| Autor |
Zpráva |
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 19:15
- Nahlásit
dzejba
jasne, ze hravo to zvladne. Ale len, ked je tam dotycna vec a on si je tym isty
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 19:50
- Nahlásit
pigie
no vzdyt jo a az to bude mit zmakle,tak to bude delat i bez te veci....
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 20:18
- Nahlásit
dzejba
Vzdyt jo, my sa k tomu dopracujeme. Vysielacka sa mi zdala pre neho jednoducha. Aport ma pekny, takze vybieha jedna radost Uvidime, co dokazeme. A ako je to s tym smerom lezania?
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 22 Dub 2006 14:57
- Nahlásit
pigie
po pravde s tim smerem presne nevim.myslim si,ze by to melo byt po smeru vyslani.nam to na zkouskach uznal a bylo to jedno,jak zalehne.nevim k cemu se uci zrovna tenhle cvik,ktery stejne nikdy nevyuziju....
treba bych zrovna misto neho zaradil treba zebrik,ten ma svuj duvod.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 07:21
- Nahlásit
Takze dnes rano som s nim opat cvicila vysielacku. Nasla som si vhodne prostredie, kde je vyvyseny kanal vo vyske Hugovej hlavy. Na to som polozila lopticku. Funguje to. Dokonca si zacal lihat (teda, zalahne, az po druhom povele, po prvom si sadne, lebo je netrpezlivy, tak ma pocit, ze to staci, ale to odburam) v smere vysielania, co nerobil, ak lopta bola na zemi. Spravila som to s nim len tri krat a tri krat krasne vybehol (sice na lahni sadol, ale to premlcim ). Otazka znie, asi by sa malo menit pri cviku prostredie, aby si nezvykol vybiehat len na ten kanal, vsak? Alebo to nie je podstatne?
dzejba
My ho nevyuzijeme urcite, ale bavi ma ucit ho veci, pre ktore vidim, ze ma nadsenie
|
Jajina
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 07:46
- Nahlásit
Ahojky, teda pardon za blbou otázku, ale na jaro hledám, co bych se svým pesanem vyzkoušela nového a tohle mi přijde docela zajímavý, že by ho to bavilo, jenomže pořád přesně nevím, co to vlastně ta "vysílačka" je... Zkusíte mi to prosím krátce vysvětlit? Možná by mu to šlo, my doma blbnem a třeba ho odložím do chodby, v obýváku schovám nějakou jeho oblíbenou hračku a pak pro něj jdu a dám "hledej!" a on úplně šťastně začne šmejdit a vždycky se mu to povede! Je to něco podobného...?Na cvičák jsme chodili rok, ale nic takového, jak tu píšete, jsme tam nezkoušeli...díky!!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 08:01
- Nahlásit
Jajina
Vysielacka je vybehnutie psa do isteho smeru, ktory urci psovod. Pes musi bezat, az kym psovod nezaveli psovi lahni, na co pes ma zalahnut Je to trochu nezmyselne, ale psa bavi behat za loptickou (aport) a tiez ju hladat (hladaj), takze som si na neho vymyslela aj toto. Robi to s nadsenim, co sa napr o postupnosti, sadni, lahni, vstan, obraty neda povedat
|
Jajina
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 08:11
- Nahlásit
Jo aha, díky! Takže já ho odložím, pak jdu někam něco položit (aby to viděl, kam jdu), pak se k němu vrátím a pošlu ho na to místo? A jaký používáš povel u toho? Jenomže, jak já to vidím, tak i kdyby zůstal odloženej a vyběhl až na povel, tak pak chňapne tu danou věc a začne s ní pobíhat a na nějaké zalehnutí kašle...a já mu dávám povel na zalehnutí z dálky? Promiň, ptám se blbě, ale nové cviky mě fakt zajímají a o tomhle jsme ještě neslyšela...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 08:18 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Jajina
Podstata cviku je ta, ze ked to pes uz vie, tak vybieha bez toho, ze by tam nieco bolo. Proste vybieha na povel, ktory mu das. U nas je to "Vpred!" (neviem, ci sa taky pouziva aj na skuskach) a ked je od teba tak na 50m zavelis "Lahni!" a on si ma lahnut (ja teraz vysielam tak na 10-15m zatial) . To je popis cviku. Jeho ucenie vsak prebieha tak, ze ho vysielas pre nejaku vec (predsa nebudu blbi behat len tak ). Ak ho chces tento cvik naucit, mal by vediet lahnut na povel Co sa tyka ucenia cviku, niekto mi to tu popisal velmi dobre, tak si to najdi vyssie.
|
Jajina
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 08:34
- Nahlásit
Jasně chápu, moc díky!! Joo, lehnout na povel, to není problém, ale aby si lehnul zrovna když je rozběhnutej, to asi bude trošku oříšek.. A nemáš ještě nejakej zajímavej tip? My zatím venku děláme hlavně aportky a takovou tu základní poslušnost a docela se mi teď líbí cviky na stránkách retrívrsport.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 08:37 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Jajina
lehnout na povel, to není problém, ale aby si lehnul zrovna když je rozběhnutej, to asi bude trošku oříšek
Tak prave preto som ho to zacala cvicit. Mam pocit, ze by ho to mohlo trknut, ked sa rozbehne za psom, ze tam nemusi dobehnut, ako si to mysli teraz
Pokial mas miesto a moznost, tak ja ucim skakat psa z vysky do vody z miesta na povel Ale on ma na to predpoklady, je to novofundlandan
|
Jajina
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 08:46
- Nahlásit
Jéééé, tak to Fidoušek skáče do vody i bez povelu!!! Je to děsnej vodomil!!!! Vždycky úplně nastartovaně čeká, až mu tam konečně hodím ten klacek a pak hop - šipka (teda spíš placáček) a už se tam rochní!!! Plavání je asi jeho nejmilejší zábava!!!
A ještě k tomu zalehnutí za běhu, to by se mi taky dooooost hodilo, když vystartí za nějakým hafem, ale (a zvlášt když to bude fena) to je u nás asi nemožné....
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 08:51
- Nahlásit
Jajina
No, hej, ale na povel je to efektnejsie nez za palickou A okrem toho ovela praktickejsie Tak ak je vodomil, tak pokial nevie, uc ho potapat
|
Jajina
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 09:03
- Nahlásit
Tak nepotápí se často, ale umí!!! Když byl ještě malej, tak plavčil s kámoškou ohařicí a najednou zmizel pod vodou - úplně jsme koukali, co se stalo a on se vynořil s nějakým proutkem, nadšenej, že ho vylovil!!! Jsou to srandy! A tvůj "méďa" teda taky plavčí? A jdete někdy do vody spolu? Já jsem to zkoušel a ani mě netopil (jak někteří straší). I když malinko se chtěl ve vodě tulit a mazlit a blbnout a měla jsem poškrábaná záda..
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 09:30
- Nahlásit
Jajina
Hej, plava, potapa sa a je vybornym sprievodcom vo vode. Plava vedla mna, alebo za mnou. Ak chcem k brehu, staci sa ho chytit a nechat sa tahat
|
Jajina
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 09:51
- Nahlásit
Jééé, to máš super, takhle se vozit!!!! to Fík by si určitě myslel, že to je hra a pak by se chtěl na oplátku povozit on na mě!!! no a jednou se stalo, že přítel s ním byl ve vodě a já na břehu a najednou Fidouš začala plavat k nějakému chlapíkovi, co právě vlezl do vody...vůbec jsme nestihli nic dělat, tak jsem jen čekala, co se bude dít, jestli třeba začne chlapíka topit, ale naštěstí ne, jen se na něj mrknul, chlapík ho odstrčil, udělal si cestu a plaval dál!! No já teda potkat na hloubce cizího pejsku, tak nevim.. ale náš je miláček!!!!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 08:22
- Nahlásit
Tak som tu zase Ja s tym nedam pokoj. Ked som dovolila psovi vziat si hracku a zalahnut, otacal sa smerom ku mne. Tak som mu davala lahnut predtym, nez si ju vezme, pricom to sposobilo, ze sa celkovo spomalil a caka na povel lahni. Mam pocit, ze chce, aby dosiel co najskor a rychlo si siel pre hracku. Mam pocit, ze mu to nedokazem poriadne vysvetlit, co po nom chcem. Bud ma lopticku a liha si hlavou ku mne, alebo ju nema a v tom pripade je spomaleny ako zvycajne
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 12:04
- Nahlásit
pigie
zkus to tak,ze nekdo znamej bude cekat na bodu,klidne at ho na micek nalaka,ty ho vysles a ten pomocnik prikryje micek rukou a dokavad pes nelehne,tak mu ji neda.zkuste to tak,treba vam to pomuze..
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 12:40
- Nahlásit
pigie
ahoj piggie, zkusím ti popsat, jak dělám vysílačku já, třeba si z toho něco vybereš.
Dělám to se psem cca od roka, nakonci poslušnosti při hraní a běhání. Vezmu psa na vodítko, položím balonek. Oba psi jsou do něj blázni takže samozřejmě ho chtěj brát. Pohodově ho odtahuju pryč, ale slovně ho dráždím. Vzdálíme se cca 5 metrů, psa vezmu za obojek a už mu říkám tiše je tam? Máš ho tam? A stále ukazuju rukou do směru. Do toho mu řeknu vpřed a s vodítkem pustím. Samozřejmě tam letí jak blázen a já ho chválím. Tohle je začátek. Opakuju to tak měsíc dva, prostě jen hraní a blbnutí a pomalu prodlužuju vzdálenost. Pořád běhá s vodítkem. Pokud už ví kam má běžet a proč, dám mu delší vodítko, zkrátím vzdálenost a vybíhám s ním, když je na místě zavelím lehni. Samozřejmě si nelehne hned, ale tady je potřeba důslednost a donutit ho si lehnout. Tohle opět opakuju delší dobu. Pokud to zvládá, sundavám vodítko a dávám couračku. A opět pořád to samý. Jen to nedělám každý trénink, spíš jako lahůdku, odměnu. Zatím pořád s míčkem odměnou. Když to máme zvládnutý a já můžu zůstat stát a pes zalehne, tak mu míček jednou nedám, pak zas desetkrát dám. Někdy to dělám tak. že už před poslušností si dám na určené místo míček, udělám poslušnost, ze začátku jdu třeba chůzi u nohy kolem místa kde míček je aby o něm pes věděl a pak vysílám. Dobrý je taky, toh psa na "VPŘED" připravit. sedí u nohy zády k místu kam vysílám a tiše říkám povel "vpřed", pes už je natěšenej, pak se obracím a vycházím a vysílám. Funguje mi to u obou psů. Taruška už je má dobrý, se psem jsem zatím ve fázi samostatnýho běhání s couračkou, ale už zalehává. Pokud to budeš dělat jako odměnu budou to tak brát. Držím palce
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 12:58
- Nahlásit
dzejba
Diky, pomocnika vsak nemam Cvicievam ho skoro rano, vtedy je u nas na luke este klud. A o piatej svojho pomocnika nevytiahnem z postele Ale to by mohlo zabrat. Dakujem.
Ghianika
Vdaka za radu. Moj pes to berie ako odmenu, ale ma to akosi popletene cele. Na vine je samozrejme psovod , mam pocit, ze uz som ho celeho domotala
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 12:59
- Nahlásit
pigie
tak začni hezky pomalu a od začátku, všechno jde naučit, jen to chce čas
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 13:01
- Nahlásit
Ghianika
To je pravda. Zacnem utekat radsej s nim, aby sa znova prebudilo to jeho nadsenie. Tak pekne mi vybiehal... Ach joj. Ale neskladam flintu do zita
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 13:09
- Nahlásit
pigie
v žádném případě "neskladaj" ;)
zvlášť když jsi psala, že to stejně děláš jen proto aby jste něco dělali. Fakt vám držím palce a ozvi se jak to probíhá
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 13:21
- Nahlásit
Ghianika
Samozrejme, ze dam vediet, lebo tento cvik ma u mojho psa zvlastny vyvoj ako nijaky iny predtym. Vsetky predchadzajuce cviky bud nenavidel alebo miloval, nic medzitym Tu mam pocit, ze zacina vymyslat, ci sa mu to vobec cele oplati
|