Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Bojí se lidí
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Sa_rka
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 12:23
- Nahlásit

Poradíte? Mám pejska z útulku, má už 3 roky a máme ho 2,5. Strašně se bojí lidí, hluku a všeho možného. Poradí mi někdo co s ním????

aren
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 12:26
- Nahlásit

Já bych ho nenutila do ničeho, z čeho má strach, dbala bych, aby mi důvěřoval a měl u mně pocit bezpečí. Řekla bych, že ostatní vztah ke světu se časem zlepší, je mi divné, že tak dlouho nic. Nesnažíš se ho třeba zvykat přesmoc?

aren
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 12:28
- Nahlásit

Jo, a asi bych se snažila podporovat jeho přirozenou zvědavost.
A kdyby se to nelepšilo, zajela bych za Rudou Desenským.

moll
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 12:32
- Nahlásit

to se začal bát až teď nebo od začátku a dřív ti to navadilo nebo se snažíte od začátku a pejsan nereaguje? já bych se snažila ho navyknout na domácí lidi a prostředí a nechala ho v klidu

Garfield
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 12:34
- Nahlásit

Sa_rka
Hlavně klid a čas. Zklamaná a ublížená psí dušička je moc křehká věc. Dej mu pocit jistoty, bezpečí, nikam ho netlač a vždy mu dopřej pocit ochranné ruky, ale nerozmazlovat a zbytečně nehysterčit. Vlídným přístupem a ukazováním mu, že tohle, tamto ani toto není nebezpečné je jistá cesta k úspěchu. Za vše pochvaly, pohlazení, kokinka a klidný vyrovnaný tón v hlase jakožto i pohyby a gesta vůči psovi. Chránit před zbrklostí dětí!

Sa_rka
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 12:58
- Nahlásit

No, on se bojí už od začátku. Je to o něco lepší, lidi které vidí už po několikáté tak se jich už nebojí a dokonce se nechá pohladit, ale jít s ním na přehradu nebo tak.... to v žádném případě. My jsme si s přítelem mysleli, že bychom mu pořídili kamaráda. Štěně, že by od něj okoukal nebojácnost. Co myslíte???

aren
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:06
- Nahlásit

Sa_rka
Kamarád je vždy bezva. Ovšem taky by se mohlo stát, že až štěně vyroste, tak ho převálcuje, převezme vedení smečky a pejsek bude oukropeček. Ono mít dva psy znamená nejen kamarádství, ale i žárlivost a boje o prvenství. Co třeba štěně fenečku? Pak byste ovšem museli hlídat hárání.

wami
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:06
- Nahlásit

Sa_rka
bychom mu pořídili kamaráda. Štěně, že by od něj okoukal nebojácnost.
Myslim, ze to bude spis naopak, ze stene okouka nejistotu od starsiho psa...

Co se tyka toho strachu z lidi - boji se kontaktu nebo nechce treba ani projit okolo ciziho?
POkud jde o kontakt, nenutila bych ho, jednoho z mych psu si smi hladit jen nejblizsi, jinak lidi nesnasi...
Pokud jde o nejaky komplexnejsi strach, tak bych mu ukazovala porad a neustale dokola, ze o nic nejde - lidi si ho nevsimaji, tak at on si nevsima jich. A pokud by se s nim chtel nekdo kontaktovat (a on by se bal), asi bych dotycneho cloveka servala - pes vidi, ze kdyz je to nutne, zachranim ho, a lidi si naucim, ze muj pes netouzi po kontaktu...

aren
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:11
- Nahlásit

Mám taky něco takového, jak říká Wami. Pejsek Korálek nemá žádné špatné zkušenosti, u nás se narodil a u nás zůstal, přesto se cizích lidí bojí. Tak ho vždy "zachráním" a kontaktuchtivým lidem říkám: pohlaďte si Sárečku, ona bude ráda, a Korálka nechte na pokoji.

Sa_rka
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:12
- Nahlásit

On se bojí jenom kolem nich projít, když jde někdo za námi tak strašně spěchá, pořád se otáčí, a když je na volno, tak člověka obíhá obrovským obloukem. Ono mi to zas tak hrozně neva, je fajn,že na sebe nenechá šáhnout, ale když ho chceme vzít třeba k vodě tak to prostě nejde

Anu
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:13
- Nahlásit

Sa_rka
taky jsem si myslela,že druhý pes je všelék na bolístky toho prvního,ale není to tak. Nemám sice osobní zkušenost,ale všude radí,že naopak se štěně naučí "nectnosti" od druhého.Tak jsme od toho též upustili...

Sa_rka
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:15
- Nahlásit

On je velice dominantní mezi psy, je to "machr". Nenechá si nic líbit, takže si myslím, že kamarád by byl asi vhodný a že by ho nepřeválcoval. Ale trochu se bojím, že by se druhý pejsek taky začal bát lidí. Jo jinak je to kříženec labradora s německým ovčákem.

wami
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:17
- Nahlásit

Sa_rka
tak ho naopak prave k te vode berte. Nejdriv nekam, kde neni tech lidi moc, a chovejte se klidne a jakoze se nic nedeje, proste tak, jako se pes musi naucit ignorovat treba jine psy, nebo kocky, tak se musi naucit ignorovat i lidi...

Ale chce to trpelivost, nektere veci trvaji dlouho. Denysek mel strach z hloubky a trvalo mi skoro 6 let, nez zacal plvat s radosti sam od sebe vsude, kde muze...

aren
U nas je to jen trosku jinak, Deny se lidi neboji, on je nesnasi. Takze kdyz na nej nekdo tlape, sam mu durazne vysvetli, ze nechce. Proto ty lidi servavam i preventivne, aby je pak Deny zbytecne nedesil (samozrejme psa okriknu, takze nevyjede, ale nekdy je to v situaci, kdy staci chvilka nepozornosti a prilis vtiravy clovek). Bohudik to neplati o detech, ty nesnasi jen na uvazu, na volno se jim vyhne a nahodny kontakt snese...

aren
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:19
- Nahlásit

Sa_rka
kříženec labradora s německým ovčákem.
Božíčku, já myslela, podle toho, cos psala, že to bude něco malinkýho .
No, jestli mu to s druhými psy jde, tak myslím, že by kamarád pomohl. Bázlivost není odkoukatelná nectnost. Fakt si myslím, že by se od štěněte mohl naučit odvaze. Ten náš Korálek je taky ve smečce jistější.

aren
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:21
- Nahlásit

wami
Aha.

Sa_rka
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:25
- Nahlásit

No to je super, že mi to schvalujete Já potřebuju nějakou výmluvu pro naše rodiče Oni totiž furt maj cosi proti tomu mít dva psy a já bych to strašně chtěla!!!

Sa_rka
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:26
- Nahlásit

Nechá se pohladit jedině od lidí kteří mají psa. Člověk který nemá psa tak nemá šanci, je poštěkán a oběhnut

sarax
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:29
- Nahlásit

aren
a ty si myslíš že odvaha je odkoukatelná.když není odkoukatelná bázlivost??
bohužel je ze začátku větší šance že štěndo se naučí necnosti starýho psa než naopak
Sa_rka
dva sou bezva...ale nečekej veliký zlepšení mám doma něco obdobnýho..útulkáče a štěndoje to teda velká práce ze začátku..dvojí venčení apod. ale dá se to.

evina
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:35
- Nahlásit

Sa_rka:jak se chováte v momentě kdy se pejsek lidí bojí?Důležité je pejska nekonejšit ale spíše mu to zarazit slovně.Mě když se pejsa projeví strachově,tak na něj houknu a případně škubnu vodítkem.Jinak bych prosila lidi,ať dají pejskovi třeba něco dobrého...ono je něco jiného se nenechat jen pohladit a něco jiného panická hrůza s lidí.

aren
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:37
- Nahlásit

sarax
ty si myslíš že odvaha je odkoukatelná.když není odkoukatelná bázlivost??
Beru z vlastní zkušenosti, že pes ve smečce se cítí jistější.
dvojí venčení
Proč ne naráz?

Smečka
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:38
- Nahlásit

Bázlivost je odkoukatelná,bohužel.To,že se pes bojí lidí pochopitelně vůbec nemusí souviset s jeho hierarchickým postavením ve smečce.To znamená,že bázlivý pes může mít klidně alfa pozici vůči ostatním psům v domácnosti.Takových příkladů znám více,hlavně od čsv.
Myslím,že by mu mohla přítomnost druhého psa prospět,je ale vhodnější,pokud bude nový pes poznávat svět bez přítomnosti bázlivky.A to alespoň do věku jednoho roku.Když získá nový suverenitu,je možné,že se s ním bázlivý postupně"chytí".Rozhodně bázlivého psa nechrańte a neutěšujte pokud se něčeho děsí - to rozhodně ne.Ignorujte ho.

aren
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:38
- Nahlásit

evina
tak na něj houknu a případně škubnu vodítkem
To se pak pejsek jistě hned cítí bezpečněji

sarax
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:40
- Nahlásit

aren
aby se malej pes nenaučil to co nemá od starýho..neb jak sem psala je to útulkáč a staršpytel..a musím tě ujistit že i bázlivost lze přenést mezi psy..prostě ne každej pes se s druhým cítí dobře,ba naopak,někteří starší psi a z mý zkušenosti útulkáč,prostě novýho vetřelce nevítá..a je s tím daleko víc práce

Sa_rka
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:41
- Nahlásit

Když se bojí, tak buď mu říkám, že se nic neděje, že si ho nikdo nevšímá a nebo si toho nevšímám. Určitě mu nenadávám, ani nekonejším.

sarax
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:42 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit

aren
mno evina má pravdu,tady doporučuješ Rudu Desenskýho a ten ti řekne to samý..jako nám když se pes bojí..seřvu ho a vytáhnu z úkrytu...vždyt to doporučuješ,tak snad víš co ne???
seřvání berte s rezervou..prostě vyhoukám

wami
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:42
- Nahlásit

aren
Moc si to beres...
Lump, kdyz se mu clovek nezda a neni si jisty, tak zacne poustet hruzu, stekat a vrcet. V podstate to dela taky "ze strachu". Mam ho snad za tenhle projev chvalit? nebo ho chlacholit? Ja ho ucim, kdy je treba hlidat a kdy ne. Kdyz to potreba neni, tak ho taky okriknu a skubnu pripadne voditkem, protoze v danou situaci je jeho projev nezadouci (treba steka na nove prichoziho na autobusovou zastavku). Naopak kdyz steka na cloveka, ktery me za sera otravuje, tak ho pochvalim...

Sa_rka
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:44
- Nahlásit

No on má svou smečku na zahradě u tchýně, je tam fenka ovčáka a s tou hlídá(pokud někdo nevleze za plot :rolleyes
přijal ji úplně v klidu. Jo a pak je tam ještě kokr a toho má taky rád. Akorát kokr jeho ne, tak z něj má prču
Myslím, že štěně by přijal v pohodě, nedávno si pořídila pejska moje švagrová a toho přijal úplně super, hraje si s ním.

aren
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:46
- Nahlásit

sarax
Aha.
i bázlivost lze přenést mezi psy..
To je pak krok do nejistoty.
A co takhle pořídit si už třeba ročního pejska, třeba tohohle:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?action=vthr ead&forum=7&topic=3921
a nejdřív je na zkoušku seznámit.

evina
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:48
- Nahlásit

aren:asi se budeš divit ale funguje to!A zrovna ty kdo radí Desenského,se nad tímto postupem podivuješ!Vždyť to jsou jeho slova "nedovolte psovi se bát".Nějakým způsobem mu musím dát najevo,že se chová špatně a že není třeba blbnout.I když se třeba pes začne bát něčeho na ulici(igelitová taška,bedna tad.),tak ho nevezmu a neupaluju stranou ale dojdu k té věci a ukážu mu,že není třeba se ničeho bát(já jdu první).To samé u lidí,nedát mu šanci,dělat obíhací kolečka...já si psa raději přidržím nakrátko a ať si ho ten člověk pohladí(pokud to jde).

Sa_rka
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2006 13:50
- Nahlásit

No já bych radši od malýho štěněte, ať si ho můžu vychovat k obrazu svému A taky ročního by už nemusel přijmout tak snadno jako malinkatý štěně. Já bych chtěla štěně, toho bázlivce jsme si vzali až měl 5 měsíců a to už byl moc velkej!!!

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání