Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Několik základních problému se štěnětem (pelech, venčení, divočení)
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
chocobo
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2011 09:37
- Nahlásit

Hezký den, jsem psí začátečník, svého italského chrtíka jsme si domu přivezli teprve před pár dny. Pročetl jsem si tu hodně diskuzí, ale radši se na nějaké věci zeptám znovu, snad se najde někdo ochotný, kdo mi poradí.

První věcí je venčení - jsem s pejskem doma celý den od rána do večera (mám zkouškové, takže jsem doma opravdu non-stop) a chodím ho venčit pomalu každou hodinu a půl - dvě hodiny (kromě noci). Už si našel místo, kde se vždycky vyčurá, ale přesto třeba včera udělal doma loužičku (a to jsem s ním byl hodinu a půl předtím venku) a dokonce se vykakal do pelechu. A to jsem si myslel, že tam to pes neudělá.

Říkám si, jestli to nemůže být tím, že štěněti je už něco málo přes šest měsíců. Do této doby bydlel venku u chovatelky a zřejmě dělal potřeby kdykoliv si to usmyslel a kdekoliv. Bude těžký ho to odnaučit? Jak na to?

Jinak pelech - první noc v něm v klidu spal, ale druhý den byl se mnou celý den v posteli, kde jsem se učil. Vždycky se prospal, šli sme se ven vyčurat a pak zase do postele. Večer pak do svého pelechu v předsíni nechtěl jít. Dokonce začal škrábat na dveře a kňučet. Jak ho na pelech naučit, že tam v noci bude? A hlavně - rozhodně nechci, aby kňučel nebo škrabal na dveře, až se stane, že tu s ním nikdo nebude, což v budoucnosti bude každý den pravidlem (rodiče v práci, já ve škole / práci). Kdy ho mám začít učit samotě?

Je toho určitě spousta dalšího, co bych se rád dozvěděl, ale zatím to nechám takhle a případně se doptám
Díky moc za každou radu!

Baysha
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2011 10:01
- Nahlásit

S čistotností to bude v šesti měsících opravdu o něco těžší, ale s trochou trpělivosti to určitě zvládnete Jen počítej s tím, že nehody holt zatím budou. Za loužičku doma ho netrestej, spíš se snaž vysledovat, že se k ní chystá, a mazat hned ven.
Na samotu ho zvykej hned, ale postupně - třeba odejdi na pár minut do vedlejší místnosti a postupně dobu prodlužuj. A hlavně: vrať se k němu ve chvíli, kdy je v klidu a nekňučí.

chocobo
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2011 10:11
- Nahlásit

Jj, za louzicky netrestam. A kdyz ji udela venku, tak vzdycky dostane pamlsek.

Samotu budu teda učit už odteď. Mám ho za ní taky odměňovat nějakou dobrotou?

To taky pořád řeším - zda mám každej úspěch odměňovat nebo jen ty "největší".

Yves
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2011 10:16
- Nahlásit

pro psa je odměna i radostný slovo, pohrání, stačí, aby si to spojil s něčím příjemným, prostě pomazlit. Takže já bych to střídala, tu pamlsek, tu pochvala

Baysha
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2011 10:18
- Nahlásit

chocobo
Odměníš už jenom svým příchodem, to je to, po čem štěně v tu chvíli touží nejvíc - takže myslím, že pamlsek už není třeba. Jen si dej pozor, abys neodměnil právě to kňučení a neklid, ideálně pokud se ti podaří přijít ve chvíli, kdy je ještě v klidu.

Mimochodem odměna nemusí být vždycky jenom pamlsek, je to i pohlazení, hra (s míčkem, přetahování,...), volnost, možnost pohrát si se psy, možnost čuchat...

LucieS
Člen
# Zasláno: 15 Čen 2011 14:26
- Nahlásit

To taky pořád řeším - zda mám každej úspěch odměňovat nebo jen ty "největší".
Klidně odměňuj všechno, ale nemusí to být jen pamlsek, jak už tu ostatní psali. Akorát si ale dej pozor, abys psa tou odměnou nevyhecoval do "radostného amoku", ten v pořádku není, vše by mělo probíhat v klidu.
A za příchod/samotu bych neodměňovala vůbec, tam by to naopak mělo probíhat co nejvíce v klidu bez upozorňování na to, že příchod a odchod páníčka je velké haló. Naopak, tvůj příchod a odchod musí být naprosto samozřejmý a normální, tj. vše bez loučení a vítání, stačí na přivítanou krátce pohladit a dobrý. Čím větší rozruch se kolem něčeho dělá, tím hůř pro psa.

chocobo
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 14:43
- Nahlásit

jaký máte názor na to, když bude mít pejsek pelech v jedné místnosti se mnou? maličko "za rohem" nábytku, aby se tam mohl "schovat", ale jinde ho dát nemůžu. trochu se bojím, že bude spát ke mně do postele. což by asi nebyl dobrý zvyk (mně by to nevadilo, ale co když ho v noci zalehnu? )

Grin
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 14:50
- Nahlásit

chocobo

1) proč nemít pelech blízko? nevidim důvod, pes bude radši v 1 místnostio s tebou
2) jestli jediná překážka pro to aby s tebou pes spal v posteli je že si myslíš že ho zalehneš, tak podle mě nezalehneš.. mám krysaříka, spí se mnou v posteli od svých 3 měsíců (dřív jsem se opravdu bála) a už je mu 7 let a nikdy se nestalo že bychom ho ve spánku zalehli - ale zezačátku (tak týden) se moc nevyspíš, budeš furt kontrolovat kde je a tak. pak si zvykneš. Já už te´d prý i čubě nadzvedávám peřinu když se jde napít a pak zas chce do postele, ale vůbec o tom nevim, prostě to dělám automaticky, i když spim.
Jinak čubí spí i ve spacáku u mě, vleze si dycky až do nohou a nevyleze až do rána

Eninka
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 14:57
- Nahlásit

chocobo
já, pokud ti nevadí pejsek v posteli, bych určitě neměla obavu ze zalehnutí. Dala bych mu pelíšek někam hodně blízko k posteli, třeba hned vedle a uvidíš, kde bude chtít spát, jetli v pelíšku, nebo s tebou v posteli. Já měla od prvního dne všechny své fenky (postupně teda), v posteli a vůbec žádný problém s přilehnutím nebo zalehnutím nebyl. Do dneška jsem jima v posteli obskládaná (a to nejsou žádní drobci - přes 40 kg a 2 x 20 kg) a to jsou na mě přilepený úplně. Je fakt, že při tomto obležení se hůř otáčí a tak, ale pes ti tak nějak sám uhne nebo se přesune kousek dál. Jestli si jej vezmeš do postele, tak ti fandím, není nic hezčího, než spát se psem v posteli...aspoň pro mě ano

helps
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 14:58
- Nahlásit

nebála bych se toho, že ho zaleneš a pokud ti to nevadí, tak ho nech.... ten můj do postele může, občas si v peřinách přes den schrupne, ale většinou si raději ustele na podlaze.

chocobo
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 14:59
- Nahlásit

jeee, to je hezky
no ja totiz koupil pejskovi pelech a bylo by mi lito, aby ho nevyuzival

jinak mam jeste jeden dotaz - je mozne psa naucit tak, aby vydrzel s vencenim treba do 7:30, 8:00? Nechapu totiz, proc nekteri pejskari venci psa v 6:00, nekteri i dokonce drive..

Vim, ze pes je neustala starost, ale precijen by mi prislo dobry, kdyby zvladl vydrzet do nejake rozumne hodiny

Baysha
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 15:05
- Nahlásit

chocobo
tak časem určitě vydrží s venčením dýl, ale je to individuální nás třeba příšera taky budí kolem šesté, ale ne kvůli venčení, to by vydržela klidně do osmi - ale protože už má hlad holt labrador

Grin
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 15:07
- Nahlásit

chocobo

je mozne psa naucit tak, aby vydrzel s vencenim treba do 7:30, 8:00?
to je sranda?? záleží přece na tom v kolik s ním jdeš večer, když půjdeš o půlnoci, vydrží ti do 8 podle mě minimálně, naše čuba je schopná (když s ní jdu o půlnoci) vydržet se pařit v posteli do 11, do 12 - kdybych ji vytáhla někerej den před sedmou, myslim že by to brala jako příkoří.

Pes, ještě 7 měs. štěně, vydrží do 9, do 10, ale otravuje už od 8 protože se nudí; lidi choděj s psama v 6 nejspíš proto, že pak musej do práce..

younglady
Člen
- Nahlásit

chocobo
samozřejmě jde pejska naučit venčení později, většina psů co znám jde ven až když vstane páník, páníka kvůli venčení nebudí, ale jsou to dospělý psi, chce to postupně, moje dvě čuby musím na první venčení tahat někdy i v poledne, protože spí na chodbě a když vstanu, nechám jim odevřenou ložnici, ony se nasáčkují do postele a dělají mrtvé psy, abych je nevyhnala

PeKrato
Člen
- Nahlásit

tak to spíš asi záleží na tom, co ti vadí nebo ne
já psi v posteli nemám a nespí ani v ložnici. čistě prozaický důvod, jejich noční chození a brzké ranní mrvení mě budí a potřebuju se prostě vyspat

no a určitě časem pes vydrží do těch cca 8 bez venčení. je to jen o tom, jak je nastavený režim. moji psi jsou v týdnu zvyklí chodit kolem té půl sedmé a tak se i budí o víkendu. ale když jdeme později, prostě si zase lehnou a chrní dokud nevstaneme. u štěněte to chce ještě vydržet a jít opravdu když se vzbudí, aby neudělalo loužičku doma. dospělec ale v pohodě počká na vstávání páníka. znám i takové psy, co je lidi z pelechu tahají, aby se šli venčit

younglady
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 15:09
- Nahlásit

Grin
"vydržet se pařit v posteli do 11, do 12 - kdybych ji vytáhla někerej den před sedmou, myslim že by to brala jako příkoří. "

vidím přesně svojí teriérku, vytáhnout jí ven brzo ráno, tak je spíše nasratá

Eninka
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 15:10
- Nahlásit

chocobo
fenka vydrží déle než pes s tím venčením, třeba ti ostatní pejskaři chodí brzy, protože pak jdou do práce nebo už nemůžou k ránu spát a taky je rozdíl u štěnda a u dospělýho psa. Mě ráno občas některá holka budí, že chce se jít vyvenčit (mám to jednodušší, otevřu jen dveře na zahradu), ale když nejdu otevřít, tak počká, až vstanu a vydrží vpohodě.

bonc
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 15:11
- Nahlásit

Baysha
e kvůli venčení, to by vydržela klidně do osmi - ale protože už má hlad holt labrador

čeče nemaj voni labradůry něco společnýho s bíblama? zatim jedinej společnej rys

Baysha
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 15:12 - Změnil/a: Baysha
- Nahlásit

chocobo
Nechapu totiz, proc nekteri pejskari venci psa v 6:00, nekteri i dokonce drive..
no třeba když jdeme oba s přítelem do práce, tak vstávám v pět a jdu s čubou ven nejmíň tak na hodinu a půl, aby těch devět hodin sama doma pokud možno chrněla...

bonc
jo, stran žrádla je to v podstatě totožný vemeno

chocobo
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 15:22
- Nahlásit

jo, tak to koukam budu muset rano psa kazdej den utahat, protoze to bohuzel bude tak, ze bude denne 6-8 hodin doma sam. Toho se trosku bojim a taky se bojim, ze bude stekat, ale snad to pujde vsechno pejska naucit, aby byl hodnej zatim jsem to nemel sanci vyzkouset

jinak moc diky za rady. je to muj prvni pes a poradne nevim, jak na to

jen jeste jedna vec - mame psa od jeho sesti mesicu. proste uz pomalu pujde do puberty. pani chovatelka nam rikala, ze to neni pozde si vzit psa v pul roce, tak snad mela pravdu. nema nekdo nejake stene taky az od pul roku? aby mi treba poradil, jak si takove stene zvyka na rozdil od trimesicniho prcka?

Grin
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 15:48
- Nahlásit

chocobo

no když máš starší štěně tak všecko je těžší a chce to víc trpělivosti - štěně může )a určo bude) ,ít špatné návyky, a protože ho nebudeš učit ale PŘEUČOVAT, bude to trochu těžší všecko.
Další věc je že jsi propásl období, kdy si štěně nejvíc pamatuje, a msíš co nejrychleji dohnat eventuelní zanedbanou socializaci.. vzala bych ho autem, na cvičák, do busu, do metra, do města, VŠUDE a kde bude mít problémy tak bych hoo tam brala častěji a zvykala.

chocobo
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 15:59
- Nahlásit

je od chovatelky, ktera ma doslova desitky psu. od malicka vyrustal se svymi sourozenci a matkou

ale urcite ho vemu s sebou do mesta atd. i ho nechavam ocuchavat se vsema pejskama, co venku potkam. cetl jsem, ze chrtici maj sklony k bazlivosti, takze ho nechavam zucastnit se interakci se psy

mno, tezsi to asi bude... ale zvladnout se to da, ne? jen za prvnich par dnu si venku nasel misto, kde se vzdy vycura a chodi tam pravidelne. navic, kdyz uz se nechce vencit (nechce se mu curat ani bobcit), tak si stoupne ke dverim baraku a neni s nim rec takze je snad inteligentni

Eninka
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 16:25
- Nahlásit

chocobo
je od chovatelky, ktera ma doslova desitky psu
to jako desítky svých psů, nebo štěňat??? to je dost neobvyklý počet, je to nějaká chovná stanice, která má solidní jméno?
Při takovém počtu psů si nějak nedokážu představit správnou socializaci, která je ve štěněcím věku docela dost důležitá, možná tě čeká ještě hodně práce s pejskem...

LucieS
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 17:14
- Nahlásit

chovatelka nam rikala, ze to neni pozde si vzit psa v pul roce, tak snad mela pravdu. nema nekdo nejake stene taky az od pul roku?
Pokud není vyloženě zanedbaný nebo týraný, tak si zvyká úplně normálně, poměrně rychle. Jen je potřeba nepodlehnout dojmu, že pes je "už velký a tedy všechno umí už sám od sebe", ale začít s ním stejně jako s prckem, tj. vše ho postupně naučit a zvykat.
Puberta vůbec přijít nemusí nebo přijde později, uvidíš.
Jedinou nevýhodu máš v tom, že malé štěňátko se lépe učí následovat páníčka bez vodítka (tam to jde skoro samo), teď už je pejsek víc do světa a rychlejší, takže to bude těžší, ale nebála bych se toho.
Začni důvěrou v sebe, přivoláním a zvyknutím na pohyb bez vodítka, to je základ.

Grin
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 18:59
- Nahlásit

chocobo

to víš že se to dá zvládnout, neboj, je to ještě pořád miminko... ještě pořád se bude snadno učit.

chocobo
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 21:17
- Nahlásit

ok diky za mila slova. ja doufam, ze to vsechno dopadne, pejsek si rychle zvykne, nauci se cistotnosti, zakladni povely (budu na tom s nim pracovat) a pak nejdulezitejsi - samotu. protoze to bude kazdodenni realita. ale to tak ma hodne pejsku, tak doufam, ze to ten muj oř zvladne

Eninka
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 21:21
- Nahlásit

chocobo
jasně že zvládne, vždycky je to na páníčkovi, a když v něm bude mít oporu a bude se mu věnovat a učit jej, bude z něj šikovnej chrtík

Tony
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2011 23:20
- Nahlásit

chocobo
No s tou samotou hlavně už začni, tu je potřeba trénovat.

Co se týká spaní, tak moje fenka má několik míst (včetně postele) a střídá to. Vždycky má období pelíšku, pak postele, pak vedle postele, poslední týden to je pod křeslem, kam před tím asi půl roku nevlezla.
Na první čůrání s ní chodím kolem desáté dopoledne (v noci jdu naposled kolem jedné). Pes se většinou přizpůsobí životnímu rytmu člověka.

chocobo
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2011 08:05
- Nahlásit

aha, takze hodne pozde vecer jit jeste se vyplaci, jak na to koukam.

jinak - vodu ma vas pejsek k dispozici porad? to znamena i pres noc? ja jen, ze dneska se mi zhruba ve dve rano pejsek pocural hned vedle sveho pelisku...

jinak ja nevim, jak to udelat - myslite, ze pochopi, ze usinat ma ve svym, ale kdyz v noci prijde ke mne, ze se nebudu zlobit? protoze ja ho chci mit naucenyho na ten pelech, ale kdyz rano prijde do postele, tak mi to nevadi. (ptam se proto, ze jsem tu cetl cosi s tim, ze kdyz jeden clen rodiny neco zakazuje a druhej tajne povoluje, tak je to spatne a ne dobre). takze jeste pejsek pozna postupnou vychovou, ze vecer (kdyz je tma) ma byt sam, ale rano klidne prijit muze?

Pumpa
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2011 08:16
- Nahlásit

chocobo

hele to je jednoduchý, tam kam dáš pelech, většina psů nechce chrnět. Vodu mu určitě nech a co se tý čistotnosti týče, v noci jsem chodila každý dvě až tři hoďky ven. Je to vopruz, ale taky úděl

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání