Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / ZOP - ZPU
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Jirka Volena
Člen
# Zasláno: 15 Led 2005 20:21
- Nahlásit

Dělal jste někdo zkoušku ZOP nebo ZPU 1 (2)
Jaký je Váš názor na tento druh zkoušky?

birma
Člen
# Zasláno: 15 Led 2005 21:55
- Nahlásit

Jirka Volena
My máme ZOP a na ZPU1 se chystáme. ZOP mi přijde jako taková základní zkouška, která narozdíl od ZZO prověřuje i chůzi bez vodítka.

Terri
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 10:26 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Prosím, kromě loveckých zkoušek - u kterých zkoušek NENÍ součástí obrana?

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 10:39
- Nahlásit

Terri
ZZO
ZOP
zkus se kouknout do zkušebních řádu tady na stránkách u ZUP1 obrana taky není...

birma
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 10:53
- Nahlásit

Terri
ZZO,ZOP,ZPU1,u záchranářskejch a stopařskejch speciálek a taky u obedience, ale to je teprve v plenkách

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 11:14
- Nahlásit

jejda, ted sem si všimla překlepu ) Sem měla samozřejmě namysli ZPU tím ZUP

Jirka Volena
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 13:35
- Nahlásit

Já bych si jí rád udělal, ale zajímalo by mě jak je to s rozhodčím. Jestli musí být specializovaný na tento druh zkoušky a nebo stačí rozhodčí, který posuzuje NZŘ či IPO?
Je tato zkouška uznávaná mezi pejskaři?

Tchor
Člen
# Zasláno: 16 Led 2005 20:00
- Nahlásit

Jirka Volena
Rozdodci musi byt uznavany KJ Brno, rozhodci CKS tyo piskat nesmi. A ta prestiz tehle zkousek je u kazdeho jina. Podle meho je to slusna zakladni zkouska ktera kdyby byla piskana trochu prisnejc by ani nebyla mos lehka. Tim benevolentnim piskanim z toho ale delaj docela frasku.

Terri
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 09:26
- Nahlásit

Eimy, Birma
Díky, hned se na ně pořádně mrknu

birma
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 18:14
- Nahlásit

Tchor
Mě teda až tak jednoduchá nepřijde, pokud chce mít člověk aspoň trochu slušnej počet bodů, i když to bude tim, že to byla naše první zkouška

Anonymní
# Zasláno: 17 Led 2005 18:22
- Nahlásit

Birma
Tchor už je "starej mazák", já když jsem četla, co ty "základní" zkoušky obsahují, tak jsem si říkala, dyď já to psa nikdy nenaučím. Naštěstí jsou psi velmi inteligentní - já se spíš bojím sebe, že to nebudu schopna psa učit . Už sháním cvičák v okolí, přeci jen mě práce krapet lákají. Ale chtěla bych se vyhnout obraně - protože se mi to nelíbí spíše z principu.

Terri
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 18:23
- Nahlásit

Skleróza stará - to já.

birma
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 18:24
- Nahlásit

Anonymní
Co se ti na obranách nelíbí? Pokud je dobře dělaná pes se skvěle pobaví a stane se i lépe ovladatelný

Terri
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 18:31
- Nahlásit

Birma
Tento anonym = já
Musela bych vidět nějakého dobrého cvičitele, ale jsem krapet větší citlivka a stihla jsem shlédnout jen tu část, kdy figurant dráždil psa klackem a slyšela, jak se lidi super baví nad tím, když švihnul psa bičem přes tlapy.
Což se mi dost zapsalo do paměti a od tý doby to mám bloknuté.

birma
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 18:37
- Nahlásit

Terri
Tak to jsem neviděla nikdy a pokud bych viděla tak asi odtud pěkně rychle zdrhám. Jinak pokud vidíš nápřahy obuškem, tak to vypadá horší než to je - figurant se hoodně napřáhne a psa pak vpodstatě pohladí (aspoň z počátku)
Fakt se někdy di podívat někam, kde uměj obrany dělat

Alča K.
# Zasláno: 17 Led 2005 18:39
- Nahlásit

Já jsem viděla výcvik obrany s docela dobrým figurantem. Psa nikdo nešvihal, když chtěl, mohl se schovat za pána, ale většina psů se na figuranta ochotně vrhala a všichni vrtěli ocasem. Ráda bych se svým pem také cvičila obranu, ale někdo mě od toho odrazuje. Mám anglického kokršpaněla. Je docela ostrý a podle mě by to potřeboval, ale prý je to lovecký pes a jeho charakteristika je taková, že má být milý a přátelský. Co si o tom myslíte?

Terri
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 19:08
- Nahlásit

Birma
Souhlasím - asi je to nejlepší vidět a také si o tom s někým naživo popovídat. Možná mám jen předsudky.

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 19:31
- Nahlásit

Terri
Figuruju nejakejch 12 let za tu dobu jsem prisel na to ze bic ma cenu jen u velmi malo psu a uz vubec ne takhle. Co se tyce obusku skousela jsi se snim nekdy bouchnout prez stehna, ono to snim totiz skoro neboli. Krome toho se citelne rany davaji az hotovejm psum (je to soucast zkousek odolnost proti uderu). Pes si hlavne musi zviknout na naprah aby neregoval na nej ten uder uz je v podstate navic a vetsine psu nedela problem.

Do Rakovnika chodi holka s kokrem a ten kouse lip nez nektery ovcaci.

Terri
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 21:25 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Tchor
Máš asi pravdu, krom toho pes je a bude šelmou.
Já to mám pořád tak nějak v palici spojený s násilím a agresivitou. A nelíbí se mi to už u štěňat - hledám toho svého a vidím: štěňata ze skvělého pracovního spojení, všechna dominantní, předpoklad tvrdého psa.
Copak něco takového chci? Ne! Ale vy u obran byste asi jásali, že? Nevím, jestli si teď rozumíme (což bych chtěla , ale příčí se mi vidět psa, jak se zakusuje do lidí (rukáv) a ten ho dráždí a hodnotí se tvrdost, dominance atd. Stejně tak chápu, že služební pes, co by nesnes ránu od parchanta zloděje by asi moc neobstál a tak se to musí cvičit.
Na druhé straně bych ale chtěla umět se psem to, co je třeba u záchranářů. Ale jak pak mám hledat štěně? (Když jsem se dívala po současných VK, tak všichni co jejich rodiče-psi mají nějaká zkoušky propagují výše popsané vlastnosti..
PS: figuranty obdivuju

birma
Člen
# Zasláno: 17 Led 2005 22:18
- Nahlásit

Terri
On i pes záchranář musí být podle mě hodně sebevědomej, protože jinej než hodně sebevědomej a tvrdej pes takovej nápor na psychiku nezvládne. Proto taky výcvikáři chtěj tvrdý a sebevědomý psy - nejde jenom o obrany

Tchor
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 02:52
- Nahlásit

Terri
To je na delsi povidani, ale sportovni obrana neni o napadani cloveka, ale o lovecke hre s clovekem. Je jen velmi malo sportovnich psu se kterymi bych se hned po kousani, ale i pri kousani, nemoh pomazlit. Jak pise Brima na jakoukoli praci se psem potrebujes sebevedomeho psa ktery si mysli ze vse dokaze zvladnout, mimochodem takovy pes je taky mnohem bezpecnejsi protoze si nepotrebuje nic dokazovat, vtsina pokousani psem je od psa jez si neni jistej a boji se.

Nikita
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 08:40
- Nahlásit

Terri
Když jsem se dívala po současných VK, tak všichni co jejich rodiče-psi mají nějaká zkoušky propagují výše popsané vlastnosti..
Prosím Tě a kde jsi hledala??? Sehnat tady pracovní spojení VK je skoro rarita a zvířat s vyšší zkouškou než je jednička je jak šafránu

Lester
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 08:52
- Nahlásit

Ještě ste do zkoušek bez obran zapomněli připsat BH (z řádu německých ovčáků SchH).
A pokud se vám do toho můžu vložit, většina špičkových záchraných psů jsou naopak nerváci, kteří "napadají". To napadají neberte úplně do slova. Nějak nevím jak to popsat, ale proste si neberou servítky do člověka byť jenom jemně kousnout.

Evik
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 09:49
- Nahlásit

My s pejsou obranu cvičíme, jsme sice v začátcích - zatím v kruhovce, ale pejsu to hrozně baví, přece ho o to nemůžu připravit?! Obrana přece není o rozvíjení agresivity psa vůči lidem..... je to o rozvíjení zloby a to je něco jiného.....Zkušenější pejskaři mi říkali, že pes by obranu neměl vnímat jako hru, ale já si myslím, že pokud se to pejsek teprve učí, mělo by ho to bavit.

Terri
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 09:58
- Nahlásit

Nikita
Na internetu (nebo jsem se snažila vyhledat na netu dle inzerátů psích časopisech třeba podle jména psa). Je mi ale jasný, že pokud bych chtěla takového psa, tak bych hledala trochu jinak. Jen pořád sbírám informace .

hodně sebevědomej a tvrdej pes takovej nápor
Jen pro příklad - myslím si, že náš teriér je hodně sebevědomý, ovšem záleží, co myslíte tím "tvrdý". U něj si myslím, že je škoda, že s ním naši nic nedělají (teda co do aktivního sportu a nějakých zkoušek). A na druhé straně je to obrovský mazel a má rád těsný kontakt s pánečkem. Doufám že se to nevylučuje.
Stejně tak jako čtu vaše příspěvky o zákusech atd., tak při hře se mi ještě nestalo, aby pokud to dobře zakousne, překousával. A to i když ho zvedám do vzduchu.

Možná je to opět mými předsudky - tj. co si představuju pod dominantním a tvrdým psem...

Nikita
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 10:54
- Nahlásit

Lester
většina špičkových záchraných psů jsou naopak nerváci, kteří "napadají".
Které konkrétní psy tím myslíš??? Za napadení i "napadení" je okamžitá diskvalifikace. To by ti psi asi těžko mohli být špičkoví, ne? Temperamentní projev je požadován (kontakt nežádoucí).

Terri
ovšem záleží, co myslíte tím "tvrdý"
To znamená, že je schopný odolávat tlaku. Fyzickému i psychickému.

Lester
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 11:11
- Nahlásit

Nikita
Myslím tím psy u nás na cvičáku (samozřejmně ne všichni), ale třeba pes, jehož majitel se stal členem záchrané brigády ČR (nebo jak se tomu nadává) a byl jedním z nejlepších psovodů brigády za loňský rok, tak konkrétně ten napadá. Mám od něj pěkných pár modřin, když trénujeme.
Nechci psát konkrétní jména, ale prostě je to tak...já konkrétně záchranařinu nedělám, ale vidím, co vidím...možná se na zkouškách chovají jinak...to je možný, ale v reálu ne.

Nikita
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 12:18
- Nahlásit

Lester
A proč myslíš, že to dělá z nervů? Velmi často je to spíš špatným návykem (neumravněním psa) - dobývá se na odměnu tak vehementně, že cvakne.

Terri
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 15:07
- Nahlásit

Nikita
To znamená, že je schopný odolávat tlaku. Fyzickému i psychickému.
Fyzickému se myslí - kondička, překážky atd.? Obrana prostě...no asi to musím vidět , ty to děláš s psicema děláš..?

To by i náš teriér odpovídal a pak bych byla spokojená

vera
# Zasláno: 18 Led 2005 16:05
- Nahlásit

Obrana není o zlobě na figuranta, ale o zlobě na rukáv. Když by někdo vyslal psa na figuranta bez rukávu, tak na něj bude koukat a nebude vědět kam má kousnout, když nevidí rukáv.
V tom je právě obrana podle mého dobrá, neučíš psa na člověka, ale na ten rukáv (nebo peška nebo na hadr). Je ale jasný, že ten pes musí být klidný a vyrovnaný, jinak může kousnout i jinam, máme u nás na cvičáku taky jednoho takového nerváka, ale už se taky soustředí na ten rukáv. Psovod ho prostě musí zvládnout a ukázat mu co je a co není správné.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání