| Autor |
Zpráva |
Verca
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 21:49
- Nahlásit
Dneska mě sestra poprosila o radu pro svou kamarádku. Má dospělého jorkšíra (tak 2-4 roky) a ten jí dělá naschvály ve stylu,že jí před očima začne čůrat nebo kadit. Třeba když mu nedovolí jít na postel, tak se na ní dívá a čůrá. Moc jí neposlouchá, jen jejího přítele. Nemá vůbec respekt.
Tak jsem jí poradila, že je asi potřeba mu ukázat, kdo je pánem.
A proto jsem si sestavila seznam a prosím vás o doplnění, či zredukování:
- pes musí vždy uhnout, když překáží pánovi v cestě
- pán/ička vždy zahajuje hru, nikdy pes
- teď ho bude krmit ona
- bude ho cvičit ona
- pán/ička jde první do dveří
- pes s nimi nesmí spát na posteli
no a pak by mohl snad přestat dělat naschvály....
Nechci si hrát na kynologa nebo cvičitele a proto to píši sem, abych neporadila blbost a ona mě neposlechla a pak by to mohlo dopadnout špatně. Pokud tam objevíte opravdu hrubé chyby ve výchově, tak se prosím nezlobte, jsou to informace, které jsem tu pochytila a snad je dala dobře dohromady.
A taky mě napadlo, že když ho chytne při činu, tak ho vytahat za kůži za krkem a zavrčet "nesmíš" nebo něco podobného. Přeci to není jen štěněcí počůrávání, jsou to naschvály.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 21:53
- Nahlásit
Verca:hru nejen začínat ale i ukončovat.A co dodržuju já a velice ráda je,že se nabaštím dříve já a až potom pes
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 22:05
- Nahlásit
Verca
Já to vidím bledě.Zmiňovaný pejsek potřebuje nad sebou tak tvrdou autoritu(a stejně to je běh na delší trať),že nevím,zda na to má kamarádka předpoklady.Možná by stálo za to,začít navštěvovat nějakou psí školu.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 22:10
- Nahlásit
evina
no vidíš, to s tím jídlem bych taky zapomněla.
Endy
Uf, už jsem se lekla, že jsem to vzala od špatného konce a začít se má někde jinde.
No je to taková slečinka, která myslí jen na sebe a na svůj vzhled. Prostě je to jedna z těch, kteří si pořídili yorka jako módní doplněk. Nic o něm nevěděla, ale přeci ho má každý! A nedošlo jí, že když je to teriér, tak je to kapku tvrdohlavé a je tak, jako u všech psů potřeba výchova, ať je malý, či velký. Je pravda, že já tu svou taky "nedrezúruju" každý den hodinu, ale povely děláme a hlavně něco na "přemýšlení".
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 07:54
- Nahlásit
Verca
Módní doplněk s takovýmihle zvyky asi nemůže moc dobře plnit funkci módního doplňku a brzy upadne v nemilost. Možná by kámoška udělala nejlépe, kdyby psa někomu prodala nebo darovala, pokud teda nehodlá úplně změnit svůj přístup.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 09:35
- Nahlásit
Ketrin
Taky mě to napadlo,ale to budu brát jako poslední možnost.
On asi podle mě nekouše, to by mi sestra řekla jako první, ale prostě sere a čůrá naschvál.
vůbec jí nebere. Přítele poslouchá.
Takhle stejně si pořídila kamarádka yorka. Nejdřív, že žádného psa nechce a nakonec si ¨ze dne na den koupila yorka od množitelky bez PP a měl svrab, takže výdaje za veta a léky, teď má zase zlomenou nohu, venek viděl až ve 4 měsících a teď je zase zavřený doma(je asi o dva týdny starší než moje fenka). Nedala na moje domluvy, že aspoň na chvíli by s ním měla začít chodit od začátku a ona že ne, že není přeočkovaný, že se bojí, že něco olíže a že taky nemá obojek, že ten york je tak malinký, že takový asi ani nebudou mít. Teď je ze všeho vyjukaný.Nenechala si prostě poradit a mlela si svou a pes se nudil,tak jí rozkousal kožené boty a všechno možný. Ach jo. Komu není rady, tomu není pomoci.
Já taky dělám hodně chyb, ale raději se tu zeptám, dostanu zprda a jsem zas pro příště poučená.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 09:39
- Nahlásit
Verca
Veru to myslíš vážně, že řekla, že s ním nepůjde ven, protože by na něho nesehnala obojek...hihi. Vidělas ty šílený zvířata budoucnosti, co jsem Ti poslala?
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 09:57
- Nahlásit
Verca
Klasický případ toho, když si psa (živého a citlivého tvora), pořídí někdo, kdo to nikdy neměl udělat. Škoda, že plyšové hračky taky nepodléhají módním vlnám. Nebylo by tolik nešťastných psů a domácích mazlíčků.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:15
- Nahlásit
Verca
Nechápu, jak si s takovým člověkem můžeš rozumět, ta holka Ti nesahá po kotníky. Podle mě, ten drobeček je v hrozném stresu ze svojí paničky a možná proto ty loužičky apod. Chudák, u ní asi nemá naději na šťastnou budoucnost. Úplně tu "bárbínu" vidím.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:16
- Nahlásit
Syska
Jo, jsou skvělí.
Normálně mi řekla, že se o něj bojí a že stejně není přeočkovaný. Pak řekla, že až s ním začne chodit ven,tak ho bude honit, že ho zatím dohoní. Prý by určitě neměli na něj obojek. Tak jsem jí řekla, že já nemám o moc většího psa a sehnala jsem takový, kde se nastaví velikost. Nic. Bez odezvy. Nechápu to.
dorfa
to jo. Oni prý předtím měli kokra a chtěla si ho pořídit. Trošku jsem jí od toho zrazovala, že jsou přešlechtění a časem i mrzutí a i agresivní (samozřejmě ne všichni, ale ona nic neví o výchově, vybírá psa jen podle vzhledu).
Jo a když jsem se jí zeptala, že jestli umí nějaké povely a jak učí lehni,tak řekla, že ten pes na to není typ, že by se to stejně nenaučil a že to k životu nepotřebuje. ¨Napsala mi: "No tak lehni fakt neumí a on by se to stejně ani nenaučil..." Tak jsem jí řekla, ať ho aspoň naučí ke mně, místo, zůstaň nebo čekej, prostě povely pro jeho bezpečnost a ona, že ho stejně nebude pouštět z vodítka, protože by se mu mohlo něco stát.
Vypadá to, ajk kdybych sepsala něco, co se je pro pejskaře noční můra, ale i takoví jsou mezi námi (připadá mi to už jako téma "Vánoční štěně" ). Ale prostě musela jsem vám to napsat, protože jsem dodnes z toho vykulená.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:18
- Nahlásit
Gája
Jejda taková lichotka! Děkuji. Já se "bavím" (většinou přes net) jen s tou holkou s yorkem, který má ty zdravotní problémy. Ta s tím učůraným yorkem je sestřina kolegyně. Znám ji, spala jsem jednou u ní,ale já na barbíny prostě nejsem a není to typ, co by mě zaujal.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:22
- Nahlásit
Gája
jo a s tím yorkem. Řekla bych, že ten pes je v poho (samozřejmě jsem ho neviděla, takže jen domněnky, čekám,až napíše mail), spíš panička je ve stresu.
Sestra mi popisovala, jak se ho to snaží odnaučit. Říkala, že jak¨se vyčůrá venku, tak ho strašně chválí a hladí ho. Což se vlastně dělá třeba u štěněte, ale ne když to pes dělá naschvál.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:25
- Nahlásit
Verca
Tak to promiň, jak to čtu ve spěchu, tak i to někdy blbě pochopím. Já jsem myslela tu osůbku, ja jí záleží jen na vzhledu a jorkšíra má jako doplňek. Tak toho pejsánka lituji.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:27
- Nahlásit
Gája
Aha, tak s ní se nebavím.
I když podobný typ (sice ne barbínka, ale co se týče přístupu ke psům a k jako módnímu doplňku) je ta, se kterou si dopisuji.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:42
- Nahlásit
Verca
to je opravdu smutné.Dnes už taky nejsem propagátor nějakého psího drilu. Osobně si myslím, že ke štěstí paničky a minimálnímu bezpečí pejska stačí mít zvládnuté 2 povely. Ke mně! a Fuj. Umí-li pejsek toho víc je to samozřejmě lepší ale už ne bezpodmínečně nutné jako přivolání a povel fuj.Ale to asi antikynologovi nikdy nevysvětlíš. A to jak je pejsek schopný zvládnout základní povely (bezpečného soužití ve společnosti lidí) což jsou pro mě povely (ke mě! fuj! zůstaň! sedni!, a lehni!), svědčí o vztahu psa a jeho pána.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:55
- Nahlásit
dorfa
ano, ale ona si ani nechce nechat poradit. Když jsem jí to napsala do mailu, tak se ktomu nevyjadřovala. Je to spíš smutné. Asi si řeknou, že je to takový malý pejsek, mazlíček,ale vůbec si neuvědomí, že to je teriér. A přeci takový malý pejsek výchovu nepotřebuje, ne?! (ironie)
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 11:04
- Nahlásit
Verca
Nepotřebuje?! To si uvědomí až jim to začne vadit jako ty louže a jiné nečistoty konané doma.Pak takový do té doby milý psík skončí v lepším případě v útulku v horším uvázaný v lese a nebo dožije život u nich jako týrané a stresované zvíře, které vůbec nechápe co se od něj požaduje.Myslím, si že ty rady pro jorka co jsi tady napsala, jsou obecné rady správného soužití člověka a psa, ale hlavně správného vytvoření budoucího vztahu. Někdy nemusí být dodržovány až tak úzkoprse někdy naopak ano.Pes umí žít ve smečce a má rád sociální pořádek.Pokud se člověk chová jinak než by se choval vůdce smečky tak to nechápe a reaguje (nebo může reagovat) na to různě.Třeba tou nečistotou, odmítáním jídla, agresivitou atd.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 11:12
- Nahlásit
já to s povely taky moc nepřeháním. Umí: ke mně, nesmíš (to fakt skvěle), fuj, čekej, sedni, lehni, a takový to popros, pusinku....
Jinak malá s námi spí v posteli, spí tam i sama přes den, jen jí až po nás, uhýbá mi z cesty, nepřekračuji jí nebo neobcházím. Do dveří chodí první a taky zahajuje hru a končí ji. ale ona nemá problémy s chováním a boloňáci jsou hodní pejsci, nesjou tvrdohlaví a nemají problémy s dominancí. Ještě jsem takového nezažila.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 11:22
- Nahlásit
Verca
Jak jsem psala.U někoho se ty pravidla dodržovat musí u někoho ne.Umíš si představit jak by taková porucha chování vypěstovaná člověkem mohla dopadnou u velkého psa.Jedině tragedií.
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 12:16
- Nahlásit
S naší jorkšírkou chodila dříve dcera na cvičák.Bavilo jí aportování,vyhledávání předmětů,i ta stopa jí celkem šla.Zaměstnalo se dítě i pes.Jork je hrozně aktivní pejsek i když na to nevypadá.Když se nudí,zlobí.Jako módní doplněk absolutně nevhodný.To tedy žádný pes,ale třeba čivavky tolik pohybu nepotřebují a nečinnost lépe snášejí.
|
monka
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 13:06 - Změnil/a: monka
- Nahlásit
Verca, tak u nás je to rovnaké. Nemáme náhodou rovnakého psa Pozerala som si aj fotky Tvojho psa, a aj moj najradšej leží na gauči-opierke a robí mi šál a hlavičku si skloni na moje plece A tiež je poslušný a nemám problémy s dominanciou, asi u bišónkov a boloňačkov sú iné pravidlá chovania Vie sadni, ľahni, ku mne-to ešte pilujeme, aby prišiel hneď od psa, fuj, nesmieš, stoj, bež, mŕtvy pes, štekaj na povel, daj packu... No cviky pre radosť-moju Podľa mňa je najdoležitejší povel ku mne, fuj, čakaj. Ostatné sú len pre zábavu.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 14:17
- Nahlásit
Verca
Mně je toho pejska líto. On přece musí cítit, že ona ho nemá ráda. Souhlasím s názorem, že by ho měla prodat a koupit si nějakou moderní kabelku nebo náhrdelník. Bude to lepší pro oba.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 21:38
- Nahlásit
monka
tak to přesně dělá moje fenka, že si mi lehne za krk na opěradlo gauče a zahřívá mě a spí.
Zatím jsem neslyšela o agresivním bišonkovi nebo boloňáčkovi.
Nedávno jsem potkala maltézáka, 13 letého, a dost na mě prskal, ale myslím, že by asi (snad) nekousl, jen se chtěl předvést jako chlap a že uhlídá paničku. )) Nebo možná je to taky stářím.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 21:39
- Nahlásit
aren
nejsem si jistá, že ho nemá ráda, podle mě si ho kupovala určitě i na mazlení, ale jaksi jim přerostl přes hlavu.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 22:00
- Nahlásit
Verca
ještě že si s tímhle přístupem nepořídila mimčo no RR,ale asi s ní nic nenaděláš,takže chudák pejsek...
|
Shadow
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2006 19:43
- Nahlásit
no jo to je pak těžký s takovýhlema lidma. Znám psiska který jsou uplně v pohodě a uměj jen fuj a pojď sem nijak je páníčci nevychovávali jen je prostě měli rádi a starali se o ně. Ty psy jsou šťastní a spokojení. Ale jasný je, že nejsou všichni psy kteří by bez důsledný výchovy mohli bejt. Moje Charlina je taky strašně tvrdohlavá ikdyž teď už je to lepší už stačí abych se podívala nebo jen změnila intonaci a pochopí taky to nemaj leoni v povaze bejt tvrdohlaví, ale každej pes je jinej a to si myslim, že by si měl každej budoucí majitel psa uvědomit. Yorka můžou chytnout línýho, mazlívýho, tvrdohlavýho, hyperaktivce nebo flegmouše, ale když se jednou majitel rozhodne joo chci psa a chci tohohle tak musí počítat se vším. Toť je můj názor
|
Shadow
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2006 19:52
- Nahlásit
a ještě když už se tady tak bavíme tak bych se na něco chtěla zeptat. Když jdu s malou po městě tak se za každym žene s každym by si hrála, ale jakmile si dotyčný dřepne nastaví ruku tak couvne a bojí se. Ale nedělá to ukaždýho někohosi skoro aní neoňufá a už si s nim hraje a k někomu ji nedostanu prostě se bojí a nehnu s ní jo za chvíli se osmělí a pak si hraje a je v pohodě, ale prostě se ze začátku bojí když to viděl jeden pejskař tak mě dost vyděsil povidal, že by ,měla bejt spíš zvědavá a ne bojácná a ještě to řekl takovým tragickým hlasem, že mi to docela leží v hlavě. Přemýšlela jsem a žádný špatný zážitek s lidma neměla všichni si ji zamilovali hladili i lidi ve městě nebo na ulici dávala jsem jim třeba i pamlsek aby se víc sblížili fakt nevim z čeho to může bejt. Je jí teď 12 týdnů nemůže to bejt že se to teď v ní všechno rovná a ještě neví kdy zavrčet a je to taková ťuňta, nebo myslíte, že mám začít s něčím znovu s nějakou převýchovou. Přitom mezi lidma od malíčka byla chodím sní do města už od 10 týdnů možná míň no po základní vakcíně dneska jsem jeli autobusem. No nevim poraďte prosim Díky Shadow
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2006 14:18
- Nahlásit
Ahojky. Nezakládám nové téma, protože se teď bude jednat taky o yorka a čůrání, ale ne naschvály.
Takže... ¨moje kamarádka má yorka a má asi tak 6 měsíců a panička ho učí do bedýnky s kamínky a on to neakceptuje a vyčůrá se vždycky vedle a když mu řekne Fuj!, tak utíká do bedýnky, ale potřebu vykoná stejně jinde. Prý to, že když ho načapá při čůrání vedle a vezme ho do bedýnky, tak to bere jako trest.Nevím, jak je to u nich s venčením venku... Na začátku to trochu zanedbali. Byl nemocný (svrab) a taky nechtěli chodit ven, dokud se nepřeočkuje. Teď má zase zlomenou tlapku, takže jít vën prý nepřipadá v úvahu.
Poradíte prosím? Mě už fakt nic nenapadá.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2006 14:20
- Nahlásit
Verca
Kolko mas este yorkov v zalohe? Ja som celkovo proti venceniu doma, takze neporadim
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2006 14:26
- Nahlásit
pigie
NO ještě máme jednoho yorka,ale ten není nějak problémový.
JO a ten york je pes(nevím, jestli na tom něco závisí)
|