| Autor |
Zpráva |
Bugs
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 12:47
- Nahlásit
Tak jsem ted přišla dom,hafos tam samozdřejmě řval jak nalesy.Ale co je horší vydoloval si z batohu Bonbonieru,co jsem měla pro mojí drahou polovičku k Valentýnu.A pulku sežral.Slyšela jsem,že je pro psi jedovatá.Mam to radši nějak řešit??
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 12:51
- Nahlásit
byla mléčná? kolik jí zbaštil a kolik váží?
pro psy je jedovaté v podstatě kakao a v normální čokoládě ho moc není, i kdyby byla hořká, musel by jí sníst poměrně velké množství
spíš by mohl mít zažívací, případně vylučovací obtíže
|
evina
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 12:52
- Nahlásit
Bugs no zřejmě záleží kolik jí sežral a kolik pejsek váží.Dříve se o nebezpečí čokolády nemluvilo,tak jsem občas hafínům dopřála několik čtverečků.Když měli průjem,tak jim moje mamka dokonce dávala hořkou a to několik řádků.Nikdy jim nic nebylo.Já bych pejska asi jenom pozorovala zda je v pořádku.Mnoho lidí možná neví,že zrovna tak nebezpečné jsou slané tyčinky(kvůli té soli)!
|
ola
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 12:53
- Nahlásit
Bugs
Pokud ta bonboniéra nebyla dvoukilová... ?!? Snad mu čokoláda v menším množství nic neudělá. Možná bude mít pokaženej žaludek a bude blindit. Radši bych ho sledovala. Taky ty pozlátka nejsou pro střeva zrovna OK...
|
Bugs
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 12:54
- Nahlásit
no váží 18kg a sežral jí no těžko říct.Když bych to dala na tabulky,tak asi celou
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 12:54
- Nahlásit
No nejhorší je na vaření, ale tou se cpou je exoti jako já
Záleží na váze hafa a kolik toho zbaštil. Řekla bych, že nejspíš bude mít zácpu.
|
Bugs
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 12:55
- Nahlásit
jo a určitě mléčná a ta bomboška je taková zvláštní,asi je sipaná kakaem .Když on ten čumák taky musí všude strkat.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 12:56
- Nahlásit
Bugs
když má 18 kilo a nebyla zrovna 60%, tak by to mělo být ok
spíš sleduj to kadění
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 12:56
- Nahlásit
Bugs
a kolik má ta bonboniera na váhu? Musí to na ní být napsáno.
|
Bugs
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 12:58
- Nahlásit
no to asi je,ale já už šla zase do práce,tak se nemůžu mrknout.Takže myslíte,že bude mít zácpu?Tak já ho budu hlídat.Když by dlouho nekandil,co s tím?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 12:59
- Nahlásit
fromeli
nejhorší je ta 98% co mi vozí maminka z Francie
myslim, že malý množství mu neublíží, ale dávala bych pozor aby se to neopakovalo, protože jsem četla, že se to z těla prakticky vůbec neodbourává (ale zaručeně to tvrdit nemůžu)
|
Joker
Člen |
- Nahlásit
Mnoho lidí miluje čokoládu, ale málokdo z nich tuší, jaké látky jsou v této delikatese obsaženy. Mnoho lidí také miluje své psy a tak se jim snaží všemožně přilepšovat, což většinou nebývá ku prospěchu psa, ruku na srdce, kolik denně potkáte „šťastných“ obézních psů, kteří se sotva valí. Jsou ale pamlsky, které neohrožují zvíře jen nepřímo obezitou, ale mohou způsobit samy o sobě vážné zdravotní potíže a mnohdy i smrt zvířete. Odměňujete svého miláčka čokoládou? Doufám, že po přečtení tohoto článku přestanete hazardovat s jeho zdravím a životem.
Čokoláda obsahuje látky, které jsou ve vyšších dávkách pro psa toxické. Jedná se o alkaloidy – metylxantiny, zejména theobromin a kofein. Jsou to látky působící na srdeční činnost a na centrální nervový systém a rychle se vstřebávají z trávicího traktu.
Theobromin i kofein se vyskytují v kakaových bobech, semenech koly a čajovníkových lístcích. Obě tyto látky mají mutagenní účinek, to znamená, že mění genetickou informaci, obsaženou v buňkách. Mají negativní vliv na rozmnožování, při pokusech na myších a krysách snižovaly tvorby spermií a vysoké dávky u březích samic způsobovaly pokles porodní hmotnosti mláďat a jejich menší životaschopnost.
Stále ještě není mezi chovateli dostatečně známo, jak nebezpečné je podávání čokolády psům. Je i dost případů, kdy zvíře zkonzumuje větší množství čokolády v nestřeženém okamžiku, zejména je to problém u štěňat. Také malé dítě může čokoládu psovi nabídnout.
Pokud pes sní dostatečně velké množství, dochází u něj k projevům otravy: v první fázi je pes žíznivý, má průjem a zrychlenou srdeční činnost, tyto příznaky se zesilují, pes je hyperaktivní, hodně močí, zrychleně dýchá a modrají mu sliznice. Dále nastupují poruchy koordinace pohybů, třes, zvýšení tělesné teploty a křeče – to už jsou projevy velmi těžké otravy. Zvíře může bez pomoci veterináře uhynout v komatu na srdeční a dechovou zástavu. Méně často se otrava projevuje zpomalením srdeční činnosti. Kromě toho může pozření čokolády, díky vysokému obsahu tuků, vyvolat akutní zánět slinivky břišní.
První známky otravy se projevují do 6-12 hodin po pozření. Nejnebezpečnější je kakaový prášek, pak čokoláda na vaření, hořká a mléčná čokoláda. Nejnižší obsah metylxantinů je v čokoládě bílé. Čokoláda na vaření je asi 10x jedovatější než čokoláda mléčná. V testech toxicity byly stanoveny smrtelné dávky pro psa. Pokud výsledky těchto testů vztáhneme na psa o váze 5 kg, pak pro celou polovinu pětikilových psů, kteří sní asi 100g hořké čokolády (=1 tabulka), je tato dávka smrtelná. U čokolády na vaření stačí při stejné váze psa asi 40g, u mléčné je to asi 250g. Mírné příznaky se mohou objevit už po pozření asi 50g mléčné, 20g hořké a 7g čokolády na vaření. (Uvedená množství jsou pouze orientační, každý pes je jiný, některému stačí mnohem méně, jiný je zase odolnější).
Jak postupovat, když zjistím, že můj pes snědl čokoládu? Není nač čekat, zejména pokud se jedná o větší množství. Čím dřív se s tím začne něco dělat, tím větší je šance, že se podaří Vašeho miláčka zachránit. Pokud to zjistíte nejpozději do 4 hodin po tom, co ji pes snědl, je účinné vyprázdnění žaludku. I když existují způsoby, jak přimět psa ke zvracení různými „domácími“ způsoby, je lépe nechat to na veterináři, protože má k touto účelu účinné preparáty a jen on může posoudit, zda je možné u toho kterého zvířete zvracení vyvolávat, v době, kdy již nastoupily účinky jedu je totiž zvracení nejen neúčinné, ale i velmi nebezpečné (hrozí vdechnutí zvratků). Pokud uplynulo více než 4 hodiny od pozření, je třeba psa neprodleně dopravit k veterináři, který zahájí stabilizaci pacienta, což ve vážnějších případech vyžaduje několikadenní hospitalizaci a nepřetržité sledování (záleží na stavu pacienta).
Na závěr bych ráda podotkla, že smyslem tohoto článku je upozornit na potenciální nebezpečí, ne vyděsit chovatele tak, aby s každým olíznutým drobečkem čokolády běželi k veterináři (i když myslím, že je lepší 4x běžet zbytečně, než si to pak vyčítat).
|
Zet
Člen |
- Nahlásit
Jak je to velké plemeno a kolik bylo té čokolády?
Já měla otravu čokoládou u své králičí jezevčice, ale sežrala tenkrát snad skoro celou vánoční kolekci z hořké čokolády Otrava čokoládou se projevuje tak, že pes začne hrozně bláznivě a bezmyšlenkovitě běhat, zrychleně dýchá, má vytřeštěné oči, hodně pije ... prostě je hrozně hyperaktivní, ale přitom úplně mimo (látky v čokoládě působí na nervovou soustavu ). Na mé jezevčici se to projevilo asi hodinku poté, kdy čokoládu zblajzla. Vyrazili jsme k vetovi a ten jí prdnoul injekci a bylo po otravě
Jestli máte psíka středního plemene a zblajznul půlku průměrné bomboniéry, myslím, že se není čeho bát. Otrava se projevuje až při opravdu velké množství snědené čokolády (horší je hořká). Nejlepší bude, když ho teď budete tak dvě hodinky sledovat, jak se chová a pokud se bude chovat normálně, nemusíte se vzrušovat ... maximálně bude mít zácpu
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:00
- Nahlásit
Bugs
no na jezevčici mužových rodičů to tak vždy účinkovalo, byli nepoučitelní a tak se vždy dostala k nějaké čoko a pak 2 dny nekadila.
Na zácpu sem někde četla, že se dává olej a taky syrová játra.
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:04
- Nahlásit
Nemusí mít zácpu,může mít klidně i průjem.V rodině nám pes sežral čokoládové cukroví a běhal ten den na velkou asi pětkrát,měl to řidší a třásl se.Bylo mu těžko,prostě se přiotrávil,ale přežil.Dřív se o škodlivosti opravdu nevědělo,tak to ani nikdo neřešil.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:04
- Nahlásit
A co myslíte...vadí, když můj pes snědl bonbon klokánek? Já si toho nevšimla, i když jsem byla doma, ale jak na mě fukla, tak mi bylo jasné (a já si říkala, že ji nějak dlouho nevidím ). Sice měla krásně svěží dech.... Nemůžou jí ty kousky nějak poranit střeva (přeci jen, když se rozkouše (určitě ho nevycumlala ), tak jsou jak střepy. Je to už sice jeden den, ale nevím, za jak dlouho se to projeví...
|
Bugs
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:05
- Nahlásit
Jak jsem psala má 18kg a je to 4měs štěně.Já vím,že čokoládu nesmí,však bych mu jí taky nikdy nedala.Ale on je prostě hledač a našel.No nebudu radši váhat a zavolám našemu vetovi.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:10 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit
Bugs
co to bylo za bonboniéru (firma)?
z předchozího článku vyplývá, že smrtelná dávka by pro 18kg psa bylo 900g mléčné čokolády ...
buď v pohodě
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:11
- Nahlásit
Verca
Nemůžou jí ty kousky nějak poranit střeva
Já kolikrát taky rozkoušu bombon a spolknu ho, ale zatím se to na mně nikdy neprojevilo
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:12
- Nahlásit
Zet
bonbon se rozpustí
|
Bugs
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:13
- Nahlásit
moment jdu do krámu kde jsem ji koupila mam to hned zarohem.Stejně musím koupit novou a juknu se doktor mi to nebere
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:19
- Nahlásit
Zet
No já taky třeba sním kilo čokolády a neotrávím se.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:20
- Nahlásit
zuzka
bonbon se rozpustí
Vážně? To jsou mi věci
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:26
- Nahlásit
Verca
Ovšem ty taky nevážíš 18 kilo
Princip je v tom, že látky v čokoládě působí na nervovou soustavu psů i lidí (proto ji taky baštíme ). Jenže psi jsou jednak mnohem menší (většinou ) a druhak, jak vyplývá z výzkumů, mají NS na tyto látky vnímavější než my. Ale také je u nich otrava čokoládou dost vzácná záležitost. Když jsem ji měla u jezevčice, hlásil mi veterinář, že otravu čokoládou vidí poprvé
|
Bugs
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:29
- Nahlásit
Tkže čokoláda má 300g,takže zbaštil 150g.A je tam kakoová hmota a kakaové máslo.Mléčná čokoláda obsahuje:kakaová pevná součást 30%,mléčná pevná součást 16,7%.Bílá čokoláda obsahuje:kakaová pevná součást26%,mléčná pevná součást 23,7%.[b]Hořká čokoláda obsahuje:[b]kakaová pevná součást47%[/b]
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:30
- Nahlásit
Bugs
ty bonbony jsou různé nebo trojbarevné?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:34
- Nahlásit
Mému bývalému šéfovi před pár lety umřela statná dobrmanka taky po čokoládě...Prý v nestřežené chvíli zblajzla celou dvoupatrovou bonboniéru (i se staniolama) a měla pak výše uvedené příznaky....jenomže šéf říkal, že tenkrát si nikdo nevšiml, že by to mohla být otrava, včas a když jim to došlo - bylo už pozdě a fena umřela u veta na stole....
Jinak znám jednu paní, které nedávno zemřela fenka voříška(ne na čokoládu, ale stářím). Ta paní ale celé roky dávala fence jako pamlsky lentilky Byla to sousedka mojí babičky - babi říkala, že to mockrát sousedce rozmlouvala, aby to čubě nedávala, že jí může ublížit, ale sousedka argumentovala "když ono jí to tak chutná"......prý měla spotřebu 2 krabičky lentilek denně a přesto se dožila 12 let....
|
Bugs
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:34
- Nahlásit
no právě že jsou bílé a hořké obalené v mléčné čokoládě.Takže vše dohromady.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:35
- Nahlásit
Evik
Ježiš....2 krabičky lentilek denně???
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:36 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit