| Autor |
Zpráva |
Alča K.
|
# Zasláno: 13 Led 2005 21:45
- Nahlásit
Jak naučit psa spořádaně běhat či klusat vedle kola?Mému kokrovi je zatím 8 měsíců, takže nechci jezdit žádné maratóny, ale takovou příjemnou projížďku místo procházky. On se však vedle kola běhat bojí. Když ho vedle kola vedu, je to v pohodě, ale jakmile nasednu a pomalým tempem jedu, plnou vahou táhne směrem od kola. Dočetla jsem se, že v takovém případě mám škubnout vodítkem. Po každém škubnutí však vzdoruje ještě víc. Nejprve jsem to zkoušela se stahovacím obojkem, ale na tom se dusil, tak jsem mu dala kožený. Vodítko jsem zprvu nechala 2 m dlouhé, aby se tolik nebál, ale stejně se hrozně vzpíná a snaží se dostat od kola co nejdál. Přitom když kolo stojí, tak mu vůbec nevadí. Navíc vzdoruje tak, že když jednou rukou řídím, tak nemám sílu druhou rukou škubat vodítkem. Nemáte někdo nějaký nápad, jak ho to naučit? Je hrozně divoký a myslím, že by se během vedle kola mohl dobře unavit. Nevím, proč se jedoucího kola tak bojí, nikdy s ním žádnou špatnou zkušenost neměl, např. že by na něj spadlo nebo něco podobného. Celá naše rodina je cyklisticky založená, chceme ho tedy brát na výlety sebou a do košíku na kole je příliš velký.
Díky
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2005 22:23
- Nahlásit
Alča K.
Co to napřed zkusit bez vodítka někde, kde není moc lidí? Já jsem s psicí jela na tabor a nikdy před tím u kola neběhala a pak hold bud by musela zustat sama v taboře beze mě, když jsem jela nakupovat, nebo musela běžet se mnou, naštěstí jí kolo nevadilo a držela se nás, jen když jsme jeli z kopce, tak chuděra nestíhala... Ale já ji na vodítku u kola mít nezkoušela, běhala rovnou navolno, protože do té vesnice se stejně jelo jenom po polňačce a psice měla koš...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Led 2005 08:20
- Nahlásit
Jet na kole a mit psa na voditku (sebedelsim) je hazard s zivotem psa i vlastnim!!!!!!!!!!!!
pisete, ze psa pri jizde tezko udrzite a ted si zkuste predstavit, ze pes z nejakeho duvodu zkrizi kolu cestu a voditko a zaplete do predniho kola nebo jinam (jak udrzite rovnovahu), uz bylo par takovych smrtelnych urazu. Jestli chcete se psem na prochazku kolmo tak jedine bez voditka.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 09:28
- Nahlásit
Anonymní
Kdyz uz to ten pes umi, tak to hazard neni, zase jsou mista, kde byt na voditku musi-i kdyz treba jen na chvili.
|
Mark
|
# Zasláno: 14 Led 2005 10:01
- Nahlásit
Kdyz jdete, tak pes na voditku netahne, umi chodit u nohy ? Pokud spatne, tak je to treba zdokonalit. Potom vzit psa s kolem navolno, aby si na nej zvykl a nebal se. Teprve pak zkouset na voditku.
|
Šárka
|
# Zasláno: 14 Led 2005 10:57
- Nahlásit
Já mám 11 měsíčního NO, Když jedu na kole kouše do něj Co s tím? Naučila jsem ho táhnout na vodítku kolo předemnou (někdy je to opravdu o život):sad roto bych ho chtěla naučit běžet klidně vedle kola, když je unavený (což je málo kdy ) tak to není tak strašné. Když běhám doráží na mě šíleně štěká dřív lovil i cizí běžce prosím o rady Dík
|
moll
|
# Zasláno: 14 Led 2005 11:56
- Nahlásit
Dobrý den, já bych se v tomto případě nechala inspirovat bikejoringem (nebo skijpringem) - psi jsou v postroji a utíkají vždy před kolem, protože se tím omezí nebezpečí vběhnutí a namotání do kola. Úvaz - vodítko má jezdec v ruce nebo připevněný prostřednictvím bezpečnostní karabiny (otvírá se i při zatížení a jedním hmatem) na těle. Trénuje se to nejlépe tak, že jeden jede vepředu a trénovaný pes v zápřahu ho honí. Taky je dobré naučit psa povely na zahýbání. Mějte se.
|
Šárka
|
# Zasláno: 14 Led 2005 12:39
- Nahlásit
To se ta šňůra nemůže dostat do kola , tak nějak to trénujem
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 13:15
- Nahlásit
Já jezdim zásadně se psem bez vodítka. Naše jízda vypadá tak, že pes běží 15 minut a řve na přední kolo, pak se uklidní a je na chvíli klid. Jenže jak si uděláme přestávku a opět vyjedem, zase řve
|
moll
|
# Zasláno: 14 Led 2005 13:41
- Nahlásit
šňůra musí být dost dlouhá a jezdec musí dávat pozor na rychlost - když se šňůra začíná prověšovat, musí dobrzdit. Je potřeba se nechat pořád trošku jako táhnout psem. určitě to není bezstarostné frčení krajinou.
|
Anna
|
# Zasláno: 14 Led 2005 15:19
- Nahlásit
Docela mě překvapuje, že začínáte běhat u kola se štěňaty - zvlášť větších plemen. Začínala jsem se psem, který měl zvládnutou chůzi u nohy. Samozřejmě na polní cestě, kde nás neohrožovaly auta. Psa jsem měla na vodítku v ruce a pomalu jsem se rozjela, když pes blbnul, tak jsem škubla vodítkem, okřikla a když se srovnal, pochválila. Zásadně jsem psa nenechala cválat (mám klusáky-NO,BOM), když se dostali do cvalu, zpomalila jsem a dala povel pomalu. Nácvik mi trval tak asi týden, ale pak už to bylo v pohodě a mohli jsme i na silnici (vím že se to nesmí) samozřejmě málo frekventovanou. Kamarád má na kole takovou pružinu a moc si jí chválí.
|
Alča K.
|
# Zasláno: 14 Led 2005 18:47
- Nahlásit
No ten můj má chůzi u nohy zvládnutou. Když ho nechám běhat na volno, je to bez problémů, ale všude prostě na volno běhat nemůže. V budoucnu bych s ním chtěla jezdit na výlety s kolem a při takovém výletě zkrátka občas musíte přejít silnici apod.
Anno:
mám sice osmiměsíčního kokršpaněla, což je ještě štěně, ale zatím nechci jezdit déle než kilometr, mohlo by mu to ublížit.
|
Elbe
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2005 19:27
- Nahlásit
Než jsem začala s během u kola, pes uměl chodit na volno u nohy dle zákl. výcviku. Ke kolu jsem ho postavila z pravé strany, dala stahující obojek a pevné vodítko asi 1m dlouhé. Kolo jsem vedla a šli jsme kus pěšky. Za volnou přiměřenou chůzi jsem psa stále chválila. Vodítko muselo zůstat prověšené. Pak jsem nasedla a rychlostí chůze jsem jela. Bez problémů! Neustále jsem psa chválila, ujela jsem jen pár metrů, potom psa pustila proběhat a znova několik metrů u kola. Postupně jsem přidávala na rychlosti a rušnosti prostředí. Výcvik probíhá stejným způsobem,jako když se pes učí chodit u nohy podle hesla "k noze". Dnes řeknu "ke kolu" a pes se sám postaví ke kolu z pravé strany a čeká na další heslo. Učil se to od asi 3 měsíce.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2005 10:55
- Nahlásit
Já bych se svým CHP taky ráda začala s během u kola - zatím jen krátké tratě (pejsovi je 10měsíců) a právě aby pes necválal, jen klusal.... Mám ale právě ten problém, že můj pejsa štěká na cokoli čemu se točí kola ( s výjimkou aut a autobusů, těch si nevšímá). Pokud náhodou "nedejbože" potřebuji něco odvézt v kolečku, pes se může picnout, ječí, snaží se kolo prokousnout..... Než bych začala s tím kolem, napadlo mě vyzkoušet nejdřív kolečkové brusle - jestli by si na ně pejsa nezvykl lépe než na rovnou na kolo....zkusím to a uvidím...
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2005 21:18
- Nahlásit
ja uz na kole se psem moc nejezdim radsi. jezdila jsem s vlastnim pesanem, docela mu to slo, ale jednou jak jsme jeli tak se mu najednou zachtelo curat a to nevim proc protoze nedavno byl. no a ion kdyz zastavi na zachod tak je jak sloup a nic s nim nehne. no a tak se mi povedlo si uplne znicit koleno, se kterym sem mesela na operaci. ale nemyslim si ze je to spatny, akorat uz to nakou chvili neprovozuju, ale asi zas brzy zacnu, ale nekde v klidku a pomalu.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2005 22:18
- Nahlásit
Evik
Kolečkový brusle jsem zkusila s psicí jednou a naposled Za prvé jsem si je vzala na nohy snad poprvé od 5 nebo 6 třídy (divim se, že mi ještě sou) a za druhé jsem se rozjela, psice se rozběhla, ale než se stihla zastavit, trvalo to docela dlouho, takže mě popotáhla a málem sem letěla (dodneška nechápu, dke se v tak malým psovi - važí asi 9 kg - vzalo tolik síly, aby mě utahla..), tuhletu "procházku" jsme "uspěšně" ukončily tím, že pejsa, jak byla mladá a vyraplovaná, tka využila toho, že viděla, že panička na bruslich na ni moc nemuže a zalitla mi za plot a vratila se, až začinalo pršet... Je fakt, že po tom, co putovala doma na balkon už o neudělala, ale nehodlám to riskovat znova...
Navíc mám pocit, že psy víc provokujou brusle a skateboardy než kola, protože je víc slyšet praskání písku pod těma kolečkama...
|
Elbe
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2005 15:13
- Nahlásit
S kolečkovými bruslemi ani s "prkýnky" vlastní výcvikové zkušenosti nemám, ale pokud je pes, coby štěně, zahlédl mohl se zbláznit- útočil, štěkal na ně, stejně tak na ostatní pohybující se věci- dětské kočárky, invalidní vozíky, lyže ...Považuju to za normální seznamování se světem. Pokud štěkání /strach/ z těchto věcí přetrvává, je třeba seznamovat se opatrně, z dálky, pomalu se přibližovat. Zachovávat klid a psa za sebemenší náznak /i nezdařený pokus/ horlivě chválit. A nechvávat. V jednom dni to zkusit třeba jen 2x a nechat psa překonání strachu vydýchat. I my se potřebujeme vzpamatovat z prožitého strachu a najít chuť zkusit to znovu, natož zvíře. K tomu, čeho se pes můj pes bál, jsem přistupovala první, jako nebojácný vůdce smečky. P.S. Výsledkem výcviku běhu psa u kola má být jeho ukázněný samostatný /myšleno volný/ pohyb v rychlosi jízdy kola bez použití vodítka. Dopravní předpisy nepovolují jízdu na kole se psem na vodítku. Jak se dočítám o vašich hrůzných pádech, má to smysl.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 4 Bře 2005 13:54
- Nahlásit
O kdy může pes začít plnohodnotně běhat vedle kolo. Slyšel jsem, že je to dost velká zátěž
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2005 14:23
- Nahlásit
Anonymní
já bych to neriskovala dřív než bude psovi rok....ale i tak s tím začínat pomalu - pro psa to je zátěž, ale uspokojí to myslím jeho touhu po běhání.....Na plno bych počkala až tak od 15 měsíců až 2 let psa a musí se do té pořádné kondice pes samozřejmě dostat tréninkem - ne jít do toho naplno hned.... To je ale jen můj laický názor.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2005 18:15
- Nahlásit
FiSt
A co takové ty bezpečnostní přezky co se odepnou při nějaké zradě?
Ale jinak souhlas - nikdy nevíš, co psovi přelítne před čumákem a seš v p...říkopě.
|
Mathea
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2005 22:53
- Nahlásit
taky sme jendou sletela Ale donesl to hlavne svetr a trochu loket ale jezdime vzdycky tak 10-15km, na volno, po polnackach...Aleumi i na vodaku, pad byl moji vinou, takze bez problemu..a naucila se to zas nejak podezrele rychle
|
Teeny
|
# Zasláno: 11 Bře 2005 10:38
- Nahlásit
Ahoj, a mají z toho vaši psi radost? Mám šestiletou fenku, umí vedle kola na vodítku i bez, jezdím pomalu, pes jen hodně rychle jde ( asi klusá ) a třeba než nasednu, vesele lítá po okolí, ale jakmile se rozjedu, zařadí se vedle mě a prostě už jen běží...nevidím na ní radost z pohybu, to samé když s ní jdu běhat. Hlava sklopená, ocas vsí a pes jen ''tupě'' běží. Nebo je to normální? Že by neměla na nic jiného čas? Soused chodí běhat s NO a ten vesele vrtí ocasem a stihne ještě všecko učuchat, lítá kolem pána v kruzích, prostě je vidět, že ho to baví.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2005 13:12
- Nahlásit
FiSt
No ty bezpečnostní karabiny jsou asi hlavně kvůli člověku, pes je pak napospas. Náraz bych docela nerada, už jsem si pár měsíců zažila po něčem takovém z koně .
Zkusím polňačky a psa navolno a pak pomalu s vodítkem v ruce. Jináč asi nííc.
|
a
|
# Zasláno: 13 Bře 2005 19:56
- Nahlásit
Jak vypadá(funguje) bezpečnostní karabina a kde se dá koupit?
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2009 23:11
- Nahlásit
Tak jsem trosku naivne dneska zacla zkouset jizdu na kole se Spoty. protoze je Spoty fest zdrhaci tak neprichazi v uvahu ji nechat bezet na volno, takze jsme dosli n polnacku, ja nasedla, vzala voditko pod pravou ruku, jen ho pridrovala, mela jsme blahovou predstvu, ze kdyz se pes zacucha tak , ze vodtiko pustim. no to bohuzel nestiham a tak sjem se dvakrat trosku proletela... A Spoty se ted kola boji...
Tak nevim jestli to zkouset dal, chtela bych protoze tech prvnich par metru (200-300) nez se zacuchala bezela moc pekne, se ji to libilo, pohoda, no a pak todle
jezdite ted nekdo se psem an kole s voditkem? smaozrejme ze jen polnacky a lesni cesty...?
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2009 00:26
- Nahlásit
Jeste jsme na netu nasla tohle
http://www.baron.cz/pes/drzak-na-kolo-pro-psy-249- k-KP000009-X000760-X000767.html
Podobny drzak je jeste od trixie, ten stoji polovinu co tenhle u barona (nebo je to stejyn? nevim u Barona neninapsany vyrobce....)
myslite ze by to mohlo fungovat?
|
MaggieM
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2009 08:50
- Nahlásit
Kniga
já jezdím na kole se 3 psama na vodítku. A jde to
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2009 09:42
- Nahlásit
MaggieM nj jak to delas? jak treba zabranis aby se nezastavovali a necmuchali, coz byl duvod ze jsem vcera dvakrat slitla mas voditko na sobe nebo v ruce ci uvazane ke kolu?
|
Smecka
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2009 13:09
- Nahlásit
AnonymníJet na kole a mit psa na voditku (sebedelsim) je hazard s zivotem psa i vlastnim!!!!!!!!!!!!
Ale jdi ty
http://www.csvfoto.eu/thumbnails.php?album=topn&ca t=-191
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2009 14:10
- Nahlásit
Smecka
[i]AnonymníJet na kole a mit psa na voditku (sebedelsim) je hazard s zivotem psa i vlastnim!!!!!!!!!!!!
Ale jdi ty
http://www.csvfoto.eu/thumbnails.php?album=topn&ca t=-191[/i]
timto jste jen ukazala, kolik je mezi majitely csv nebezpecnych hazarderu.
|