| Autor |
Zpráva |
Winnie
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 09:35 - Změnil/a: Winnie
- Nahlásit
Ahoj,
potřebovala bych se s Vámi poradit. Máme 9-měsíční labradorku a už 5 týdnů jsme v "klidovém" režimu. Před dvěma týdny jsme po 3-týdenním kulhání byli na rentgenu a zjistili nám, že máme narušené kolenní vazy na pravé zadní nozoe, DKK a panostitidu. Dostali jsme antibiotika na cca měsíc, kloubní výživu, doporučení zhubnout, přejít na kvalitnější granule a hlavně zákaz jakéhokoliv pohybu, tzn. žádné běhání, skákání, hraní se psy, cvičák, aporty atd. Asi si dovedete představit, co takový puberťák za těchto okolností doma a venku vyvádí Má neustále potřebu pobíhat, tahat na vodítku, pročmuchávat terén a doma hrozně zlobit, kňučet, vynucovat si. Podotýkám, že než jsme začali marodit, byl to docela klidný a hlavně poslušný pes.
Za prvé mám nervy v kýblu, co s ní Ale víc mě trápí, že mám hrozný strach, aby se to nepodepsalo na naší výchově. Poradíte mi, prosím, jakým způsobem zařídit, aby z ní byl zase ten klidný, poslušný pejsek? A co vlastně můžeme cvičit, aby neupadala moje autorita a její zájem?
Díky moc za jakékoliv nápady a rady.
Hezký den všem.
Andrea a Winnie
|
evina
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 09:53
- Nahlásit
Winnie:soucítím s tebou,my měli klidový režim v zimě a bylo to na nervy!Pes musel chodit jen na krátkém vodítku,takže se vůbec neproběhl.Cvičila jsem akorát obraty na místě,odložení a sedni,lehni,vstaň-díky tomu je už dělá i krok přede mnou.Aby neřádil v bytě,tak když ho to chytlo,musela jsem ho zavřít do předsíně,než se zklidní.Jinak to prostě nešlo.Hrůza nastala když jsem ho po dvou měsících vypustila!Naprosto urvaný pes ze řetězu!Přivolání v pr....,jak viděl psa v dálce-neviděl,neslyšel.Určitě tomu napomohlo i to,že zrovna procházel pubertou.Takže určitě se obrnit trpělivostí,držím palce.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 09:57
- Nahlásit
To je mi opravdu líto. To je ta fenečka, jak se tu před časem řešilo že je malá a drobná, že?
Dokud nevyřešíte akutní potíže, tak asi opravdu musíte dodržovat maximální klid. S tím by poradily holky co mají psy po operacích - Jandula, Jumi- jaké triky používaly, aby psy udržely v klidu.
Potom uvidíte, jak se to vyvine. Kolenní vazy se dají operovat, panostitida je pokud vím spíš vývojová záležitost, no a DKK... to je na dlouhou debatu. Já jsem u dysplastika bez klinických příznaků pro to, normálně ho zatěžovat, nechat osvalit a tím se ty klouby udrží a pes je v pohodě. Ale když už v tomhle útlém věku kulhá (pokud to kulhání je kvůli DKK a ne kvůli tomu dalšímu) tak si netroufám radit vůbec nic.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:07
- Nahlásit
Winnie
Ahojky, jak říkala Ketrin, já jsem měla fenku retrievera po operaci obou předních loktů v klidovém režimu dva a půl měsíce (tzn. v úplném klidu, procházky jen na to, aby udělala co musí a hned šup domů), pak ještě měsíc a půl bez hraní se psy...
Nervy v kýblu jsem měla a mám ještě stále... Bylo mi porazeno bezpočet věcí na to, jak udržet psa v klidu, ale když jsme byly venku, tak táhla na vodítku (všichni si mysleli, jak je nevychovaná), zároveň jsem s ní nemohla ani trhnout... Takže doma jsem vymýšlela hry při kterých se nemusí moc pohybovat a aby jí unavily spíš psychicky: schovávání pamlsku (nejdřív jednodušše na místo, které je přístupné, poté schovávání třeba do boty atd...), koupila jsem takový ten míček na pamlsky, kde se pes musí snažit, aby něco vydoloval... a pak super hra: koupíš v Bauhausu (nebo Obi nebo něco takového) takový laťky tloušťky 2 cm (je to asi 10 metrová tyč), nařežeš to na špalíčky, v plastových rukavicích si je popíšeš a jeden schováš k sobě, aby se navoněl tvou vůní (s ostatníma pohybuješ jen v rukavicích nebo takový ty kleště na dorty a pečivo tak, aby ses jich nedotkla holou kůží), pak těch třeba deset bez tvého pachu položíš na zem, přidáš tam ten tvůj "navoněný", stoupneš si se psem a říkáš: kde je, hledej... když pes najde ten správný, tak šílená radost... někdy se stává, že pes se neřídí čichem, ale vezme do tlaminy všechny, tak mu je zase odebereš a posíláš ho stále (tohle bylo jediný, co Sáru dokázalo zabavit)...
A jinak, co zjistili za DKK, půjde na operaci s těma kolenníma vazama, kde jsi byla na veterině?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:08
- Nahlásit
Winnie
A pravda je, jak píše evina, že jsme si tím klidovým režimem naprosto zničily přivolání... od března jí normálně pouštím a bojujeme... Předtím přišla na zavolání hned a dneska dělá fóry... Ale to je individuální...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:44
- Nahlásit
Jandula
Teda zírám, jaká jsi šikulka a nápaditá, s těmi klacíky to vyzkouším, jinak ač díkybohu nemáme zdr. problémy, koupila jsem super knížku jak zabavit psa pomocí her, ale přesný název nevím, ani spisovatele, to bych se musela doma kouknout. Je tam taky moc príma nápadů.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:48
- Nahlásit
Gája
Není to z mé hlavy, učili nás to na cvičáku jako jeden ze cviků na rakouské zkoušce obedience GH1 (tady v Chorvatsku se tyhle zkoušky nepořádají, takže všichni jezdí tam)...
Ale Sára je z tohohle nadšená, dokáže jí to zabavit na dost dlouho...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:52
- Nahlásit
Jandula
Teda fakt zírám a ještě čestně přiznáš, že to není z tvé hlavy. To jsi jezdila na zkoušky do Rakous???
|
andy
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:53
- Nahlásit
Gája
Ta knížka se jmenuje Jak trávit volný čas se psem od Angely Wegmennové. Jsou tam typy jak na ven, tak na doma, popsané krok za krokem jak to psa naučit.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:55
- Nahlásit
andy
Dost možné, vřele ji doporučuju, některými hrami se dají zabavit i děti, hlavně při výrobě různých pomůcek...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 11:03
- Nahlásit
Gája
Já se svým vycvičeným čoklem??? Většinu z toho, co je i na tý nejjednodušší zkoušce by Sára nezvládla, ale trénujeme... Nejde mi o zkoušky, ale o to, že jí to baví... Teď na cvičáku vznikla skupina "obedience" trénující právě na tyhle zkoušky, tak tam chodíme taky...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 11:13
- Nahlásit
Jandula
Náhodou, na fotce k tobě vzhlížela s absolutní pokorou a vzorně seděla, určitě to s ní není tak zlé. Jinak je fakt moc krásná Sárule.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 11:17
- Nahlásit
Gája
No jo, ale ten pár v ruce tam není vidět, víš?... Takhle poslouchá docela ochotně, ale po vypuštění v lese se z ní stává neovladatelné zviřátko...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 11:24
- Nahlásit
Jandula
Jo tak ona vzhlíží s pokorou k něčemu jinému...Ale stejně je miloučká a dobře živená, je vidět, že ji nešidíš na žrádle..
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 11:31
- Nahlásit
Gája
To jen tak vypadá, na nahoře jí vystupuje páteř... Co se týče žrádla, je držená velmi zkrátka... jsem holt přísná panička...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 11:33
- Nahlásit
Winnie
Jinak, teď mi to připoměla Gája, dej bacha na žrádlo, jestli teď nic nedělá, sniž jí dávky granulí, jinak bude tloustnout...
A také, i když má klidový režim, určitě s ní můžeš cvičit takový jednoduchý věci, jako je chůze u nohy, držení aportu, sedni, dej pac, různý triky - jako chůze okolo člověka... vlastně všechno, co je přirozený pohyb, u čeho nemusí skákat nebo nějak namáhat ty zadní nohy...
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 11:34
- Nahlásit
Winnie
Zkusila bych s vetem probrat,jak moc by jí zatěžovalo plavání.
Jinak mé psy dokonale udolá morková kost,kdy musí vynaložit hodně úsilí na vydolování morku.Ale zase to není moc dietní.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 11:52
- Nahlásit
Jandula
Jeminečku, tak doufám, že jsem Sárinku neurazila, to víš fotky přidávají kila...i psům.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 12:56
- Nahlásit
Gája
Néé, ona je zvyklá, odmalička všichni říkali, jak je taková oplácaná a pak byli překvapení, když se namočila, že je jak hrábě... Teď jak je dospělá, tak jakoby zmohutněla... Ale je pravda, že na tý fotce vypadá jako správný macek...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 13:28
- Nahlásit
Jandula
A kdo je ten druhý pejsek? Taky tvůj??
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 13:36
- Nahlásit
Gája
To černý je rozmazlený labrador mojí kamarádky, ten oříšek je někoho na koho jsme narazily v lese...
|
Winnie
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 14:05
- Nahlásit
Děkuji za ohlasy, pročetla jsem je teď hodně zběžně, v práci je to dnes na hlavu, večer pročtu pořádně.
Ketrin
Ano, to jsme my Teď máme 50 cm a 24 kg. Dle rady veterináře bychom měli ještě zhubnout kvůli menší zátěži na klouby, což je v podmínkách klidového režimu téměř nadlidský výkon
Jandula
S těmi vazy se nedá v tuto chvíli dělat nic. Jen čekat, jak to bude vypadat až doroste. Kdyby se nám to stalo v dospělosti, doporučoval nám vet operaci, ale takhle nemůže dělat nic. Chodíme v Praze ke Svobodníkovi, ale na rentgeny nás poslal na kliniku Kolmá ke Kňákalovi.
DKK nás na klinice strašili 3, ale náš vet nám říkal, že je to maximálně 2.
|
Winnie
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 14:07
- Nahlásit
Ketrin
Ještě k tomu kulhání. Začala kulhat náhle, zkoušeli dávat prášky, které nejdříve zabraly, ale po jejich vysazení se to znovu vrátilo a pak už ani ty prášky nepomáhaly. Takže si myslím, že je to spíš kvůli těm vazům.
Navíc má nějak špatně narostlý spoj stehenních a holeních kostí. Jestli jsem to dobře pochopila, tak v tom spoji nezapadají kosti krásně do sebe
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 14:09
- Nahlásit
Winnie
To bude v pořádku, já mám retrieverku (bez PP), nevím, kolik přesně měří, ale je menší a váží okolo 21 kg. Dávky žrádla má na minimum, teď už pohybu dost...
Během klidového režimu to fakt bylo strašný, ještě jí do toho přišla falešná březost...
Sára má DKK horší 3, zatím se jí to drží. Uvidíte, co bude až doroste, i když bych možná zkusila i jinýho veterináře, kolenní vazy musí jít operovat i u štěňat. Samotná DKK (pokud je to kolem 2) by vám zatím problémy dělat neměla...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 14:11
- Nahlásit
Winnie
Sára mi takhle náhle začala kulhat na přední nohy, jednou prostě vstala a kulhala (než to rozchodila)... Po nasazení kloubní výživy to bylo docela v pořádku, ale operace byla stejně nevyhnutelná...
Zkus ještě jiného veterináře (Herčík prý má dobrou pověst)... takhle mladý pes přece nemůže trpět a neustále být cpán prášky...
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 14:13
- Nahlásit
ortoped Duchek je odbornik..jezdi za nim z cele čr...
|
Winnie
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 14:18
- Nahlásit
Jandula
Kloubní výživu dáváme již od 3 měsíců. Teď dostala antibiotika a nekulhá už téměř hned po začátku jejich podávání. Dnes jdu po dvou týdnech na kontrolu, tak uvidím, co nám náš vet řekne. Předpokládám ale, že po dobrání antibiotik (ještě tak 3 týdny) nám prášky vysadí a zkusíme to jen s tou kloubní výživou.
Taky si nemyslím, že by trpěla. I když totálně kulhala, měla pořád tendence běhat a skákat a ani nekníkla. Normálně vstávala i lehala.
|
Winnie
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 14:21
- Nahlásit
Jandula
Díky za ten bezva nápad. Určitě vyzkouším
|
Winnie
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 14:26
- Nahlásit
Jandula
Ještě k tomu žrádlu. Můžu se zeptat, čím krmíš? My jsme přešli na Hill´s a dáváme minimální dávku, ale Winnie se na mě kouká jako na vraha
|
zdenek999
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 08:06
- Nahlásit
Winnie: šlo by email? Mám dotaz ohledně původu.
|