Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Stále táhne jako střelená!
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
mimi
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 08:39
- Nahlásit

Mám roční labradorku a stále ji nemohu naučit chodit na vodítku.
Je velmi hyperaktivní.Existuje nějaký trik?Prosím o radu:sad:

jindriska
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 08:46
- Nahlásit

má fenečka taky táhne či spíš táhla. Koupila jsem postroj a táhnutí se dost zlepšilo. Krásně si cupe, občas zatáhne, když je něco někde zajímavého, ale škrcení, dávivé zvuky odpadly. Jinak se doporučuje ohlávka Halti, to máme v plánu, když začne znovu táhnout.

Evik
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 08:58
- Nahlásit

Halti je na psa, který se už naučil na vodítku chodit v tahu, velmi dobrá věc. Pokud se týče běžného postroje, tak na tom se spíš pes akorát tahat naučí. Existují ale i výcvikové postroje, které, když pes zatáhne, ho nepříjemně stáhnou v podpaží a prý se tak pes tahat odnaučí....Já s tím tedy zkušenost nemám. Haltinu ale na staršího psa používám, protože jinak bych ho s tím jeho taháním ani na vodítku neudržela. S haltinou funguje jako hodinky.
mimi pokud bys nevěděla, co je "haltina", tak je to toto:

a ty brzdící kšíry vypadají takto:

jindriska
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 09:09
- Nahlásit

Evik
ohlávku jsem na živo ještě neviděla. Nemáš ještě nějaký obrázek? Takže jí má okolo krku, spojenou přes tlamu a když zatáhne, čenich mu to stáhne dolů? A nemůže se třeba kousnout do jazyka, když má tlamu otevřenou, zabere a ohlávka se stáhne?
My máme klasický postroj a táhnout fakt přestala. Asi jsme vyjímka.

Frog
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 09:12
- Nahlásit

mimi
No já postroj nedoporučuju, jelikož moje čubejda má naopak tendenci víc tahat.
Já jsem jí koupila klasickej řetízkovej jednořadej stahovák a je klid.

fromeli
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 09:19
- Nahlásit

Já jsem jí koupila klasickej řetízkovej jednořadej stahovák a je klid.
jenže hafanům s jemnou a delší srstí řetízkáč ničí srst a to u výstav asi nikdo moc neocení.

Frog
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 09:21
- Nahlásit

fromeli
Tak existuje koženej stahovák. Znám pána co má výstavního špice a nemůže si koženej stahovák vynachválut. Já se ho chystám taky koupit, protože moje dogina je černobílá a kovovej dost barví, ale posloužil mi dobře

Tonda
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 09:49
- Nahlásit

O HALTI ohlavce vice zde
http://www.psycholog-psu.com/halti.html

aren
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 10:04
- Nahlásit

mimi
Mně kdysi radila Dejavu, a osvědčilo se mi to už u třech psů, že když pes má tendenci táhnout, je třeba zastavit a nejít dál, dokud táhnout nepřestane. Aby si neupevnil představu, že taháním se někam dojde rychleji. Přetahovali jsme se na místě, naučili se, že jsem silnější a že táhnutím se nikam nedostane. Taky jsem někdy škubla, když to přeháněli. Dál se šlo pouze když netáhli. Bylo to dost úmorné, ale naučili se to.
Ale přimlouvala bych se dát psici občas, aspoň jednou denně, možnost se někde opravdu vyběhat, vyhrát a vyřádit, aby měla pro tu svou energii vhodný ventil.

Garfield
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 10:14
- Nahlásit

Úžasně se mi osvědčil starý dobrý trik s klasickým jednořadým škrťákem. Já vodítko totiž vůbec nepoužívám a když je jednou za uherský rok potřeba, změníce se v grónského tažného koně. Takže jsem škrťák vytáhla za uši a pod hrdlo, 2x pořádně cukla zpět a zase jej vrátila na původní místo na krku. Pes to už nezkusil.

Hanka20
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 11:08
- Nahlásit

Já bych ty brzdící kšírky moc nedoporučila, kamarádka je má na bígla a má rozedřené podpáždí a stejně furt táhne. Já jsem to svojí dobrmanku odnaučila tak, že jsem koupila normální kšíry a když hodně táhla a na povel pomalu nereagovala, škubla jsem s ní (silněji). Bylo jí to nepříjemný a po pár škubnutí toho nechala. Teˇstačí říct pomalu, popř.zatáhnout lehce za vodítko a zpomalí.

Zdenka
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 11:17
- Nahlásit

Mě táhne taky pořád i když jí s vodítkem škubu aby šla pomalu, jediný co mi zabírá je když je vyběhaná a utahaná pak jde v klidu akorát že to je na houby byly jsme teď na výstavě a taky mi táhla a paní porotkyně mi říkala,ať s ní oběhnu tři kolečka a pak se sklidní, ale to neví, že by musela běhat na kole aspoň hodinku a pak by šla klidněji a taky nechci nějaký drastický metody.

Eimy
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 11:22
- Nahlásit

mimi
Nevim, jestli se na vodítku i venčíte, ale já vodítko používám jen v MHD, při přecházení silnic a v podobných situacích, takže jsem psisko celkem jednoduše na učila, že když je na vodítku, musí jít u nohy.
Ale taky to trvalo. Na začátku se psice dvakrát prolítla tak, že z 2m přede mnou skončila metr za mnou a pak už stačilo jen zvednout hlas a upozornit, že má jít u nohy a vrací se mi k noze a jde v klidu...
Ale pokud už je feňule zvyklá tahat, počítej s tím, že je to běh na dlouho trať a taky u labrouše asi bude větší problém pořádně škubnout, u té mojí 10 kg příšerky to šlo v pohodě...

Evik
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 14:18
- Nahlásit

jindřiška
další obrázky aj popis haltiny najdeš taky tady www.baron.cz sekce výchova a výcvik - halti a brzdy

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 14:44
- Nahlásit

nejlepší na tahání je naučit se se psem pracovat....

pokud totiž použiješ třeba tu Halti, s největší pravděpodobností Ti za chvíli vyvstane za chvíli jiný problém

pokud se však naučíš se psem komunikovat a vnutit mu svou vůli, takový každý jeden další problém vyřešíš již sama a hravě

čili Halti je jen jednoúčelová pomůcka, neodstraní absentující schopnost komunikace mezi Vámi

Jandula
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:07
- Nahlásit

Trotelchen
A jak to udělat?

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:12
- Nahlásit

Jandula
Trotelchen
A jak to udělat?

Jako jak se naučit se psem pracovat?

No nejakým způsobem získat potřebné informace a ověřit si je v praxi...takže třeba nějaký výcvikář, cvičák....kynologický klub......nebo jen studiem a zkoušením.....ale to může být nebezpečné..ta poslední metoda

nebo byla otázka myšlena jinak?

Jandula
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:17
- Nahlásit

Trotelchen
Ne, pochopil jsi to správně, protože můj čokl má tendenci taky tahat, přestože chodíme na cvičák, přestože denně cvičíme, myslím, že mě jako vůdce smečky uznává, ale prostě tohle je silnější... je pravda, že škubanec kdy letí až za mě, pak respektuje, ale jakmile je pochválena, tak zase pomalu ale jistě se dostává dopředu... prostě začarovaný kruh...

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:26
- Nahlásit

Jandula
Mám "do jisté" míry stejný problém...ale vím, že třeba u mne je problém ve mne v tom, že mám prostě od přírody poněkud horší reflexy..ne teda ve smyslu, že bych měl chromozoma navic....ale o neco horsi to je...takze v podstate mnohdy nezareaguji tak rychle, jak je treba a pes pochopil, že se toho dá využít ...ale zas to není o tom, že by tahal...mírně se předběhne třeba o půl kroku....proto...no proto si myslím, že něco děláš špatně...volil bych konzltaci s nějakým šikovným výcvikářem...individuální konzultaci.....třeba se pletu...ale uznej, že není důvod, proč by se zrovna Tvůj pesan nemohl naučit chůzi u nohy......co myslíš?

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:27 - Změnil/a: Trotelchen
- Nahlásit

Jandula
četl jsem Tvůj příspěvek znova a chci se zeptat...o kolik Tě je tak schopna předejít, když má jít u té nohy??? jako o jakou délku??

Jandula
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:32
- Nahlásit

Trotelchen
Tak o půl metru, prostě tak, že napne vodítko... Na cvičáku mi radili to s tím škubáním a ve chvíli, kdy je třeba i jen chvilku dobře u nohy tak chválit... Čímž se to v zásadě podařilo... Jenže poté přišla operace DLK, obou loktů, a nastal problém, nemohla jsem s ní škubnout a jak byla furt nabuzená a nemohla běhat, tak začala tahat... A od té doby bojujem... Na cvičáku je to docela v pohodě, zvolila jsem metodu, pár kroků, pohrát si a dobu postupně prodlužuju, ale jakmile jdeme na prochajdu po ulici, tak je to síla...

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:39
- Nahlásit

No nevím, ale já bych ji korigoval rozhodně dřív, než se napne vodítko, řekl bych, okamžitě, jakmile se dostane ze správné...pozice...sice jsem o tom přesvědčen, ale počkej, co Ti k tomu napíší zkušenější...nerd bych Ti udělal nějaký další problém.....
prostě dle mého: dle principu, že korekce má následovat okamžitě, má být rychlá, a adekvátní.....

Jandula
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:41
- Nahlásit

Trotelchen
OK, já jen furt zkoumám, jak rozlišit poslušnost na cvičáku a běžný provoz (protože třeba v běžném provozu mi nevadí, když jde kousek přede mnou, ale na cvičáku to neakceptuju), ale je asi pravda, že jí v tom dělám hokej... takže bude šlapat furt u nohy...

wami
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:47
- Nahlásit

Jandula
Tak ja jsem treba divna...
Ale v beznem provozu, kdyz uz MUSI byt pes na voditku, tak mi do jiste miry tahani nevadi. Pokud by to prehanel, mame povel "pomalu", po kterem mi staci, ze se prestane skrtit.

Na stejny povel se, kdyz jde navolno, pohybuje v ramci cca 2 m okolo me.

A na stejny povel na cvicaku treba zpomali na kladine a rychlostne se priradi ke mne...

Takze nejen, ze pes UMI vyborne rozlisovat situace, za kterych je mu povel vydavan (a splnit povel podle toho), ale osobne si myslim, ze nutit na vychazce psa capat jen u nohy je zbytecne...

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:48
- Nahlásit

Jandula
tak tak...tedy bez toho hokeje

Jandula
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:51
- Nahlásit

wami
Víš, mně to začalo vadit až teď, když mám problémy s koleny, chodím pomaleji a Sára to nechce respektovat...

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:52
- Nahlásit

wami
ale osobne si myslim, ze nutit na vychazce psa capat jen u nohy je zbytecne
důležité je:
aby byl pes dobre ovladatelny...jestli ma na chuzi u nohy povolenu diferenci 3 cm nebo metr je vcelku jednu...jen bychom měli být schopni neobtěžovat svým psem své okolí....ale podle toho, co Jandula psala, mi přišlo, že ji to tahání vadí...a pak to už tedy v pořádku není.....

wami
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:55
- Nahlásit

Jandula
když mám problémy s koleny
tak to chapu, na dogtreku kdyz jdeme s kopce se mi Lump taky nesmi hnout od nohy, protoze kazde skubnuti boli...

nemusi to u ni fungovat, tohle asi veme maloktereho psa... Ale kdyz me bylo nejhur, tak vedle me ten Lump sel i dobrovolne navolno sam, na strane te bolavejsi nohy, abych se mohla pripadne oprit... Mozna, kdybys dale Sare najevo, ze problemem neni uplne ona, ale tvoje bolest? Mohla by to vycitit a prizpusobit se...

Ja si vzdycky vzpomenu na nektere babicky, doslova vechytky, co treba maji mlade temperamentni pejsky, ale ti pejskove chapou, ze uz to babickam tak nejde, a kdyz jsou na voditku, taky chodi jen co noha nohu mine. A babicky s nimi urcite neskubou... Takze musi nutne jit hlavne o empatii...

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:55
- Nahlásit

Jandula
Víš, mně to začalo vadit až teď, když mám problémy s koleny, chodím pomaleji a Sára to nechce respektovat...
hmm, to Ti nezávidím....zkus vymyslet nějakou fintu nebo okliku...třeba nám se super daří napravit nedostatky v přivolání tím, že jsem přestal skoro používat "ke mně" ....používám na přivolání "k noze"...samozřejmě to vychází z toho, že neděláme ani sportovní kynologii a nechystáme se nikdy na žádné zkoušky....prostě chci mít co nejvíc ovladatelného psa....

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2006 15:57
- Nahlásit

. A babicky s nimi urcite neskubou... Takze musi nutne jit hlavne o empatii...
myslím, že takto není vybaven každý pes....

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání