Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pořadí povelů
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Luboss
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 17:31
- Nahlásit

V jakém pořadí cvičit povely?? Myslím sedni, lehni, ke mě, k noze a všechny ostatní. Jak to seřadit? Díky moc.

Kamca
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 17:34
- Nahlásit

http://larry.kamaradi.com/adam/vychova/zakladni.ht m

evina
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 17:43
- Nahlásit

Luboss:Snad jsem otázku pochopila správně...při tréninku cviky střídej aby si pejsek nevytvořil návyk na pořadí cviků.Také by to pro něj bylo příliš jednotvárné.A konči(radostně)něčím co mu jde.

dorfa
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 17:54
- Nahlásit

Luboss
evina

návyk na pořadí cviků.

Odborně se tomu říká dynamický stereotyp. Někdy se naopak dynamického stereotypu ve výcviku využívá a ale v tomto konkrétním případě je to zcela kontraproduktivní a špatně se to pak z pejska odstraňuje. Takže věř Evině.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 13 Bře 2006 21:15
- Nahlásit

Sedni, lehni, vstaň musíš cvičit v různém pořadí, s rozdílně dlouhými pauzami mezi polohami. Musíš zkoušet i různé kombinace:
sedni - lehni, sedni - vstaň, vstaň - lehni, vstaň - sedni, lehni - vstaň, lehni - sedni. Dbej i na přesnost poloh hned od začátku (vyplatí se to) a v jedtotlivých polohách trénuj výdrž na (na způsob odložení) - taky se to bohatě vyplatí
Jak píše evina a dorfa, dynamický stereotyp je vidět celkem často. Projevuje se tak, že dáš psovi sedni a on si za několik sec. sám lehne či vstane.

Luboss
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 16:10
- Nahlásit

Jsem si dneska zase koupil knížku o psech a tam byl plán výcviku, takže to sem večer hodím a můžete to zkrtitizovat. Snad to pomůže víc lidem.

Pupy
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 16:15
- Nahlásit

Luboss
Ju to by bylo supa. jednou jsme měla pujčenou knižku z knihovny, kde bylo napsáno jaké poveli učit první a v kolika měsících..nevim už co to bylo za knihu...

Luboss
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 22:59 - Změnil/a: Luboss
- Nahlásit

Takže tady je plán výcviku štěněte.
8. týden
1. Jméno, Obojek, Chůze na vodítku
2. Jméno, Sedni!, Obojek, Chůze na vodítku
3. Sedni!, Chůze na vodítku, Ke mně!, Obojek,
4. Jméno, Obojek, Sedni!, Ke mně!
5. Obojek, Chůze na vodítku, Sedni!, Na místo!, Ke mně!
6. Jméno, Obojek, Sedni!, Chůze na vodítku, Ke mně!
7. Jméno, Obojek, Pusť!, Sedni!, Chůze na vodítku

9. týden
8. Jméno, Sedni!, Lehni!, Obojek, Chůze na vodítku
9. Jméno, Lehni!, Pusť!, Chůze na vodítku
10. Jméno, Pusť!, Lehni!, Sedni!
11. Sedni!, Chůze na vodítku, Lehni!, Ke mně!
12. Chůze na vodítku, Pusť!, Sedni!, Na místo!
13. Ke mně!, Sedni!, Lehni!, Chůze na vodítku
14. Chůze na vodítku, Stůj!, Pusť!, Sedni!

10. týden
15. Ke mně!, Lehni!, Pusť!, Chůze na vodítku
16. Na místo!, Lehni!, Zůstaň!, Chůze na vodítku
17. Sedni!, Chůze na vodítku, Lehni!, Zůstaň!
18. Sedni!, Zůstaň!, Pusť!, Lehni!
19. Lehni!, Chůze na vodítku, Stůj!, Ke mně!
20. Sedni!, Tlapka!, Pusť!, Ke mně!
21. Chůze na vodítku, Stůj!, Na místo!, Zůstaň!

11. týden
22. Ke mně!, Pusť!, Tlapka!, Lehni!
23. Ke mně!, Lehni!, Zůstaň!, Chůze na vodítku
24. Sedni!, Ke mně!, Chůze na vodítku, Na místo!
25. Sedni!, Zůstaň!, Chůze na vodítku, Pusť!
26. Ke mně!, Chůze na vodítku, Stůj!, Lehni!
27. Lehni!, Převal se!, Pusť!, Na místo!
28. Chůze na vodítku, Stůj!, Sedni!, Zůstaň!

12. týden
29. Lehni!, Zůstaň!, Tlapka!, Ke mně!
30. Ke mně!, Chůze na vodítku, Stůj!, Zůstaň!
31. Sedni!, Chodník!, Ke mně!, Převal se!
32. Na místo!, Zůstaň!, Ke mně!, Aport!
33. Aport!, Sedni!, Ke mně!, Chůze na vodítku
34. Sedni!, Pusť!, Zůstaň!, Převal se!
35. Chůze na vodítku, Lehni!, Chodník!, Aport!

13. týden
36. Hledej!, Chůze na vodítku, Sedni!, Stůj!
37. Aport!, Pusť!, Sedni!, Lehni!
38. Lehni!, Tlapka!, Ke mně!, Chůze na vodítku
39. Zůstaň!, Hledej!, Sedni!, Stůj!
40. Chůze na vodítku, Stůj!, Zůstaň!, Tlapka!
41. Ke mně!, Aport!, Pusť!, Chůze na vodítku
42. Sedni!, Drž!, Chůze na vodítku, Chodník!

14. týden
43. Na místo!, Zůstaň!, Lehni!, Pusť!
44. Chůze na vodítku, Lehni!, Sedni!, Ke mně!
45. Aport!, Převal se!, Ke mně!, Chůze na vodítku
46. Pusť!, Ke mně!, Stůj!, Zůstaň!
47. Aport!, Ke mně!, Sedni!, Na místo!
48. Drž!, Sedni!, Převal se!, Zůstaň!
49. Lehni!, Ke mně!, Pusť!, Chůze na vodítku

15. týden
50. Stůj!, Aport!, Chodník!, Lehni!
51. Hledej!, Chůze na vodítku, Pusť!, Sedni!,
52. Chůze na vodítku, Tlapka!, Ke mně!, Stůj!
53. Sedni!, Pusť!, Aport!
54. Ke mně!, Chodník!, Lehni!, Zůstaň!
55. Převal se!, Chůze na vodítku, Na místo!, Aport!
56. Ke mně!, Stůj!, Sedni!, Zůstaň!

Tenhle rozpis by Vám měl výcvik usnadnit a získáte přehled, abyste na nic nezapomněli.

Sestavte si cvičební plán co možná všestraný. Dávejte pozor, aby se cvičení střídalo v různých částech dne na různém podkladu, v různám prostoru a venku na odlišných místech, aby si pes zvykl plnit rozkaz kdekoliv.

Procvičujte jednotlivé soubory několikrát denně, ale vždy jen několik málo opakování za sebou.

Vybírejte si k cvičení okamžiky, aby se nestalo jednotvárným. Zařazujte nejprve lehké, později těžší cviky.

V první fázi odměňujte psa vždycky, když cvik správně provede, později se spokojte s pochvalou a občasným podáním pamlsku.

Cvičte každý soubor uvnitř i venku tak dlouho, dokud je štěně neprovádí naprosto bezvadně.

Teprve potom začněte procvičovat další soubor.

Podle tohoto schématu se mohou řídit všichni členové rodiny, takže cvičení budou ovládat všechny osoby.

Co znamenají povely napíšu později.
Je to opsáno z jedné knížky. Prosím zkušené, aby to zhodnotili a napsali, co si o tom myslí. Díky moc. Doufám, že jsem to nepsal zbytečně.

PS: Přirozeně tam ještě patří Fuj!, ale to se cvičí při příležitostech.

birma
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 23:04
- Nahlásit

Luboss
nejsem až tak zkušená, ale pokud tý týdny mají znamenat věk psa, tak je toho hrozně moc

Fifi
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 23:17 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

Luboss
Nejsem zkusena, ale jiz pri
8. týden
1. Jméno, Obojek, Chůze na vodítku
2. Jméno, Sedni!, Obojek, Chůze na vodítku
3. Sedni!, Chůze na vodítku, Ke mně!, Obojek,
4. Jméno, Obojek, Sedni!, Ke mně!
5. Obojek, Chůze na vodítku, Sedni!, Na místo!, Ke mně!
6. Jméno, Obojek, Sedni!, Chůze na vodítku, Ke mně!
7. Jméno, Obojek, Pusť!, Sedni!, Chůze na vodítku

jsem mela husi kuzi... Z ktere knihy si to opsal??? Je to des...Ja si v 8 tydnech stenatko porizuji a ucim ho zakladni hygiene a hlavne kontaktu se mnou, novym majitelem.. Chtela bych videt nejakou chuzi na voditku u vyjeveneho stenika, kterymu jsou dva mesice, odtrhli ho od maminky a smecky... To je nejaka legrace, nee? Pust, Sedni, atd....

sarax
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 23:21
- Nahlásit

tohle je vážně šílenej plán,z toho vyleze pes s vymytým mozkem,zvlášť pokud to je věk v týdnech......jak píše Fifi,v 8 týdnech dovezu a socializuju a sžívám se s ním,učím hygieně atd......tohle snad napsal....nevím kdo,ale Luboss nám to snad poví...

Luboss
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 23:24
- Nahlásit

No podle mě to má být ta příprava ne? A prvotní pokusy na nácvik. Teda podle mě. Jojo, proto jsem psal, aby jste to zhodnotili. No já taky neočekávám, že si to štěně hned napoprvý sedne. No já chtěl původně vědět ten rozpis a pak jsem si koupil tu knížku. No tak se to asi neosvědčilo. Mohl by teda někdo napsat něco lepšího? Ať vím co kdy cvičit?

birma
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 23:26
- Nahlásit

Luboss
prostě bych pejska naučila napřed aby mě měl rád a slyšet na jméno, hygienu ...
postupně začínala přivolání
a rozhodně neučila všechny povely naráz, ale až když umí jeden, začnu další...

Luboss
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 23:27 - Změnil/a: Luboss
- Nahlásit

Kniha se jmenuje Školka pro štěňata a jak je tam napsání, tak autorka Celina del Amo je veterinářka s rozsáhlou lékařskou praxí zaměřenou na malá zvířata a psí školy. Napsala již řadu knih o výchově psů
Haha. Při téhle větě a po Vašich názorech mě napadlo: "No potěš pánbůh."

birma
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 23:29
- Nahlásit

Luboss
a co kdy podle rychlosti jakou se štěňátko učí, vždyť to všechno záleží na temperamentu štěńátka, jeho chuti s tebou spolupracovat, tvých zkušenostech, tvojí chuti do práce, tvém času, který mu můžeš věnovat.....

Luboss
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 23:31
- Nahlásit

Jak se říká člověku, kterej ještě psa nemá, ale už má skoro přečtený tohle celý forum a koupený 3 knížky? Maniak? Si říkám, že je super, že jsem to sem napsal a že jste to nevzali, alespoň to udělám jinak a líp.

Luboss
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 23:36
- Nahlásit

Takže o povaze malé Berňačky se nedá ještě mluvit. Má se narodit někdy v květnu. Moje praktické zkušenosti jsou nulové, teoretické jsou z tohohle fóra. Chuť do práce? Jak já se do něčeho zažeru, tak nepustím. Čas? Budou prázdniny a od vejšky pokoj, takže no problemo. Jen se bojím jednoho: Že nevydržím do té půlky toho července, kdy si ji můžem převzít.

sarax
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 23:40
- Nahlásit

Luboss
taky ještě to štěndo nemám,jedu pro něj za 3 týdny..ale načteno a namluveno mám taky a základ je přivolání a socializace...to jsou prvotní věci....ostatní chvíli počká

Meta
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 07:16
- Nahlásit

Luboss

Docela mi pomáhá tabulka ze stránek ČSV, zkus se na ní podívat:
http://www.wolfdog.org/ces/articles/1322.html

zuzka
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 07:58 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit

Luboss
výborná knížka je Poznej a vychovej svého psa od Evy Nohelové, je stručná a jasná, moc mi pomohla
pokud máš zájem napiš mi na mail: zuzka@kocovi.com

dorfa
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 08:25
- Nahlásit

Luboss

Souhlasím s Fifi. Myslím, že pro správný vývoj štěněte, by jeho majitel neměl zapomínat na to, že o výcviku můžeme hovořit až tak od 4-5 měsíce štěněte. Do té doby jde pouze o výchovu.Ono to sice úzce souvisí, ale sestavovat na to plán mi přijde až směšné. Trochu mi to připomíná plán ekonomického růstu rodiny z filmu "Jak básníkům chutná život".
Základem budoucího úspěchu, je především pevný vztah se psem.Pes musí vidět ve svém pánu ochrance a vůdce, kterého miluje a respektuje zároveň, a pak je to všechno hračka.

sarax
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 09:03
- Nahlásit

dorfa
ano..1.dítě,dovolená v Jugošce,povýšení,auto....

Luboss
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 10:06
- Nahlásit

No jen mě neukamenujte . Já tam psal, ať to zhodnotíte. Člověk je rád, že se tady zaregistroval.
Takže resumé: Povely jako sedni a lehni cvičit až od 4-5 měsíce? Souhlasí s tím všichni?

Meta
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 10:31
- Nahlásit

Luboss

Ale néé, hravou formou můžeš začít hned. Ale ten "plán" se mi nelíbí - za nejhorší pokládám to vláčení štěněte na obojku a vodítku od prvních týdnů. Pokud máš možnost, je nejlépe chodit se štěnětem co nejvíc navolno a položit základy přivolání na základě sledovacího reflexu štěníka. My jsme s Bertem chodili navolno až do čtvrtého měsíce a pak se na vodítko naučil za jedinou vycházku. Plánovat se to stejně nedá - musíš se přizpůsobit vlohám štěněte - každé je jiné.

dorfa
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 11:12
- Nahlásit

Luboss
To ne. Můžeš s nimi začít dříve. Ale pouze nenásilnou formou, převážně formou hry, kdy pejsek nepozná že jde o učení a práci. Už jenom to, že používáš k určitým úkonům správné povely je součást výchovy a posléze výcviku. Když chci psa posadit dám povel sedni a mírně zatlačím na záď. To můžeš provádět klidně dříve než ve 4 měsících, stejně tak jako spoustu jiných cviků. Tam je důležité že při těchto nejběžnějších povelech nepoužíváš špatné povely. Třeba "hačinky". A ve zvládání těchto povelů se nedá postupovat podle nějakého harmonogramu.
To zjistíš sám, že pejsek pochopil výraz v předstihu než třeba píše ta tvá kniha, jiný povel třeba pusť pochopí až za hodně dlouho.
Jo a s povelem pusť bych asi opravdu začala hodně později. Budeš totiž při výcviku využívat toho, že pes něco rád drží a nechce to pustit. Takže dokonalé zvládnutí tohoto povelu je lépe hodně odsunout.

Luboss
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 11:26
- Nahlásit

dorfa
To je jasný. Co jsem se dočetl, tak u Berňačky to nemá ani jinou formou cenu. Ona to autorka třeba takhle myslela. Já nechci policejního psa. Já chci psa, kterej má radost ze života a já nejsem vláčen po ulici 45 kg medvídkem.

sarax
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 11:42
- Nahlásit

Luboss
no a o to by mělo jít každýmu,sám poznáš kdy bude doba učit další věci..jak psala dorfa je nutné od startu dávat povely přesně a některé holt nechat na pak

evina
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:10
- Nahlásit

Luboss:já už obecně rezignovala na knížky převzaté,právě pro tyhle(někdy)nesmysly!Ten plán je opravdu šílený.Jde hrozně rychlým tempem dopředu a navíc některé cviky zatím nejsou pro štěndo potřeba.Např.místo nebo zůstaň učím podstatně později.
8.týden zvykání na jméno,na obojek,na vodítko,ke mně(na hračku nebo pamlsek)samozřejmě fuj(zatím spíš opatrně)
9.týden to samé+sedni.Podporovat zájem o aport(balonek atd),tahat se o hadřík(s citem)
10.týden to samé+zvykání na prostředí venku.Po očkování i zvykání na pejsky a na rušnější místa.Zvykání na jízdu MHD
3.měsíce přidat lehni
Od zhruba 4.měsíců bych pomalinku začínala cvičit,vždy po chvilkách a za odměnu.Začít odložení(stačí 1 krok),vstaň,učit štěkání na povel,chůze u nohy(jen chvilku),učit aportovat hračku(jen formou hry bez odebírání-přetahovat se)
To je asi tak zhruba můj plán,kterým se řídím já.Do 1roku by měl mít pes zvládnutou základní poslušnost.Postupně totiž obtížnost ztěžuji.

Luboss
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 15:20 - Změnil/a: Luboss
- Nahlásit

evina
Takhle jsem si to nějak představoval. Jediný, co drží tu knížku nad vodou je, že je tam uvedený jak cvičit, aby to bavilo mě i psa. Je to uvedený i na tomhle fóru, takže pak už je to bez problémů. Podle mě tvůj plán je ok. Nenásilnou hrou psíka připravit a pak přejít na výcvik. Díky za radu.

Janiii
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 19:46
- Nahlásit

Mě ten plán trochu připomněl cvičení z knížky Učíme se psát na stroji
že odbočuju od tématu, Luboši tys našel chovatele že píšeš že se mají štěnda narodit v květnu? to by bylo super! já mám berňačku a musím říct, že to je hrozně chápavej tvor ... knížek jsem přečetla hodně a pak jsem je všechny "zahodila" a jela podle sebe a podle mýho nejlepšího svědomí a vědomí ... a nemyslím, že by se Berni měla špatně Už se obě těšíme na tábor , tam zas okoukáme další věci a konečně si užijeme zase společnou dovču ... a neboj, červenec tu bude za chvíli, taky jsem myslela že se nedočkám

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání