| Autor |
Zpráva |
pigie
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2006 05:36
- Nahlásit
Prosim, prosim o radu. S mojim mierne pohybovo zaostalym psom sa snazim neustale nieco praktikovat. Najnovsie som si na neho vymyslela vysielacku (ano, uplne nezmyselny cvik, ale musim ho stale ucit nieco nove, lebo aspon to ho chvilku bavi, uci sa velmi rychlo). Pes vsak odmieta startovat naslepo. Po par metroch mi zacne predmet bud hladat a vyboci, alebo uz to dotiahol do dokonalosti, odmieta vyjst, pokial predtym nevidi, ze fakt nejaky predmet som ulozila. 100% vybieha, ak je presvedceny, ze tam nieco je (najlepsie voda vo forme jazera ). Ale ist tam len tak, neexist. Ako toho leniveho somara presvedcit, ze sa mu to oplati???
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 19 Dub 2006 09:42
- Nahlásit
Cvičte vysílání zatím stále na předmět (aport). Spíše pomalu prodlužujte dobu mezi položením předmětu a samotným vysláním. Zkuste to např. proložit nějakým sedni - lehni - vstaň nebo pár obraty, štěkáním na povel a pod.
Až pes zvládne to, že mezi odložením předmětu a vysláním je prodleva, položte si před cvičením několik předmětu do různých směrů a psa pak zkoušejte vyslat kdykoli během výcviku. No pak zkuste předměty postupně odbourávat. třeba mu předmět dejte třikrát a jednou ne, pak dvakrát jo a jednou ne, pak třeba čtyřikrát ano a dvakrát ne, atd...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2006 09:57
- Nahlásit
pigie
My to na cvičáku děláme tak, že než se psi naučí tryskem doletět k určitému předmětu, tak hračku (jídlo) tam dáváme pokaždé... Poté to děláme tak, že dvakrát dáme, jednou podfuk (sice dojdeme na určité místo, hrajeme divadýlko, že něco pokládáme a poté se vrátíme k psovi a vyšleme ho, jakmile doběhne na to určité místo, hodíme míček, hračku atd...)... když pes dokonale zvládá toto, přistupuje se k nácviku bez divadýlka, hraček (to následuje poté)... ale i tak se to občas proloží tím, že se tam hračka dá...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2006 19:54 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Víťa,
Jandula
Pes zvladne mat pauzu, ale vie, ze predmet tam je a je cely rozhadzany, len aby uz za nim mohol vybehnut. Problem je, ze vybieha len ak vidi, ze ten predmet tam bol ulozeny, ak robim divadielko, ale trebars sa vraciam s rukami za chrbtom, vlozim predmet do vrecka, cokolvek, tak to ten spratek vie a hlada ho nosom po okoli (vo vrecku, rukach). Nasa vysielacka vypada skorej ako aport.
S tym hodenim hracky pri urcitej hranici to skusim, ale uz je nauceny mi nevybehnut, kym nevidi, ze tam nieco davam. Jemu stacil 1 slovami jeden podfuk a konec. Stala som sa pre neho podrazacka, ktorej neuveri, kym sa nepresvedci. Skusala som to ucit psa po prvy krat a zjavne sa nezadarilo a neviem ako odburat to jeho silhanie, ci tam nieco fakt je - alebo nejdem, aj tak tam nic nie je.
Este ma napadlo znova s nim zacat utekat po boku, aby to vypadalo, ze ked ja idem pre nieco, tak sa to oplati, to ma dobre zafixovane, ked idem s nim aj ja, tak vyraza v ocakavani, hoci som tam nic nedala, nechat ho chvilku nadbehnut a potom mu nieco hodit. Neviem, ci to bude fungovat...
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 19 Dub 2006 22:19
- Nahlásit
pigie
Zkus to teď pár týdnů dělat jen s tím předmětem, aby se utvrdil v tom, že předmět tam vždycky bude. Nebo zkuste to, aby vám tam ten předmět zanesl někdo jiný. Další věc, kterou jsem dělal, bylo to, že předmět jsem šel položit i se psem, pak pes musel se mnou zpátky a pak teprve jsem ho vyslal.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 01:56
- Nahlásit
Víťa
Zkus to teď pár týdnů dělat jen s tím předmětem, aby se utvrdil v tom, že předmět tam vždycky bude. Nebo zkuste to, aby vám tam ten předmět zanesl někdo jiný.
Diky, skusim.
Další věc, kterou jsem dělal, bylo to, že předmět jsem šel položit i se psem, pak pes musel se mnou zpátky a pak teprve jsem ho vyslal.
S tymto problem nemame. To je presne to, co by najradsej robil stale. Aby si bol naozaj isty, ze nejde zbytocne
Takze najprv skusim par tyzdnov vzdy s predmetom. Potom sa uvidi. Este jedna otazka, je lepsie dat lahni pred chytenim predmetu do papule alebo po? Pes si liha neochotne aj pred aj po. Snazim sa ho davat aj tak aj onak, aby som si vsimla, co bere lepsie ako odmenu, ale obe je pre neho "trest". Takze zatial cvicim predtym ako ho vezme, lebo potom to je pre neho odmena, ze si ho moze vziat, kdezto po straca zaujem o lopticku, vypluje ju a hadze na mna skarede pohlady. Som to ja ale buzerator, coo?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 08:27
- Nahlásit
pigie
Je vidět, že to ještě nemá pořádně zažitý. Takže jak radí Víťa, zatím jen a jen s předmětem a za pár týdnu ho zkus jednou oblbnout (ale taky mu nejdřív hraj divadlo, jako že jsi to tam dala a nedáš), pak zase dvakrát mu tam hračku nechej...
My jsme zatím se Sárou u toho, že tam doběhne a dostane hračku, lehni ještě neděláme, protože jsem si to hned na začátku zkazila, že jsem na ní křičela (což nesnáší) a začínáme úplně znova...
Zatím bych mu lehni nedávala, to bych trénovala na dálku úplně mimo toto, až by se to naučil super, tak bych ho vyslala, povel lehni a poté hození míčku...
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 13:01
- Nahlásit
Myslim, ze to, ze tam predmet nebude by pes nemal chapat ako oblbnutie. Ked pochopi, ze zabava bude tak ci onak, bude vybiehat rad... Len ho treba namotivovat aj na prazdne vybiehanie. Urobit mu z toho take prekvapenie...bud ju najdem tam (lopticku), alebo ju dostanem potom. Netreba mysliet na to, ze psa "osieras" lebo to tak bude brat.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 19:23
- Nahlásit
Jandula
Povel lahni na dialku ovlada. Len on robi lahni neochotne, neviem, kvoli comu, ale lahina celkovo neochotne. Povel vsak pozna velmi dobre. Zazite to by uz mohol mat. Dva tyzdne som ho vysielala len na hracku, potom povel lahni. A potom raz som mu tam nic nedala a bac.
popoluska
No, hej, ale vysvetli mu to Prave preto hladam pomoc. Pes pri slepom vybehnuti prepocul povel lahni a dalej si hladal lopticku po okoli. Nenasiel... Tak teraz si ju fest strazi. Neviem prave ako mu vysvetlit, ze zabava bude aj potom
Este otazka, nie je dufam chybou, ze pes sa otoci a lahne si hlavou k psovodovi...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 19:49
- Nahlásit
pigie
Este otazka, nie je dufam chybou, ze pes sa otoci a lahne si hlavou k psovodovi. Naopak, co by za to jini dali..
Ze si Hugous nechce u aportku lehat - nemuze to byt tema jeho kyclema? Muze ho to vic namahat...
Jinak jeste zkus na sveho mierne pohybovo zaostaleho psa vymyslet dalsi fintu - na misto, kam ho chces vysilat vzdy pokladej nejakou z dalky viditelnou vec - maly kanystr od stavy, PET lahev, srolovanou mikinu - proste neco, ceho si nelze nepovsimnout. Ze zacatku mu k tomuto "semaforu" pokazdy dej aportik, pak postupne s prestavkama vynechavej.. Hugous brzy pochopi, ze bezet na onen cil se vyplaci. Pak staci zvolna ubirat na velikosti ci viditelnosti onoho ciloveho bodu, a postupne ho vystridat za aportek - pes bude jiz vedet kam bezet a bude mit jistotu, ze neco najde.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 19:56
- Nahlásit
Fifi
Ze si Hugous nechce u aportku lehat - nemuze to byt tema jeho kyclema? Muze ho to vic namahat...
Toto si mysli aj kamaratka. Pes aj ked nedavam lahni si lahina velmi pomaly a opatrne, ked moze, tak si najskor sadne, chvilku "odpociva" a potom si lahne. Pri vycviku vzdy preferoval lahni zo stoja ako zo sedu (zo sedu mu to proste vzdy dlhsie trva). Takze moze to mat suvislost.
S tym kyblikom mi to radila aj kamaratka, ale bala som sa toho, ze si zvykne zase len na ten kybel. Preto som to tak nezacinala, mozno som mala. Bolo to overene na fundlakoch, ze to funguje Ale samozrejme ja si vzdy vymyslim nieco, co mam pocit, ze bude lepsie a hla ako to dopadlo
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 20:04
- Nahlásit
pigie
Cilem je, ze si hned zpocatku pes ujasni, ze kybl=aport pri vysilani. Postupne zmensujes velikost kybliku, obcas vynechavas polozeni aportku na nej - a Hugo ti bude za par tydnu delat vysilacku jako starej profesional. S tema kyclema a lehanim ci sedanim je to velmi pravdepodobny, co jsem znala NO s vysokou DKK tak si u nohy poctive nedosedavali, u lehni si casto ulevovali povalenim se na bok..
btw - mas moudrou kamaradku!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 20:10
- Nahlásit
Fifi
mas moudrou kamaradku!
To teda mam a skusenu a ja blba takto
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 20:12
- Nahlásit
Fifi
Okrem toho mi pracne popisovala cely postup ucenia vysielacky cez mail. Obcas sem chodi, tak to bude zase hanba... Jej som sa totiz nepriznala
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 20:17
- Nahlásit
pigie
Ale tak co, no... Zkusila sis to po svym, a ted to zkus podle moudre kamosky. Ono vetsinou ty stary dobry finty na psy zabiraji nejvic.. A nemas nejakou jarni fotecku Hugouse - uz tu dost dlouho zadna nebyla... A vis, ze mi tvuj hunac vzdycky zvednul naladu.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 20:22
- Nahlásit
Fifi
Skusim, len dufam, ze Hugo nebude robit drahoty
Jarnu nemam, ale s Huga sa stal horenos
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 20:25
- Nahlásit
pigie
To se tak tlemi na prvni jarni slunko, ze???
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 21:09
- Nahlásit
Fifi
Nie, na vonu udeneho, co sa tam vznasala. Bola velkonocna nedela
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 21:17
- Nahlásit
pigie
Tak to bych taky mela cuchometr hodne vysoko, obcas slintam, kdyz udi nasi sousede...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 21:25
- Nahlásit
pigie
Tak tomuhle říkám Pan pes.....je úžasný, úplný medvídek k pomazlení
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 22:28
- Nahlásit
brut
Nie, nie, nie. Za pana psa sa vydava az tu :
Dakujeme za pochvalu
|
brut
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 22:31
- Nahlásit
pigie
bane, tohle je od pohledu Pan pes. Je opravdu úžasný
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 22:41
- Nahlásit
pigie
Nejak od doby,co jsem videla posledni fota, Hugisek celkem zmohutnel. Uz je z nej opravdu kusanec fundlaka!!!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 01:18
- Nahlásit
brut
Fifi
On sa len tvari ako pan pes, je to stale este steniatko, ktore by sa ulizalo k smrti, keby vas stretlo
Trosku veru zmohutnel, ale mam pocit, ze vacsinu z toho robi este stale zimna srst (teda panelakovo-zimna)
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 01:19
- Nahlásit
Fifi
A este nieco - preco som nepouzivala kyblik. Ono, chodit po meste s kyblikom mi pripada celkom zabavne. Tak preto som sa tomu chcela vyhnut
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 13:49
- Nahlásit
pigie
Urcite je pre psa dolezite aby predmet za ktorym bezi jasne videl, inak nepojde rychlo, lebo ho bude musiet hladat ocami, v pripade pamlsku dokonca vynuchavat. A pokial viem, tak by si nemal lahat smerom k tebe ale v smere vysielania.
Podla mna je vysielacka dost tazka, mozno si mohla skusit na zaciatok revir...ten mi pripada lahsi
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 14:11
- Nahlásit
vysilacka neni tezky cvik,jen je celkem zbytecny...vim o lepsich,ktere bych do zkousky zaradil.
vysilacka se cvici,kdyz ma pes udelanou poslusnost a odlozeni.
nacvik je tento:na konec vysilacky umisti kolik,na zacatek si odloz psa,aby videl kam jdes a ty mu na konci ukaz,ze tam neco davas(pamlsek,hracku,aport...).vrat se k psovi,dej si ho k noze a kousek s nim jdi ke koliku,potm mu dej povel,jak ustne,tak rukou a kdyz dobehne na misto zavel Lehni!pokud neeposlechne tak se pribliz a opakuj povel,kdyz to nepomuze dojdi k nemu a poloz ho mechanicky.
pokud pes nema moc zajem,tak ho drz a nekdo at ho pekne nalaka a u koliku mu ukaze,za to jeho oblibene odklada,ty vypust psa povelem a postup je stejny
za tyden to pes musi hrave zvladnout
|
sirina
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 14:34
- Nahlásit
pigie
Ahoj prosim tě mohla bys mi napsat po jakých je rodičích a jak je starý. A jestli máš nějakou fotku v postoji. Děkuji. Já jsem s NF závodila podle ZVV 2 a obranářské závody, ale to už je hrozně dávno.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 14:59
- Nahlásit
To jsou fota Hugouska, ktery jsem nasla, a vice o nem na JEHO STRÁNKÁCH. Taky ho obdivuju, je to medvidek..
A snad se Piguska nebude zlobit, ze jsem takto odprezentovala jejiho medu bedu.
Ja kdysi taky znala NF ktery zavodili a makali, jeden pan z LBC jich mel par.. a byli moc sikovni..
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 21 Dub 2006 19:02 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
popoluska
Ide o to, ze psa cvicim, co bavi mna. Revir sa mi proste nepaci tolko, co vysielacka.
sirina
Ahoj, ja s nim nepracujem na skusky, len tak. Povodne som mala tendencie, ale jeho DBK ma odradila.
Fifinka
Dakujem velmi pekne za perfektne odprezentovanie mojho medvedika Ja by som to tak nezvladla A dakujem za odkaz
|