Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Krade jidlo
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Niluska
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2016 20:37
- Nahlásit

Zdravim, mohl by mi nekdo poradit jak odnaucit rok a pul starou fenku zebrat o jidlo a krast jidlo ze stolu, pod rukama apod...
Uz to sice neni takova hruza jako driv (je strasne zrava), ale nestrezeny okamzik vzdycky vyuzije ve svuj prospech. Ja bohuzel na tyhle veci pouzivam zakazove povely, ale tusim, ze to neni spravne. Nevim si rady, jak se v takovych situacich chovat. Jak se vseobecne chovat, kdyz pes dela neco, co nechci, co neni zadouci...
Kdyz ji pustim do bytu, tak dela plno nezadoucich veci jakoze taha boty, kelimky od jogurtu, leze do kose. Zakazu ji jednu vec hned ji napadne jina, takze ji jen sleduji a napominam, uklizim pred ni veci. Vim, ze to neni dobre, ale chci to napravit a delat spravne. Tak prosim neodsuzujte, ale poradte dekuji.

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2016 22:47
- Nahlásit

Niluska
Zakazu ji jednu vec hned ji napadne jina
Ta "jiná" věc musí napadnout vás, a to dřív, než fenku. Pokud nemá zábavu u paničky, najde si jí sama. Pokud bude panička dostatečně zábavná, nebude důvod hledat jinde.
Co se týče kradení jídla, mám asi štěstí, ani jeden z mých psů to nedělá (ten nejstarší 1 v životě ukradl páníčkovi večeři ). Zkusila bych s fenkou hrát sebeovládací hry (vyhledat např. na youtube "It's your choice"). Zákazový povel nemusí být úplně špatně, ale musí být správně použitý. Nesmí to být tisíckrát opakované prázdné slovíčko, které přijde s křížkem po funuse.

Neumi
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2016 06:23
- Nahlásit

Ja bohuzel na tyhle veci pouzivam zakazove povely, ale tusim, ze to neni spravne. Nevim si rady, jak se v takovych situacich chovat. Jak se vseobecne chovat, kdyz pes dela neco, co nechci, co neni zadouci...
tak když už jsi přišla na to a) že zákazové povely to samy o sobě nevyřeší, tak k tomu přidej to b) a to je - řekni jí/nauč ji, co má místo toho dělat, aby to bylo dobře. Např. - pokud ji naučíš povel místo, tak se jí těžko bude dělat obojí - plnit povel "místo" a zároveň žebrat u stolu (pokud teda tím "místem" neurčíš to místo u stolu )

přečti si tohle : http://lerl.info/katachyon/view.php?nazevclanku=te st-mrtveho-muze&cisloclanku=2013100004
a řiď se tím - je to opravdu krátičký článeček a krásně vystihuje princip výchovy psa

Niluska
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2016 16:03
- Nahlásit

corgi Corgi, děkuji ti za rady. Jediné co bych tak podotkla k zábavnosti. Snažím se být opravdu zábavná, denně dlouhé procházky, aporty, plavání, zábava s hračkami, vymýšlím různé schovávačky apod., tak jsem si myslela, že by mohla být doma chvíli v klidu,ale ona neeee No nic třeba se to časem spraví...anebo to bude hyperaktivka zvídavá napořád

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2016 16:25
- Nahlásit

Niluska

fenku naučte dobře povel Místo - tím máte vyřešeno žebrání. Kramaření a škodění po bytě eliminujte tím, že jí nabídnete jinou alternativu - tedy např. hru s vámi, řešení nějakého toho psího hlavolamu a pak ať si v klidu žvýká nějakou dobrotu na místě a učí se tam prostě jen tak v klidu být. Na kradení jídla - přesně jak tu psala corgi- číhněte na to video a učte ji postupně se ovládat a brát jako samozřejmé, že si takových věcí nemá všímat. Opravdu to funguje a je to funkčnější než zákazové povely, protože pokud tam nejste.... není zákazový povel. Je lépe naučit psa, aby se sám rozhodl, že tohle dělat nebude - a to právě postupným cvičením a sebeovládáním se.
Máme teď doma něco podobného, třetí týden nevycválané desetiměcíční velké pometlo, všude dosáhne, zatím nic nezná a neumí. Postupujeme pomalu. Dostane třeba blbý nápad jít hlodat kohoutek od topení, řeknu jí v kludu Talinko ne-e (ne zákaz, jen ji v klidu na sebe upozorním a sdělím, že tohle není to správný) a nabídnu ji jinou alternativu, moc ji pochválím, podrbu, odměním. Vím, že krade boty, tak prozatím jsou všechny z jejího dosahu, teď řešíme jiné věci, které jsou důležitější a víc prioritní.

Niluska
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2016 16:45
- Nahlásit

Neumi Neumi, děkuji ti za objasnění. Tak třeba v tom případě, kdy se obědvá to chápu, a to nám celkem i jde. I když ji tam musím posílat několikrát. Ale co když si jen tak zrovna dělám nějakou svoji práci?? Přece nechci, aby byla 100% svého času v nějakém povelu, nebo ano??
Nebo co se týče těch zákazových povelů: je třeba situace kdy ji chci naučit aby nechala klacek nebo nějakou věc, kterou ráda nosí (boty, deku apod...), má loveckou povahu, tím pádem když vidí klacek který držím v ruce, v mozku jí to sepne a nevidí nic jiného, skočí mi bezmyšlenkovitě po něm až by mi kus ruky utrhla. Doteď jsem používala slovo ne nebo nesmíš (celkem začalo zabírat). Mohla bych třeba říkat pusť, ale když ještě tu danou věc nedrží v tlamě a jen vycítím ten moment kdy se k tomu chystá postrádá to logiku takové slovo použít?? Chci aby si v ten moment uvědomila, že to co dělá je špatně a příště aby se to neopakovalo, ale jaký vhodný povel dát?? Kolikrát jen tu danou věc přinese a pouští, ale prostě zkouší to pořád dokola, jakoby jí to neříkalo, že se to nemá dělat??? budu moc vděčná za snahu mi to osvětlit.

Niluska
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2016 16:52
- Nahlásit

PetraK Petro, tak to opravdu zní rozumně. Takže teď máte něco podobnýho - to musí být doma radosti Určitě video shlédnu a zkusím to aplikovat. Možná bych Vás požádala ještě o přečtení me odpovědi Neumi.

Díky moc, pomáháte

birma
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2016 17:44
- Nahlásit

Niluska
Snažím se být opravdu zábavná, denně dlouhé procházky, aporty, plavání, zábava s hračkami, vymýšlím různé schovávačky apod., tak jsem si myslela, že by mohla být doma chvíli v klidu,ale ona neeee
I klid se musí někteří psi učit. Pokud většinu času, co jste spolu, vyvíjíš nějakou aktivitu a vymýšlíš pro ni zábavu, pak může aktivitu a společnou činnost považovat za to, co od ní chceš. Pak je třeba jí vysvětlit, že i klidné chování a odpočinek ve tvé blízkosti je správný a žádoucí. Takže odměňovat (pochvalou, pohlazením nebo i pamlsky) postupné klidnění se a jakékoliv náznaky klidného chování (ležení na kejtě je "klidovější" než vzpřímené, s položenou hlavou než s hlavou nastraženou atd.)

Niluska
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2016 19:04
- Nahlásit

birma zajimavy poznatek, dekuji.

Neumi
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2016 06:42 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit

I když ji tam musím posílat několikrát
tuším problém v přístupu k výcviku....

Ale co když si jen tak zrovna dělám nějakou svoji práci?? Přece nechci, aby byla 100% svého času v nějakém povelu, nebo ano??
to jako že chceš, aby tě neobtěžovala? Tak ji prostě a jednoduše a důsledně ignoruj....nebo ji nauč povel vypadni (jako odchod z daného místa pryč)....atd. fantazii se meze nekladou

Mohla bych třeba říkat pusť
ne mohla, nauč ji to a používej

ale když ještě tu danou věc nedrží v tlamě a jen vycítím ten moment kdy se k tomu chystá postrádá to logiku takové slovo použít
pro tebe jako člověka to možná logiku nemá, ale pes to pobere, neboj.....ALE! : nemůžeš jenom zakazovat, brát, nedovolit si hrát, ty jí musíš umožnit vybít její pudy, potřeby, energii...jenom řízeně, formu a pravidla tomu dáváš ty.

když vidí klacek který držím v ruce, v mozku jí to sepne a nevidí nic jiného, skočí mi bezmyšlenkovitě po něm až by mi kus ruky utrhla.
zrovna v takové situaci je "pusť" vhodné jako předčasný povel s tím, že je to zase jenom to za a) a ty k tomu přidej to za b) = až pse uděláš to a to, tak ten klacek dostaneš/ti ho hodím (vlastně aport - přineseš-pustíš-třeba se přiřadíš k noze nebo tak nějak, oční kontakt - hodím klacek)....a k tomu za b) patří ještě za c)=ukončení aktivity (my měli např. "dost, jdeme" naučené jednoduše tak, že jsem vzala klacek, balónek.....strčila do kapsy a šla...)

Niluška, učíš zřetelně, srozumitelně? používáš dostatečně a správně odměny?

I tobě doporučím knihu "Trénink je rozhovor", pro mě je to taková základní učebnice : http://www.treninkjerozhovor.cz/
(tu druhou jsem zatím nečetla)

Niluska
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2016 13:47
- Nahlásit

Neumi Tak Neumi to, že ji na místo musím posílat několikrát bych neviděla až tak zle - začaly jsme s tímto povelem teprve nedávno - takže pilujeme a trénujeme výdrž...

to jako že chceš, aby tě neobtěžovala? Tak ji prostě a jednoduše a důsledně ignoruj....nebo ji nauč povel vypadni (jako odchod z daného místa pryč)....atd. fantazii se meze nekladou

To když jí začnu ignorovat a dělat si své, řeknu jí běž atd.. nevydrží dlouho, právě proto, že hned vymyslí nějakou lumpárnu, takže ejjhle hned má mou pozornost zpátky.

S tím klackem souhlasím - určitě to zkusím, jen jsem potřebovala, aby mě v tom někdo utvrdil. Včera jsem dokonce začala zkoušet metodu it's yer choice na jídlo i na klacek a bylo to boží - baví nás to obě dvě myslím a je strašně chytrá a učenlivá. Už jenom z tohoto důvodu Vám moc děkuji za to, že jste mi tu poradili - dali tipy na nové metody. Měla jsem obavu jsem psát, ale oplatilo se.

nemůžeš jenom zakazovat, brát, nedovolit si hrát, ty jí musíš umožnit vybít její pudy, potřeby, energii...jenom řízeně, formu a pravidla tomu dáváš ty.
To určitě nedělám, řekla bych, že je v tomto směru až rozmazlená (víc dávám než beru) - z toho vyplývá, že to nemám řízené a to je chyba - musí se změnit.

Niluška, učíš zřetelně, srozumitelně? používáš dostatečně a správně odměny?
Zřetelně a srozumitelně se opravdu snažím, i když přiznávám, že v některých případech mám pocit, že to není to pravé ořechové, bohužel se nemám s kým poradit jak by to mělo vypadat správně (musím dlouhosáhle studovat na netu, po knížkách...) pro mě by bylo nejlepší mít u sebe v ten moment někoho, kdo tomu rozumí, vidět to v praxi. Jednoho takového cvičitele jsem navštěvovala, dal mi tady tyto základy výchovy, bohužel na nás momentálně nemá čas. To on mi právě doporučil knížku trénink je rozhovor - mám doma a jsem na začátku
A odměny myslím, že v pořádku, odměňuji za všechno co je žádoucí a vždycky. Většinou používám pamlsky, ale zjistila jsem, že když chci např. 100% přivolání, tak plyšový balónek je největší motivací a odměnou

Mám takový pocit, že potřebuju spíš všechno jen vypilovat a doladit a bude to dobrý. Psice se taky snad časem změní z pubertačky na váženou dámu, tak uvidíme.

Niluska
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2016 20:04
- Nahlásit

Ještě jedna modelová situace. Já žehlím a psici mám ve své přítomnosti. Chystá se strčit hlavu do koše, já ji upozorním a řeknu běž, ona ustoupí a já ji odměním. Chvilku se nedívám a ona opět hlavu v koši, a tak to je pořád dokola. Dokonce mám pocit, že schválně kolem toho koše chodí, stojí a zkouší mě co bude. Jak takovou situaci řešit? Co dělám špatně? Nebo jakým způsobem naučit, aby tohle nedělala úplně od prvopočátku?

A ještě k těm odměnám - mám obavy, aby z nich neztloustla, jelikož odměňuji všechno co je správné, tedy velké množství. Korigujete to nějak??

Předem děkuji.

kachna_
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2016 07:46
- Nahlásit

Niluska
Chystá se strčit hlavu do koše, já ji upozorním a řeknu běž, ona ustoupí a já ji odměním. Chvilku se nedívám a ona opět hlavu v koši
no já bych koupila zavírací koš. Ne klinkací vršek (to mi psi zvládali otevřít, ti méně šikovní si to narazit na krk a způsobit s tím menší katastrofu), něco klasicky zavíracího.

michna
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2016 21:00
- Nahlásit

b]kachna[/b]

a tim jako naucis psa co?

Niluska
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2016 22:11
- Nahlásit

kachna_
No prave to je ale to co nechci. Chci aby se pes naucil co je spravne, co ma delat a naopak co je nezadouci, nedelal. I kdybych odstranila kos, byla by to treba taska s plastovyma kelimkama, do ktere take chodi atd. atd. To pro me neni reseni. Vse pred ni schovavat a zabezpecovat. Tam jde o to aby pochopila ten princip a ja bych potrebovala poradit jak na to.

kachna_
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2016 23:07
- Nahlásit

michna
a tim jako naucis psa co?
tim naučim psa to, co chci v přítomnosti tolika rušivejch vlivů, kolika zrovna potřebuju. Nebudu ho muset povelovat každou minutu kvůli tomu, abych jí zakázala tohleto a támhleto a ono, protože to tam prostě nebude. Místo toho budu mít čas pořádně naučit povelovej základ, kterej pak budu moc použít k dosažení kýženýho výsledku jednoduše a v klidu.
Niluska
Vse pred ni schovavat a zabezpecovat.
no já bych to tak udělala.

Maya
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2016 23:18
- Nahlásit

Niluska
No podle mě je primární zabránit psovi, aby dělal co se ti nelíbí a pak ho teprve učit. Můzete pak trénovat klid pred košem. Ale když ti mezitím x krát do něj vleze, tak je takový trénink na nic. Jako někdy to jde blbě, ale zrovna s tím košem je to jednoduchý a udělala bych to taky jak píše kachna. Ono taky jde o to, jestli to není az zbytečná námaha ho to odnaučovat, kdyz jde jednoduše koupit zavírací koš. Kdyz jsem měla echt zracího psa, tak holt jsme nenechávali nikde povalovat jídlo, protoze odnaučovaní by trvalo asi léta a stejně nevěrím, že by to bez dozoru nesežral.

birma
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2016 06:39
- Nahlásit

Niluska
Když to zzjednoduším - když budu mít doma čokoládu, tak ji pravděpodobně dost brzo sežeru, i když vím, že bych neměla. Má to tak hodně lidí. Po tom psovi tedy chceš výrazně větší schopnost sebekontroly než má velká část lidí.
Základ pro to, aby se ti to povedlo je, že se tam vůbec nedostane. Podle toho, jak to chování bylo dosud úspěšný a odměňující tak v řádu měsíců až let. Managment (tedy jiný koš nebo koš mimodosah) je asi nejlepší cesta jak toho časem dosáhnout.

Niluska
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2016 15:45
- Nahlásit

Tak popravde jsem trosku zmatena. Prvni prispevky byly o tom naucit psa sebeovladani - It's yer choice, byt dukladna, odmenovat, vsude se docitam byt hlavne trpeliva pri vycviku a nakonec vyhraje verze vse schovavat?? Tzn. ze se v klidu nikdy nenajime, nebudeme nechavat jidlo na stole, kdyz budeme mit navstevu, tak asi bez pritomnosti psa?? Ach jooo. Nevim jak by se na tohle tvaril Ruda Desensky....
A kdyz bychom teda vynechali kos i jidlo, tak to bude opet nahrazeno prave treba tou taskou s plastovyma kelimkama, ktere ji taky lakaji a verim, ze kdybych odstranila i toto, tak si najde neco jineho.... Takze pro me tohle neni reseni. Ja ji to proste naucim si techto veci nevsimat nebo se o to alespon budu dal pokouset. Chci, aby tento psik mohl se mnou vsude a nechci zazivat situace, kdy prijdem na navstevu ona skoci na stul, strci hlavu do kose nebo vytrhne nekomu z ruky treba rohlik... Ale dekuji za kazdy nazor. Vazim si toho. A sbiram zkusenosti 😊

birma
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2016 17:04
- Nahlásit

Niluska
abys jí to mohla naučit, tak se k tomu prostě nesmí dostat. To, že něco dočasně schováš, vám oběma umožníš se spíš můžete obě soustředit na nácvik toho, jak se má správně chovat.
Co by na to řekl Ruda Desenský je mi dost šumák. Možná proto, že je mi dost šumák, co by řekl na cokoliv

corgi
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2016 17:46
- Nahlásit

Niluska
Prvni prispevky byly o tom naucit psa sebeovladani
Tam je zásadní to slovo naučit. Ne chtít po psovi ihned, aby to uměl. Já taky musím ve škole nejdřív naučit děti znát písmenka, potom psát slova, pak věty, v deváté třídě úvahu na téma dopady destrukce deštných pralesů. Kdybych to téma zadala ve třetí třídě, asi moc neuspěju...

Niluska
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2016 20:12
- Nahlásit

corgi
Uznavam, nechci to hned. Jen jsem chtela vedet jak spravne postupovat a zda neco delam spatne.

kachna_
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2016 09:43
- Nahlásit

Niluska
jsem trosku zmatena
no protože člověk reaguje na konkrétní tebou podané informace
Tím, že naučíš pořádně povel místo, vyřešíš spoustu věcí.
Ale jakmile psík místo opustí, bude kramařit (protože bude moct), to je strašně zbytečně složitý, furt musíš bejt "policajt", furt musíš napomínat.
Ještě mě napadlo, píšeš když jí pustím do bytu, takže je to venkovní pes? Jestli nemá taky potřebu si to všechno prohlídnout "zvizitýrovat" a v tom případě, nemohli byste tu první prohlídku bytu udělat spolu i kolem problémových míst?
Doufám, že pak někdo moje myšlenky učeše:
Já bych (máme tři psy, tři děti) přizpůsobila byt psímu pobytu a řešila to, co ti vadí a nemůžeš to pořešit úklidem, tedy Chci, aby tento psik mohl se mnou vsude a nechci zazivat situace, kdy prijdem na navstevu ona skoci na stul, strci hlavu do kose nebo vytrhne nekomu z ruky treba rohlik...
Takže například návštěva, pomohlo by, kdyby jste přišly na návštěvu s nakrmeným, vylítaným a utahaným psem (aspoň trošku)?
skoci na stul, strci hlavu do kose, kelímky
a tak to bych asi řešila povelem místo a co nějakou oblíbenou hračku s sebou nosit.

doma bych použila krabiconičení za odměnu jak ho popisuje PetraK (ona to popíše po víkendu), protože jí to asi strašlivě baví, takže z problému udělej odměnu
vytrhne nekomu z ruky treba rohlik...
tohle bych cvičila jako konkrétní situace

Mně strašně pomáhá napsat si to
- co je za problém
- popsat si situaci

Niluska
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2016 10:39
- Nahlásit

kachna_
Tak abych vysvetlila situaci, kde nas pesan zije. V podstate od malinka ma venku na zahrade boudu, ve ktere spava, u ktere ji davam najist. Tam je po dobu nez se nekdo vrati z prace. Bydlim v rodinnem domku s rodicema. V momente kdyz se vratime z prace, tak jsme s ni. Budto v lete na terase, na zahradce, ve sklepe mame takovy provizorni obyvak, kde muzeme travit cas s ni kdyz je zima. A i kdyz nechci nase prilis omezovat pobytem velkeho psa v dome sem tam si ji tam pustim, hlavne ted kdyz prichazi zima. Minuly rok se z toho sem tam stalo snad denne na chvilku. Ovsem chystame se koupit pozemek a postavit si vlastni baracek, kde uz bych ji chtela s nami i doma i venku, jak bude chtit...
No snazim se jak muzu s ni travit cas, ale porad se to ve me pere, chtela bych ji mit porad u sebe a vzdy kdyz nemam, mam hrozne spatne svedomi, jsem z toho spatna... To je ale muj problem, ktery si musim resit...
Samozrejme denne je velka prochazka s ruznyma aktivitama, o vikendu vylety.
Muzu se zeptat jak to vypada v dome, kde je velky pes?? Myslim z hlediska uklizeni? Mam rada svuj poradek, ale pesan je pro me prednejsi?? Kdyz ji mam ja v dome, tak potom povysavam a vytru. Kdyz jsem s ni tak je odchlupovaci valecek nepostradatelnou veci, ale i tak se najde chlup na stole, v umyvadle apod...
Myslim, ze to ale jde zkloubit, kdyz se clovek snazi-mit pesana doma a pritom jakz takz uklizino....
Jeeeezisi a to uz se moc rozepisuju omlouvam se, ale nemam nikoho s kym bych si takhle vykladala. Strasne me to bavi a pomaha.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2016 17:44
- Nahlásit

mám v domě menší psy. vlčí špice. Když sme bydleli v bytě se 4ma šeltiema, chlupy taky byly všude a bylo jedno, že sou malý nebo že jsou 4. Prostě neválí se ti kvanta chlupů všude že by si návštěva mezi dveřma radši rozmýšlela pobyt u vás, ale samozřejmě nějaký chlupy a psí provozní nečistoty budou doma vždycky.

Například moji psi můžou do postele ale protože žijí venku v pracovní době a vevnitř jen s náma, často mají v srsti hromadu bordelu, kamínků a písku jak třeba leží v hlíně nebo hrabou myši. Jedna věc je umýt tlapy a druhá, že nabalená chlupatá koule bordelem de, poryje se v posteli a pak tam celou noc chrápe. Měním povlečení co 14 dní a mám pocit, že nic jinýho neperu, ale zvykla sem si na to.

Jo a nemám doma nic černýho. Krom nějakýho svátečního kostýmku ale i tak na návštěvě třeba muži ze saka sundávám psí chlupy...

Maya
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2016 20:39
- Nahlásit

Niluska
Tak on je dost podstatný rozdíl naučit psa nežebrat u stolu a nekrást lidem jídlo z ruky a oproti tomu nebrat volně ložené jídlo bez dozoru. Holt psí přirozenost je, že volně ložené opuštěné jídlo je toho, kdo si ho najde.
Jestli fakt žebrá a žere rohlíky lidem z ruky, tak bych se prvně zaměřila na to.
A to kramaření vidím jako důsledek, že pobyt v baráku je pro ní vzácnost a tak vyzitýruje, taky mám převážně venkovní psy a štěně mi to dělalo dlouho taky, tam fakt pomůže hodně když jí ten barák zevšední, takže pokud to jde, brát jí domů co nejčastěji a učit jí co doma smí a co ne.
A k tomu patří preventivně zamezit nežádoucímu chování tam kde to jde, každý před štěnětem schová kabely a boty třeba a taky nečeká, že to bude nafurt, ale jen do doby, než se pes naučí, že si toho nemá všímat. Protože okřikováním a nebo tím, že se psovi občas zadaří něco takového nežádoucího udělat se to neodnaučí, naopak si to víc zafixuje.
Takže uklidit všechno co prohrabává, brát jí co nejvíc domů, dávat jí na hraní krabičky jak psala kachna, pořídit kong třeba, ten by se jí mohl líbit nebo další hračky, který bude mít jen doma, učit místo a vůbec celkový chování v domě. Až to bude umět, můžeš postupně vracet ty uklizený věci.
Jinak chlupy atd. jak píše čaj jsou se psem v baráku vždycky nějaký, když máš venkovního psa, největší špině můžeš zamezit, že ho prostě zabahněnýho nevezmeš dovnitř a nebo ho naučíš čekat než oschne někde na verandě nebo v chodbě a pak to uklidit jen tam.

Niluska
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2016 21:38
- Nahlásit

Jooo tak s nejakou tou beznou spinou a chlupama se pocita. Ona je vcelku zlata v tom ze kdyz je doma tak nema nutkani skakat na pohovku a v klidecku se vyplazne na podlahu. Pocitam tedy ze v novem domecku bude mit pelech a na pohovku ani do postele ji nepustim. Koupim roboticky vysavac a mop v jednom a bude se uklizet prubezne😊
Maya Z toho tveho psani si beru opravdu ponauceni. Zni to logicky. Mozna je ji to doma opravdu jeste vzacne a na to jidlo se zamerime a budem na tom pracovat. Vzdyt jen od te doby co si s vama pisu dela pokroky. Dneska venku mi snad poprve v zivote neskakala po klacku, kdyz jsem jej mela v ruce a to jen diky tomu, ze je to jeji volba - bud po nem skoci a nebude nic klacek schovavam nebo ho budu drzet vedle ni, ona bude v klidu a jako odmenu ji ho hodim - funguje to😁 to stejne zkousime s jidlem a dokonce uz dokaze mit granulku na noze a nevsimat si ji 😁
Moc mi pomahate dekuji. Ja ji strasne chci ucit i ona chce, bavi ji to, je chytra. Ja jen potrebuji sem tam poradit jak na to, pochopit princip.

Niluska
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2016 21:48
- Nahlásit

Vadilo by Vam, kdybych tady nastinovala situace, ve kterych si nevim rady, ze byste treba poradili, kdybyste k tomu meli co rict??
Mam doma pubertackou flatici a to Vam reknu, ze kolikrat nechapu jake je to torpedo. Takoveho hafika jsem jeste nezazila. V nekterych situacich jen koukam a rikam - magor. Ale je to nase zlato a v podstate je to momentalne nas zivot. A me nestacilo, ze flat je sam o sobe aktivni plemeno, ja chtela jeste nejdivocejsi a nezvidavejsi stenatko😁 takze mam co jsem chtela, ale nemenila bych. Je to pro me zaroven vyzva.

Maya
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2016 12:26
- Nahlásit

Tak klidne napis on se obvykle nekdo najde kdo odpovi.

Niluska
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2016 15:20
- Nahlásit

Takže nastiňuji situaci z trošku jiného soudku: Sem tam, jak chodíme na procházky, tak si k té naší flatici vezmeme ještě labradorku mé tety. Podotýkám, že labradorka je nekonfliktní, pohodový, bezproblémolvý pes. Ta naše vichřice jí přímo zbožňuje. Často se nám ale stává, že ta naše labradorku strašně otravuje, neustále jí leze do tlamy a nedá jí pokoje. Chudina už neví, kam se před ní schovat nebo utéct, ale nikdy po ní nevystartuje ani varovně nezavrčí, prostě nic. Nechá si chudera všechno líbit, i když už mi je jí někdy i líto. A to i na vlastním pozemku, kde by měla být panička ona.
Mám nějak zasahovat? Krotit tu svoji vichřici? Popř. jakým způsobem jí naučit, aby se k labině chovala slušně?? U ostatních psů tak nereaguje, páč má respekt a né každý si to nechá líbit.
Např. když jsme nedávno náhodně potkali paní s jinou flaticí, tak jsme je pustili u nich na zahradě a role se prohodila a našee psice byla najednou v roli té co byla vylizováním otravována a moc se teda netvářila.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání