Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Stopa - začátky
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
1Elizabeth1
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2010 21:27
- Nahlásit

Ještě jsem se chtěla zeptat, jak jste kdo začínal se stopou? Jaké byly Vaše začátky?

kejtlin
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2010 21:53
- Nahlásit

1Elizabeth1
já začínala na výchozím bodě trojúhelník pamlsků, krátká stopa, na trávě do špičky každé stopy pamlsek-sýr nebo játrový sušenky doma pečený, na hlíně do paty pamlsky. Provlékla jsem stopovačku psovi pod přední nohu, šla vedle něj a ukazovala mu pamlsky s povelem stopa hledej, když zvedl hlavu, trochu jsem přitáhla stopku, jak ji má provlečenou pod přední nohou tak mu to stáhlo hlavu dolů a nakonec stopy dávám předmět v našem případě to byl měkký pešek

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2010 11:28
- Nahlásit

1Elizabeth1
My to dělali tak, že civičitelka držela psa, já udělala stopu a schovala jsem se. Pes bez pamlsků hledal mě a dělal to hrozně nadšeně. Jeden i druhý. A mladší pesánek pak po nalezení a dojití ke cvičitelce už samostatně bez povelu se vrátil na stopu a vypracoval si jí precizněji víc v klidu úplně celou znova.

123helik
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2010 13:22
- Nahlásit

1Elizabeth1
my stopujeme pomocí pachových čtverců - podrobný návod na mých stránkách - tady http://www.darcy-monur.wbs.cz/Metodika-stopovani.h tml

TomášW
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2010 13:50
- Nahlásit

my takhle: krok, nohu posunu kousek zpátky a do špičky dám pamsek, něco tmavšího,ať se učí hledat čumákem a ne zrakem, k tomu povel stopa, chválit, klasika. Nakonec nějaká větší odměna. postupně prodlužovat, ubírat pamlsky...no a taky stopovat někde kde moc nechodíš.

pajda222
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2010 14:05
- Nahlásit

123helik
Ano, tento způsob je opravdu nejlepší, dělám tak všechny své psy a v životě se mi nestalo, že bych měl na závodech, či zkoušce stopu pod 90 bodů. Většinou máme min. 95 bodů.

1Elizabeth1
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2010 18:51
- Nahlásit

Děkuju všem!

Pink
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2010 19:22
- Nahlásit

tady http://www.darcy-monur.wbs.cz/Metodika-stopovani.h tml
Že já na ten odkaz klikala! Nedá mi to a musím se ozvat. Tenhle nácvik nazývám "vymývání mozku"!!! Kde je sakra motivace??? Proč by ten pes měl pracovat??? Cvičíme ty psy ještě pro radost??? Pro radost psovoda i PSA???
Nechci se pouštět do žádné polemiky, jen mi tu chybí i negativní názor.

pajda222
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2010 21:43
- Nahlásit

Pink
A vy si jako myslíte, že z takovéhle stopy pes nemá radost? Moji psi, když vidí, že si beru cedulku na stopu, tak se tak těší, že vyjou celou dobu, co tu stopu šlapu.
Určitě je to lepší, než dvě stopovačky, jedna na ostnáči, druhá na normál a ke všemu pro jistotu ještě elektrika.
Pokud nemáte tuto metodu vyzkoušenou, tak k ní nic nepište, jelikož je vidět, že nevíte, o čem mluvíte.

nemethova5
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2010 21:49
- Nahlásit

pajda222hele,dobry,dobry,jeste jsem to nezkousela,zacinala jsem klasicky pachovy naslap a prvne rovnou stopu,jinak si to jdu jeste procist.

pajda222
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2010 06:26
- Nahlásit

nemethova5
jen mě čílí, že lidi kritizujou něco, co sami nevyzkoušeli.

Tato metoda je ta nejmíň násilná ze všech, co znám a to se v kynologii už nějakej ten rok pohybuju. Pracuje se s přirozeným reflexem psa a to chtít se nažrat. Pes, ani neví, že pracuje, prostě jen žere.
Samozřejmě, že to nedělám úplně podle toho návodu, co tu byl uveřejněn. Nemám tolik času, abych tohle dodržoval, chodím na stopy max. dvakrát týdně. Ale když nemám čas, udělám jim jen pachovej koláč, na kterým se nažerou a přitom pracujou. Mladá čubina, který je 6 měsíců, žrala z misky naposled, když byla u chovatele. Nijak ji to nevadí a už teď strčí na stopě do kapsy oba mé psy. A to se říká, že dobrmani nečuchaj.

123helik
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2010 06:35
- Nahlásit

Pink
já za sebe můžu říct, že když vezmu tyčku do ruky, tak se čubina může přerazit radostí... je to blbě napsaný - výrazy typu "vymývání mozku" se mi taky moc nelíbí, na druhou stranu nedokážu o téhle metodě říct nic negativního...
jak píše pajda222 - nedodržuju to taky úplně přesně, některý den děláme jen jeden čtverec, někdy dva nebo tři, jindy udělám ze čtverce stopu, která se do čtverce vrátí apod... čubina se celou dobu soustředí, baští, čuchá a ze čtverce se jí absolutně nechce... a to krmím nejen na stopě, ale i normálně v misce doma...

pajda222
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2010 09:29
- Nahlásit

123helik
Když ztahuju mladou ze čterce, tak mě div nepokouše, hajzlik jeden.

nemethova5
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2010 09:57
- Nahlásit

pajda222no je to super a ja se zadne metode nesmeju a zadnou nezatracuju,no nezkousela jsem to,ja to delam podle stareho zpusobu,prvni naslapovy kolac,poradne velkej a prvni rovna stopa,zakoncena hrackou,pamlsky nedavam,bo o ne amin nestoji,v hlave ma balonek,nebo pesecek.dnes mi malem vykloubil ramneo jakou mel radost a zaciname delat obloucek,taky staci,jak si vemu cedulku,uz vi co bude nasledovat.

1Elizabeth1
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2010 17:39
- Nahlásit

Psíček
Nevím, co jste tím myslel.

hanz
Člen
# Zasláno: 26 Led 2011 14:00
- Nahlásit

Doporučuju knihu Pachové práce služebních psů - Dr. Vilém Eis. Ucelená hromada informací o stopování a ostatních pachových záležitostí - např. identifikace pachu ze stopy na osobu, či předmět. Ten chlap byl génius.

zde odkaz na scan vydání z r. 1954:
http://www.ulozto.cz/6648001/ppsp-zip

123helik
Člen
# Zasláno: 26 Led 2011 14:11
- Nahlásit

hanz
já to četla... co se techniky a pochopení čuchání týká, tak je knížka skvělá, ale ty metody - měla bych s tím problém... Podle mě není dobré dovolit štěněti aby na stopě panikařilo a hledalo pána - a to je reakce většiny štěňat, když jim páníček odejde a oni zůstanou sami s cizím člověkem... Znám pár lidí, který tuhle metodu zkoušeli a ani jednomu se to nepodařilo - štěňata šílely, hysterčily a jít po stopě je ani nenapadlo...
já učím čubinu díky čtvercům se od začátku na stopě plně soustředit a být v klidu - proto jsem s touhle metodou začala

hanz
Člen
# Zasláno: 26 Led 2011 14:39
- Nahlásit

Já tím taky nemyslím dělat to přesně tak jak píše. Jo je trochu problém současnej systém naroubovat na to co tvrdí v knize... nicméně se člověk doví spoustu zajímavejch postřehů - hlavně že čokl je mnohem všímavější než by si jeden myslel. Brzdíš psa před lomem? Nedělej to pes si na to zvykne. Používáš cedulky k označení lomu? Nedělej to pes si na to zvykne. atd. Jsou tam toho mraky. Začal jsem s čubou (BOM) čtvercema - byla do stopy jak divá, celkem se tím zklidnila - s čubou teď dělá žena a já si pořídil psisko - dalšího malinu - . A čtverce neděláme... A je to možná ještě lepší. K vlastnímu nášlapu udělám takovou ministopičku s pár salámkama - psík se pak v nášlapu zklidní (je to vlastne takovej malej čtverec) a z nášlapu dupu krátkou rovnou stopu vždycky jiným směrem aby čokl čuchal lomy bez pomoci - a ejhle ono nám to funguje...

pajda222
Člen
# Zasláno: 26 Led 2011 16:14
- Nahlásit

tak to je snad jasný, že se psovi na lomu nepomáhá. Pes, který je dobře zvládnutej přes čtverce, nemá problém s tím, aby si sám našel lom.

hanz
Člen
# Zasláno: 26 Led 2011 18:50
- Nahlásit

no dyť to řikám....

vydra
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2011 19:19
- Nahlásit

pajda222
Měl jsem dojem, že jsme čtverce měli zmáknutý, dělali jsme je s čubou asi 3 měsíce, ale že by teda s lomy nebyl problém, to ani náhodou. Možná jsme pamlsky odbourávali moc rychle, kdoví. Ale spíš si myslím, že jen čtverci se pes lomy nenaučí .

danajasa
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2011 21:58
- Nahlásit

vydra
jen čtverci se pes lomy nenaučí
I naučí naučí tak dobře,že si lomy krátí napříč páč čuje,že za každým rohem to zas pokračuje.páč čtverec má4rohy a šmejdí se všudě.(ovšem já mám nejvyanějšího psa na světě)Taak mě nebíjte.

pajda222
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2011 23:49
- Nahlásit

vydra
po třech měsících jste odboural pamlsky? To se pak nedivte, že pes nečuchá. Od 2 do 5 měsíců dělám jen žravé čtverce, pak začnu přecházet z jednoho do druhého, stále propamlskováno a v každé ťápotě pamlsek, pak začnu dělat obloučky, stále vypamlskované, pak stopu natahuju a dávám do každé třeba třetí šlápoty pamlsek, ale oblouk či lom vypamlskuju každou šlápotu. Pak pamlsky uberu a začnu dávat na stopu předměty, v kterých jsou a za které pes dostane pamlsky, lomy stále prokládám pamlskama. Až ve dvou letech pes dělá takovou stopu, aby ji perfektně zvládl bez chyb a bez pamlsků, které už jsou jen vždy za předmět.

Walda
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 10:54
- Nahlásit

vydra

myslím, že jen čtverci se pes lomy nenaučí

Naopak, výhoda čtverce je kromě jiného v tom, že se pes naučí, že stopovat neznamená jen někam dopředu jít, ale znamená to sledování změněného pachu, takže se dokáže orientovat ve složitějších situacích a naučí se z nich najít východisko.

Možná jsme pamlsky odbourávali moc rychle

Určitě.

pajda222
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 12:37
- Nahlásit

Opravdu to chce vydržet a i když vidíte, že to pesan už umí a že mu to jde, stále musíte vydržet v pomalém postupování a zlehka ztěžovat, když to uspěcháte, stopa půjde calá do háje. Je i dobré, se občas o jeden krok vrátit zpět, pro ujištění se psa, že to dělá dobře.

Walda
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 20:36
- Nahlásit

Psíček

Pes Waldi byl maskotem olympiády v Mnichově v roce 1972, hele:

Taky jsem ho měl, protože jsem tam tehdy byl.

Biluška
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 20:38
- Nahlásit

Walda
Proč se fšichni jezevčíci jmenují Valda? Taky jsem jako dítě jednoho měla (živýho teda) a dalšího má kolegyně-agiliťačka v Bratislavě

Walda
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 20:51
- Nahlásit

Biluška

No a není to právě podle Wadiho? Tenkrát byl po Evropě dost populární.

Já mám nick Walda podle Indyho - ten se podle rodokmenu jmenuje Alda Garlic Fields, byl první a největší z vrhu a chovatelé mu přezdívali Valda. Tak jsem si to půjčil.

Biluška
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 20:58
- Nahlásit

Walda
No a není to právě podle Wadiho? Tenkrát byl po Evropě dost populární.
Náš určitě ne, o Waldim jsem slyšela poprvé dneska. V roce 1972 jsem byla ještě na houbách . Valda se narodil 1988 (nebo možná 7, už přesně nevím). A ofiko byl Valdemar.

danajasa
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2011 21:02
- Nahlásit

Biluška
Proč se fšichni jezevčíci jmenují Valda?Páč sou to válečky na nožíčkách

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání