Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Má smysl ještě chodit na cvičák??
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 07:35 - Změnil/a: Gája
- Nahlásit

Chtěla jsem se poradit, jak někteří možná ví, mám skoro 9 měsíční bíglici a od třech měsíců (hned po posledním očkování) s ní chodím na cvičák. Když byla mladší, zvládala poslušnost mnohem lépe než nyní. Jsem z toho dost znechucená, protože i když chodíme pravidelně cvičit, vždy mi udělá ostudu. Nikdy dřív se to nestávalo. Vím, že je v "telecím věku", ale přesto aspoň nějaký výsledek by měl být znát. U nás to tak není. Zvažovala jsem zda to není ztracený čas (na cvičáku), nebo možná i špatné vedení holčiny, která nás cvičí. Dost mě někdy překvapuje její přístup, je dost mlaďoučká a neumí si sjednat respekt, mnohdy ani neví, co by s námi ten den měla cvičit. Drbe se na hlavě a přemýšlí. Už několikrát jsem to chtěla vzdát, ale nechci udělat hloupost. Myslíte, že by bylo rozumné požádat někoho jiného o výcvik? Je pravda, že střední a větší plemena cvičí někdo jiný a ona má na starosti ty menší plemena. Možná by to ani nešlo, nevím. Co mi radíte, zkusit někoho jiného, vzdát to úplně a cvičit jen doma? Může můj problém s výcvikem souviset s tím, kdo a jak nás cvičí, nebo je chyba ve mně a v nedostatečném výcviku doma. Kolik času by měl člověk věnovat výcviku poslušnosti doma???

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 07:41
- Nahlásit

Gája
já si myslím, že je hlavně bíglová v pubertě, takže to je taky malá překážka
Já absolvovala na cvičáku jen základní kurz, do pokročilých jsem už nešla.
S Michelle si cvičím sama v rámci procházek, někam dojdem, najdeme si místečko, no a začneme cvičit, klasiku - sedni, lehni, zůstaň, chůzi u nohy, přivolání. Dám tomu tak 10-15 minut za den. To mi na běžné soužití stačí, žádné zkoušky jsem dělat nechtěla.

Než sem se mohla spolehnout, relativně řečeno, na její přivolání, tak jsem jí nechávala na stopovačce, abych byla schopná jí k tomu přivolání donutit, kdyby se jí nechtělo.

Můj poznatek ze cvičáku: tam kde sem chodila, tak se na závěr kurzu dělalo něco jako zkoušky a kdo neprošel, tak pokračoval dál s dalším kurzem (zadarmo), musím říct, že bíglíci pokračovali vždy a dokonce tam byli i několikanásobní repetenti

Ono hlavně záleží, co si od výcviku představuješ.

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 07:50
- Nahlásit

fromeli
Žádné velké úspěchy nepotřebuji, opravdu jen tu základní poslušnost. Aby člověk mohl svému pejsovi trošku věřit a spolehnout se, že neudělá volovinu. Je pravda, že hodně lidí z naší skupiny to vzdalo, kvůli nedostatečným výsledkům po dostatečně dlouhé době. Nechci nic na nikoho svádět, ale možná to trošku o něčem svědčí.
Stala se mi nemilá příhoda (už dřív), kdy v parku si hrály děti z DD a Sára byla navolno. Když je zmerčila začala kolem nich lítat jak splašená pořád dokola (má děti ráda, je na ně zvyklá). Vychovatelky na mně ječely, ať si psa přivolám, aby dětem neublížil, sice jsem je uklidňovala, ale byly dost hysterické (nedivím se jim). Nebyla jsem schopná psa přivolat, neštastně jsem běhala za ní a marně. Byla to tragikomická scéna a trapas najednou. Cítila jsem se totálně neschopná před těmi ženskými. Nakonec nám ji odchytla cizí, kolemjdoucí paní. Vzteky jsem myslela, že mně trefí šlak.

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 07:56
- Nahlásit

Gája
no pokud se nemůžeš spolehnout na přivolání, nechala bych jí tahat stopovačku. Vím, že to tu bylo už několikrát, ale já tomu věřím, myslím, že je to dobrý způsob a hlavně se vyhneš těmhle trapasům.

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:00
- Nahlásit

fromeli
Už jinak nechodí, než na stopovačce, ale věř, že když vezme roha, tak je mi i stopovačka krátká, abych ji doběhla a stačila na ni šlápnout. Tudíž stopovačku stále držím v ruce a Sára se prostě neproběhne. Ale já pořád zvažuji ten cvičák a fakt nevím...

suesie
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:04
- Nahlásit

Gája
a co takhle vybrat nějakej jinej cvičák, to by nešlo?

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:05
- Nahlásit

Gája
no cvičák Ti podle mě, může dát návod, radu, ale nemůže za Tebe udělat tu práci

U nás chodí v sadech ohař a ten za sebou tahá minimálně 20 metrů

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:09
- Nahlásit

suesie
No v našem městě je jen jeden a dojíždět někam dál je dost problematické, hlavně z časového důvodu. Taky už mám tento cvičák zaplacený na celý rok (1000,-Kč), tak se mi nechce investovat do jiného a ještě utrácet za dopravu a třeba by to taky nebylo to pravé, ořechové... Reálnější mi přijde zkusit někoho jiného, ale nevím jak na to, nechci si dělat nepřátele mezi lidmi, kteří jsou jinak moc fajn.

suesie
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:14
- Nahlásit

Gája
No tak zase za zeptání nic nedáš, ne? Vzhledem k tomu, že vám to teď nic moc nedává, tak bych to zkusila. Třeba to vyjde a pomůže vám to. Jinak souhlasím s fromeli na cvičáku ti jen ukážou jak na to.

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:25
- Nahlásit

fromeli
To musí být docela švanda na 20m stopovačce, potom asi ještě větší, když jí dáš povel přivolání, škubneš a přitáhneš těch 20m. Já má problém smotat 5m stopovačky.

suesie
No jo, jenže ona pokaždé ukazuje něco jiného, tak v tom mám celkem guláš. Řekla bych, že sama ještě neví, co, na jakého psa platí...

Mel
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:26
- Nahlásit

Gája
Těžko ti někdo na netu posoudí, jestli holčina, která vás má na cvičáku na starosti je dobrá nebo ne, jen podle toho, cos tu napsala.
Tady musíš vzít v potaz, že s bíglem je celkem těžké pořízení, navíc, když je v pubertě.. a hlavně, cvičák ti psa nevycvičí, ten je spíš pro tebe, aby ti poradili, co máš dělat ty. Se psem musíš cvičit minimálně jednou denně, jak psala fromeli, stačí se na procházce někde na chvilku zastavit a cvičit základní povely. Můj pes přestal blbnout ve dvou letech, do tý doby jsem měla pořád plný kapsy piškotů a buřtů.

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:30
- Nahlásit

Gája
no oni nosí i krátký vodítko, asi když jdou pak po silnici, chodníku apod., tu dlouhou stopovačku za sebou tahá jen v "revíru".

Já dávala Michelle 10 metrů dlouhou stopovajdu a přitahování šlo v pohodě, dala jsem povel a pomalu si jí ručkovala k sobě a u toho sem laskavým hlasem vykládala něco, jako že je moc hodná, šikovná, úžasná apod., prostě sem jí naváděla k sobě, nemusí se přeci hned trhnout tak, že poletí

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:31
- Nahlásit

Mel
Díky moc, je pravda, že když cvičíme doma, tak mně rozčilují děti, pořád nám to kazí, třeba přivolání. Když jí dám povel "ke mně", kluk začne volat taky "ke mně" a je to jak u blbých. Chce to asi někde venku, mimo civilizaci.

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:39
- Nahlásit

Gája
tak kluk musí dostat povel "místo" a pak cvičit bíglíka. To z toho chudák haf musí být zmatenej

Mel
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:42
- Nahlásit

Gája
No, chce to nějaký klidný místo, aby bíglice neměla moc rušivých podnětů a postupně pak přecházela na rušnější a rušnější. Je to prostě běh na dlouho trať, ale hlavně to nesmíš vzdávat (i když je v těch "nejlepších" letech a člověk by toho psa nejradši nakopal).
A jestli máš malý děti, který nepochopí, že nemaj psovi v hlavě dělat zmatek, tak bych doma radši necvičila, protože si tak akorát pokazíš to, co už jsi naučila. A k tý stopovačce - není nutná stopovačka, klidně postačí nějaký provaz...

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:42
- Nahlásit

fromeli
To si piš, ale hafovi je to jedno, ten si stejně většinou někde čmuchá, no a kluk místo povelu dostane pohlavek, chvíli seká latinu a pak zase zlobí. Ale asi to fakt chce nějaké nerušené místo a to doma nenajdu.

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:45
- Nahlásit

Mel
A k tý stopovačce - není nutná stopovačka, klidně postačí nějaký provaz...

Já už jeden doma mám a doufám, že na něm neskončím sama...

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:45
- Nahlásit

no jasně, jak píše Mel, nemusí to být stopovačka originál, já si taky koupila v řempu popruh a karabinu

gabifi
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:55
- Nahlásit

Gája
vydrrrrž! Máš doma pubiše, toť vše. Já v tomhle věku naběhala za šeltii kilometry...a vždy jsem u toho byla pěkně nasr....

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 08:57
- Nahlásit

gabifi
a člověk u toho aspoň zhubne

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 09:00
- Nahlásit

Gája
S dětma je v tomhle potíž a když to takhle kazí, je to fakt k zlosti. Nevím teda, jak je máš staré, ale určitě by ses měla pokusit s nimi aspoň domluvit na tom, aby když si s fenou hrají nebo ji (ve svých očích) "cvičí", aby nedávaly ty povely, co Ty. Ona je fena stejně určitě nerespektuje jako "vůdce". Příklad: když jsem si přivezla štěně Brestu, děti měly dovoleno s ní blbnout, ale platil absolutní zákaz při házení míčků, hraček apod.říkat Aport nebo Přines. A ona tím pádem pak nikdy neměla potíž s rozlišováním práce a hry.

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 09:01
- Nahlásit

gabifi
Tak jóóó, aspoň si zlepším fyzičku.

žanda
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 09:07
- Nahlásit

mel tedy to se máš, když se ti ve dvou letech uklidnil.........já tedy pořád čekám............a asi marně)

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 09:08
- Nahlásit

Ketrin
Máš pravdu, klukovi je 7 a holčině 10, občas si myslím, že mi to dělají schválně a mají z toho legraci. No to jsem pak nepříčetná, oni ji tak trošku i jinak kazí a domluvy nepomáhají, někdy ani ty pohlavky, občas dojde i na výprask, ale možná to znáš, účinek je dočasný, když jim otrne, je to ve starých kolejích. Klučík je lehce hyperaktivní a občas Sáře i ubližuje, potom se náramně diví, že ho kouše. Mám strach, že se jednou vážně pejsa naštve a může mu ublížit, třeba do obličeje. Ale nemysli, nejsem příliš mírná, pouze jedno varování a pak trest. V jistém směru jsem dost přísná, ale tento věk u kluka je někdy nad mé síly.

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 09:10
- Nahlásit

žanda
A už bylo pejsovi 15??? Nééé, promiň, já jen tak vtipkuju...

evina
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 09:38
- Nahlásit

Gája:můžeme si pobrečet spolu...mému klukovi hyperaktivkovi je také 7let a venčit s ním zásadně nemohu.Také by chtěl psa neustále cvičit,naštěstí už zjistil,že pes na něj dlabe,takže ho to už moc nebaví na něj volat.Já mám psa na prádelní šňůře-5metrů a tahá jí volně za sebou.Je fakt,že ze začátku jsem nestačila přišlápnout ale doběhla jsem psa a pak dostal.Teď není třeba dobíhat,začal už fungovat jak by měl(musím zaťukat).Ta holčina ze cvičáku,kolik má zkušeností s vlastními psy?To může někdy napovědět.Často je hodně důležité aby tě měl výcvikář,který dovede poradit individuálně na tvého psa(a ne obecné rady).Mimo cvičák ale musíš hodně sama.Já cvičím denně asi půl hodinky.Ale je to holt bígl,tam to budeš mít trošku těžší.Zkus jí získat něčím co miluje a pak si dá třeba říct...

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:03
- Nahlásit

evina
Netroufnu si odhadnout, kolik má holka zkušeností, ale vzhledem k věku (asi 16) si myslím, že ne mnoho. Nechci jí křivdit, občas si vezme moji Sáru a chce na ní demonstrovat, co se má dělat, no a nedaří se jí. Sárýsek má ráda maso, asi budu zkoušet na buřtíky, protože piškoty, nebo koupené pamlsky moc nezabírají, to už musí mít velký hlad. Přiznám se, že se někdy i trošku stydím na veřejnosti ji cvičit, zvlášť když se mi nedaří a pak mi přeskakuje hlas jak na ni řvu, všichni se otáčí, jen můj pes ne. Za našim domem je pole, kam chodí lidé venčit psy a cvičí je tam, ale tam já si netroufnu, jelikož se mi zdá, že tam chodí jen ti pokročilejší. Chce to skoro samotu...Vzdáleně mi ten ostych a neúspěch připomíná, mé dospělácké začátky lyžování...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:05
- Nahlásit

Gája
Na stydění se vykašli. Máš pole za domem kde lidi cvičí? Tak hurá tam! Od pokročilejších aspoň něco okoukáš.

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:10
- Nahlásit

Ketrin
Já už to zkoušela, ale ona tam cítí tolik pachů, že je z toho celá na větvi a vůbec se nesoustředí, na tož, když tam přijde nějaký její kámoš. Možná tak v noci, ale to bych svými povely rušila sousedy...

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:11
- Nahlásit

Gája
tak nejdřív to tam s ní obejdi, ona se očuchá a pak teprve cvič a fakt jen chvilku.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání