| Autor |
Zpráva |
dusivka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2010 21:56
- Nahlásit
Omlouvam se za novy dotaz ale potreboval bych poradit - navest - jak naucit psa aby se drzel v blizkosti sveho pana. S povelem k noze nemam problem ale po "volno" si psisko pobiha kde se mu zachce - muze mit rozptyl pred nami za nami nejakych 100m, na privolani samozrejme prijde. Vetsinou mne to nevadi - psa hlidam pohledem ale nekdy kdyz si treba s nekym povidam bych uvital kdyby pes pobihal v okruhu treba cca 30m ode mne.
Je na to nejaky povel?
Diky
T
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2010 22:17
- Nahlásit
dusivka
No já používám povel Zpět na který pes má změnit směr, většinou pak jde kousek zpátky nebo do stran, ale může si jít po svým, nemusí ke mně, jen ne dopředu, tedy se vzdalovat ode mě.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2010 23:08
- Nahlásit
já jsem si naučila psy respektovat určitou vzdálenost, většinou na cestě je nepouštím na dýl než tak 20 metrů, na louce pochopitelně dál, ale 100m je už opravdu hodně.
Když jsou psi na hranici, kterou jsem ochotna respektovat, houknu na ně, vyberte si jakýkoliv slovo, to je úplně jedno, jde o to, že pes se po pár zopakováních naučí udržovat vámi danou vzdálenost. Dobrý je to v počátcích klidně zkombinovat i s přivoláním, ale jen takovým hravým, třeba právě to Zpět, tedy takové, kdy pes nemusí předsednout, event. se zařadit k noze. Prostě jen přijde a dostane odměnu. Naši psi se to naučili poměrně brzy, asi taky proto, že to berou částečně jako hru a částečně jako povinnost. Jo a je dobrý si tu vzdálenost víceméně udržovat plus minus stejnou, pes si ji líp zafixuje.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 00:04
- Nahlásit
Eldoguero
Jo s tím přivoláním je to fakt, to používám taky, na to klasický přivolání kdy pak musí čekat na povel Volno volám Ke mně a na takové, že přiběhne ke mně, vezme mlsku a pádí pryč používám Poceem.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 00:17
- Nahlásit
dusivka
Já považuju za ideální vzdálenost taky těch 20-30 metrů. Na tuhle vzdálenost odchytám 95% všech potenciálních konfliktů (myslivec, agresivní pes, bojavý protijdoucí, agresivní myslivec, zemědělec, srna...).
Učila jsem to stopovačkou při výuce přivolání během týdenní dovolené, kterou Máje strávila prakticky celou na 20m prádelní šňůře.
Záleží taky na plemeni, třeba nelovící vlkošpice má v nebezpečí prostých oblastech větší volnost, než ovčák nebo lovící Máje, u které hrozí, že využije jakékoliv příležitosti.
A náš povel je TUDYDEME!!!
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 00:29
- Nahlásit
dusivka
Nu my jsme bez povelu páč můj pakůn dyž byl malej jak byl moc daleko tak sem se mu schovala tak ted furt po mě pokukuje a drží se tak jako kdybych zmyzela at to nemá daleko s tím pátráním,páč já mu to dělám pořád jak je moc daleko stoupnu si za nějaký keř a on chytne smyk a letí mě hledat páč to jes odměněno,takže si drží kratší vzdálenost aby ta mrcha pažravá byl u odměny co nejdříf(ovšem přiznám se zajíci mě občas břebijou tak tu stopovačku v rizikovejch místech stejně nasadím páč u nás někteří myslivci prostě pálí a pak až pátrají jako proč vlastně)
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 08:26
- Nahlásit
danajasa
dyž byl malej jak byl moc daleko tak sem se mu schovala tak ted furt po mě pokukuje a drží se
Tiše závidím, můj pes mě nikdy nehledal.....
|
worick
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 08:43
- Nahlásit
corgi
Tiše závidím, můj pes mě nikdy nehledal..... - můj pes mě sice hledá, ale až si vyřídí všechny svoje záležitosti: přečte PeSeMesky v okruhu 200m, zakousne sousedovi slepici a zaběhne si 2km lesem za srnou..... Ne, dělám si srandu, ale takhle by to vypadalo, kdybych samojeda pustila z flexiny
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 09:06
- Nahlásit
Já budu znít hrozně otřepaně, ale já to svýho psa učila tak, že jsem s ním pořád na procházce něco dělala. Přeskakoval stromy, házela jsem mu klacky, míčky, prokrmovala, když se přišel podívat... být daleko ode mě prostě začala bejt nuda. Nám moc nefungovala stopovačka, protože on ač malý skoroteriér, jde proti síle větší silou a prostě to nemělo význam, my jsme tím měli akorát oba zkažený procházky.
|
Barbucha z Prahy
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 09:19
- Nahlásit
danajasa
tak sem se mu schovala tak ted furt po mě pokukuje a drží se tak jako kdybych zmyzela
To jsem taky dělala a funguje to dobře, měli jsme hovawarta a ten se od nás díky tomu schovávání nikdy nevzdálil moc daleko, teď mám 9měs. kolii a taky to funguje, jak zajdu za roh,t ak už hned peláší, a když se někdy začuchá,tak se mu schovám, aby si uvědomil, že si mě musí hlídat.
Pak taky používám povel "zpět" "pojď zpátky", který znamená, že pes nemusí přijít až ke mně ale třeba na 2m ode mě a nevzdalovat se aspoň chvíli.
Ono taky záleží na povaze psa, předešlý ani současný pes neměli tendenci se vzdalovat na nějaké větší vzdálenosti, ale měli jsme zl. retrívra a ten měl tendenci se začuchovat a vzdálit se, ale tím povelem zpět jsem ho usměrnovala docela úspěšně.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 10:51
- Nahlásit
Maky a Trix
já to svýho psa učila tak, že jsem s ním pořád na procházce něco dělala. Přeskakoval stromy, házela jsem mu klacky, míčky, prokrmovala, když se přišel podívat... být daleko ode mě prostě začala bejt nuda - ale ne, otřepaně to nezní a může to fungovat na psy, které tohle baví (pořád si s něčím hrát, něco chytat atd) Já mám berňáka a samojeda a nebaví to ani jednoho Míček i doma chytá tak třikrát a dost, pak normálně odejde koukat někam do dáli nebo jde vyhánět ptáky z křoví...Znám psy, kteří si celou procházku nosí míček na šňůrce nebo jen klacek - když jsem to zkoušela se svýma, koukali na mně jako na prdlouse a musela jsem si ho nakonec hledat a nést sama
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 11:48
- Nahlásit
My máme povel "zpátky" (neformální přivolání) a "stačí" (jako že už se nemá dál vzdalovat). Aby psisko ale na povel dodržovalo nějakou kratší než navyklou vzdálenost, to se mi nepovedlo - nějak nacvičit se stopovačkou by to možná šlo, ale připadlo mi, že by to byla dlouhá práce neadekvátní výsledku. První výsledky pokusné snahy byly, že se radši otráveně přiřadil k noze, než aby to držel v hlavince.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 12:11
- Nahlásit
Vero
nějak nacvičit se stopovačkou by to možná šlo, ale připadlo mi, že by to byla dlouhá práce neadekvátní výsledku.
prej jo..ale nemám naprosto zkušenost,nějak to šlo samo bo co..povel mám jako kachna..Tadydeme.
jinak s tou stopkou..třá isdpch to tak dělal,esi a až dorazí,můžete se ho voptat, v zásadě byl pes na šnůře a pokud odběhl dál,isdpch zašláp stopku a pes se zastavil trhnutím vlastní vahou a tak furt dokola..docela dlouho asi.Osobně bych do toho nešla,mám jiný metody,kratší a příjemnější,ale taky mám čokla od mala,isdpch ne,navíc dost lovil a byl to jeho první pes,tak je to jiný asi
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 12:28
- Nahlásit
Maky a Trix
pouzivala si tu stopku dobre nemela sem problem ani s pitem na stopce??? a zadny tah tam neni pokud to jako ty co envi nedrzi za konec misto toho aby sli u prostred stopovacky a jen psa navigovali ..tam zadnej tah neni ?? proto se ptam ta stopovacka ma byt na zemi volne lozenaaa ....... me sem taky sposta klientu prijde ze jim to enfunguje a po ukazce hned vim proc to drzi na konci to jimje pak i tricetimetrova na nic
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 12:31
- Nahlásit
davidkova renata
ja mam se stopkou dobre zkusenosti i co se klientu tyce pokud se to spravne pouziva neni to ani na dlouho spis to enkdy tu dobu o dost zkrati ale zalezi na psu atd mam spoustu lidi spokojenych ze po pouziti stopky se jim ty psi proste drzi na 20metrech i bez se presne obraci a vraci ....ja uz ani envim jak sem to naucila sve ale bez stopky myslim presne pres ty pomocne povely zpet atak podobne
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 13:34
- Nahlásit
A to jste tedy na té stopovačce psa naučili, že se může vzdalovat jen do určité vzdálenosti - ale pořád stejné, ne?
Neumím si představit, jak psa naučit povel "teď do 20m", zatímco na louce smíš do 60m... Atd...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 14:28
- Nahlásit
Vero
že se může vzdalovat jen do určité vzdálenosti - ale pořád stejné, ne?
Neumím si představit, jak psa naučit povel "teď do 20m", zatímco na louce smíš do 60m... Atd...
takhle to přece nemůžeš hrotit..to nemůže pobrat žádnej pes tak jak to píšeš.Ta vzdálenost přeci nemusí být přesně tolik a tolik metrů a pokaždý! jde o to,naučit psa nějakej přibližnej akční radius,časem se ho naučí respektovat a pokud ti z něj vypadne,máš povel pocem nebo počkej nebo kamjakodeš atd..
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 14:47
- Nahlásit
Na stopce jsem měla psa jednou (slovy jednou v životě). Když jsem ji asi popadesáté vymotávala z křoví tak jsem toho psa musela odepnout (abych to vůbec vymotala), pes vzal okamžitě roha, já tam nasraně tu blbou šňůru nechala a zamotaná tam hnije dodnes . Tím jsem skončila se stopkou a nosím po kapsách pamlsky . Když si čas od času vzpomenu tak prokrmím ty saní hlavy, které jsou zrovna poblíž mě. Zbytek hlav, co byl daleko je strašlivě zoufalý, že se na ně nedostalo a dává si majzla, aby příště byli blízko a přišli včas
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 16:56 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
davidkova renata
takhle to přece nemůžeš hrotit..to nemůže pobrat žádnej pes tak jak to píšeš.Ta vzdálenost přeci nemusí být přesně tolik a tolik metrů a pokaždý! jde o to,naučit psa nějakej přibližnej akční radius,časem se ho naučí respektovat a pokud ti z něj vypadne,máš povel pocem nebo počkej nebo kamjakodeš atd..
Ale tak zněl dotaz zadavatele, aspoň jsem to tak pochopila
Já si na svýho psa nestěžuju, ten svůj akční rádius máme... jen mě jednou napadlo ho naučit i na povel nějaký menší - třeba že by byl jen do 10m, třeba na chodníku, ale připadlo mi, že to psovi nedovedu vysvětlit a že to nestojí za to.
Nám dojem, že na to se zadavatel ptá - jak psa naučit, aby měl pes na nějaký povel třeba poloviční akční rádius.
Takže mi přijde, že mu tady vlastně nikdo moc neodpovídá... Nebo jsem ho nepochopila - holt konec roku
K té stopovačce - nesnáším ji upřímně, ale k základům mi hodně pomohla (u dospělého psa).
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 20:00
- Nahlásit
Stopovačku nezavrhuju, ale na druhou stranu to beru jako absolutně poslední možnost, kdyby ostatní selhalo, protože mám podobné zkušenosti se zamotaným psem jako Biluška akorát, že šňůru teda mám i psa
Pokud se mi psi vzdálí víc než je mi libo, volám Zpět a při přiběhnutí následuje pamlsek, později jen pohlazení (pamlsek občas). Na louce to neřeším, tím, že na psy prakticky nemluvím a nevolám je zpátky, mají automaticky větší volno, nemyslím, že by byl potřeba nějaký další povel, pokud ano, pak bych nepoužívala klasické Volno, kvůli záměně s povelem pro volný pohyb psa na zkouškách.
Jinak myslím, že víceméně kombinace popsaných metod by mohla být jako rada naprosto postačující
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 20:25 - Změnil/a: Maky a Trix
- Nahlásit
ketty
používala jsem stopku tak, že ležela na zemi a v polovině jsem jí zašlapovala. Ani moc nevim, jak jinak bys jí chtěla použít, aby fungovala.
edit: a o tahu jsem nemluvila vůbec.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 20:38
- Nahlásit
ketty
proto se ptam ta stopovacka ma byt na zemi volne lozenaaa ....... me sem taky sposta klientu prijde ze jim to enfunguje a po ukazce hned vim proc to drzi na konci to jimje pak i tricetimetrova na nic
Mi zase prijde jako naprosta kravina nechat snuru volne lozenou a courajici za coklem a podnikat ruzny skoky a uzlovat, aby bylo vubec co zaslapnout (hovorim o vychazkach v prirode a ne v parku). Kdyz uz na stopce, tak probuh drzim ten druhej konec v ruce, ne? A slovne si reguluju cokla, aby sel tam, kam chci, aby sel, nebudu riskovat, ze vypali a ja nezaslapnu vcas a nekde se obesi v lese mezi divejma svinama.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 20:58
- Nahlásit
Fifi
Souhlas, zamotaná stopovačka je nebezpečná věc v případě, že se pes nedokáže sám odmotat, může to trvat i hodně dlouho než se mu podaří se "osvobodit"
Myšlenka se stopovačkou volně loženou je v zásadě asi i dobrá (při nácviku na určitou dobu), ale tahle metoda má i strašně moc trhlin.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 21:06
- Nahlásit
Fifi
Eldoguero
v případě, že se pes nedokáže sám odmotat, může to trvat i hodně dlouho než se mu podaří se "osvobodit"
ste úplně blbé,děfčata.-))))) nechápete souvislosti..pes je zamotán a nemůže nic..vy se v klidu dolácáte ke psovi,arogantně se mu vysmějete jakejže je to debil a pak ho milostivě vymotáte..tim pádem vám stoupne autorita jako alfě páč máte navrch..nechápu co nechápete..
zdroj je myslim jasnej ne?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 21:10
- Nahlásit
davidkova renata
.vy se v klidu dolácáte ke psovi,arogantně se mu vysmějete jakejže je to debil a pak ho milostivě vymotáte..
Pamatuješ tu slovenku s tím haskounem? Jak jí zdrh se stopkou, hledali ho bůhvíjak dlouho a nakonec ho víceméně náhodou našlo nějaký děcko zamotanýho a polozdechlýho něgde v křoví. Uš nevím jak se ta holka jmenovala. Gabi? Nebo tak nějak podobně.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 21:14
- Nahlásit
Biluška
gabi sem občas chodí,ta to myslim nebyla,ale pamatuju na 3 případy kdy se todle stalo..
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 21:17
- Nahlásit
Eldoguero
Myšlenka se stopovačkou volně loženou je v zásadě asi i dobrá (při nácviku na určitou dobu)
Ale jiste, na cvicaku, v uzavrenym prostoru, proc ne. Ale venku? Je nesmysl nechat cokla tahnout snuru a doufat, ze stihnu skocit - kolik uz takovych zamotancu bylo?? . A ani nevim, ze to je nejaka metoda.
Ja se nestydim za to, ze kdyz jdu s erdelicema do pole, kde nam pod nohama vystrelujou zajici a srny, mam je na snure, kterou drzim v ruce. Vypali jim metr od rypaku zajoch necekane, sly by za nim jak blazni. Uklidnim, nejeci, jen piskaji v nejvyssim loveckym nasazeni. V klidu dostanou Lehni, vydejchaji to a jde se dal.
A kdyz jedu na kole, jsou zaprahly v postrojich a zabezpeceny na gumicuku a jsou nauceny, ze TADY se jede, po ceste polni. A jen zrychli, neberou zatacky do poli.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 21:21
- Nahlásit
davidkova renata
arogantně se mu vysmějete jakejže je to debil a pak ho milostivě vymotáte
Kdyz ho najdete.. Kdyz ne - mi uz jen ta predstava snury, co za sebou cokl coura, a treba by sel po silnici.. projede auto, snura chyti pruvan, nejak se namota na kolo a vlaceni stredoveky je na svete, ani o tom ridic nemusi vedit.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 21:27
- Nahlásit
Fifi
Kdyz ho najdete
když ho nenajdete,zavoláte kamsi a tam vám řeknou jak ho najít
jako bez prdele,na tedle scénář se nebere zřetel..asi když se kácí les lítaj třísky nebo nevim..nebo procentuálně ztráty nestojej za to.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 21:34
- Nahlásit
davidkova renata
nebo procentuálně ztráty nestojej za to.
Paní to se musí tajit,třá kámoš učí na vysoký škole a jel s děckama na vejlet a pravil-děti ze zákona vyplívá že jsou povolené ztráty1.5% takže hledat vás nebudu zachranovat taky ne a pokud některá votěhotní nechám ji tady páč se do procentuelní ztráty stále vejdem
|