| Autor |
Zpráva |
kachna_
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2014 20:57
- Nahlásit
Hledám a nenacházím. Potřebovala bych se někde dočíst něco o fungování elektrického obojku. Nepotřebuju návod jak ho používat, ale spíš nějaké pojednání, jak působí na psa, jeho reakce.
Nepotřebuju to pro svého psa, ale nějak nedokážu svoje zkušenosti přetlumočit do jazyka srozumitelného majiteli psa.
(důvod pro použití - možnost pustit lovícího psa na procházce na volno)
Díky moc
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2014 23:54
- Nahlásit
(důvod pro použití - možnost pustit lovícího psa na procházce na volno)
tak kdyz nepotreujes navod jak jej pouzivat, vyplyva mi z toho, ze to dotycny vi...tak nic dalsiho nepotrebujes, ostatni je zbytecny, dulezity je umet to pouzit
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2014 07:33
- Nahlásit
zbrnd
Ono je to takový trošičku složitější.
Možná potřebuju spíš něco obecného o reakcích psa.
Majitel nemá psa od štěněte, potřebuje, aby pes vyháněl kočky ze zahrady (dělá) a lovil myši (dělá).
Ale taky by jí rád mohl na procházce pustit (čistě kvůli pohodlí psa). Jenže já mám pocit z toho, jak popisuje svoje představy, že mu tam prostě něco uniká a neumím říct co.
Když rozeberu takové ty běžné postupy
1) Přivolávací povel zná a za běžných podmínek umí splnit
2) nosit obojek týden před použitím není problém
3) nastavit úroveň, kdy pes vnímá není problém
4) Pak záleží, jestli třeba použije metodu dle Waldy (jak jí tu popisoval) nebo tu mojí, co jsem použila já,ale taky to není problém
5) použití - tady se asi bojím, že nedokáže odhadnout správný čas použití, tedy ideálně chvíli, kdy pes pomyslí na to, že by mohl prohnat toho zajíce.
No ale jinak, díky díky díky, díky tvé otázce jsem asi přišla na to, kde vidím problém , to už myslím nějak dořešíme
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2014 09:57 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
kachna_
že nedokáže odhadnout správný čas použití, tedy ideálně chvíli, kdy pes pomyslí na to, že by mohl prohnat toho zajíce.
Ten zajíc stejně nebude tak pomalej, aby měl majitel čas na úvahy.
Čím dřív psa zavolá, jakmile si uvědomí, že někde existuje zajíc (ať už o něm pes vůbec ví nebo ne), tím líp, řekla bych.
edit: Tedy pokud je jediným záměrem, aby pes neběhal za zvěří, což jsem ze zadání pochopila.
|
jici
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2014 19:10
- Nahlásit
Možná by stačilo prostudovat si nějaké příručky, kde se zabývá autor podněty.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2014 19:50
- Nahlásit
jici
Možná by stačilo prostudovat si nějaké příručky, kde se zabývá autor podněty.
Problém už je vyřešenej. Majitelka nedokáže včas reagovat, takže používá jinou metodu (pouští psa tam, kde nehrozí nebezpečí a pomalu pracuje na celkové ovladatelnosti)
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 16:49
- Nahlásit
pomalu pracuje na celkové ovladatelnosti)
to většinou končí destrukcí psychiky psa
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 17:01
- Nahlásit
zbrnd
to většinou končí destrukcí psychiky psa
psa ne, ale mojí
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2014 14:02
- Nahlásit
jo psa
|
bado
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 09:43 - Změnil/a: bado
- Nahlásit
Měl bych taky takovou otázečku na správný postup. Pro začátek jsem si vědom všech ryzik použítí a vím toho dost hodně (knihy a cvičák) co a jak (etologie,výcvik,reflexní oblouk, typy motivací atd).
Tím se nechlubím, ale uvádím to ať se do mne hned někdo nenaveze , když nezna tohoto konkretního psa ani mne. Ale klidně někde jinde napíšu náš příběh.
URL
A právě teď jde např. o docvičení přivolání, které je na stopovačce takřka 100%, na volno tak 50%. Jak načasovat korekční impuls, který nechci používat, jen v případě krajní nouze tak ať nevznikne nežádoucí spojení. Příklad: dám povel např. "Ke mně!" pokud neposlechne ruším povel hlasitým NE! a zkusím znovu připraven v době reflexního oblouku ke korekci stopovačkou a dokončením cviku.
Jak do toho všeho zakomponovat ale obojek. Dám povel -neuposlechne -varování pípakem (toto se dá stihnout v rámci oblouku, ale co dál když nesmím opakovat povel a pes neuposlechne?)Zrušit NEE!- Znovu povel a pokud neposlechne okamžitě impulz již bez pípaku?
Asi to možná píšu dost zmateně, jedná se mi ale o to, že i kvůli dalším věcem chci psa naučit ,že pípak el. obojku bude spojen s tím, že je to špatně! , a pokud nebude okamžitě splněn povel tak příjde již elektrický impulz.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 09:55
- Nahlásit
bado
Já bych řekla, že blbě je už to, že dáváš povel, přestože víš, že v tu chvíli je velká šance, že pes neposlechne. A následně přemýšlíš, jak si povel "vynutit", ať už stopovačkou, nebo elektrikou. Samozřejmě že pes pak začne povel "flákat" v momentě, kdy ví, že není vynutitelný. Krásně o tomhle fenoménu píše František Šusta ve své knížce (doporučuju!), kdy to přirovnává k rozdílu mezi vojákem a sportovcem. Sportovec maká, protože chce, protože ho to baví, protože chce něčeho dosáhnout. Voják maká proto, že nad ním stojí velitel a řve. Schválně přemýšlej, co se stane, když trenér i velitel onemocní a nebudou nad sportovcem a vojákem stát. Který z nich bude radostně makat i bez dozoru?
Tvůj pes je voják. Dělá jen tolik, kolik musí, a ani o fous víc. Zapřemýšlej, jak z něj udělat sportovce, který plní tvoje požadavky ne proto, že musí, ale proto, že chce a děsně ho to baví. To je totiž cesta k lepší poslušnosti. Ne přemýšlet nad novými a novými způsoby, jak si poslušnost vynutit.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 10:08
- Nahlásit
Achjo, nácvik přivolání s elektrikou - naprosto špatně, pokud se použije jako trest.
Správný postup, impuls, pes znejistí, povel a obrovská pochvala.
Sílu impulzu je potřeba nastavit tak, aby opravdu zafungovala a psa rozhodila asi tím stylem "něco se mi stalo, jdu se schovat k páníčkovi". To je nácvik přivolání, ne odnaučit lovit. To je velký rozdíl.
|
bado
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 10:41 - Změnil/a: bado
- Nahlásit
Díky za reakce ale to je přesně to co jsem nechtěl. Venca,(pes) je z utulku, neprošel socializací + nejspíš týran jako maličké štěně. Zlomená -rozdrcena tlapka, atd. Nyní má cca 22 měsícu, já ho mám od 5. A stále bojujem o jeho a moje bytí a nebytí. Prostě je toho daleko víc. Proto jsem to psal i na začátku. Jsem dostatečně znalý a sečtěly, ten pes mě stál několik desítek tisíc korun, za to jsem mohl mít chovnou stanici nějakého značkového plemene. Nestěžuji si- jen dávám k pochopení toho co dělám a jak to dělám. Chybí mi však praxe. Na cvičácích mi poradili po pár měsicích ať se psa zbavím, na dalším jak zjistí že to je krypl a podvraťák a ještě problémový tak nikdo nemá čas a mají plno. Pomohl mi jeden chovatel -cvičitel služebních psů, -hodně to pomohlo, ale dál bohužel také nemá čas.(dojížděl jsem za ním 100km a samozřejmně že lekce taky nebyly zadarmo) A el. obojek na docvičení jsou i jeho slova.
Jinak pes je i celkem hyperaktivní, plný energie , jediné co chci ho mít možnost pustit na volno na louce ať se trochu vyběhá. A tam jde o to nespolehlivé přivolání. V ruce s jeho někdy nevypočitatelným dalším chováním. Tak to může být také pěkný průser. Ten pes není hloupý, je jen tvdohlavý+situace výše.
Elektriku jsem na něj ještě nepoužil, proto jsem se vubec ozval abych se alespoň tak poradil jestli bude někdo ochotný.
Elektrika proto, že pokud pes je na stopovačce tak funguje. Ale jak je na volno tak už se mu moc nechce a právě proto to dálkové "ovládání" ať si dá do souvislostí ,že ikdyž není na špagátu, tak na něj pániček dosáhne.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 10:54 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
bado
Přečti si ještě jednou to, co jsem psala. Není to míněné ve zlém. Ale pokud budeš pořád přemýšlet nad tím, jak docílit, abys na něj "dosáhl" a mohl si přivolání vynutit, tak se dál nepohnete. Ty potřebuješ docílit toho, aby on přijít skutečně chtěl, i když bude s jistotou vědět, že na něj nedosáhneš. Neříkám, že to bude snadné s tím, co má za sebou. Ale chce to hodit za hlavu minulost a změnit přístup k výcviku. On není tvrdohlavý. Dělá jen to, co jsi ho naučil - chodí na přivolání, jen když opravdu musí.
Jinak vyběhat se pes dá i třeba zapřažený před člověka, kolo, koloběžku. Nebo se dá utahat přemejšlením (pachové práce, klikr...). Ideálně oboje. Není vůbec potřeba pouštět ho navolno v situaci, kdy ho nemáš pod kontrolou, takže se může něco nepěkného přihodit. A věř mi, že vím, o čem mluvím - taky mám "hyperaktivního" psa. Ten můj jak nemá denně dvě hodinky práce, tak je nesnesitelnej. Lítání po louce by muselo být tak šest hodin, aby mu to jakžtakž stačilo. A taky bylo období, kdy jsem ho navolno mohla pustit jen někdy a někde.
Mimochodem, odkud jsi? Třeba by někdo dokázal doporučit nějakého dobrého výcvikáře.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 11:56
- Nahlásit
bado
Jsem dostatečně znalý a sečtěly, ten pes mě stál několik desítek tisíc korun
Bado, v zájmu tvého psa : obětuj ještě pár korun, kup si již zmiňovanou knihu F. Šusty " Trénink je rozhovor.....", přečti si ji (to by ti mělo navodit - soudě dle tvých příspěvků - restart pohledu na život se psem), a pak to zkus ještě jednou a jinak....
A odkud tedy jsi?
|
bado
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 12:48
- Nahlásit
Je vidět , že jste to nejspíš pořádně nečetli.
Přečtené knihy mám od :
p.Desenského, +forum xkrát
ostatní internet-fora -xkrát
kniha Poslušnost i bez vodítka od Leslie McDevittové
kniha Konějšivé signály od Turid Rugaas
kniha To je moje! Jean Donaldsonová
kniha Restartuje svého psa od Pat Millerové
Kniha Řeč psů -Roger Abrantes
Kniha Poznej svého psa -Mikulica
Kniha Tykáme si se psem
V každé knize je něco zajímavého, ale v drtivé většině se píše co je špatně a jak to být nemá, ale už skoro nikde není napsáno jak na to. Všude takové ty obecné řeči, že to chce individuální přístup. K tomu "zkušenost" 6 měsícu na cvičáku a potom v placené "psí škole"
Jinak já jsem kousek od NJ, kdyby se našel někdo ochotný zkušený v rozumné vzdálenosti ke konzultaci případně k další spolupráci tak to jen uvítám. (pokud mu nepujde jen o peníze, protože lidi typu převýchova psů za 500Kč/hod akceptovat bohužel nemohu a ani nebudu)
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 12:57
- Nahlásit
bado
ale v drtivé většině se píše co je špatně a jak to být nemá, ale už skoro nikde není napsáno jak na to. Všude takové ty obecné řeči, že to chce individuální přístup
nechci se opakovat, ale :
obětuj ještě pár korun, kup si již zmiňovanou knihu F. Šusty " Trénink je rozhovor.....", přečti si ji (to by ti mělo navodit - soudě dle tvých příspěvků - restart pohledu na život se psem), a pak to zkus ještě jednou a jinak....
tam ty odpovědi včetně názorných příkladů fakt najdeš
Jinak já jsem kousek od NJ
Ostrava je rozumná vzdálenost?
|
bado
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 13:03 - Změnil/a: bado
- Nahlásit
Ostrava by klidně šla, já jezdil do Řepiště u Paskova.
Ještě jsem blbě formuval "jsem dostatečně znalý", samozřejmě, že nejsem, ale nějaké základy co a jak i ohledně toho obojku mám a uvědomuji si je. (to jen pro pořádek, že jsem nesežral moudrost světa )
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 13:08
- Nahlásit
Řepiště u Paskova
martin uřičař?
podívej se na tohle :
http://www.koira.cz/seminar.php?cislo=1370969230
|
bado
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 13:15 - Změnil/a: bado
- Nahlásit
Jo,
Znám , vy s tím máte něco společného?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 14:27 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
bado
v knížkách ne vždy najdeš všechno- i když v té knížce od F. Šusty ano, a tady taky najdeš návody:
Ono ale důležité je, pracovat i na vztahu s tím psem - což už se trochu těžko vysvětluje - teda mně aspoň. Prostě snažit se ukázat tomu psovi, že já jsem středobod jeho světa. Od toho, že já poskytuju zábavu a potravu, až po to, že poskytuju i zázemí. Naučit ho, že ty příjemný věci přichází přese mne (jen dva takový základní triky - než pesan dostane jídlo, než jde ven - hezky se posadí a když se na mě soustředí, jde ruka s miskou dolů nebo se otevřou dveře.A z těch dveří se nevypadne jak zběsilec, ale nejdřív se zase pes na mě podívá, aby dostal můj souhlas, tím pádem má ode mne to co chtěl - jde ven (to už samo o sobě je odměnou), ale pěkně jsme to vyhandlovali. On se na mě soustředí a já mu pak umožním jít ven, nebo jde ta ruka s miskou dolů a přijde povel vezmi/jdi. Když jdeme venku, vidí kámoše - nejdřív si musí hezky sednou, podívat se na mě zase, neboli se "zeptat", ne že bude hopíkat, já chci,chci,chci a nebude mě vnímat, to ho nepustím. Pustím ho až v momentě, kdy se soustředí na mne, pak přijde pro něj to co chce, odepnutí z vodítka a hra s kamarádem. Nebo třeba hrabání myšky. Venku spolu hrajte různé hry, od toho, že bude hledat třeba krabičku s jídlem, nebo oblíbenou hračku, nebo vaši věc, jakoby ztracenou, přes to, že spolu budete hrát na babu, lovit klacky, budete se mu schovávat a tak. Ne se jen tak venčit, nebo cvičit. Hrát si (a při tom se nenápadně cvičit ), aby on mě zájem být co nejvíc ve vaší přítomnostii. nevím zda to píšu úplně dobře . Určitě bych vám doporučila takovou malou hru. Zvolte si úplně jiné pískání, nebo zavolání, které použijete, když bude pesan kousek od vás, opravdu kousek a nebude ještě moc ničím zaujatý. Pískejte, zavolejte jen potichoučku a honem utíkejte, až vás dopadne děsně se radujte,nechte se podupat, pokud se pesan třeba rád přetahuje, mějte připravený přetahovadlo, abyste si mohli pohrát, odměňte ho. BUde to takové volné zavolání, nepůjde o nic, pesan to bude mít spojeno s novým pískáním/voláním a bude to brát jako hru. Tu hru hrajte nejdřív doma, až uvidíte, že ho to moc baví, a vždycky za vámi přiběhne přes celý byt, tak pak za barákem, kde ho nebude nic rušit. pak se můžete přesunou někam, kde ho už bude něco zajímat, ale bude to v takové úrovni / vzdálenosti, kdy ještě bude schopen se soustředit na vás. A pak to postupně ztěžujte.Když se nepovede, nic, dobrá, vrátíte se zpátky na úroveň ruchů, kde vám to ještě šlo. Nenervujte se u toho, berte to jako novou společnou hru, ano? A vždy tuhle hru hrajte jen krátce, třebas třikrát a vždy se snažte, aby to skončilo tak, že on se k vám nadšeně bude řitit. Ať si může užít toho, že jste naprosto nadšený a unešený z toho, že si vás ON DOSTIHNUL A ULOVIL.
|
bado
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 14:54
- Nahlásit
Jo, tohle znám a něco málo máme zmáknuto a funguje to s různým úspěchem, ale jsme třeba u toho, jak hrát na schovávanou když jsme na špagátě? atd. Ale tyhle věci se snažím praktikovat. Přetahovat, určitě ne, máme "agresivity" víc než dost a proto to dále nebudeme podporovat. Jídlo-hračky -10x OK, a po jedenácte ho máte zakouslého v ruce, a dalo by se pokračovat. Ale i tam děláme pokroky, jen ta metoda se mi moc nelíbí,ale na rozdíl od jiných funguje. Prostě mi spolu každý den bojujeme kdo s koho.
Ale ať si nestěžuji, oproti tomu co bylo před rokem jsme udělali obrovské pokroky.
Knihu p. Šusty si ještě určitě pořídím.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 15:35
- Nahlásit
bado
Přetahovat, určitě ne, máme "agresivity" víc než dost a proto to dále nebudeme podporovat.
Podle mě tedy přetahování agresivitu nepodporuje, naopak umožní psovi tyhle tendence vybít. Nebo tedy spíš vybije stres způsobující agresivní chování přijatelným způsobem.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 15:58 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
bado
Přidávám se k doporučení psí školy Koira. A závidím - kdybych je neměla tři sta kilometrů, tak k nim jezdím furt. Magda a Lenka jsou asi nejlepší výcvikářky přes "problémové" psy v republice
Přetahovat, určitě ne, máme "agresivity" víc než dost a proto to dále nebudeme podporovat.
Přetahování je naopak ideální způsob, jak tu "agresivitu" dostat pod kontrolu, navíc způsobem zábavným pro všechny strany.
Jídlo-hračky -10x OK, a po jedenácte ho máte zakouslého v ruce, a dalo by se pokračovat.
Tam je potřeba naučit se psa hodně dobře číst, aby člověk dopředu odhadnul, kdy se asi blíží k té hranici, a včas ho zklidnit nebo převést na jinou činnost. A následně se naučit, jak s ním komunikovat, aby vůbec neměl důvod se takhle "vytáčet".
Prostě mi spolu každý den bojujeme kdo s koho.
Hm... znám, důvěrně. Jenže čím dál tím víc si uvědomuju, že je občas lepší se nadechnout a uvědomit si, že s tím psem člověk vůbec bojovat nemusí. Že jste vlastně na stejné straně. A on dělá všechno to, co dělá, jen proto, že to jinak neumí. Čím víc s ním bojuješ, tím víc on bojuje s tebou. Kdežto když mu ukážeš, že může dosáhnout úplně všeho, co chce, jen jiným způsobem, který je pro tebe přijatelnější, tak najednou nebudete mít žádný důvod spolu bojovat.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 16:08
- Nahlásit
aňoňouma
kdybych je neměla tři sta kilometrů, tak k nim jezdím furt. Magda a Lenka jsou asi nejlepší výcvikářky přes "problémové" psy v republice
naprostý souhlas
|
bado
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 16:45
- Nahlásit
Tak o Koiře budu uvažovat, už jsem v minulosti snimi mluvil , měl jsem zájem právě o takový víkendový seminář.
Nicméně to taky není žádná laciná sranda.
Ohledně přetahování , já nevím, protože se pes rozdivočí a vrčí u toho jak hrom.
Psa jsem se nanaučil zcela číst za celou dobu co jsme spolu. I podle toho pána profi cvičitele ten pes něco v sobě nestandartního má a nikdy nikdo nezjistí co se v minulosti odehrálo. Byť se snažím, nenašel jsem žádný klíč k tomu podle čeho si určuje na které lidi a psy bude startovat a na které ne.
Ale není to zase tak hrozné,zde na vesnici má každý druhý pes daleko horší chování. Tam jde spíš, že jak se řekne u lidí "nechodí daleko pro ránu", tak pes nechodí daleko pro nějaké kousnutí a jelikož má skoro 30Kg , tak má i sílu. A nerad bych se ocitnul v hlavních zprávach na Nově nebo v Blesku.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 16:57
- Nahlásit
bado
Nicméně to taky není žádná laciná sranda.
tak stěží bude odborník, co vydává za své vzdělávání desetitisíce ročně radit všem zadara
Ohledně přetahování , já nevím, protože se pes rozdivočí a vrčí u toho jak hrom.
někde to vyventilovat prostě musí. Dřív jsem měla fakt hnusné modřiny po celých rukou, protože si můj pes svoje nervy léčil tím, že přišel a zahryznul se do mě, dneska už se můžem přetahovat i o mojí ruku (jen ho přesměruju, zahknu se mu prstama za špičáky a pohoda )
Byť se snažím, nenašel jsem žádný klíč k tomu podle čeho si určuje na které lidi a psy bude startovat a na které ne.
To znám, mám doma podobné kvítko. Právě Lenka Wami je jediný člověk, který dokáže mého psa přečíst líp než já, jinak jsem na nikoho takového nenarazila.
nerad bych se ocitnul v hlavních zprávach na Nově nebo v Blesku
na to stačí mu nasadit košík ve chvílích, které pokládáš za rizikové (u nás je to třeba velká psychická únava psa - je pak protivnější kombinovaná s mojí únavou - mám pomalejší reakce), pak prostě má košík a já mám klid a tím, že jsem v pohodě je i on víc v klidu, než kdybych byla ve střehu.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 17:18 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
bado
Jo,
Znám , vy s tím máte něco společného?
Martin byl můj dlouholetý figurant a jsem absolventem kurzu reaktivců-začátečníci v koiře.
Přetahování je naopak ideální způsob, jak tu "agresivitu" dostat pod kontrolu, navíc způsobem zábavným pro všechny strany.
Souhlas, můj pastevec takhle řízeně vypouští páru (substituce divoké hry s druhým psem,který o to nestojí). Ale já ho nedivočím, dělám jenom jakési klidné protizávaží a on jenom táhne a zatíná svaly a vyfukuje......až je papiňák vypuštěný a pastevec si dál v klidu a míru kluše.
|
bado
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 17:32
- Nahlásit
Jo, souhlas ale jen takový malý výpočet -cena kurzu/lekce/výcvikové hodiny+cesta.
Jedna cesta jen za benzín je cca 350kč. Nevím co děláte vy, ale zde na Moravě jsem rád, že mám nějakou práci. O platech zde v soukromé sféře jako zaměstnanec není třeba snad ani hovořit. (nestěžuji si, pouze konstatuji )+směnový režim neumožňuje návštěvu v předem dané hodiny kurzů......
Bez košíku ven nejdeme! Jde spíš aby nezdrhl ze zahrady tam košík nemá.
To přetahování přehodnotím.
Takže bych chtěl všem poděkovat za rozumné reakce, tip na knihu a budeme bojovat dál.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 30 Zář 2014 17:48
- Nahlásit
bado
Jo, souhlas ale jen takový malý výpočet -cena kurzu/lekce/výcvikové hodiny+cesta.
Jedna cesta jen za benzín je cca 350kč. Nevím co děláte vy, ale zde na Moravě jsem rád, že mám nějakou práci.
Já si taky nevyskakuju. Ale rozhodně mi přijde přínosnější dát za lekci nebo dvě s fakt dobrým trenérem litr za každou, nechat se nakopnout a jet pak po vlastní ose dál s tím, že nás jednou za čas koukne jak postupujem a poradí nám co dál, než to pytlíkovat u různých a často pochybných i když bych si to tak mohla dovolit častějc. Právě proto, že fakt zvažuju, kam svý prachy dám, tak třeba tréninky s Lenkou Wami nebo její semináře jsou pro mě zárukou kvality.
|