Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Štěně zvyklé chodit na noviny...jak ho naučit čůrat venku?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
SmartMole
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 11:55 - Změnil/a: SmartMole
- Nahlásit

Dobrý den,
máme menší problém...máme 3měsíční štěňátko (fenku Shih-Tzu), které už bylo zvyklé od původní majitelky zvyklé chodit na noviny...měsíc jsme to neřešili a nechali ji také chodit na noviny, protože hlavně nebyla doočkovaná a venku bylo ošklivě. Teď když je hezky, chodíme s ní ven i na hodně dlouhé procházky, ale ještě se ani jednou venku nevyčůrala. Tak jsme ji sebrali noviny a vždycky když si doma učůrne, tak ji hned vezmem ven a posadíme na trávu. Jenže evidentně netuší, co po ní chcem!
Prosím, co děláme špatně (možná jsme jen ukvapení a časem jí to pravděpodobně dojde, ale lepší je se zeptat zkušených chovatelů) a jak to udělat, aby se to naučila? Nemáme jí noviny vrátit a doufat, že jí to časem dojde?
Předem moc děkuji za odpovědi!

Barunka
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 12:05
- Nahlásit

Zkuste ji ty noviny vzit s sebou ven na travu. A bylo by dobre ji vzit ven driv, než si doma ucurne - tj. odpozorovat, co dela tesne pred tim, nez jde curat. Berte ji ze zacatku pokazde na stejne misto.
Muzete ji taky na nejakou dobu zkusit noviny vratit a pokazde, kdyz se jde na ne vycurat, pridejte nejaky povel a nasledne ji za to pochvalte a dejte pamlsek. Po nejake dobe zkuste povel vyzkouset venku (nejdrive treba i s novinami).

SmartMole
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 12:20
- Nahlásit

Máte ještě někdo nějaké názory?
Jak by měl vypadat ten povel?

evina
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 12:20
- Nahlásit

SmartMole:také bych zkusila jak radí Barunka
vzít noviny ven.Já třeba dávala hadr(místo novin)za dveře a pejsa když chtěl čůrat se hlásil pobíháním u dveří.

evina
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 12:22
- Nahlásit

SmartMole ovel může být vpodstatě jakýkoli,krátký a zvučný.Co třeba "čůrat"?

fromeli
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 12:33
- Nahlásit

SmartMole
já tak mám povel "vyčůrej se"

SmartMole
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 12:34 - Změnil/a: SmartMole
- Nahlásit

Problém je v tom, že ty noviny má volně přístupné...někdy mi přijde, že toho i zneužívá a chodí třeba každých pět minut, protože ji baví, že jí pak utřeme nohy a zadek!
Takže by bylo tedy vhodnější jí to dát někam za dvěře, aby si musela škrábnout?

Citera
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 12:35
- Nahlásit

SmartMole
Taky jsme řešili stejný problém. Naše štěňata jsme naučili chodit na noviny, během odchovu nám to opravdu usnadnilo práci. 2 holky zůstali v rodině, jedna se během pár dní naučila, že potřeba se dělá jen venku. S druhou jsme bojovali skoro měsíc. Chce to důslednost, noviny radši odstaranit, chodit se štěnětem často ven a v čas to podchytit - venčit po probuzení, po jídle, po hře,.. A pak hodně chválit a chválit.
Jinak dospělí psi reagují celkem slušně na slovo "dělej", nikdo je to neučil, ale nějak to za ty roky vyplynulo samo.

evina
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 12:38
- Nahlásit

SmartMole:já osobně bych posunula zatím těsně ke dveřím.Nezapomeň,že je ještě malá a má nárok na čůrání doma.Já to dělala pomalu a nenásilně a pes byl čistotný v půl roce.Zároveň ale zkoušej noviny i ven.Uvidíš,že to půjde

Barunka
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 18:00
- Nahlásit

No jo Citero, my jsme se o tom uz bavili, ze?
My jsme dobojovali s prichodem tepleho pocasi Proste se ji nechtelo pridrepavat na studenou zem... S klukama to bylo vazne jednodusi.

Citera
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 18:12
- Nahlásit

Nevím, náš kluk nikdy nechtěl být domácí..tak se to vyřešilo samo. Ale Karel odolávala výchově do půl roku, ale ona je svá. Naše můrky odradilo odstranění novin, museli si najít nový záchod. Naštěstí si ho našli na trávníku.

sarax
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 20:48
- Nahlásit

my jsme štěndo,který na noviny u chovatele chodilo,zbavili novin hnedka..a po 14 dnech se doma počůrá jen výjimečně....asi tak 5 za 14 dní ale furt lítáme....
noviny bych sebrala úplně...chodila častěji a určitě to půjde

dorfa
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 20:57
- Nahlásit

SmartMole
Podle mě je 3 měsíční štěně ještě příliš malé na to aby potřebu bylo schopno déle držet, takže bych štěňátku rozhodně noviny ještě nebrala. Prostě je potřeba být se štěňátkem tak dlouho venku až potřebu prostě udělá (moč. měchýř mu rozhodně nepraskne). Když venku konečně potřebu udělá tak hodně chválit. Časem štěně pochopí, že je to správné a žádoucí chování chování za které je chváleno. Noviny bych doma sebrala až 5-6 měsíc, dříve ne.

Citera
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 21:33
- Nahlásit

dorfa
No já s novinama fakt nevím, ale dokud jsme je úplně neodstranili a malá nevěděla, že tam nejsou, dokázala klidně přes hoďku pochodovat venku a pak letět rychle domů na noviny. Ale zase na druhou stranu je fajn, když štěně doma chodí jen na 1 určené místo. Tenhle problém jsme řešili v osmi týdnech. Teď jsou jí 4 měsíce a zvládá to slušně - pokud na venčení nezapomenem.

sarax
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 21:35
- Nahlásit

dorfa
hele fakt bych je dala pryč malá nemá jedinej problém.....a venku čůrá ihned....čekat s novinyma do 5-6 měsíce může bejt celkem síla u nějakejch plemen...
já po ní nechci aby to držela dlouho,ale vydrží celkem chvíli v pohodě+ už tedka..pár hodin....

dorfa
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 21:47
- Nahlásit

sarax
Je to moje zkušenost a zkušenost majitelů mých štěňat. 3 měsíční štěně je ještě batole, které není schopno držet dlouho moč, a potřebu.Má mnohem rychlejší metabolismus než dospělý pes.
U lidí, kteří chodí do práce už odstranění novin vůbec nepřichází v úvahu. Je jasné, že když je pejsek naučený jen na noviny doma a je venku hodinu a potřebu neudělá, tak se hned letí doma vyčůrat.Chce to být venku tedy déle, ne si myslet, že vylezu před barák a pes bude čůrat. Ano bude ale až pes, dospělý, který je čistotě naučený. A ve třech měsících je velmi vhodná doba k tomu, aby potřebu začalo vykonávat jak doma na noviny tak i venku. Prostě venku chválit a chválit. Doma neříkat a nedělat nic.Hlavně se na něj za potřebu vykonanou na noviny nezlobit. Čistotě se musí štěně naučit nenásilnou cestou, která ho nebude v žádném případě stresovat.
Ale ať si každý dělá co chce já tady jen prezentuji moji zkušenost.

sarax
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 21:54
- Nahlásit

dorfa
vždyť v pořádku...já zas prezentuju mojí novou zkušenost,že noviny nemáme...štěně má 2 měsíce a jde to....když se doma stane nehoda vytře se octovkou a už tam znova nejde
zkrátka naše mladá už ví že venku je to správně a na čůrání a další bych mohla bejt venku 5 minut zbytek doby objevuje a běhá

Citera
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 22:01
- Nahlásit

dorfa
Taky jsem prezentovala svou zkušenost. Když jsme minule zkoušeli noviny doma + pravidelné venčení, bojovali jsme se správným venčením do šesti měsíců. Štěně je bohužel dost chápavé a pokud pochopí, že ono správné místo jsou noviny, těžko se to bude odnaučovat.
Ono hodinová procházka taky není vylezení za barák, pro malého prcka je dostatečná. A poskakovat s ním venku v letošní zimě..

Endy
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 22:12
- Nahlásit

Taky bych štěndu noviny sebrala,je na ně už moc fixované.Bude to chtít lítat každou chvíli ven a štěndo donutit čůrat tam.Jednou se to povede a pak to chce hodně pochválit.Jde o to,aby to štěňátko pochopilo.Proto ho nenechte na volno lítat po bytě,dokud se venku nevyvenčí.Musíte ho hlídat a venčení v bytě mu zamezit.Udělejte si výlet na celý den,aby bylo štěně donucené se vyvenčit mimo byt.Když půjdete z bytu pryč na delší dobu a se štěnětem nebude mít kdo vyběhnout,dejte noviny ke dveřím,ať má možnost na ně jít.Jak přijdete domů,štěně vyvenčete a i když se nevyvenčí,noviny schovejte.Záleží na vaší důslednosti a trpělivosti.Je to mnohem jednodušší nechat pejska venčit na noviny než pořád lítat ven,ale u vašeho pejska hrozí,že bude přesně ten typ,co běhá hodiny venku a přijde domů a poběží na noviny.Proto radím,noviny sebrat.

dorfa
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2006 12:03
- Nahlásit

Citera
Endy
V zásadě souhlasím s Endy. Hodinová procházka je možná dost pro panelákového společenského psa, s tím v zásadě souhlasím, ale ne pro štěně, které chci naučit dělat potřebu venku.Štěně to celou tu hodinu venku vydrží nečůrat a letí se domů pak rychle vyčůrat. Záleží na důslednosti a trpělivosti, jak psala Endy.Bydlím v rodinném domku se zahrádkou a mám možnost psa kdykoliv vypustit ven. Psy chovám ale v baráku a na noviny byli naučený všichni. S čistotou nebyl žádný problém a je to tím, že jsem nemusela řešit jestli být venku se psem hodinu a nebo celý den. Odebráním novin příliš brzy tj. v době, kdy štěně není ještě schopno tak dlouho vydržet (doba kdy je majitel v práci) hrozí, že se štěně místo k čistotě vychová k nečistotě. Štěně pak doma vyhledává nejrůznější skrýše, kde potřebu vykonává. Je to problém převážně společenských plemen a nemyslím, si že by to byl problém těch plemen ale spíše jejich páníčků ve výchově k čistotě. Nenásilná forma, vytrvalost a důslednost jsou jediné cesty k úspěchu.

Citera
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2006 12:29 - Změnil/a: Citera
- Nahlásit

dorfa
No moji psi nejsou panelákoví - rodinný domek, ale domácí. A není to zrovna malé plemeno. Ta hodina byla ukázkový příklad. Ale i tak si myslím, že hodinová vycházka je pro osmitýdenní štěně dost, zvlášť když se sním chodí ven každé 2-3 hodiny. To už bych pak mohla zrovna bivakovat před domem.
Ale o tom to není. Máme zahradu, můžeme tam být klidně celý den. Ale i tak našemu minulému štěněti prostě nesedlo, když jsme neodstranili noviny. Bylo to něco jako boj s větrnými mlýny. Tentokrát jsme noviny odstranilia ejhle, ve třech měsících bylo skoro po problémech. Pořád je to malé štěně a občas se "nehoda" stane. Ale lepší než promočené noviny.
Pes nejde zaškatulkovat, jsou psi, kterým nevadí, mít doma noviny. Ale jsou i psi, kteří odstranění novin potřebují.

Citera
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2006 12:30
- Nahlásit

Omlouvám se za chyby, když spěchám, je jich jak máku. Jdeme se venčit.

sarax
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2006 14:44
- Nahlásit

dorfa
přesně jak píše Citera nelze to zaškatulkovat...naší feňuli jsem noviny sebrala hnedka a nevyhledává nikde nic,ale naopak se kníkne,když chce ven....jsou jí jen 2 měsíce a pohoda...samozřejmě že se nehoda stane...s tíms epočítá,např.když blbne a lítá,ale to mi fakt nevadí,prostě si zapiští a jde se ven..a hodinu tam jsme jen když je hezky,ale na vykonání potřeby jí fakt stačí 5 minut...

dorfa
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2006 16:41
- Nahlásit

Citera
sarax
O.K. my neměli ty nehody, protože od toho jsme měli ty noviny. Každému vyhovuje něco jiného, mě krabice od banánů vystlaná novinami a třeba durch prochcaná, než nehoda na koberci nebo někde jinde.
S přechodem na čůrání jen venku nebyl žádný problém prostě, když nehoda na novinách nebyla několik dní odstranila jsem noviny.Ale souhlasím, že každý pejsek je jiný. Moji byli asi všichni stejný protože jim vyhovoval stejný postup výchovy k čistotě a mě to vyhovovalo, že to bylo bez nehod.

Citera
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2006 17:15
- Nahlásit

dorfa
Nehoda je jen v případě, že musíme odejít na delší čas. Jinak ve čtyřech měsících vydrží 8 hodin přes noc, přes den se s venčením střídáme. Navíc nechodí na koberec, ale ke dveřím. Radši to občas vytřu, než tam mít páchnoucí noviny.
Prostě noviny = pro ni záchod a jinam než na ně nepůjde.
Dvě naše fenky by mohli mít noviny, s nima by to takhle šlo. Ale druhé 2 v žádném případě. Každý pes je jiný.

dorfa
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2006 18:25
- Nahlásit

Citera
O noci nemluvím. V noci všechny orgány odpočívají a tudíž i ledviny, takže 8 hodin není ani pro velmi malé štěně žádný problém. Přes den kdy není možnost štěně vyvenčit mě osobně vyhovuje bedna od banánu s vrstvou novin.
Páchnoucí rozhodně není protože noviny samozřejmě vyhodím a dávám nové. Štěně prostě ví, že když se mu chce, kde je místo pro potřebu „nehodu“. Ono totiž toto nelze nazvat nehodou, ale je to fyziologická potřeba malého štěněte, kterou když nemá ty noviny a nikdo ho nepustí ven tak jí prostě někde udělat musí.
Bedna od banánu s novinami je u mě rozhodně hygieničtější (menší zlo ), než počůraný koberec, nebo moč vsáknutá do podlahy. Ale nemá to cenu řešit, každý máme své zkušenosti a každý máme jiné preference při volbě toho co je pro nás lepší. Pro mě rozhodně loužičky na novinách do věku 5-6 měsíců, než louže kdekoliv v rámci tzv. „nehod“.
Máš pravdu v tom, že každý pes je jiný. Ale nikdy jsem neměla problém s tím, že by pes nechtěl dělat potřebu nikde jinde než na novinách. Pří správné metodice výchovy k čistotě a dostatku trpělivosti k tomu prostě dojít nemůže, obzvlášť je-li v domácnosti více psů, kteří již jsou čistotě naučený.

Citera
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2006 18:57
- Nahlásit

dorfa
Nemá cenu tohle dál rozebírat, je to slovíčkaření.
Jenže mi přijde, že zadavatelka má se štěňetem stejný problém, jako jsme řešili my. Pokud má čas se mu celodeně věnovat a pravidelně ho venčit, nevidím důvod k neodstranění novin. štěně je na noviny hodně fixované.. Jde se o tom dočíst i v etologii.

dorfa
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2006 20:11
- Nahlásit

Citera

1. Já nevidím důvod proč noviny odstraňovat. – (stáří štěněte, hygieničtější řešení nehod)
2. Pokud zadavatelka není celý den se psem, hrozí že štěně bude předčasným odebráním novin vychováno k nečistotě.
3. Odstranění přílišného fixování na noviny je možné jen dostatečně dlouhým pobytem venku, nikoliv absolutním odebráním novin.
Slovíčkaření to rozhodně není.Jsou to dva naprosto rozdílné názory.

Napiš název knihy a autora, kde je napsáno, že řešení přílišné fixace na noviny u štěněte je odebrání novin. Řešení problému přílišné fixace je totiž více. Důležitá je nenásilná forma a pohodlí jak psa tak rodiny.

Citera
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2006 20:28
- Nahlásit

dorfa
Journal of American Veterinary Medical Association, asi ročník 2003, číslo si už přesně nepamatuju.

Těžko radit, když se o štěněti neví víc.

dorfa
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2006 20:36
- Nahlásit

Citera
Díky, ano těžko radit, my se tady dohadujeme a SmartMole neříká nic. V Americe je běžný klecový chov psů, takže existuje i jiná metoda, např. znemožnění volného pohybu po bytě (klec), a pak hned venčení. Tak ať si SmartMole vybere co bude jemu a jeho štěňátku nejvíce vyhovovat.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání