes jizvu na frňáku /. Pokud se dítě rozumně chová, smečka funguje, pak i pes si od dítěte nechá skoro vše líbit a ochraňuje ho jako malé štěně. A tohle se mi opravdu nebezpečné nezdá, spíš naopak. Jde hlavně o to, aby se pes necítil odstrčený a neměl potřebu dokazovat, že jeho místo je o trochu výš. Je nesmysl, aby dítě psovi rozkazovalo a my chtěli, aby ho pes poslouchal. To bych svým dětem nikdy nedovolila.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 14:24
- Nahlásit
My měli doma jednou psa, kterého kvůli mimču zavírali do koupelny, protože prý byl agresivní a nakonec se ho zbavili. Myslím, že celé to souviselo s postojem lidí v domácnosti ke psu-všechno mu dovolili, byl to hajzlík i bez mimina. Akorát si toho pak začali víc všímat-dřív sem tam kousl při manipulaci, docela dost vrčel, rval se se psama, neposlouchal. Potom se nedivím, že když se mu při příchodu dítěte začali věnovat méně a navíc když poznal dětskou bezbrannost, že se mu dítě znelíbilo. Určitě záleží, jaký vztah má domácnost ke psu před příchodem dítěte-jestli je pes OK i předtím, bude i pak, hajzlík se dítětem určitě nepolepší Lidi si mysleli, že je jejich pes v pohodě, akorát že neznali ostatní psy, kteří jsou v pohodě ještě víc. Nakonec to s ním dopadlo dobře, našel si nové páníky. Vrčel sice pořád, ale jen pro sebe ze zvyku, už nekousal.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 14:29
- Nahlásit
JanaD
Pokud pes pokouše dítě, které mu chce vzít kostičku, nebo sáhne do misky, pak s výchovou psa určitě něco není v pořádku. Zrovna tak nesmí pes kousnout, pokud na něj kdokoliv z rodiny nechtěně šlápne, spadne a pod. Normální pes nám důvěřuje a proto si od své smečky nechá vše líbit. Trochu jiná situace je u cizích dětí, tam je větší opatrnost na místě, ale i tak je třeba psa učit maximální toleranci k dětem.
Jinak samozřejmě pravdu máš, že už i batole se učí neotravovat psa, pokud ten nemá o kontakt zájem.
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 14:53 - Změnil/a: Leni
- Nahlásit
Zrovna tak nesmí pes kousnout, pokud na něj kdokoliv z rodiny nechtěně šlápne, spadne a pod.
Zní to hezky, ale pes není stroj. Když se pes lekne a kousne, když např. na něj někdo šlápne, když spí, tak mi to připadá naprosto přirozené. Dospělý si tohle pohlídá (nebo by měl) a dítě se to musí naučit respektovat taky (a do té doby ho holt někdo musí hlídat).
Samozřejmě souhlasím, že by pes měl být naučený, aby toho od dítěte poměrně hodně snesl, ale má to své hranice. Upřímně řečeno mi vstávají vlasy na hlavě, když slyším, že by si měl pes nechat VŠECHNO líbit. Proč by měl? To že je na posledním místě ve smečce ještě neznamená, že nemá právo na žádné ohledy. Své ani jiné dítě bych nenechala psa trápit (rušení ve spánku, šikanování, strkání předmětů do uši, ust, nosu a tak), krást mu kostičku nebo ho třeba i jen rušit na pelíšku. Pokud muj pes všechno snese, je to rezerva, kterou mám k dobru, ale udělám všecho pro to, abych tu rezervu nikdy nevyužila.
|
JanaD
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 15:07
- Nahlásit
Ano, Leni, tak to přesně je, jak píšeš. Všechno musí mít své hranice. Není to jen o tom, že pes, který od dítěte vše nesnese, je špatně vychovaný. Ale dítě se chová poněkud neurvaleji než člověk. My svého psa netaháme za ocas, když spí, nedloubeme mu v nose apod. Dítě se chová nepřirozeně z pohledu psa. Ale když se dítě naučí psa v určitých situacích respektovat, pejsek toho snese opravdu hodně. Samozřejmě pokud je správně vedený.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 15:18
- Nahlásit
Mucholabka
z přesného důvodu dali pryč Anuba. Taky byl hajzl a napadal. Je to nezodpovědnost lidí a né že pes byl parchant. Já napřiklad nemám vůbec obavy o Anuba po roce práce s ním,že bude nějak agresivní k miminu.Byla to jen lenost lidí s tím něco udělat.
|
Arguskaaa
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 15:29
- Nahlásit
Upřímně řečeno mi vstávají vlasy na hlavě, když slyším, že by si měl pes nechat VŠECHNO líbit. Proč by měl?
S tímhle naprosto souhlasím.
Dítěti ipsovi se musí stanovit jasné hranice. Dítě nesmí psa mlátit, nesmí na něj pokřikovat povely, nějak mu ubližovat... Protože skoro každě dítě by si chtělo zkusit to, co tomu psovi říkají rodiče, chce zkusit, co pes udělá, když mu třeba zatahá za ocas apod.
Pes si zase nesmí dovolit dítě bezdůvodně napadnout, omezovat (např. že mu nedovolí vstoupit do nějaké místnosti) ...
A nějaký připoravování psa na dítě? proboha jak?!
Rozhodně si nemyslím, že problém onoho bíglíka je v tom, že nebyl připravován na dítě (co je to za nesmysl! )
ale musí být v něčem jiném-nedostatečné věnování pánů jemu nebo je dítětem neustále obtěžován...
Ani si žádnou přípravu psa na dítě nedokážu představit, mí psi mé dítě akceptovali bez problémů, protože jsem se jim nadále věnovala skoro tak jako předtím. Dál jsme chodili na dlouhé procházky, akorát jsem s sebou měla kočárek, když mimčo spalo, trénovali jsme a když jsem šla na agility, někdo mi mimčo hlídal. Takže v tom zas takový problém nevidím, problém nastane, když se pro psa s příchodem dítěte všechno rapidně změní, to se mu pak ani není co divit, že dítě nesnáší
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 16:15
- Nahlásit
Ale dítě se chová poněkud neurvaleji než člověk.
ale u nás jsou člověci i děti...a samozřejmně pokud na psa nechtíc někdo dupne tak by neměl sežrat dítě..u nás to tak fungá..rozezná dítě od dospělýho..a jak vychovávám psa..vychovávám neustále i děti aby se chovaly k psům hezky
Arguskaaa
A nějaký připoravování psa na dítě? proboha jak
naprosto souhlasím....prostě jde o postoj lidí k psům a dětem:d pes nesmí bejt odstrčenej aby nežárlil...chovatelka od naší čubiny při kojení měla hlavu fenky na klíně a fakt pohoda
|