Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Krade jidlo
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
Neumi
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2016 19:36
- Nahlásit

hrát ano,otravovat ne - přesměruj hru na sebe

Niluska
Člen
# Zasláno: 11 Říj 2016 22:02
- Nahlásit

Neumi to je asi ale jeste posledni situace, kdy se mi stane, ze jeji pozornost odvest nedokazu. Nekdy ano nekdy ne. Je jakoby v tranzu a v ten moment nevnima nic ani nikoho. Ale jen nekdy. Nekdy da pokoj hned jakmile ji dam najevo, ze se mi to nelibi. Nesmi se moc rozdovadet, potom je jak rozjety vlak.
A taky labradorka nekdy pusobi, ze je z ni zoufala, jindy naopak si hrat chce. S tim vylizovanim tlamy mame problem od mala.

kachna_
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2016 10:28
- Nahlásit

Niluska
Mám nějak zasahovat?
já zasahuju
Neumi
hrát ano,otravovat ne
já mám na tohle velkokynologický povel "nepřeháněj to". POužívám ho u dětí i u psů.
Ale fakt nevím, jak tenhle povel někoho naučit, u nás se prostě odkoukává

Niluska
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2016 12:16
- Nahlásit

kachna_
😁

Walda
Člen
# Zasláno: 16 Říj 2016 00:20
- Nahlásit

Niluska

....krast jidlo ze stolu, pod rukama... Zakazu ji jednu vec hned ji napadne jina, takze ji jen sleduji a napominam,...

Podle mě řešíš prblémy ve výchově, až když nastanou. Přitom základním pravidlem výchovy (a později i výcviku, ale tam je to snazší) psa je, snažit se být stále o krok před ním. Provádět ho situacemi a ukazovat mu svoje pravidla, aby si nestihl vytvořit svoje. Ne mu jen zakazovat chyby a trestat ho za ně (i když i to má samozřejmě ve výchově své místo).

...dela plno nezadoucich veci jakoze taha boty, kelimky od jogurtu, leze do kose...

A chyba výchovy v tomhle případě je, že máte špatně rozdané karty, špatně nastavené vztahy.
Já mám svoje psy naučené, že všechny věci v domě jsou moje. Oni mají některé věci půjčené trvale (třeba hračky nebo pelechy), některé jim půjčuju na chvíli (třeba aport, rukáv, nebo odměňovací míček) a něco jim dávám (jídlo, vodu a pamlsky). Takovéhle nastavení situace předcházi jakémukoli boji o věci mězi mnou a psy a zároveň každý nově příchozí pes rychle pochopí, například, že věci z krabic na psí hračky si může svobodně brát a používat.

Že to takhle funguje, je znát třeba z toho, že když přijdedeme do někam do hotelu a já odejdu z pokoje, třeba Junior si klidně vleze do postele, cž by doma nikdy neudělal. A stačí, když na postel v hotelu hodím pár kusů svého oblečení, tím mám postel zabranou a je klid.

Niluska
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2016 20:29
- Nahlásit

Walda Jo tak s tim krokem dopredu mas pravdu.
A ta pointa, ze vsechny veci v dome jsou tvoje je taky fajn. Jak jsi ale pritom postupovala, abyste se dostali na takovou uroven souziti?? Jak uz jsem psala driv. Potrebovala bych spis postup jak je to proveditelne v praxi. Vim, ze delam nektere veci ve vychove spatne, ale snazim se, kolikrat me staci jen trosku nakopnout a problem je fuc.
Potrebovala bych nejspis porad u sebe nejakeho vychovatele, ktery by nas sledoval v praxi, opravoval co delam spatne, radil, jak to delat spravne... Kolikrat mi to fakt nedojde, pritom staci zmenit jen nejakou prkotinu a hned je to o necem jinem. Hmm me se to zda jako prkotina, ale pro pesana to muze byt zasadni. A proto si zde kazde rady a zkusenosti nesmirne vazim...

Walda
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2016 22:19 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Niluska

Potrebovala bych spis postup jak je to proveditelne v praxi.

Zeptám se na mezistupně, můžou vypadat třeba takhle:

Umíš vzít do ruky pejskovu nejoblíbenější věc (třeba odměňovací balónek), po které by rád rovnou startoval, gestem ho zadržet (tedy bez dotyku psa rukou), pak hodit věc na zem mezi vás a opět gestem zabránit psu, aby si věc vzal? Chvíli počkat, a pak mu zase gestem dovolit, aby si věc vzal?

Nebo, když se chystáte spolu se psem jít za dveří, pes se hodně těší a chce ven, dokážeš ho gestem vrátit od dveří a postupně ho udržet v klidu čekat, i když dveře otevřeš? Zase chvíli počkat, a pak mu gestem dovolit, aby vyšel ven?

Niluska
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2016 09:28
- Nahlásit

Walda jooo tohlensto zvladame, ale treba na to vychazeni ze dveri mame povel cekej. A jakmile zazni slovo hodna - ma naucene odmala misto klikru, muzeme jit. Stejne tak kdyz ji davam jidlo - ma povel misto, sedi a ceka, ja nasypu jido do misky, jeste poodejdu a zazni hodna, vrhne se na to a papka...
S tim jidlem nebo mickem z ruky nebo ze stolu nebo na zemi, jsem ji to naucila az diky teto diskuzi pomoci Its yer choice. Takze bez povelu vi ze pokud nesvolim nevezme si to. U klacku jeste pilujeme a dost musim davat pozor, ale dela velke pokroky.

Walda
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2016 13:33
- Nahlásit

Niluska

No sláva, tak to jste na nejlepší cestě.

Ono se to těžko dá jednoduše popsat (jako postup v bodech už vůbec ne), jak si takovým způsobem pro sebe vyklajmovat věci. To je nejlepší vidět a hlavně sám zkoušet, až se to začne dařit.

Základem je naprostý klid psovoda a soustředění na psa.

Jestli bych přeci jen mohl zkusit o tom doporučit nějakou literaturu, v poslední době jsem to četl stručně a hezky popsané v téhle knize. Ten chlapík (před tím jsem o něm nikdy neslyšel) má i televizní pořad a ten je dost strašný, ale kniha je dobrá.

Niluska
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2016 16:03
- Nahlásit

Walda
to je presne ono - naucit lidi divat se psima ocima👍

Walda
Člen
# Zasláno: 19 Říj 2016 01:03 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Niluska

Ano, a na základě toho se snažit co nejsrozumitelneji se psem komunikovat - vyrovnaně po celou dobu přijímat jeho očekávané chování a s nevhodným chováním jasně vyjádřit nesouhlas. Ne jako trest, ale jako korigování nevhodného chování v jeho průběhu, směrem k nápravě, k očekávanému chování.

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání