| Autor |
Zpráva |
Kony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 12:08
- Nahlásit
wami
No v tomhle už začínáme, hadr a peška ničíme už od zimy, to je vyloženě hra, ale rozhněvaný brunátný figurant je pro psa už něco jiného a proto řeším co řeším.
Zatím na figuranta reaguje tak, že se na mě koukne s výrazem "co ten magor blbne" a lehne si
|
wami
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 12:11
- Nahlásit
Kony
kde jste ale prisli k rozhnevanemu brunatnemu figurantovi?
jestli je to hra na hadr a pesicka, musi to zustat hra porad. Jakmile figurant zmenipristup, tak to prece i pes zacne brat jinak, ne?
Zatím na figuranta reaguje tak, že se na mě koukne s výrazem "co ten magor blbne" a lehne si
od zimy porad stejne? Tak v tom pripade jeste budu reagovat na to, cos psal pred chvili - ze vas nechces ochudit o prima zabavu. Jestli tvuj pejsa za pul roku nepochopil, ze jde o prima zabavu, tak bych se na to byt tebou vyprdla. Zcela evidentne ho o nic neochudis a tobe ubydou starosti...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 12:32
- Nahlásit
wami
zacinas mi byt podozriva, pises toco by som pisal ja .. ts ts ts
Kony
u psychivky vyrovnaneho HWcka by som sa obran nebal, ak o ne pes ma zaujem (HW asi uz nie su co byvali, videl som za posledny cas len par co o tzto zabavu zaujem mali). V debatach o obranach sa castokrat abstrahuje rozdiel medzi vycvikom sluzobnym a sportovym. Ano, su psi, ktorych je treba "rozkusat" cez zlobu. Ale ak pes nema o obranu zaujem a nepotrebujem ju na skusku pre chov ci na bonitacku, tak ak nema zaujem radsej to nerobit, to po prve. Po druhe, ak ma zaujem, koristnicky pud, tak skutocne ver, ze to je pre neho zabava. A zaroven vyborny priestor pre vycvik ovladatelnosti, upevnenie VNS psa ..
Ale aby to nebolo teoreticke, tak na priklade mojho posledneho psa , BSO neznameho povodu z ulice
- z obran si do normalneho zivota nepreniesol nic negativne ... a je bytovy, syn robi historicky serm a celu sezonu chodime na huby ...
- kazdy figurant je jeho najlepsi kamarat .. a to doslova. Kym su v civile tak ich vita intenzivnejsie ako niektorych clenov vlastnej svorky su mu totiz zdrojom nekonecnej zabavy a ked su v pracovnom ani nevravim
- do machajucich ruk obalenych vatakom ci sadrou neprejavil zaujem kusat ... poviem to inac - skusil som jeho reakciu na manzetu (ochrana ruky co sa navlieka pod bluzu, v podstate nacvik ostreho kusania) , vystartoval a zostal vyjaveny stat , figurant nemal ani rukav ani pesek, tak do coho mam kusat ? Chcem tym povedat, ze ostre kusacky sa pes musi naucit
- kedze je magor na rukav, bolo viac roboty s ovladatelnostou (doprovody, vystekacky, vysluchy atd) ... a pozitivne sa to prejavilo v ovladatelnosti vo vsetkych zivotnych situaciach
Uff, naaake to mam dlhe ... zaver - nie som zastancom vycviku obran za kazdu cenu. Ale ak ma pes to spravne srdiecko, tak vycvik obrany cez hru podla mna nemoze uskodit.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 12:35
- Nahlásit
slony
zacinas mi byt podozriva, pises toco by som pisal ja .. ts ts ts
asi telepatie...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 12:36
- Nahlásit
ko4ka:u nás na cvičáku má zrovna GR zkoušku ZVV 1 a jeho obrany by mu mohl leskterý pracák závidět
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 12:38
- Nahlásit
wami
No jak jsi psala rano - každý pes má svá specifika a tohle je zase HW rybnicek, proste se na něj musí pomaleji, má 14 měsíců a to je na HW ještě pořád dost času, dospívá až ve 3 letech. Jasne NO už touto dávnou prokusuje rukáv
|
wami
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 12:53
- Nahlásit
Kony
proste se na něj musí pomaleji, má 14 měsíců a to je na HW ještě pořád dost času
no, mam polocevecko, a u cevecek se bezne doporucuje kousat az od roka (a jeste v zavislosti na typu VNS).. Taky dospivaji zhruba ve trech letech (ostatne jako vetsina velkych plemen )
jenze po pul roce prace si myslim, ze uz nejaky zajem ma kazdy pes, i treba flegmaticky bernardyn... Je fakt, ze hw jsem na obranach potkala jen par a zadneho kousacky v podstate nebavily, ale jedna fenka se to nakonec v roce a pul (zacli v roce) naucila brat jako dobrou hru...
(BTW - totez bych napsala, i kdybys mel jakekoliv jine plemeno, proste si myslim, ze to treba tveho psa zas az tak nebavi, kdyby ho to bavilo, tak ten projev bude mit jiny... nez flegmaticky lezet a nechapat figuranta... )
|
slony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 13:01 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
wami
nestras
Kony
zvazil bych ci tie kusacky chces viac ty ako pes
esli to psa s tebou bavi a na figuranta reaguje podla popisu, zvazil bych zmenu brunatneho figuranta ak je to mozne ... co som videl HW , tak to bolo ako popisujes, potrebovali trpezliveho a "hraveho" figuranta, ktory bol schopny upravit vycvik podla psa a nie do vsetkych ist ako do malin alebo nemcurov
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 13:03
- Nahlásit
wami
No co jsem videl HW, tak většina měla stejný průběh a nějaká větší aktivita při obranách začala až po roce a půl a pak to šlo rychle nahoru. U fenek HW je to něco jiného, ty by v pulroce při kruhovce roztrhali cokoliv a ted mame na cvičáku 2 cca 8 měsíční a ty jsou jak šílené i při zástěně,...
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 13:07
- Nahlásit
slony
wami
brunátný figurant byla legrace a stejně není figurant po dvou hodinách přetahování se se psi brunátný, jestli ne, tak to buď flinkal nebo má zatraceně dobrou fyzičku ))
|
wami
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 13:09
- Nahlásit
Kony
souhlas s tim, co pise slony - zvazil bych ci tie kusacky chces viac ty ako pes
ale jinak - jestlize sam pises, ze obrany za neco stoji az v roce a pul, tak mas dost casu na premysleni, jestli obrany ano, nebo ne, protoze ted to vlastne stejne nepozname, jak ten pes bude pozdeji reagovat...
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 13:18
- Nahlásit
wami
Přesně tak, vše se stejně bude odvíjet od toho jak nás to bude nebo nebude bavit. Všechno co se psem dělám je abych ho zaměstnal a zabavil (ne sebe ). Takže jestli bude figuranta ignorovat i ve dvou letech, tak mu najdu něco zábavnějšího. Vše tedy za podmínky, že opravdu zde není nikdo, kdo by zpozoroval, že pes je po obranách ostřejší
Stopa ho baví, ale je to čím dál tím víc o práci a zpřesňování, takže mu to nesmím znechutit. Na agility je moc velkej slon. Záchranařina se mu taky docela zamlouvala, ale jestli ho budou bavit <b>neškodné</b> obrany, tak taky fajn a ma o zaměstnání vystaráno až až
|
wami
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 13:24
- Nahlásit
Kony
tak tak, jen do toho, jestli je ti milejsi cesta se psem, nez cil doskrabat se na mistraky...
jinak - kolik tvuj howik ma? kilo myslim? my zkousime kdeco, ale obcas si taky rikam, ze mu docela trva, nez tu svou 40kg prdelku zdvihne...
(ja teda nezkousela zachranarinu, ale tancujem, frisbickujem, tahame, obranarime, stoparime, valime se, jezdime na vandry a hodne dogtrekarime... agi jsou v planu do budoucna )
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 13:29
- Nahlásit
wami
o vikendu jsem ho se srandy lapnul a skocil s nim na vahu a uz ma 46 kg, potvora roste a sílí . Jinak naše hlavní zábava kromě vzajemnych rvaček a honiček jsou tůry (ale ne dogtreky), běžky, stopy. K zachranařině jsme jen přičichli na taboře, ale byl chvalen a bylo na něm vidět, jak ho to baví a agility jsme si tam zkusili taky, ale přecijen, když ma tech 46 kg zastavit a rychle změnit směr, tak měni travník na oraniště a překážky na třísky
|
wami
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 13:39
- Nahlásit
Kony
uz ma 46 kg
taky peknej mastodontik...
K zachranařině jsme jen přičichli na taboře, ale byl chvalen a bylo na něm vidět, jak ho to baví
tak vidis, bylo na nem videt, ze ho to bavi, na obranach to nevidis... ja bych mela jasnou volbu, co se psem delat...
ma tech 46 kg zastavit a rychle změnit směr, tak měni travník na oraniště a překážky na třísky
to jsem zvedava na Lumpa, on je zas na svoji vahu dost obratny, ale nic se nema prehanet a je mi jasny, jak to hopsani se 40 kg muze asi pusobit na klouby...
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 13:46
- Nahlásit
wami
No ale co když ho za dva měsíce obrana úplně pohltí, jestli dojdu k tomu, že mu to neuškodí, tak bych ho o to nerad ochudil čím dál víc nad tím přemýšlím, tak to bude chtit asi trošku více mé práce s figurantem, aby ho moc nelámal a dělal to více s humorem.
Jako on (pes) když vidí peška nebo rukáv na mě, tak padá do mdlob štěstím, ale na někom jinym mu to nic neříká.
Lumpa, on je zas na svoji vahu dost obratny
Obratný je taky slušně a právě proto oře trávník, protože když má rychle zatočit, tak mu ty paceny zajedou do země a jen to lítá
|
slony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 13:48
- Nahlásit
hm, a jaka je optimalna vaha u HW ? ... mi prijde 46 kilo u tak mladeho psa na cca 70cm v kohutiku aj celkom dost ...
Kony
wami to zas napisala za mna ... ak mas psa predovsetkym ako spolocnika a cuchacky (stopa, zachranarina) ho bavia viac ako kusacky tak bych nestracal cas vzdy je lahsie so psom dosiahnut vysledok ktory potesi aj psovoda (a si nenahovarajme ze ta trocha hrdosti za vycvikom nie je) v cinnosti , ku ktorej prirodzene inklinuje
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 13:56
- Nahlásit
Váha HW už tu byla kdysi probírána. "Tabulková" je údajně 40-45. Ale psi s váhou nad 50 nejsou vůbec vyjimkou. No my jsme absolutně v normě, patříme k těm větším kouskům, ale nejsme žádní exotičtí obři a tlustí rozhodně nejsme, spíš mám poslední dobou pocit, že bych mohl mírně přidat krmiva.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 14:01
- Nahlásit
Kony
niekde si pisal ze je mlady , chapem ako ze vo vyvoji a preto som sa zamyslel kedze ani HW klbove problemy neobisli ..
|
wami
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 14:10
- Nahlásit
Kony
vis, pro me by ta volba byla jasna - obrany jsou u vas "co kdyby", zatimco zachranarina uz v tuhle chvili "jeee, to je super"...
no ale je to prece jen v zaveru na tobe, jestli si myslis, ze vas to bude bavit oba, tak to delej, jestli se ti do toho nechce (z jakehokoliv duvodu) a pejsovi taky ne (z jakehokoliv duvodu), tak delejte radeji tu stoparinu, zachranarinu...
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 14:19
- Nahlásit
slony
jo mladej je - 14 mesíců, ale váha není vyjímečná. Z kloubů mám taky samozřejmě strach, ale s tím se nic dělat nedá. Na stravě nešetříme a kloubní přípravky užíváme
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 14:23
- Nahlásit
Nám je 15 měsíců a máme 45 kg a pes se mi zdá pohublej...v zimě byl mnohem oplácanější Už jste byli na rentgenu? Chtěla bych až letos koncem roku, to by snad měl být vývoj ukončen, ale rozhodčí mě na zkouškách přemlouvala, abychom šli co nejdřív...
|
Kony
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 14:28
- Nahlásit
Meta
Nene, nebyli, taky planujeme na zimu.
v zimě byl mnohem oplácanější
Taky mam ten pocit, ale to byl jeste stěně, takže všechno bylo jiny
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 14:34
- Nahlásit
Kony
Taky je fakt, že nám v létě vypadala podsada, třeba ty chlupy taky nějaké to kilo dělají aspoň při úklidu o tom nepochybuji.
|
Shadow
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 16:31
- Nahlásit
ko4ka
no jasně bež do toho časem se rozštěká uvidíš, je ještě mladá, já mám 10 měsiční Leonku a taky teď začínáme, a je to paráda, miluje to, psům to obrovsky zvedne seběvědomí, když ji vidím jak si vždycky hrdě odnáší hadru nebo rukáv je to super, taky toho moc nenaštěká, jen třeba zavrčí, blafne, ale jak jsou mezi ostatnímy psy, tak se časem rozštěkají tihle prcci strašně kopírujou ty starší psy, takže když tvoje goldenka uvidí jak pejsani okolo ní na figuranta štěkají, tak postupem času začne štěkat taky. Co se týče toho , že by se jí zkazila povaha, tak to si nemyslím, ale jak už psala wami, záleží na figurantovi, a na jeho chování ke psu, poznáš to sama já osobně na tvém místě bych do toho šla
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2006 19:07
- Nahlásit
Shadow
tak dík za názor, ještě se poptám na tom cvičáku co na to oni a uvidím jestli jo nebo ne
|
Lucie a Gar
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2006 08:38 - Změnil/a: Lucie a Gar
- Nahlásit
zalezi, jake srdicko ma tvuj hafan, jestli sportovni, obrany jsou pro nej zabavou spojenou s placem a figurantem a rukavem.
S tímhle můžu jedině souhlasit. Mám chodského psa. Děláme obrany a snažíme se i skládat zkoušky a jezdit na závody. Máme i jiné aktivity jako výlety s jinými plemeny, různé víkendové akce i s lidmi "nepejskaři", přítel dělá napoleonistiku a když kluci bojují a střílejí s pušek, tak to naše psisko umí usnout a pak mají lidi větší zážitek ze spícího psa.
Nebojím se toho, že pes jen tak někde po někom vystartuje, protože ví, že kousání patří na cvičák.
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2006 23:26
- Nahlásit
Tedy nemám sílu číst všechny ty názory. Ale cítím, že kony nechce dělat obrany, tak ať je tedy nedělá. Hledá důvody proč to nejde a ne způsoby jak by to šlo.
Moje zkušenost - mám psa - opravdového dobráka. Má skoro dvacet zkoušek, z toho je minimálně polovina všestranných, kde jsou obrany, má také ZVV3 a ZPO1. To není vychloubání, jen chci, aby bylo vidět, že opravdu asi nějaké zkušenosti trošku mám.
Pro každého psa je ideální, aby v nácviku poznal co nejvíce situací, které by ho mohly potkat v životě. Jen tak se naučí správně je vyhodnocovat. A navíc pes pozná některé věci, které my nepoznáme. Pozná na člověku, kterého potkáme, že je špatný, že se bojí, nebo je agresivní, zlý. Ten člověk je cítit jinak než normální vyrovnaný, a tak se i pes začne chovat ostražitěji.
Tolik k životním situacím. Myslím si, že se správně vychovaným, sebevědomým a vyrovnaným psem mohu jít kamkoliv. Pokud má pes poslušnost, je ovladatelný, stačí ho přece napomenout a vysvětlit mu, která situace se nám jako pánům nelíbí a nechceme , aby se choval agresivně. Bylo tu několikrát řečeno, že sportovní obrany - obrany na kořist - jsou přece dobré pro psa, aby vydal energii, vybil se - jsou pro něj přirozeností a vůbec se nestává agresivní. Viděla jsem už dost howavartů, od bázlivých jedinců až po agresivní nezvládnuté psy. Chyby jsou většinou na straně psovodů. Závěr - správně vedené obrany jsou dobré pro každého psa, získá sebevědomí a naučí se rozlišovat správně situace. A věřte nebo ne, většina psů v reálu nebezpečí opravdu dovede vyhodnotit správně.
Dotaz a diskuse od Kony mi připadá tak trochu ve stylu, já jsem to říkal hned na začátku, že to nemám dělat, že to nedopadne dobře. Tak to kony tedy nedělej, nenuť se to toho, hlavně když těm, kteří ti radí, nevěříš.
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2006 23:29
- Nahlásit
Jo ještě jsem zapomněla dodat, že můj pes má obrany rád, vrtí ocáskem při nich a strašně se na ně těší. Nikdy by nešel do figuranta, kdyby upadl nebo ztratil rukáv. Má zájem jen o kořist, je to pro něj hra, sport, zábava a dělá to rád. Je vyrovnaný a neřve jako blázen. Až když já zavelím, že jdeme kousat, aby dával pozor, jdeme do toho, jinak ho to nechává klidným. Nechá se jinak hladit a mazlit od kohokoli - normálního - ne kdo by se ho bál, tam je nedůvěřivý, ale to se mi stalo párkrát za celý jeho život. Běžně se nechá hladit od dětí, a když mu něco vadí, jde pryč, ale nikdy nikoho nenapadl. Obrany s ním dělám od malička a nyní je to už pan pes ve věku téměř veterána
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2006 18:03
- Nahlásit
Mám 10 měsíční AA a nevim sli s nim mám začít obranu nebo ne-protože sem četla, že mají vrozenou agresivitu a tak aby mu z toho neruplo v kouli...
|