| Autor |
Zpráva |
Jandula
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:58 - Změnil/a: Jandula
- Nahlásit
wami
no mohla by se vcítit... já jsem se do ní taky vcítila, když byla po operaci...
Trotelchen
díky oběma za rady, nějak to zkusím vymyslet...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 16:00 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Trotelchen
jen bychom měli být schopni neobtěžovat svým psem své okolí.
Samozrejme, ackoliv si myslim, ze to s tahanim nesouvisi...
Jen mi prijde, ze je nekdy treba rozlisit, co jeste je realne po psu chtit a co uz ne. Je realne udelat si vzorovou chuzi u nohy, kdy na tebe pes zbozne kouka - na cvicaku, pro zkousky. Je realne,aby se pes pohyboval v ramci tebou vymezeneho pohybu (voditka), ale nemusi u toho na tebe zbozne koukat - v provozu.
Ale neni realne, aby pes abslovoval vsechny sve vychazky na voditku u panovy nohy. Pripadne mi, ze je to prilis narocne, a to nemluvim o tom, ze prilisne omezeni pohybu je i nehumanni.
Takze jsem poukazovala spis na to, jestli kazdy spravne zvazil realne moznosti toho, co po svem psu chce...
myslím, že takto není vybaven každý pes....
To jsem psala hned v udovu toho prispevku...
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 16:09
- Nahlásit
wami
Samozrejme, ackoliv si myslim, ze to s tahanim nesouvisi...
myslim, že ano, pes, ktery taha, klidne zatahne i při jiné příležitosti než chůze u nohy....
Jen mi prijde, ze je nekdy treba rozlisit, co jeste je realne po psu chtit a co uz ne. Je realne udelat si vzorovou chuzi u nohy
a o tom to bylo...ta jim chybi.......
vzorovou chuzi u nohy, kdy na tebe pes zbozne kouka - na cvicaku, pro zkousky
já myslím, že i do běžného provozu...pokud ji má totiž naprosto zvládnutou i v běžným provozu...automatickjy mi nevyletí třeba na jinýho psa....
a naopak vidím problém v tom, jak lidi mají mnohdy své psy něco naučený na cvičáku, udělají nějakou základní zkoušku a žijí v domění, že mají super zvládnutýho psa....pk s nim jdou do normálního provozu, třeba do většího města a pes je absolutně nezvladatelný..."najednou neumí nic"...a ejhle problémy.....
Mám totižtakovej dost špatnej pocit, že tohle je hodně podceňovaný a za určitých podmínek jsou z toho pak velký problémy...těch ovlivňujících faktorů je tam samozřejmě spousta
|
wami
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 16:12
- Nahlásit
Trotelchen
tentokrat jsi me nepochopil ani trosku...
Samo, ze pes musi umet chodit u nohy za kazde situace.
Ale zatimco na zkouskach se ceni, kdyz ti pes u toho zbozne kouka do ksichtu, v beznem provozu tohle nepotrebujes...
atd. atp.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2006 16:20
- Nahlásit
wami
tentokrat jsi me nepochopil ani trosku...
myslím, že pochopil
Ale zatimco na zkouskach se ceni, kdyz ti pes u toho zbozne kouka do ksichtu, v beznem provozu tohle nepotrebujes...
nesouhlas, potřebuješ ten princip...ten pes přeci na Tebe kouká jakožto jeho výraz oddanosti soustřeďování pozornosti vzhledem k pánovi a očekávání povelu....a to je v podstatě přeci to, co je v praxi hodně častým problémem...pes neudrží pozornoist či pán si ji vůbec není schopen ani vynutit....čili podle mne to v praxi právě potřebuješ...jasně, že většinou ne to upřené koukání...ale to, aby v případě nutnosti to koukání následovalo.....
|
haji
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 14:32
- Nahlásit
No nevím možná Vás rozčílím ale já sem Halti koupila používám ji pouze na chůzi po městě či vesnici poprvní dvakrát zatáhl a pak mi někdo vyměnil psa?! nasadím Halti vyjdeme a já řeknu k noze a jdem nemusím škubat ,nemusím trhat, nemusím nic opakovat prostě jak má proužek přes čumák jde vedle nohy.Je ale pravda že já se nesnažím cvičit psa nějaké absolutní a slepé poslušnosti.Pokud pes potřebuje výstavní poslušnost nevím jestli je Halti to pravé ale pro běžný provoz ANO.
PS:taky mám Labradora
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 14:47
- Nahlásit
Ten brzdící psotroj mám....nedás eříct že mi pomhl hodně ale zlepšilo se to
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 16:34
- Nahlásit
haji
Ale ne, to jsme se nepochopili...já netvrdím, že Halti nesplní účel, jen mám tu nevýhodu, že v podstatě supluje vybudování si přirozené autority pána.....prostě třeba tahání odstraní, ale pak nastane nějaký jiný problém a na ten už Halti není...anio jiná pomůcka....takže jsem doporučoval spíše cestu naučení se té správné komunikace se psem....
prostě jak má proužek přes čumák jde vedle nohy
a když nemá Halti?
btw, koukal jsem na stránky a název 3nec mě pobavil, to jsem ještě neviděl ))
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 19:30
- Nahlásit
Trotelchen
Hele haltinu muzu pro lidi co maji stimhle problemy doporucit taky. Naucit psa netahat s pouzitim haltiny je vyrazne jednodusi nez bez ni. Akorat jako skoro vse je mozny haltinu pouzivat blbe a nebo dobre. je mozny docilit toho ze pes nebude tahat jen na haltine a vsude jinde jo, ale taky jde na haltine odnaucit psa tahat na voditku uplne jde jen o to jak se pouzije. Ale obecne ji doporucuju je to dobra a ucinna pomucka.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 20:12
- Nahlásit
Tchor
Já ale psal, že s ní osobní zkušenost nemám, jen mi přijde lepší, domluvit se se psem normálně a to co nejjednodušeji....protože pokud chybí schopnost komunikace, tak se pak posléze projeví jinde...tak jsem to myslel a to vím z vlastní zkušenosti, že to takhle funguje....
Protože stejně jako Halti může použít třeba nějakýho výcvikáře, který to psa naučí v podstatě nejspíš jedna dvě...ale chybí tam ten osobní vztah.....jen tohle jsem chtěl říci tedy napsati....takže ještě jednou nekritizuji Halti, nemám s ní žádné zkušenosti.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 20:14
- Nahlásit
Navíc jestli se nepletu, tak to taky není všelék na každou situaci...mohl bych to použít třeba já, když můj pes má krk někde u mýho kolena?? Myslím výškově.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 20:20
- Nahlásit
Trotelchen, s haltinou je prave ta komunikace jednodusi v tom ze pes sni prestane v podstate tahat sam, takze je vic prostoru na usmernovani toho okolo a zacatecnik se emusi porat "pretahovat" se psem. parkrat jsem haltinu videl v akci kde splasenyho dobrmana udrzela na voditku s haltinou desetileta holka ze kterou bez haltiny chvilku pred tim vymet ten samej pes plac.
U lidi co zacinaj je nejdulezitejsi uvolnit jim ruce a odstranit nervozitu z toho ze to sami nezvladnou a k tomu haltina pomaha skvele. Jasne ze vse je o komunikaci mezi clovekem a psem, ale ta muze byt v poradku jen tehdy jeli psovod v klidu, nervy vsechno kazi.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 20:21
- Nahlásit
Navíc jestli se nepletu, tak to taky není všelék na každou situaci...mohl bych to použít třeba já, když můj pes má krk někde u mýho kolena?? Myslím výškově.
Videl jsem haltinu na biglovi i na vlkodavovi a fungovala dobre..
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 21:17
- Nahlásit
Tchor
asi bych to musel vidět, nejspíš mi něco uniká ) že? tak já se na to někde kouknu.....
Videl jsem haltinu na biglovi i na vlkodavovi a fungovala dobre..
Jsem myslel, že je to takový to, jak to držíš v ruce a pes to má na krku...no noc...já se na to někde kouknu.....ať neztrácíš čas ))
|
haji
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2006 22:55 - Změnil/a: haji
- Nahlásit
Trotelchen-Halti má na hlavě ve fotkách z 3nce právě Hazel je to to modré co má na čumáku.Apropo název 3nec je označení majitelky té černé Labradorky tudíž ho jen posílám do světa(doufám že mne nezažaluje o autorská práva)
Bez Halti táhne jak cvok(z toho důvodu jsem ji koupila)rozdíl v použití na různých typech psů je pouze ve velikosti ohlávky.Já ji mám teprve 3 týdny ale můžu říct že se mi už podaří aby i na poli šel v klidu u nohy né že bysme mohli šlapat u nohy maraton ale kousek jo.Uvidím který budu případ jak píše Tchor
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2006 08:02
- Nahlásit
Tchor
Jestli se mohu zeptati...jak se pak zvíře přeučuje na netahání bez Halti?
|
haji
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2006 08:17
- Nahlásit
Čistě teoreticky zatím nemám zkušenost supluje halti tu správnou komunikaci tudíž by si měl pes povel k noze zafixovat jako bez ní ale pokud bez ní nelze psa udržet a člověk ho má plné ruce těžko mu klidným hlasem dá povel k noze(asi je to chaotické omlouvám se)snad to jde pochopit
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2006 08:25
- Nahlásit
haji
Nerozumíme si...jde mi o něco jiného...když používám třeba elektrický obojek a po nápravě závadného chování bych ho psovi ihned přestal dávat, je solidní pravděpodobnost, že pes to zjistí a nežádoucí chování opět obnoví......takže se pes nechává i dále po nějakou dobu s tou elektrikou chodit (aspoň tedy co jsem zjistil...tak snad dobře)...ale u tý Haltiny mi tohle moc nejde na rozum...protože pes přeci jen automaticky a okamžitě musí cítit ten značný rozdíl, když ji nemá...nebavím se nyní o případě, kdy psa se na Haltině učí chodit u nohy a je to jinak bezproblémový pes....beru situaci u opravdu silných tahačů... )))
|
haji
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2006 08:29
- Nahlásit
Tak na to asi nejsem kompetentní člověk ale asi je to stejné jak u té elektriky taky mu ji asi je potřeba chvíli nechat ale už nezapínat do toho kroužku na stahování ale na obojek.Nechat mu teda pocit že můžu zatáhnout
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2006 08:37
- Nahlásit
haji
jj...no právě jsem chtěl vědět , jako to funguje, protože , až se mu to jednou sundá i z čumáku, musí to bý pro psa dost rozdílný pocit..myslím... ) dík za snahu
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2006 17:07
- Nahlásit
Trotelchen
Kdyz to se po netu popisuje blbe, je to o preneseni autority a upevneni pvelu. Nekteri lide budou asi muset pouzivat haltinu hodne dlouhodobe a jini ji nemusi pouzit vubec. Ale v podstate tu haltinu ti psi musi nosit do doby nez je cvik natolik upevnen ze ji uz nepotrebujou. To co pises je pripad kdy se sunda brzo. ale to mas stejny jako s privolanim a funkcni ovladatelnosti osobne.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2006 17:37
- Nahlásit
Tchor
Asi jo...mi to jen prislo jiny treba oproti te elektrice v tom, ze kdyz to ma pes primo na cumaku, tak to spise registruje, ale mozna taky ne...asi to ale bude uplne stejny...spis me jen mate to, ze to ma primo na tom cumaku...asi to nebude az takovej rozdil...preci jen, ja jen dedukuji, ty to znas z praxe...a to je trochu rozdil dík
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2006 17:56
- Nahlásit
Trotelchen
Kdyz pes netahne tak ho to nijak neomezuje a na tom cumaku je to jen volne polozeny v okamziku kdy zatahne se ten tah prenese na ten cumak a psovi to skloni hlavu. nekteri psi pri prvnim nasazeni haltyny zmatkujou a snazej se z toho dostat(coz pri spravnem nasazeni nejde), ale vetsinou se to docela rychle srovna.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2006 20:14
- Nahlásit
Já zůstanu raději při starém dobrém škubnutí a vrácení o pár metrů. Při 40 kg psovi je to dobrá rozcvička i pro mě. To zastavení je taky ozkoušené a funguje. Nejlepší je co tři kroky řvát K NOZE a publikum máte zajištěné.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2006 07:42
- Nahlásit
Můj pesan taky táhne.Mají to nějak v genech neboť ským se bavím,tak jim jejich pesat taky táhne-tím ho ani sebe nechci omlouvat.Dopracovali jsme se do stádia kdy pes vypadá na procházce jako pes a né jako tažný vůl.Nemám ho bohužel od mala,ale až od 1,5roku a když se psovi připlo vodítko tak šel normálně po dvou nohách -zadních samozřejmě. Škubnutí sice pomáhalo,ale protože to je krátkosrtý pes tak zachvíli si odřel natolik krk že s tím bojuji přes 3/4 roku ještě teď.Pomohla mi jedna věc za 1)snažila jsem se obojek připínat úplně pod hlavu-né pod krk-tam stačil slabý náznak tlaku a pes zpomaloval. Chtělo to hodně času,pes stále má tendenci tahat pokud není moc unavený,pokud vidí psa.Výhružně řeknu slovní povely (na které se už naučil reagovat a většinou stačí)ale jsou situace,kde prostě nehodlá slovní povel ani obyčejné škubnutí respektovat-třeba na výstavě,závodech-kde je hodně psů a on je tam nervózní a chce pryč a tak mu posunu obojek znovu hned pod hlavu a škubnu.Už tuší že je zle-tam to fakt bolí,dusí se a všechno možné a je klid. Protože pes má nemocný krk od obojku co jsem mu před 3/4rokem dala,vymyslela jsme způsob mé vlastní ohlavky-je to jen taková šnůrka přes čumák,ta drží obojek pod hlavou-aby se nedostal na krk a neničil ho.Krom toho,že krk se hojí,tak pes se nesnaží tahat,neboť tam ten tlak je fakt cítit lépe. Myslím,že to funguje na stejném principu jak halty ohlávka
|
MirkaP
Člen |
# Zasláno: 10 Čen 2006 16:41
- Nahlásit
Ahoj, našla som celkom zaujímavý link:
http://www.beaglesandbuddies.com/index.php3?topic= training6
O ťahaní je tam celkom obsiahly článok; je v angličtine, dúfam, že pomôže.
|
mimi
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 14:07
- Nahlásit
Díky všem...... A prosím držte mi palce protože má labradorka má něco s kůží. Takové vyrážky=( Jdu s ní dneska k veterináři tak uvidíme...... dám když tak později vědět
|
mimi
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 13:57
- Nahlásit
je to síla.=) dověděla jsem se,že má fenka nějaké kvasinky na kůži....Vet. mi doporučil sprej za 320kč.Kde bych já na to vzala????Nechala jsem mu tam 100kč a řekla,že zítra uvidíme. Doma jsem dostala vynadáno za tu stovku a měla jsem se pro ni vrátit....prý škoda peněz.Po příchodu mi vet. tvrdil že ta stovka je za vyšetření a pěkně mě odkopl...Vydřiduch příště půjdu k někomu jinému.páááá
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2006 14:11
- Nahlásit
mimi
to si děláš srandu?
|
dorota99
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2006 16:13
- Nahlásit
mimi
Já mám štěně ND, táhla na vodítku i když měla kšíry, tak teď když zatahá, tak se zastavím a "posadím" ji a znovu ...Ona je z toho tak otrávená, že raději netahá.
|