| Autor |
Zpráva |
Fifi
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 17:06 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
brut
Ja mam od kamose na tyto ucely tenouckou, asi 1cm tlustou, mozna ani ne, kulatou snuru od padaku .. Vydrzi hrozne moc, neni psa, kterej by ji v tahu pretrhnul . Fenule ji ani na krku necejti.. Pretahuj se s nim na miste, nech ho zvitezit, hned ale stahovat (slovne) s nabidkou dalsi hry a moznosti dalsiho pretahovani k sobe(naprahle ruce - at si sam vyskoci, kdyz se chce potahat..).. snuru pro jistotu na krku.. Kdyby se chtel zasivat a zuzlat, jemna korekce.. Na nejaky predsedani ci odhazovani aportu se zatim vybodni.. Ber mu aportek v nejlepsim(ja ho vypacim fenuli z tlamy a schovam pod tricko..), at ma chut na priste.. Hlavne ziskat zpet jeho zajem.. At zvitezis nad jeho pubertou!!!
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 19:50
- Nahlásit
Měli byste mu ten aport hned zase hodit, přetahovat se, nebo mu ho jako brát a dělat drahoty, aby znova získal chuť. Má donesení aportu spojené s tím, že mu jeho kořist vezmete a konec. Musí za přinesený aport získat odměnu-ne ale piškot nebo jídlo, ale pokud možno druhý balónek v rychlém sledu.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2006 09:10
- Nahlásit
Mucholabka
Druhé balonky nezabírají. U nás nemá spojené aporty se sebráním, všechno dělal dobře a moc se na aport těšil, jenže se dostal do puberty a u všeho stávkuje. Myslí si, že bude po jeho....stejně jako děti.
Fifi
Moc děkuju, zkusim to taky tak a uvidíme...pak se ozvu a dám vědět, jak jsme pokročili.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 13:09
- Nahlásit
Fifi
ty a poradit blbost, nééééé
Jinak s aportem taky máme problém a to je psovi přes rok a půl, činku by do huby nevzal a ni za nic, až když mu to ožužlal jinej pes, tak byl ochotnej, takže teď jsme spíš v té fázi, že se přetahujeme a hrajeme si s aportem, tím ale pomalu dociluju toho, že pes dost solidně překusuje, takže v této metodě si musim vybrat buď anebo. Buď mi ho bude jakž takž donášet a bude u toho překusovat, nebo ho překusovat nebude a to hlavně díky tomu, že ho nebude nosit vůbec....
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 14:58
- Nahlásit
brut
ja som si zazila uplne to iste. V puberte zacal pes absolutne stavkovat a tvaril sa ze vobec ale vobec nevie co sa po nom chce. Mohla som sa hadzat po zemi aj s loptickou, pokusat sa ho vyprovokovat aby sa so mnou natahoval a nic. Chvilu sa tvaril ze akoze ho to bavi a potom koniec. Zo dna na den. Skusala som vsetko, ale tak aspon som ho urcite par krat rozosmiala
Ale nevzdala som to a teraz ma pes o aport zaujem a to ovela vacsi ako predtym. To hrozne obdobie trvalo asi 2-3 mesiace, tak zhruba od 8 mesiacov do 11.
No prestala som na neho absolutne tlacit co sa tyka aportu... Robili sme uplne ine veci ale hlavne mi velmi pomohla fena, kedze ju zaujima len a len aport vonku tak som hadzala jej a psa si nevsimala. Ked som videla ze to psa stve, tak som hodila raz aj jemu a dalej som si ho nevsimala a kludne ho s tym nechala behat a hryzt si ho... Postupne som mu na vychadzkach hadzala viac a viac a tym, ze mi to fena priniesla oslovila som aj jeho a on to obkukal.
Co sa tyka toho co pisala Fifi mne sa to absulutne neosvedcilo zobrat psovi aport v najlepsom. Myslim, ze to bola jedna z veci pre ktoru absolutne stratil chut aportovat.Ani sa s nim pretahovat a nechat ho vyhravat, aby mi to priniesol... Ale na fenu tieto veci platili vyborne. Teraz som sa dostala do stadia, ze mu hodim aport tak 3-4 krat za sebou a ked prinesie 4x tak mu ho zoberiem, pochvalim a zas hned dam nech si ho ide žužlat do krikov. Potom opakujem a za vychadzku mu hodim asi 20x. Dobre je psa pred odhodenim aportu aj drzat za obojok, tym sa vyhecuje k tomu, ze ho naozaj chce. Ale iba drzat bez povelu, ziadne sadni a podobne...neutlmovat zbytocne.
Jednoducho som len prisla na to, co mojho psa najviac na aporte bavi...a to je u mojho psa - bezat za pohybujucim sa predmetom, chytit, zabit a ist kusat do krikov (to je najvacsia odmena). Tak som s tym pracovala a efekt sa dostavil
Co sa tyka vypluvania aportu 2-3 metre pred clovekom, ale v pripade ze psa inak aport velmi bavi, osvedcilo sa mi cuvat rychlym krokom pred psom a potom nahle voci nemu vykrocit a aport uchopit a ponatahovat sa s nim. Tam ide len o rychlu reakciu cloveka, ale myslim ze po par pokusoch to pes pochopi a pojde to.
Toto su samozrejme veci ktore platili na mojich psov, ale tak na kazdeho plati nieco ine Treba skusat a nevzdavat sa, ale ja uz potom co som zazila so svojim psom verim tomu, ze aportovat nadsene a stastne moze snad skoro uplne kazdy pes.
|
janules
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 16:17
- Nahlásit
Tak já hlásím malý úspěch - v pátek jsme byli spolu venu sami, házela jsem aport do vody a jakmile byl na hranici, kde jinak pouští, začala jsem couvat. To byl fofr z vody ven, že ho pustit zapomněl. Samozřejmě jsem pak počkala, až mě doběhne a byl pochválen. Poté jsme se přetahovali a chvilku ho "zabíjel" sám a opravdu ta chuť na aport byla. Nevím, jestli nosil proto, že jsem vždycky trochu popošla nebo protože chtěl, ale účel to splnilo.
Jen včera jsme byli s přítelem a to jakmile jsem se začala vzdalovat, aport vyplivnul a jen a jen za mnou, abych náhodou neutekla.
Zjistili jsme, že chyba byla asi v tom, že jsme mu aport brali. Teď mu ho necháme a uvidíme
Ještě jednou díky všem za rady!!
|
brut
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 16:43
- Nahlásit
Tak u nás stále nic. Ale já se opravdu vrátila na začátek a stále se jen a jen přetahujeme.To ho baví, takže mu radost dopřávám plnými doušky a často. Jsem zvědavá, jak dlouho mu bude tento stav trvat.
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 19:42
- Nahlásit
brut
Já jsem taky bojovala s aportem, už jsem tady psala. Od té doby jsme se pořát přetahovali, časem se to psovi stalo drogou, po několika týdnech mi odhozený aport sám vnucoval do ruky, abych se s ním prala. Tak snad máme vyhráno, jenže teď jedeme na dovolenou a pes u rodičů všechno zapomene.
Ovšem ten druhý je velký dobráček, na drsný hry moc není, tak tam budu muset hledat jinou taktiku, asi znova vytáhneme ten pytlíček s dobrotkama.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 20:09 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
mne sa to absulutne neosvedcilo zobrat psovi aport v najlepsom. Myslim, ze to bola jedna z veci pre ktoru absolutne stratil chut aportovat.Ani sa s nim pretahovat a nechat ho vyhravat, aby mi to priniesol... Ale na fenu tieto veci platili vyborne.
Popoluska - jak sama pises, je to proste co pes to jina individualita a pristup.. Mne se u jednoho psa, neaportera, povedl aport pres pamlsky ve fuseklich, pak vedel, ze kdyz neco prinese, bude hamka namka.. U jinyho zase platila snura na aportu, aby mel tu "korist" porad v pohybu a u my nynejsi feny, ktera ma o aport veeeliky zajem staci ted v puberte jen drobne vysvetlit detailiky prave snurkou na krku... A na nekteryho pesana plati i ta napodobovaci metoda, ale pravdu rict, kdyz hodim aporta fenulim dohromady, berou to jako hru a tak se tahaji a pretahuji spolecne a vetsinou pak stejne aporta, pochopitelne, donese jakozto Hujerka nejstarsi rtw..
Je to vse o tom najit tu nej metodu prave na svyho psa..
A mozna jsem se spatne vyjadrila - ono Ber mu aportek v nejlepsim(ja ho vypacim fenuli z tlamy a schovam pod tricko. bylo mysleno tak, ze kdyz vidim, ze uz je fena zlehka hrou unavena ale stale jeste ma zajem o aporta, ale zaroven vim, ze by po chvili uz aportka radsi nekde jen zuzlala, tak ukoncim hru prave tim odebranim aportku. Nikoliv, ze v nejvetsim tahani a huraaa akci psovi neco odepiram.. To je to psane slovo a realita..
Brut
To jsem taky zvedava.. Nekdy to trva par dni, jindy je to na delsi dobu.. Poznas to sama dle toho tvyho ctyrnohyho fesaka!
|
waw
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 21:59
- Nahlásit
Ahoj,
mám LR a až donedávna podobný problémy. Asi od devátého měsíce ji aport přestal úplně zajímat (vyběhla za ním, ale to bylo vše) a začala pracovat až tak ve třinácvi měsících. Textilního dummyho používám na vody a v terénu jen občas. Ale chlupatej dummík (ušák) se nám osvědčil velice. Naše neaportovací fena má najednou zájem a nosí.
Chce to naučit povel drž..
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 07:53
- Nahlásit
Fifi
A mozna jsem se spatne vyjadrila
nevyjadrila si sa zle, ja som to pochopila, len som chcela upozornit na to, ze kazdy pes funguje trochu inak a co na jedneho plati na druheho nemusi
Jednoducho aport je hra, a na aporte je najlepsie vidno ako dokaze psovod pracovat so psom, lebo aport nie je o drile. Jednoducho je to hra s pravidlami, ale stale len hra.
A ked nieco na aporte "nefunguje" je to chyba psovoda, ze nevie precitat psa, tak ako to bolo aj u mna
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:08
- Nahlásit
popoluska
Naučila jsem psa radostný aport bez chyby. Ale nejsem schopna naučit ho vlevo v bok na místě. My psovodi začátečníci to máme těžký
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:30
- Nahlásit
Meta
to mi hovor ake to mame my zaciatocnici tazke
Vlavo v bok sa da naucit tiez roznymi sposobmi a ked si zvladla aport urcite zvladnes aj toto
|