| Autor |
Zpráva |
monika
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:51
- Nahlásit
já si myslím, že je to takhle proto, že na spoustě cvičáků jsou lidé. kteří tam byli i před 20 ti lety, nebo ti, kteří takhle cvičili své psy a mají pocit, že je to to nejlepší.Nedají si vymluvit, že je to o něčem jiném.Je to naučili takhle tak to budou takhle předávat dál.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:52
- Nahlásit
Jandula
No tam to právě nechápali, tak chodíme jinak. Já výcvikáře respektuju vím, že mají zkušenosti a mohou mi poradit, ale to je všechno, rozhodně nemají právo mě do něčeho nutit. Na výcvik chodím dobrovolně, pes je můj a ještě ke všemu si to platím, takže když něco odmítnu dělat je to moje věc a mělo by to být respektováno....
Thorin se šíleně bál kladiny, byl úplně schlíplej a celej se klepal. Jedna výcvikářka mi tam poradila, jak to zvládnout postupně s nácvikem doma se žrádlem a prknem - druhý psa popad a násilým přetáhl. Příště jsem muřekla, že to dělat nebudem, že na to chci jít postupně(upřímně kdyby se to pes nenaučil, tak mi to je jedno). Hmm seřval mě a nazval nevděčným debilem... Tak jsme šli jinam....
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:54
- Nahlásit
Jo a po kladině už chodíme - sice bez nadšení, ale hlavně bez klepání!
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 15:03
- Nahlásit
Jumi
Hm, tak ja taky obcas nekde vypadam jak exot, kdyz jim do vycviku drzkuju, ze si to a to chci delat po svem...
Ale nejdrsnejsi to bylo, kdyz jsem kdysi byla u jedne nejmenovane pani na hodine pro velmi mala stenatka v Brne na VFU. Ta pani pry mela ucit etologii... Nebudu to rozepisovat, ale muj chlap mi pak pri odchodu rikal, jak bylo videt, ze jsem se vsi silou drzela, ale i tak jsem tam tu zenskou docela sjizdela, mlela tam takovy kraviny, ze jsem z toho uplne rostla... Jeste, ze jsem si nezaplatila vsech 10 lekci dopredu, ale jen tu jednu a v zivote uz jsem tam nebyla...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 15:05
- Nahlásit
Když jsem začínala někdy před těmi 20lety na cvičáku plném NO,tak se skutečně cvičilo drillem.Já si ale s kníračem cvičila po svém a nikdo mi neřekl ani slovo...Teď začínám na jiném cvičáku znovu a jsem překvapená,jak se to zcela obrátilo!Je to především o hře a to i pro NO.Ti co cvičili drillem před lety a měli výsledky se toho drží.Jak se říká sterého psa,novým kouskům nenaučíš(teď to myslím na lidi).Je jen na člověku samotném jaký způsob výcviku si pro svého psa zvolí.Když mi bude instruktor radit,něco o čem nebudu přesvědčená i já,tak to tak prostě dělat nebudu!!!
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 15:10
- Nahlásit
wami
Na VFU de asi o to na koho narazíš.. ale nevim, moc se tam neorientuju Zatim... Snad to časem bude lepší...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 15:12
- Nahlásit
Jumi
Pravda, s takovým přístupem bych tam taky nelezla...
Asi jde hodně o lidi, nás měl ze začátku cvičitel, jehož pes poslouchal se staženým ocasem, takže můj respekt ze cvičitele byl veškerý žádný... A když mi začal Sáru nutit, aby šla do tunelu tak, že jí rval za zadek a strkal dopředu, tak jsem toho nechala a řekla, že tohle dělat nebudu (jaké bylo mé překvapení, že to lze dělat i jinak, což jsem se dozvěděla až u druhýho výcvikáře...)
Pak jsme měli super mladýho kluka, který měl taky retrieverku (taky bázlivou) a border collii... Tam byla vyloženě diskuze, on mi řekl, udělej to tak a tak, já to zkusila, když mi to nevyhovovalo, řekla jsem: a můžu to dělat tak a tak?
a bylo...
pak jsme měli paní, která dělá od mlada s ovčákama, ale dokázala svoje rady a svoje cvičení přizpůsobit...
Takže tak...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 15:19
- Nahlásit
Eimy
No, ja ti muzu nekdy presne poradit, na koho tam prosim te nenarazej...
Ale ona ta pani dochtor neni ze cvicaku, proste na veterine uci etologii (chudaci studenti) a jeji hodiny se konaly v nejake laboratori v jedne z budov VFU - fakt to nema souvislost se cvicakem, co tam je!
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 15:22
- Nahlásit
wami
Aha tak to jo... Protože já jsem tam fakt moc spokojená a psice snad ještě víc... Protože prostě má svoje zvláštnosti no
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 16:05
- Nahlásit
Jandula
většinou používám na Sáru pozitivní motivaci, horu jídla, klacky, míčky atd, ale někdy to nejde a taky občas dostane za ucho... .....Každý rozumný výcvikář pochopí, že je PES a PES...
Souhlas!!!
Hlavně s tou pozitivní motivací.Taky se snažím,ale když dám povel,který zná,on se na mě otočí,podívá se na tu hračku nebo pamlsek co držím v ruce a pak si klidně běží dál nebo se tváří jako že žádný povel nebyl,tak si pro něj dojdu a taky dostane za ucho...
A s těma cvičákama...hodně záleží na cvičiteli,psovodovi a psovi.Pokud třeba pes vyjede po jiném psovi musí od psovoda následovat trest (minimálně seřvání,třeba i to vyškubání) ne?!
|
Majkl
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 18:20
- Nahlásit
wami
No z vesnice právě jsem, ale ohrady s dobytkem máme spíš na chatě za plotem, jenže jsou v takovém stavu, že občas( no stalo se to jen 5x ) si třeba ovečky udělají výlet k nám na zahradu a to potom vypadá. A ovečka je zhruba tak stejně veliká jako pejsek a přes ohradu nám neskáče . On ten drát je přece jenom špatně vidět a někdy do něho ani nejde proud. Jenže vždycky ksyž jsem to zkoušel , tak tam zrovna ten proud byl;).
Ale tuhle diskuzi jsem nezavedl proto, abych psal, že je něco hrůzostrašného učit skákat psa přes laťku ve výšce 80cm(plnou překážku mi skočí i metrovku, ale tím jí zatím tolik netrápím). Jde hlavně o to, jak (nebo spíš proč) přemýšlivému psovi vysvětlit, proč má dělat zdánlivě pro něho nepochopitelnou stíženou činnost, když přímo a jasně vidí, že to jde daleko "lépe" jinak. A není mu jasné, proč to ten páníček nevidí;). Já chápu, že jiní psíci rádi skáčí a na důvod se neptají, ale to je zase jiná kapitola. To bychom už mohli zacházet do detajlů a obrácené logiky, proč házet psu aport, když mi ho stále nosí a radostně vrtí ocasem, když mi to nic nedává? Dává! Oba máme radost! A tak to má být. Já jenom koukám občas na svět tím bystrým psím rozumem, jenž vidí vše jednodušše. Vidím pěknou laťku a rád skáču? No tak honem hop, ať máme oba s páníkem radost. Ale co když jiný pejsek není zvyklý (či nemá tolik v lásce skákání) přes "cokoliv" a najedno je nad ním nějaká tyč a jeho páneček ho vyšle vpřed. No proč by přes to skákal, když se tam dostane i jinak, to sá rozum. Prostě jak řekla Jandula: Je PES a PES.
//osobně si myslím, že prchající pes volí vždy snažší možnost uniku("přeskok"/"podběh") a v nebezpečí moc na obveselování nehledí;)//
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 18:38
- Nahlásit
. Jde hlavně o to, jak (nebo spíš proč) přemýšlivému psovi vysvětlit, proč má dělat zdánlivě pro něho nepochopitelnou stíženou činnost, když přímo a jasně vidí, že to jde daleko "lépe" jinak. A není mu jasné, proč to ten páníček nevidí
Tak to mam s erdelkou dnes a denne. Patri mezi "premysliva" plemena. Situace si hodnoti po svem, terierim, zpusobu. Nase cesta k vysvetleni, ze to bude po mem, je jen a jen v me nadlidske trpelivosti, suprovem vztahu s fenkou, a nasledne - az prehnane blaznive radosti nad splnenym cvikem.
A proc to tomu psovi vysvetlovat? Pokud s nim chces cvicit - a ne treba kvuli zkouskam ci vysledkum, ale jen pro radost z pohybu a komunikace se psem - tak ti nic jinyho nezbyde. A kdyz by psa nebavilo, co mu zrovna servirujes za cviky, vzdycky se najdou jine, ktery psa bavit budou!
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 18:46
- Nahlásit
Majkl
ja chapu, jaks to myslel - ale je to jako s tim nabytkem. Tu a tam neco pes musi udelat proste proto, ze ja to chci, a ne proto, ze to chce on. A s premyslivym psem jsem si toho uzila tolik, ze by to stalo za roman... Ale vzdycky jsme se nejak dohodli...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 07:05
- Nahlásit
Jsem ráda, že Garfield dělal zatím vždy vše rád. Bavilo ho to a nebylo potřeba ani řvát ani fyzicky tvrdě korigovat. Baví ho poslušnost, baví ho překážky, miluje stopu, je nadšenej, když si může kousnout.
Zrovna včera pozdě večer jsem s ním byla venku a dělali jsme odložení. Dala jsem mu místo a šla pryč. Od psa jsem odcházela přes skokanské můstky, přes zídku a přes malý příkop. Pak na přivolání musel tuto "opičí dráhu překonat". Dostal pochvalu a byl odkázán zpět na původní místo. Lehl si na místo, byl na dálku pochválen a opět přivolán. Takhle pendloval tam a zpět asi 3x a byl úplně nadšenej, že může běhat přes různý blbiny. Kolem šli nějaký lidi se Stafordem a vůbec nechápali, jak může ten pes tak radostě a spokojeně běhat směrem od pána někam na 150 m vzdálený místo... Je prostě genitální.
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 07:53
- Nahlásit
Lara
jj já myslím, že už se shodnem, mě jen vadila ta definitiva v tvém původním příspěvku toť vše
|
Lara
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 10:21
- Nahlásit
Ghianika
To je fajn. já si příště dám pozor a budu přesně specifikovat - třeba podle okresu Přeju ti hezký den.
|
Majkl
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 12:11
- Nahlásit
wami
Tak to jsem rád . Napadlo mě při tom spousta dalších věcí a je to bezva. Dnaska jsem zjistil, že má ta laťka metr a že těch 80cm nám tam teprve dají
Garfield
Jo tak tohle by se mi taky líbilo;)
Fifi
Zcela souhlasím.
A na závěr přidám ještě jednu "příhodu" z našeho přeovčákovaného cvičáku(přeovčákovaného proto, že tu stále čtu, že NO už moc vidět nejsou).
Jedno odpoledna přišel na cvičák "starý kynolog" s NO a v ruce měl hůl. Říkal jsem si, podívejte se, tak pán špatně chodí a přes to vezme psa cvičit, to ho obdivuji! Jenže co se nestalo, pán si to chodil po place celkem svižně a když chudák pejsek udělal něco špatně, tak dostal holí po hřbetě! Ach jo...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 12:20
- Nahlásit
Když o tomhle tématu zpětně přemýšlím, tak moje psice je sice vopice, ale cvičená moc ne
|
Majkl
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2006 18:13
- Nahlásit
|
wikyp
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2006 14:31
- Nahlásit
Já měl opačný problém. Chtěl jsem na hasičském cvičišti, aby mi pes proskočil okno a on to skákal horem jako plnou stěnu. Ale nakonec pochopil.
|