| Autor |
Zpráva |
mimmo
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 13:49
- Nahlásit
Potřebovala bych poradit, jak naučit psa, aby si lehnul a já já od něj mohla odejít aspoň na pár metrů, aniž by se zvednul... Je to 7 měsíců starý střední knírač, a na cvičák chodí...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 14:11
- Nahlásit
mimmo:já mám také středního knírače,téměř 8.měsíčního.Nejdříve musí zvládnout povel "lehni",dobu kdy Ti musí zůstat ležet u nohy pomalu prodlužuj.Odložení začínej trénovat tím,že si nejdříve stoupneš jen krok před psa.Chvíli ho nechej ležet,vrať se k němu a hóóódně pochval.Dobu a vzdálenost pomalu prodlužuj.Nedovol pejskovi vstávat když uvidí něco zajímavého.Samozřejmě nezapomeň na pamlsky.Tento základní cvik by jste ale měli dělat na cvičáku...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 9 Led 2006 14:43
- Nahlásit
A kdy se pes má správně chválit po cviku odložení? Někdo říká že nejdřív posadit a pak pochválit, někdo že pochválit v leže... Poradíte?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 14:46
- Nahlásit
já myslím, že je to dobré chválit už v leže, protože když si pes zvykne, že je po odložení chválen až v sedě, tak si časem ihned poté, co uvidí, že cvik skončil začne sedat sám a to je špatně - má si sednout až na povel, takže já jsem pro - hodně pochválit v leže a za sednutí na povel pochválit pak krátce znova.
|
mimmo
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 15:25
- Nahlásit
děkuji za odpověď... Evi: pejsek nebo fenka???
|
Anonymní
|
# Zasláno: 9 Led 2006 15:37
- Nahlásit
Pejska určitě pochval dokud leží - kdyby jsi ho chválila až poté co si sedne, bral by to jako pochvalu za to že si sednul ... takže já to dělám tak - psa odloži´ím, odejdu, zatím (učíme se to) nepřetušuju oční kontakt, pak jdu zpět ke psovi, dřepnu si k němu, mooooc pochválím, pak si stoupnu - pse stále leží! - a až na můj povel se pes posadí
|
Anonymní
|
# Zasláno: 9 Led 2006 16:18
- Nahlásit
odlozeni se dela,az pokud ma pes udelany zakladni vycvik.tohle je jediny cvik,kdy musis psa trochu "srazit".
das psovi u nohy povel lehni-zustan a kouse poodstoupis.jakmile se pes zveda,tak k nemu musis prijit a servat ho tak durazne,jako by pokousalo male dite.pokud pak pes lezi,tak k nemu prijd,zase,jako jsi ho odlozil(a) a hezky ho pochval.chvily ho jeste nech lezet u nohy,hned ho neposazuj.potom mu dej povel k noze a je dobre s nim u nohy ujit par kroku,nez mu date volno.pokud ho to nenaucite takhle durazne,nikdy to odlozeni nebude na 100%
petr
|
evina
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 17:53
- Nahlásit
mimmo:já mám pejska pepřáka a ty??Já také chválím ještě v leže.Někdy ho ani po cviku neposazuji ale dám třeba povel volno.
|
Lara
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 18:02
- Nahlásit
Anonymní
Petře co patří do základního výcviku? Na cvičák chodím už třetí měsíc a v podstatě stále tápu. (Informace dostávám spíš náhodně). Moc děkuji za podrobné popsání odložení. To by mohlo fungovat. Zatím nám to moc nejde. Hned to začneme podle tebe dělat.( Mám sedmi měsíční fenku ČT a začíná mi jít do puberty - hoooooooooodně paličatá)
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 18:25
- Nahlásit
Pozri si to aj tu:
http://www.cz-pes.cz/literatura-ucebnice-poslusnost.php#ODLOŽENÍ%20PSA
http://www.vycvikpsa.cz/articles/000022.shtml
|
Anonymní
|
# Zasláno: 9 Led 2006 18:26
- Nahlásit
lara-vezmu to vseobecne,privolani psa(ke mne,k noze),chuze u nohy s vodakem i bez(zmeny smeru,otocky,ukroky),sedni,lehni vstan,chuze po kladine,po zebriku.prolezani trubky,metrovka,aport,,stekani na povel.doufam,ze jsem nic nezapomel.pokud mas nejastnosti,tak si promluv s vycvikarem a ten by ti mel poradit a rict kdy mas jaky povel zacit cvicit.na to odlozeni musi byt pes uz trochu vyzralej,protoze pokud nefunguje to servani,tak se s nim klidne musi zaklepat.jestli ti neco neni jasne,klidne se ptej budu se snazit poradit a jsou tu take nekteri zkuseni....
petr
|
evina
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 18:26
- Nahlásit
Laro:většinou záleží na jakou zkoušku psa připravuješ.Pokud mluvíme o těch nejnižších(ZOP,ZZO či ZM)tak jsou rozdíly minimální.Poslušnost se tam více méně opakuje.Určitě pejsu uč přivolání,ovladatelnost na vodítku(chůze u nohy+obraty na místě),sedni,lehni,vstaň,aport,odložení,odložení za pochodu vleže.
|
arsiela
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2006 18:41
- Nahlásit
Mě se ještě při výcviku odložení vyplatilo následující.Dám povel lehni,zůstaň,přejdu krok před psa,znovu opakuji zůstaň a dávám pamlsky v průběhu odložení když stojím před ním,prostě se co chvíli sehnu a dám pamlsek.Nevím jestli to bude fungovat u knírače,dělám tohle u ovčáka a tam mi to fungovalo zatím pokaždé.Navíc povel zůstaň používám i v každé situaci,kdy má někde zůstat ve stejné poloze.Například když přecházím silnici,dám povel k noze a když přisedne ,tak ještě přidám zůstaň.Má to na naši fenku sklidňůjící účinek,ale nemusí to fungovat na každého pejska.S kníračem zatím zkušenost nemám.
|
Lara
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 13:18
- Nahlásit
Anonymní
Petře děkuji. Zabralo to. Když začala zase "spratkovat" pořádně jsem ji vytahala za kůži, dostala i vytaháno za uši a rázem uměla všechno - i k noze ( s chůzí dozadu a kolem , což se pořád tváříla, že nechápe ) houby nechápe. NECHCE!!!!!!!!!! Potvora černá. Dlouho jí to sice nevydrželo, ale pro mě to byl pokrok - já si uvědomila svoji chybu. Teď po třech dnech zjišťuji mírné zlepšení. Tak musíme vydržet.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Led 2006 14:31
- Nahlásit
lara-gratuluju!jsem rad,ze ti to pomohlo.jen to moc s vytahanim neprehanej,aby se pes nezacal bat.ted bude mozna stacit,kdyz na ni jen poradne "houknes".
petr
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 15:54
- Nahlásit
Anonymní
Petre, souhlas, jen bych se sedmimesicnim rusakem nesla do zebriku... Ten asi Lara na zkousku ani prakticke pouziti potrebovat nebude a jeste by si stenik moh neco udelat s paratkama...
Lara
Nemas nejaky novy fotky? Kamoska si chce cernaka porizovat, tak at ji jeste vic navnadim... A jinak pamatuj, ze tyhle skoroterieri maji "palicatou" povahu, duslednost pri poslusnosti je na 1. miste ale zaroven spousta lasky, odmen a hrani...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Led 2006 16:27
- Nahlásit
fifi-s tim s tebou nesouhlasim,prave naopak.cim mladsi pes,tim se lepe nauci zebrik.mladas nema pud sebezachovy a to lezeni moc nekoume.samozrejme musi psovod davat bacha a drzet ho.u nas lezou po zebriku fakt male stenata a neda to takovou praci,jako to pak ucit starsi psy.
zebrik neni jen na zkousky v nasich zkouskach taky neni,ale vsichni to ucime.tady u toho cviku jde hlavne zvladat psa kdyz treba jdes spatnym terenem,aby si zvykl te poslouchat a nezlamal si nekde nohy proto se ten zebrik hlavne cvici.
petr
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 16:39
- Nahlásit
Petre:
OK. jde taky o to, jaky zebrik mas na mysli? Moje zkusenosti ze cvicaku jsou, ze 7 mesicni stene je natolik ztrestene a unahlene, ze si muze snadno ve spriclich nohu poskodit, nebo si aspon udelat spatnou zkusenost a to se psovod muze snazit sebevic......
Ale ty mas urcite vetsi zkusenosti. Ale o to prave jde, ty jsi zkuseny psovod a psa ohlidas. Nekdo jiny, ktery se psem zacina, bude mit problemy sam se sebou a pak jeste se psem - natoz nacvik zebriku? Ja te nechci chytat za slovo, souhlasim se vsim, cos napsal, jen je treba mit na zreteli i vycvikovou uroven psovoda(a ted mluvim vseobecne!)... Mohl bys mi na mailika(mam ho pod clenem) poslat nejaky kontakt na sebe? Dik.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Led 2006 16:47
- Nahlásit
samozrejme se musi zacinat od nejsnadnejsiho-nejdrive jen mala kladina,nebo jen prkno na cihlach......potom malej zebrik s hustejma spruslema...a potom se to zvetsuje a zvysuje.jestli muzu poradit,tak se v tech zacatcich pouzivaji dva zebriky na sobe,kdy si bud udelas tlustsi sprusle,nebo posunutim je zhustis.doufam,ze jsem to napsal polopaticky.
kontakt na me-dzejba@seznam.cz
petr
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 17:03
- Nahlásit
Petre,
pro me si to popsal super, chapu.... maila zneuziju na par dotazku mozna uz vecer, kdyz to splacam...
Ale ted uz stop, puvodni dotaz znel - jak donutit psa k odlozeni a uz jsme u zebriku....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Led 2006 17:08
- Nahlásit
jasny-mozna ti misto vecer odepisu,az zitra.mam po sluzbe a dnes jsem byl ve svem volnu na vycviku,takze pujdu na zaslouzene pivko.
jinak,jak donutit psa,aby zustal na miste...?jedine hrnec masa petr
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Led 2006 21:03
- Nahlásit
Fifi
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Led 2006 21:17
- Nahlásit
Fifi
Díky. Tobě i Petrovi. Měla jsem kdysi vešteriéra, tak vím o paličatosti svoje. Rusák je proti tomu úplný balzám pro výcvik.
Zatím pořád trénujeme - chůzi u nohy, přivolání, odložení, kladinu, přeskok ( ten nám snižují). Kladinu ani "áčko" jsme ještě nezkoušeli. Máme ale různé domácí úkoly - nástup do tramvaje, autobusu, jezdící schody..... Jde to pomalu, ale jde. Největší problém vidím v sobě. Potřebovala bych sama někam na 14 dní na školení, kde bych se naučila povely správně a ve správnou chvíli používat. Pak bychom to obě měly snažší. naštěstí má moje Pesa se mnou trpělivost. P.S. Trestám s rozumem. Musí to cítit, ale nesmím jí ublížit.
|
Lara
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 21:21
- Nahlásit
Fifi
Občas se zapomenu přihlasit. Děkovala: LARA
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 21:27
- Nahlásit
Anonymní
ze by to psala Lara?
Rusak je do puberty balzam na dusi, ale pak o to vic musi nastoupit duslednost v dobrem slova smyslu! Velsaci jsou kapitolka sama pro sebe - pamatuju velse, ktery byl jen tak z rozmaru schopen natvrdo podle nalady zakusovat pohybujici se botu cloveka... Ale to jsou lovecaci...
Nerozumim, pises, ze trenujete i kladinu a v dalsi vete uz kladinu netrenujete.... Domacim ukolum fandim! Pres leto se bude konat spousta letnich vycvikovych taboru, kde muzes nacerpat inspiraci a do te doby by ti snad mel poradit kazdy zkusenejsi instruktor na cvicaku.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Led 2006 21:33
- Nahlásit
Fifi
Omlouvám se. Napsala jsem to blbě. Nemůžeme přejít na mail? Nebo na ICQ, ať tu neotravujeme ostatní. Fotky jsem ti poslala. Koukala jsi na ně?
|
Lara
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 21:34
- Nahlásit
Fifi
Teď jsem se důsledně přihlásila -ale stejně jsem to anonym. Lara
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 21:45
- Nahlásit