Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pes nebo cvičená opice?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Majkl
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 10:43
- Nahlásit

Na tomto webu si rád vždy přečtu zajímavé názory a problémy. Pokud je to v mé moci,
tak i rád poradím nebo přidám svoji zkušenost.
Nezalekněte se nadpisu tématu, možná je to trochu přehnané, ale třeba na tom něco je.
Nedávná shoda okolností mne přivedla však k zamyšlení. Chtěl bych vědět, kde je mez
mezi radostně poslouchajícím psem a cvičenou opicí. Nedávno byla na náš cvičák umístěna
prázdná 80cm vysoká překážka v rámci klubových závodů. Bylo řečeno, že tyto závody jsou tu
pro nás pro mladé pejskaře, abychom před běžnými závody načerpali nějaké zkušenosti.
Tato překážka mi však začala dělat starosti. Mám mladou fenku NO a pokaždé když jsem ji
učil, že přes prázdnou překážku se má skákat a nemá se podbíhat, koukala na mě jako bych
se zbláznil(zatím jsem ji učil na půlmetrovku). Vyrobil jsem si proto z běžné plné překážky nižší
prázdnou, ale dole jsem nechal několik stupňů prken. Nejdřív to vypadalo, že by ji také nejraději
"proskočila", ale potom si nechala říct. Nemá smysl psa něco nutit, když mu to jde vysvětlit
po dobrém. Jedná se mi však o to, že vlastně pokud nutím přemýšivějšího psa udělat něco
zdánlivě nesmyslnějšího, tvořím z něho jakýsi stroj na povely. A to já nechci. Proto jsem svoji
fenku takto mírně oblafnul, ale stejně jí to pořád nedá a zdá se mi, jako by to proní byl trochu
výraznější nesmysl. Proč by měla něco složitě přeskakovat, když to může více než pohodlně
podběhnout? Ano jsou i psi, kteří skáčou rádi a je jim jedno přes co, vždyť je to taková zábava.
Ale pro většinu ostatní, hlavně pokud se jedná o ty mladší začínající, to může být zajímavý
problém. Co si o tom myslíte?

Lara
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 11:09
- Nahlásit

Majkl
Já s tebou souhlasím, ale bohužel to je tak všechno, co s tím můžu udělat
Mám problém maličko blízký tvému. Výcvik psů vychází skoro všude z výcviku německých ovčáků - dril, seřvat, ....i hůř. Ostatní plemena musí tento model kopírovat. A to mnohdy moc nefunguje. Nudí se ( dril), nechápou proč ( seřvat), jsou dotčení
(... i hůř). Tak snad rada - rozumně a s citem dle povahy tvé i tvého psa. Z výcviku byste měli mít radost oba.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 11:14
- Nahlásit

Tak tohle my s lovečáky nemáme. Výcvik vychází z jejich přirozenosti, z toho k čemu byli vyšlechtěni. Často se učí spíš pán od psa A ta radost na obou stranách!

Eimy
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 11:16
- Nahlásit

Majkl
No já se spíš jednou an cvičáku při agi divila, že když jsem šla na něco koukat apsice byla na volno a překážky byly daný na výšku large (60 cm) a psice skáče medium (40 cm), tak místo aby pod překážkou prošla - stejně povel nedostala, tak ji skákat nemusela, tak přes ni hupsla...
Ale těžko říct, co se psem, kterýho skákání nějak extra nebere...
Jinak při výcviku u nás musí jít taky všechno po dobrým, pokud to jde, ale zase asi záleží na povaze psa

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 11:16
- Nahlásit

Ketrin
myslis radost na obou stranach, kdyz pes pozna, ze pan to konecne pochopil, co se po nem chce???

wami
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 11:19
- Nahlásit

Majkl
Hm, pro psa je treba prirozene vsechno okusovat. Ale zakazujes mu okusovat nabytek - z psiho pohledu proc...?
Neni to o cvicenych opicich, je to o tom, ucit psa neco noveho, ucis ho prekonavat i atypicke prekazky (co kdyz se jednou omylem zatoulate do ohrady s bykem a bude nutne preskocit drat s elektrikou), ucis ho "prekonavat sam sebe". Proc stroj na povely? Proste ho ucis, ze jde veci delat i jinak, nez je zvykly, a tobe to udela radost...

Videl jsi nekdy tanec se psem? To jsou cvicene opicky, co? A ted si predstav, ze ty psy to fakt bavi. Muzou se vyblbnout, zkousi ohebnost sveho tela, chteji panovi udelat radost... Stene naucis valet sudy a ono je pak radostne vali ve snehu... Atd. atp.

Myslim, ze si to moc beres. Na kazdeho psa plati jiny pristup, jina motivace, ale stroj na povely to bude jen tehdy, pokud pes plni prani sveho pana ze strachu. Jestli z toho ma radost sam o sobe, nebo se pokousi delat radost tobe, tak si myslim, ze to je proste pro psa prirozene...

Ghianika
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 11:21
- Nahlásit

Lara

Výcvik psů vychází skoro všude z výcviku německých ovčáků - dril, seřvat, ....i hůř

je mi líto, ale s tímhle nemůžu naprosto souhlasit, mám německé ovčáky a v žádném případě je necvičím způsobem jaký popisuješ a pokud chodíš na cvičák kde tohle praktikují tak jdi na jíný, nic víc se k tomu říct nedá

Ghianika
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 11:23
- Nahlásit

Jirikovo
to ale nesmí mít pána co před zodpovědností prchá k Chocholouškovi

Syska
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 12:37
- Nahlásit

Ghianika

Lara
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:13
- Nahlásit

Ghianika
Já s tím taky nesouhlasím, cvičák jsem si podle toho vybrala. Pokud ty takhle necvičíš, tak ti jenom gratuluji.

Lara
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:16
- Nahlásit

Ghianika
Výcvik psů vychází skoro všude z výcviku německých ovčáků - dril, seřvat, ....i hůř

Ale nemůžeš mi tvrdit, že se to neděje. A navíc to na ty ovčáky kupodivu zabírá.
(Opět zdůrazňuji, že to není a nebude moje parketa!)

Ghianika
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:20
- Nahlásit

Lara
ježíš vždyť je to hovadina...já na tohle nemám sílu

Ale nemůžeš mi tvrdit, že se to neděje. A navíc to na ty ovčáky kupodivu zabírá
nevím, že by to na ovčáky zabíralo...mám kolem sebe spoustu lidí s ovčákama a tohle nedělaj

co si je furt někdo bere do huby jako nějakej vzor tyranství...vždyť je to blbost. Podívej se, co je tu lidí co chodí na cvičák a minimum jich tady má ovčouny. Naopak co jezdím po cvičácích ( a že jezdím dost) většinou narážím na všechno možný jen na ovčáky ne v takovém množství jako to bývalo.

Jandula
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:26
- Nahlásit

Lara
Já teda nevím, jak jinde, ale u nás na cvičáku je spousta ovčáků a neviděla jsem, že by je někdo seřvával atd. (u nás je možný za určitý chování psovoda vůči psu i vyloučit z klubu), spíš naopak, pozitivní motivace na balónek, aport...

Jinak k všeobecně k psům jako cvičeným opicím:
Pokud vidím, že pes mi nechce triky dělat nebo je dělá s krajním odporem, tak je dělat nebudu nebo jen do té míry, co potřebuju pro život... Přece proto, že je pes otrávenej z chození na vodítku u nohy, tak ho na silnici nepustím, že?
Pokud je pes na blbiny, tak nevidím důvod, proč ho neučit nový a nový věci, tak ať si je cvičená opice, hlavně, že ho to baví...

Majkl
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:35
- Nahlásit

Děkuju vám všem moc za názory, cením si jich. Já jsem to nemyslel až tak doslovně a tragicky, ale jen mě to trochu zarazilo.
Souhlasím i s wami. Já bych klidně nechal psici okusovat i ten nábytek, ale zase tolik se do ní nevžívám. Já se snažím výcvik brát hlavně z ohledu psa. Chci spíš myslet jako pes a nenutit psa myslet jako člověk.
Líbila se mi i příhoda Eimy, to jsou právě ti psi, kteří rádi skáčí a neptají se proč. Ale já se chtěl jen pozastavit nad určitým náznakem myšlenky. I když musím říci, že argument s ohradou a drátem mi přijde málo reálný, viděl by vůbec ten pes drát? Vždyť by to stejně podběhl, většina psů je menší než býk;)
Ale je to pěkné, agility dávají vlastně smysl i nesmyslům, jakož i tanec se psem. Má to smysl když jsme s páníčkem šťastní? ANO!
Má!
Všem díky a hodně úspěchů v životě se hafíky přeje Majkl;)

monika
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:37
- Nahlásit

Ghianika
já před 20 lety cvičila NO na zkoušky. kdysi se to takhle fakt dělalo "Výcvik psů vychází skoro všude z výcviku německých ovčáků - dril, seřvat, ....i hůř". Já jsem taky cvičila psy spíš hrou a něměla jsem s něma problém.Problém byl s ostatníma, kdo ty psy takhle cvičili.Nedokázali to pochopit. Taky jsem se setkala na cvičáku s tímhle přístupem i k ostatním plemenům a proto s doginou na cvičák nechodím a cvičíme si doma samy.Průšvih je ten, že kolem nemáme žádný kvalitní cvičák.Jak to čtu, co je kolem Brna nebo Prahy tak jen tiše závidím.

Ghianika
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:45
- Nahlásit

monika
jasně ale jak sama píšeš
já před 20 lety cvičila NO na zkoušky. kdysi se to takhle fakt dělalo já taky v té době chodila na cvičák ...
na většině cvičáků je tohle ale už dávno pasé...ale pořád se to dokola opakuje..to mi vadí

monika
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:49
- Nahlásit

Ghianika
já se ti nedivím, mě to taky vadí a proto tam nechodím.Když jsem se ozvala, že doga není ovčák a neudělá to co on, nebo později, tak mi bylo řečeno, že je to pes jako každý jiný.

Ghianika
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:58
- Nahlásit

monika

jasně, ale tohle všechno bylo, ale LARA psala tohle Výcvik psů vychází skoro všude z výcviku německých ovčákůvychází skoro všude z výcviku německých ovčáků - dril, seřvat, ....i hůř. Ostatní plemena musí tento model kopírovat. A to mnohdy moc nefunguje. Nudí se ( dril), nechápou proč ( seřvat), jsou dotčení
(... i hůř).

nechci slovíčkařit, ale prostě na tohle začínám být alergická, protože si nemylsím, že je to pravda

wami
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:02
- Nahlásit

Majkl
I když musím říci, že argument s ohradou a drátem mi přijde málo reálný, viděl by vůbec ten pes drát? Vždyť by to stejně podběhl, většina psů je menší než býk;)

Ty nejsi z vesnice, vid...? Ja bych byky nepodcenovala... Navic tam maji ty draty dvoji, jeden niz a jeden vys a pote, co muj starsi pes kdysi dostal slupku, to uz taky radsi bere vrchem... (nevim, jestli vidi ten drat, ja myslim, ze ano - ale rozhodne vidi me, kudma zdrham... ) Uznavam, ze to byl ponekud atypicky priklad, vetsina lidi se s bykem jen tak nepotka, ale chtela jsem tim poukazat na to, ze cim vic toho psa naucis, treba ve smyslu duvery a prekonavani prekazek, tim lip pro vas oba zejmena ve neocekavanych situacich...

BTW - tenhle byl jeste mladej, ale kdyz zabucel, Lump pred nim pekne mazal...

Jandula
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:06
- Nahlásit

wami
Přesně tak, není to o býku a drátu, ale o tom, že se někdy může velice hodit, když se pes naučí překonat strach (třeba skočit někam nebo vyskočit), ale proto je nutné se psem cvičit a dělat z něj tu "cvičenou opici", aby člověk posílil vzájemný vztah se psem a pes prostě věděl, že když po něm něco chci, tak to asi nebude jen tak, že si z něj dělám prdelky...

wami
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:07
- Nahlásit

Jandula
Presne... (Proc ja vul se snazim porad na vsechno hledat priklady...? )

Ghianika
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:10
- Nahlásit

Jandula

BINGO

Lara
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:23
- Nahlásit

Ghianika
Já s tebou souhlasím je dobře, že máš dobrou zkušenost. Ale já u toho opravdu byla - na podzim - a na vlastní oči jsem viděla, co se psem psovoud dělal. Už tam nechodím. Začala jsem jinde. Ale i tam na psy dost hulákají a mě se to nelíbí, a s Larou to nedělám.
ALE FAKT SE TO POŘÁD - DĚJE AŤ SE NÁM TOLÍBÍ NEBO NE!

Jandula
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:31
- Nahlásit

wami
No býka všude nepotkáš, jen co je pravda, alespoň já jsem (zatím a zaplať pánbůh) tu čest neměla...
Ale i takovej kůň dokáže s mojí čubinou neznalou věci a těchhle oblud udělat divy...

Jandula
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:33
- Nahlásit

Ghianika
Teorie mi jde... ale praxe je sakra o něčem jiným... Třeba i přes vzájemný posilování vztahu nedokážu svojí potvoru naučit, že ohňostroj je něco, při čemž se není nutný třást... dělám jako by nic, zkouším odvést pozornost hračkou, nutím jí dělat povely, ale v tu chvíli jako by nevnímala...

Eimy
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:35
- Nahlásit

Ale i tam na psy dost hulákají a mě se to nelíbí, a s Larou to nedělám.

Jenže to je zase o povaze psa, já když byla jednou naštvaná, když sem udělala na treninku chybu a hukla sem si, tak pak psice ani nechtěla přejít, protože nechápala, co se stalo, takže kdybych na ni při tom výcviku ječela, tak neuděláme absolutně nic... ;)

Jumi
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:36
- Nahlásit

Chci jenom říct na téma těch cvičáků, že takovýhle přístup na některých ZKO opravdu přetrvává.... Z jednoho takového jsme utekli. Mám ZR a na výcvik základní poslušnosti chodíme proto, aby poslouchal....Když mu dám sedni, tak chci, aby si sednul, ale jestli mu to než složí nohy pod zadek trvá 2s nebo 30 je mi upřímně jedno a rozhodně ho nebudu ZRYCHLOVAT tím, že ho vyškubu na stahováku.

Eimy
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:36
- Nahlásit

Jandula
Moje psice se takhle klepe v trolejbuse, když se ji snažím rozptýlit třeba kravinama jako "pac" "ťap", tak se soustředí, to co po ní chci udělá, ale klepe se pořád dál... A když ten trolejbus udělá zvukk, kvuli kterýmu tam má takovej strach, tak ji mám až na ramenu a ne a ne ji přesvědčit, že ji ten "bubák" nejde sežrat...

Jumi
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:45
- Nahlásit

Jandula
Eimy
To Thorin zas nesnáší bouřku... Zaleze už jak se setmí a maximálně vystrčí ze dveří na terasu tak čumák a to ho můžu lákat jak chci, stejně nakonec zaleze za gauč nebo do sprchového koutu

Jandula
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:46
- Nahlásit

Jumi
Je pravda, že já s českýma cvičákama zkušenost nemám, takže budu mlčet...
Vše záleží na jednotlivým psu, většinou používám na Sáru pozitivní motivaci, horu jídla, klacky, míčky atd, ale někdy to nejde a taky občas dostane za ucho... (zvlášť teď po tý operaci je jak utržená ze řetězu), vím, že to na ní zabere, stejně jako zvýšený hlas... nesmím ale řvát...
To musí mít každý odpozorovaný, co jeho pes vyžaduje, na co poslouchá a co maximálně si člověk vůči tomu svýmu psovi může dovolit...
A když bych chodila na cvičák, kde třeba psy dorovnávají rukou nebo něco podobnýho, tak bych to nedělala, řekla bych, že tam budu cvičit, ale že tohle a tohle dělat nebudu... Každý rozumný výcvikář pochopí, že je PES a PES...

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání