Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Aport po sté
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Vistra
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 21:45
- Nahlásit

Mám pejska, který nemá zájem o aport. Tedy o tu dřevěnou činku. Hadry, měkké hračky ještě jdou, rád se o ně přetahuje. Ale celkem bych řekla, že ho aportování moc nezajímá

Jak na to. Četla jsem ten článek tady, no, je to asi pro pejska, kterého to baví. Našeho psa to nezajímá, jiné cviky chápe rychle a snaží se, ale aport....Rád se přetahuje o hadry nebo měkké hračky, ale dřevěná činka ho naprosto nezajímá. Zkoušela jsem ten provázek, ale tahal za něj a ne za to co bylo na konci, zkoušela jsem mu to vrazit do huby a chválit ho za držení, utíkala jsem před ním, když to chvilku držel. Je možné naučit psa, který nechce vůbec aportovat, aby to na zkouškách aspoň přinesl? Prostě to bojkotuje a fakt se tváří maximálně znechuceně.

Sendy
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 00:02
- Nahlásit

Měla jsem stejný problém. Když sem dáš mail, pošlu Ti návod.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 06:59
- Nahlásit

Učila jsem to pomocí vepřových nožek. Nesla si je z obchodu nebo na procházce a když jsme přišly domů, mohla je sníst. Musí být zabavený, aby nemohl překusovat, třeba běžet, a pak to za odměnu sníst. Nakonec se naučila do té tlamy vzít aspoň něco, když poprosím na kolenou

Mar3
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 07:22
- Nahlásit

hmm no taky by mně to zajímalo - doma v bytě,když mu hážu gumovou činku,tak ji nosí pořád,ale jakmile jsme venku, tak o žádnou hračku nebo věc nejeví zájem - - - bych mu musela snad házet kýtu z prasete (ale tu by zas nepřines)

popoluska
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 07:26
- Nahlásit

Vistra
myslím ze ked sa rád pretahuje o handry a makke hracky tak nevidim problem v tom aby sa naucil aportovat aj drevenu cinku. Nepises kolko ma pes mesiacov, ake je to plemeno, ako si ho aportovat ucila a tak.
V kazdom pripade myslim, ze by to islo hrou (ak sa rad pretahuje) len by som urcite netrvala na tom, aby mi hned nosil drevenu cinku. Zacala by som kludne handrami, malym peskom, loptickou na snurke...aby najprv pochopil, o co ide (ze ked pride s predmetom za tebou, bude zabava). A co sa tyka drevenej cinky, tak skus psa pridrzat za obojok a kopat do cinky a vzbud jeho zaujem o pohybujucu sa cinku a az ked bude uplne nadrzany tak mu ju dovol zobrat (urcite ju zoberie) a utekaj utekaj utekaj spolu s nim Tazko sa pise ako naucit psa aport. Asi by bolo najlepsie keby ti to ukazal niekto osobne, ako treba u psa ten zaujem o aport prebudit.

Vistra
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 08:52
- Nahlásit

popoluska
Pejskovi už jsou skoro 3 roky. Začala jsem s ním cvičit v 7 měsících po dobu asi půl roku a teď jsme začali znovu. Nic nezapomněl, dokonce se mi zdá, že je pečlivější. Ovšem ten aport byl vždycky problém.
Máme jednu hračku, kterou docela aportuje, aspoň ji poponese, ale ta neodpovídá předmětu na zkoušky.
Děvčata na cvičáku mi říkaly, že mám hned zkusit tu činku nebo si moc zvykne na ten měkký míček a pak to nedoženeme.
To kopání do předmětu jsme zkoušeli také - nezájem.

popoluska
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 09:15
- Nahlásit

Vistra
Ja by som napriek tomu neskusala tu cinku. Ten pes potrebuje motivaciu. A nechapem co nedozeniete...na aspon ake take prevedenie aportu potrebuje vacsina psov aspon pol roka. Ked ho budes nutit nosit cinku, mozem s tym stravit niekolko mesiacov s moznostou, ze ten pes uz nebude chciet nosit absolutne vobec. Chce to cas a zacat normalne od zaciatku od bodu 1. To ze ma tri roky neznamena, ze este nebude aportovat rad. Len mu aport nesmies znechutit. Ja neviem ale ked ma u nas na cvicaku niekto problem s aportom, tak sa v ziadnom pripade neuci na cinke.

jana33
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 09:18
- Nahlásit

Vistra
Co je to za plemeno? to je taky důležité.

Vistra
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 09:20
- Nahlásit

jana33
Je to malý knírač, učenlivý, spíš vyrovnaný.

jana33
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 09:38
- Nahlásit

Vistra
No s kníračema zkušenost nemám,ale napíšu ti svojí zkušenost. Mám labradora,který v životě neaportoval. Občas ho to teda chytlo,něco párkrát přinesl,ale rychle ho to zase přešlo. Pak jsem mu koupila kožešinového dummíka a s pesanem se udála obrovská změna - s naprostým nadšením začal aportovat,štěstí mu stříká i z uší. Ale - aportoval jen a pouze celokožešinového dummy,nikoli textilního. Cvičitelka mi poradila následující postup - nezačínat s aportem jako takovým,ale nácvikem drž a pusť. Vložit aport do mordy,chytnout psa tak,aby ho nemohl vyplivnout a hrát "divadlo" chválit,jásat jak je úžasnej a u toho povel "drž" a nakonec samozřejmě pusť - opět strašně pochválit,dát pamlsek. V době kdy tohle nacvičuješ ho neodměňovat za nic jiného,nehrát si s ním - prostě jediné čím ti může udělat radost je to,že bude držet aport. Pesan to rychle pochopí, můj labroš začal aport sám brát do tlamy z lavičky a nakrucovat se u toho. V ten okamžik už jsem ho mohla odhodit s povelem přines. Pesan vyrazil a ve chvíli,kdy měl aport v mordě,tak jsem už zase volala "drž a ty jsi pašák atd atd.". Musím říct,že tímhle způsobem nacvičujeme 14 dní a pesan už textilní dummy aportuje. Není to takové nadšení jako s tím kožešinovým,není to vždy 100%,ale jsou vidět velké pokroky. Já říkám,že kožešinovej dummík nosí,protože z toho má radost on, textilní dummy nosí,protože z toho mám radost já. Tak snad ti to k něčemu bude.

mac1
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 10:44
- Nahlásit

Vistra
přesně jak říká Jana33, klidně doma si ho posaď k sobě ana povel aport mu vlož čínku ( nebo jiný aportovací předmět, ale s tím by si neměl hrát)do tlamy , tlamu přidrž a říkej drž! a chval, pak pusť a čínku vyndej z mordy . Párkrát zopakuj a pak mu třeba hoď balonek nebo s čím si hraje .Až na povel aport sám uchopí čínku z tvojí ruky a bude ji držet, pak mu čínku polož na zem před něj ....a totéž .No a pak před něj 2m, 5m .....pak mu ho schovávej, aby ho musel najít ( to psy většinou baví ) a chval a chval .....a je to

popoluska
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 13:45
- Nahlásit

mac1
mna by teda naozaj zaujimalo ci naucis psa, ktory oblubenu vec ako pise vistra "docela aportuje, aspoň ji poponese" aportovat na zaklade toho, ze mu aport nasilu nacpes do huby a pochvalis ho. Ak to bude fungovat tak klobuk dole, ale keby som takto postupovala u svojho psa uz nikdy si asi do huby nic neda.
Mozno su metody ako hra uz zastarane a musim sa naucit novym kuskom. Pchat psovi do papule aport povazujem za dobre az vtedy, ak chcem aby si s cinkou predsadal a ma ju tendenciu prekusovat. Cize len ako maly doplnok na upresnenie cviku ale nepokladam to za dobru metodiku ako naucit psa radostne a rychlo prinasat predmet.

jana33
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 13:57
- Nahlásit

popoluska
Když víš jak na to,tak mu do huby násilím nic cpát nemusíš. Když mu trochu zakloníš hlavu,tak mordu otevře sám a když ho pak držíš zespodu tlamy na začátku jak je takovej "trojuhelník" nevím jak to líp napsat,tak to v té hubě drží sám. Žádné násilí ani nátlak se nekoná. Základ je to,že pes pochopí,že když drží aport,má páník děěěěsnou radost a bude za to pochválený a odměněný,třeba i tou hrou. Takže to za čas bude brát jako ohromnou zábavu a bude chtít nosit aport sám!

evina
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 14:09
- Nahlásit

Vistra:a na jakou zkoušku pejsu připravuješ?To je dost důležité...Na ZZO Ti stačí i měkká hračka a stačí když jí k tobě pes donese na asi dva metry.S činkou by jsi pejska mohla i odradit,proto bych použila klidně co má rád a po přinesení se s ním potahala.Mám taky knírače a děláme to stejně.Začínal s hračkou o kterou jsme se tahali,teď už nosí činku ale za odměnu mu házím zase tu hračku se kterou přibíhá se potahat.U malého kníra je aport dost důležitý(měla jsem dva prcky)protože zkoušky ZMMP a ZMP jsou založené především na aportu.Osobně jsem se setkala jen s jedním malým knírem co měl odpor k aportu,většinou ho totiž milují.U té fenečky se to tenkrát řešilo masem zašitým do ponožky.Výsledkem byla úspěšně složená zkouška ZMMP,takže je vidět,že to jde i s pejskem který aport vůbec nemusí.Držím palce

popoluska
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 14:12
- Nahlásit

jana33
ja som napisala, ze ak to tak psa nauci, a ten pes bude radostne vybiehat a radostne sa vracat, tak klobuk dole. Hovorim len z vlastnej skusenosti, pretoze u mojho psa taketo veci nefunguju. Ale to by si musela vidiet co predvedie, ked sa mu co i len chvilu ten aport nenasilno-nasilne pridrzi v papuli
A dalsia vec, nie kazdy pes funguje vyslovene na tom, ze chce urobit panickovi hroznu radost. Niektori psy funguju na zaklade toho, ze to prinesie prospech najprv im, a ked je tam radost aj panicka tak je to este lepsie.

popoluska
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 14:14
- Nahlásit

evina napisala: Začínal s hračkou o kterou jsme se tahali,teď už nosí činku ale za odměnu mu házím zase tu hračku se kterou přibíhá se potahat
takto nejak si to predstavujem aj ja

jana33
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 14:21
- Nahlásit

popoluska
jasně,já ti rozumím,jen jsem chtěla zdůraznit,že se nejedná o žádnej "parfors"! Každý pes je jiný a to už musí posoudit majitel. Ta metoda,kterou jsem tu popsala skvěle působí na mého labroše,který má ovšem "snahu vyhovět pánovi" ve standartu. Druhý pes,kříženec foxe, je egocentrista jak píšeš a důležitý je pro něj jeho vlastní prospěch,takže tam po donesení nastupuje to přetahování a tahání. Ovšem s ním je zase problém ten,že má v krvi myšlenku - zakousni a roztrhej - tak nechce pouštět

evina
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 14:27
- Nahlásit

No je to knírač...tudíž bych s metodou Jany33 byla moc opatrná.Ano,jde to ale také se to musí umět,jinak se nadělá víc škody než-li užitku.Oni jsou právě kníři na jakýkoli nátlak dost citliví!Opravdu bych raději dříve zkusila to tahání a po dobrém.Vistro:sama znáš pejska nejlépe,takže musíš sama zvážit,která metoda by pro něj byla lepší.

mac1
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 21:35
- Nahlásit

popoluska
ale tady nejde vůbec přeci o násilí,nic takového jsem ani nepsala a jsem jednoznačně odpůrce parforsu , že něco pes někdy poponese , to není přeci o aportu , moji psi také nosí třeba balónky , abych jim je zase hodila ,ale to je hra a ne aport ( také při tom nepředsednou , případně mi ho vyplivnou k nohám ,běhají s ním kolem mě , abych je honila ......a aport , to už není hra , ale práce,která je móóc baví a baví je nepochybně i proto, že žádné násilí s ním spojené nemají .A nikdy při hře s balónkem nepoužívám povel "aport" .

mac1
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 21:38
- Nahlásit

popoluska
a koukala bys jak rychle a s chutí dohledají,co mají přinést

Tlapka
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 22:42
- Nahlásit

Mám dva možná zajímavé tipy na aportík a následně i nácvik speciálek pro malá plemena /ZMP/. Není to nic stoprocentního,ale když to nepomůže,alespoň neuškodí-první případ- border teriérka, kterou moc nebavila poslušnost, dostávala činku-kterou teda vzala do huby,ale nenosila-,,za odměnu´´ při ukončení poslušnosti a odnášela si ji pryč ze cvičáku.Další krok-došla si pro ni a odnášela ze cvičáku.Pak už se jakýs-takýs aport dal zařadit na konec poslušnosti,postupně i doprostřed,pak už se dala usměrnit i do předsednutí,takhle jsme začali i vyhledávat předměty,šlo to teda pomalu,ale výhoda byla, že ač jí to nebavilo,dala se k tomu přimět povelem-dělala to stylem,,abych už to měla za sebou´´nepřekusovala,a přinesla cokoliv,pro co jsem jí poslala,nosila aporty i z vody,vypadalo to skoro jako nucený aport,ale dopracovaly jsme se k tomu takhle.Druhý případ-ten je teda s otevřeným koncem-8měs.manchesterka neaportuje,ale miluje odměny-dám ji aportík do huby-a okamžitě odměna,postupně ho chytne sama-okamžitě odměna,podá mi ho ze země-odměna,teď jsme ve fázi-hodím činku,zavelím,běží pro ni,přinese,skočí mi s ní skoro na hlavu,vyplivne-předsednutí se zatím nekoná,ale už mi tímto postupem i začíná vyhledávat předměty.U zkoušek ZMP se člověk fakt bez aportu neobejde,a musí to být aport se zájmem,protože jinak se nedají nacvičit speciálky.Dneska už to skoro nikdonecvičí, malí se dali na agility,jsem ráda,že se někdo našel !!!§

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2006 13:28
- Nahlásit

Já se svým kníračem také hlásím že snažit se mu něco vnutit znamená ještě větší odpor a už jen z principu
Stejně ale tak u nás neplatí házení balonku či něčeho coby odměny za to, že nosí činku. To se mi na činku vy...(kašlal) a koukal kdy už mu proboha hodím ten balonek, ať to teda nezdržuju.
U nás platí hodně vydráždit a pak přibližně jak píše popoluska tak skus psa pridrzat za obojok a kopat do cinky a vzbud jeho zaujem o pohybujucu sa cinku a az ked bude uplne nadrzany tak mu ju dovol zobrat (urcite ju zoberie) a utekaj utekaj utekaj spolu s nim

Fifi
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2006 13:52
- Nahlásit

Terri
Ja se musim smat.. Ze by knouri meli neco spolecnyho s terierama?? a utekaj utekaj utekaj spolu s nim
- to je jak Nu Pogodi, Zajac.. Taky na ne neplati cokoliv vnuceneho, u nas musi mit fenule pocit, ze ONA prisla na novou zabavu a ja to jen ocenuji svou radosti.. Kdybych ji do neceho nutila, trhne "ramenem" a prdne mi na dalsich x cviku..

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2006 14:07 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Fifi
Nu Pogodi, Zajac
moje oblíbená pohádka
Kdybych ji do neceho nutila, trhne "ramenem" a prdne mi na dalsich x cviku..
To stoprocentně! A ještě se u toho tváří, že je to moje vina!

Mám tyhle svéhlavá zvířátka ráda

Fifi
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2006 14:28
- Nahlásit

Terri
Jsou to osobnosti, to bezesporu!! A jak se clovek nauci trpelivosti, vynalezavosti a ocenovani malickosti..

Vistra
Jeste - napadlo me, co dost pomohlo nasi terieri slechticne - jsem kutilka(jako ne ta vosa), ale sama jsem si z vhodneho smrkoveho polene pilkou a dlatickem vydlabala takovou "cinku" (urcite koupis levne i v chovatelkach), ale tahle mela svoji vahu - fenka si ji nemohla pohazovat a mela velke postranice, takze ji nemohla brat z boku. Nejaky cas ji mela jako tu nejakcnejsi hracku na zahrade, kterou jsem ji nechavala jen chvili a pak ji to vzala.. Navic jsem ji obalila tu chnapaci cast kobercovkou, pak omotala pradelni snurou, aby byla hryzaci cast mekci.. dalo se pak o cinku slusne pretahovat i bez trisek v hube. Kdyz jsem jeji milovanou hracku vytahla na cvicaku, byla hotova a najednou to slo samo..

evina
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2006 14:29
- Nahlásit

Terri:
Mám tyhle svéhlavá zvířátka ráda

No,tak to by se Ti můj obzvlášť líbil!

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2006 14:34 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

se clovek nauci trpelivosti, vynalezavosti a ocenovani malickosti..
a taky být rychlejší, pohotovější, vyrovnanější...ale ta trpělivost je asi nejdůležitější (někdy také "bližního nezabiješ" )
evina
Po kom asi jsou...?

Ještě jsem se naučila nesmát se a ani nevztekat při tom jejich pohledu skrz obočí na Tebe...víte o čem mluvím?

Vistra
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2006 14:39
- Nahlásit

Terri
S nátlakem to nejde vůbec. Náš pes je děsně urážlivý. Jednou mi vytekly nervy, narvala jsem mu aport do huby, tu zmáčkla a zařvala drrrrž...(a přidala pár nelichotivých slov).Koukal na mě jako umučení boží, hodil záda a se cvičením byl ten den konec. Takhle když mu opakuji každé 2 minuty, že je šikovný, úžasný, jak mu to jde..., tak je schopen i projevit trochu nadšení. Normální chlap.

Vistra
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2006 14:43
- Nahlásit

Fifi
Já jsem teď dostala od Sandy takový zajímavý návod, to nás na chvíli zabaví. To s tou činkou domácí bych zkusila až bude nosit. Vůbec mě napadlo ten prostředek omotat zpočátku něčím měkkým a hlavně musí být z lehkého dřeva, to co prodávají je hodně tvrdé a tím pádem těžké.

Vistra
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2006 14:49
- Nahlásit

Terri
Já opravu knírače zbožňuji, mám ráda všechny psy, ale v nich je něco navíc, já nevím jak bych to popsala, mají takovou citlivou a rošťáckou duši. My máme dva skoro stejně staré a co oni spolu všechno páchají a jak se mají rádi, to by jim lidské páry mohly závidět. Tedy...ehm...jsou to dva kluci.
Ráno když se probudím a koukají na mě z pelíšků ty jejich bílé dršky, svět je hned veselejší.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání