Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak spřátelit psy?
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Taktrochukynolog
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 12:43
- Nahlásit

Ahojte, mám dvě fenky . Starší 14 let jsem bohužel v 10 měsících nechala vykastrovat, a mladší nekastrovaná 1,5 let. Nemám pocit , že kastrace se na feně nějak podepsala. Je výrazně dominantnější a ikdyž je poloviční vůči druhé , umí si udělat pořádek. od malička se ničeho nebojí, hlídá jak čert, jen teď už je to horší, protože je hluchá a špatně vidí. Ta mladší , kterou jsme odebrali od chovatele asi v 10týdnech je velmi submisivní, bála se úplně všeho. To se mi teď podařilo poněkud odbourat, ale je to taková poserka. Zato je jak je známo u submisivních zvířat je velmi dobře ovladatelná,mazlivá, prostě zlatíčko. Proto si myslím, že u fen se kastrace na povaze téměř nepodepíše( mluvím o povaze ne o ostatních záležitostech).Možná to bude jinak u psů, s jejich vzájemnou identifikací a zařazením ve smečce.

Atika
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 12:48
- Nahlásit

Fata Morgana
Tak to teda nevím, kastrovaných psů i fen jsem měla doma už víc a nikdo z nich teda problémy se sebedůvěrou neměl. Naší současné smečce šéfuje kastrovaná fenka a ostatní (nekastrovaní) se jí ochotně podvolují. Pořád tady tyhle názory čtu, ale nikdo z mých kastrátů (ani feny ani psi) nikdy neměli problémy, cizí psy je nenapadali ani se k nim nechovali "jinak". Prostě nikdy jsem se s tím nesetkala.

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 12:51
- Nahlásit

lillii
Opravdu pro ní žádný problém
skvělý, vypadá to,že žádný špatný problém s lidmi nemá, to je dobře.

už umí sednout, lehnout, Bett (to jako pelíšek), čůrat na poveloční kontakt
Taky učím

paráda!! skvělý. půjde vám to dobře. Jste holky šikovný

Uvidíme, většinou se jí to pak přes den uklidnilo, kdyby ne, tak to bude na veta.
jo tak už víš co a jak, no většinou to myslím projde v pohodě, když člověk neuvěří čoklovi brzo - jako já (bych si dala facku)- že už mu je dobře a fakt ho drží doma. U nás se to zvrhlo právě pak

To jsi toho rozumněla fakt hodně.
pomohl brácha slovník s pár slovíčkama, ale tak jsem to teda pochopila dobře. No dát psa do útulku páč začal hárat, to je fakt hodný geniality No ale pro Miu jen dobře, páč se dostala na lepší

Moc díky. Myslím, že to bude fajn...Gerry už pomalu (ale opravdu hodně pomalu) roztává .

je to chlap, tak aby neroztál zvlášť, když má doma mladou krásku, ts. neboj, neboj.
.
je to sporťák

bude jí to bavčit - my taky občas hopíkujem (teď už jsem dlouho nebyla na cvičáku, ale mám kladinu a překážky na chalupě, my to máme tak jako pro srandu králíkům - doslova, páč nám tam občas jeden dělá diváka )

Ono vše by asi bylo lepší než Picur

no já si říkala, divný jméno v Dojčlandu Picur, pak mi došlo, že to je asi teda maďarský jméno

Myslela jsem přes poslušnost, zaujmout atd., ale budu ráda za zkušené tipy. ;)

já nevím jak přes poslušnost, podle povahy, já to brala přes ohařinu, přes vystavování, páč to jakoby toho psa "nepřetáčíš", pro ohaře je přirozený zvěř hledat, najít a ukazovat Ti že tam je. Hodně je to baví, utuží to jakoby vaši spolupráci, pes je ovladatelný, my chodíme všude navolno. Myslím, že to je spolehlivý a nejdeš proti tomu co je mu přirozený. Já poprosím holky, jestli by mi řekli jak najít to co jsem tady huž psala a pak Ti to sem hodím.

t..a je to náhodou tady.
a přítel mi poslal odkaz a nějak si neuvědomil, že to by dělat neměl

jojo, čék míní a přátelé mění

.i když když jsme si ji vzali neslyšela a neuměla nic
no ono možná taky hodně změna- vezmi si nejdřív přesun do Německa, změna prostředí, lidí, jiná řeč... pak k vám, do toho puberta nastupuje asi, tak taky bude předvádět, že vůůbec netuší a ani nemůže tušit, páč nikdá neslyšela žádnej povel, NIKDÁ

A opravdu je to procedura, než někomu psa dají...člověka to skoro až odradí

No fíha, teda, ale zas na druhou stranu-lepší, než bezhlavě vydávat kde komu a pak je to pro ty psy mnohem horší, když je vrátěj (páč voni si teda nepředstavovali, že pejsek bude tohleto a támhleto a tůůdleto a nebo v ještě horším případě pes skončí v příšerných podmínkách znovu.
No a 250,- Éček je sice suma, ale zase na druhou stranu si pak nevezme psa zase kde-kdo.

teď ještě z ní vychovat spořádáného hafíka
jestli víš co tě čeká - a to asi víš, tak určitě. Zvlášť jestli s ní budeš chodit na cvičák.

Pořád zkouší, jestli ty povely fakt myslím vážně

ano, protože co kdyby to nááhodou jednou klaplo

Ano..vidíš jak rozumíš

dík, já jsem začla nedávno, jedu kapek živelně . nikdy by mě nenapadlo, že vlítnu dobrovolně do němčiny

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 12:52
- Nahlásit

malinka.

jitrocelový sirup s mateřídouškou, medem a tymiánem.

domácí výroba či se to kupuje?? Kdyby domácí výroba, bylo by možno-li vyžádati si návodu k výrobě?

lillii
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 13:18
- Nahlásit

PetraK
žádný špatný problém s lidmi nemá, to je dobře
No to asi nemá...lidi miluje.
je to chlap, tak aby neroztál
:-D :-D :-D No ale teda tvrdohlavý chlap...trvá mu to . To ten Casanova (Waini), co mají rodiče přítele nahoře, ten je Miou zcela fascinovaný...a náš dělá drahoty. :-D
pro srandu králíkům
:-D
já to brala přes ohařinu
O tom už jsem taky slyšela, ale myslela jsem, že na to se musí přes klasický lovecký výcvik..a zas já moc na ty mrtvolky nejsem. Prosím prosím napiš jak na to.
že vůůbec netuší a ani nemůže tušit, páč nikdá neslyšela žádnej povel, NIKDÁ
Ale ona asi ty povely opravdu neslyšela, v Maďarsku těžko německy a v německém útulku byla chvíli..možná tak trošku znala "Sitz" (to jako sedni...ale to Ti překládat nemusím ).
na druhou stranu-lepší, než bezhlavě vydávat kde komu
No to určitě, ne jak v Česku se pak dozví, že pejsek je pak kdoví kde .
jestli víš co tě čeká - a to asi víš, tak určitě. Zvlášť jestli s ní budeš chodit na cvičák.
Jo jo fuška mě čeká . Cvíčak je brzy v plánu...na to je to tady v N. zase dobré.
ano, protože co kdyby to nááhodou jednou klaplo
:-D Včera se ke mně nenápadně lísala na gauči a najednou se podívám a byla u mě nahoře...prostě nenápadně dala i zadní nohy na gauč...ale teda ta velikost...yorkšír je proti ní obr
nikdy by mě nenapadlo, že vlítnu dobrovolně do němčiny
Mě taky ne ...i když dobrovolně u mě vypadá jinak

argosek
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 14:04
- Nahlásit

Fata Morgana

Pane argošku, já opravdu netuším co z tohoto faktu ne/vyplývá pro slečnu majitelku, neznám ji & nic proti, osobně to vidím tak, že kastráti mají tak trochen potíže se sebedůvěrou (proč asi, možná se takoví narodili a možná je to maybelline) no a vnější projevy nedostatku sebedůvěry mívají jak jistě víte různé formy (a dopady). Každopádně, nedostatek sebedůvěry, kterou m.j. celkem spolehlivě vygeneruje úkon kastrace se projevuje buď a) stojím takříkajíc u zdi, tam je to pro mne bezpečné b) budu hysterčit a půjdu do agrese - obranu vezmu útokem. A celá tá škála projevů nejistoty mezi tím.

Takže mně osobně by z faktu, ze kastrovanou fenku jsem si vzala vyplynulo, že taková fenečka bude z mé strany potřebovat nestandardní přístup, který vystabilizuje její sebevědomí psychologicky, když už teda pozbyla hormonálního zdroje. Aby nemusela v budoucnu stát takříkajíc u té zdi, nebo naopak hysterčit a léčit si mindrák strašením kolemjdoucích psů. Ono dle mého v případě kastrátů ve smečce rčení ´tvoje smečka tvoje síla´ platí dvojnásob !

zajimalo by me, odkud to mate. muzete mi poslat odkaz na studii, ktera by se zabyvala vztahem mezi kastraci a sebeduverou psa? a dale osobni zkusenost - kolik kastrovanych fen znate, kolik z nich je nevyrovnanych a jak jste dosla k tomu, ze jejich nevyrovnanost souvisi s faktem, ze jsou kastrovane?

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 14:31
- Nahlásit

lillii
No to asi nemá...lidi miluje

klasická vižla , to je dobře, že třeba nedůvěru k lidem nemusíte řešit.

..a náš dělá drahoty. :

ví proč, páč jinak bude pod pantoflem

ale myslela jsem, že na to se musí přes klasický lovecký výcvik..a zas já moc na ty mrtvolky nejsem.

nenene, mrtvolky nepotřebuješ, jde jen o upevnění vystavování a ovladatelnost.Poprosím někoho, jestli mi poradí jak to najít, už si vůbec nepamatuju, kde jsem psala, jak jsem to dělala.

s tím králičím publikem - já mám na ně štěstí- teda spíš na zajíce, páč králíci už tu nejsou, ale buď ho trefím balónkem, nebo nějakým aportem a nebo se to na nás přijde podívat když hopikáme - což jsem fakt nepochopila, musel o nás vědět a přesto na tu louku vyhopkal, možná si chtěl taky zkusit??? a nebo nějakej adrenaliňák

to jako sedni...ale to Ti překládat nemusím
nám plynule německy hovořícím ne (jsme teď byli v Berlíně na koncertě, chtěla jsem si objednat důležitě kafe, že teda tohle už umím a...... namotala jsem do toho anglinu .... katastróóóf, hošik za pultem se bavil.

Jo jo fuška mě čeká

to ne, myslím, že to fuška nebude- jako třeba kdybys učila bulíčka, nebo teroše. Oni se rádi učí, hrozně je to baví-jestli fakt můžu doporučit, tak ten klikr je na tohle naprosto ideální, protože oni u toho zapojí svojí hlavu, což je zase přesně ohaří způsob "myšlení"

.ale teda ta velikost...yorkšír je proti ní obr

heh, jo když potřebujou umí být neviditelní - a nejen ve vysoký trávě.

Mě taky ne ...i když dobrovolně u mě vypadá jinak

no ty musíš mnohem víc, páč bys asi jinak hladovala
Mi tady chybí ta možnost mluvit, to pak jde ten jazyk hrozně pomalu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 14:44
- Nahlásit

lillii

tak jsem v rychlosti zkusila najít kde jsem to psala, tak jedno z toho jsem našla- nevím, jestli je to tam ale napsaný tak, aby se to pochopilo, je to hodně zhuštěný asi. Jsem dneska první den na nový židli, tak nestíhám, zkusím později najít to jak jsem to psala poprvé, tam to myslím bylo víc podrobně, tož zatím tohle, kdy jsem někomu něco vysvětlovala:

.......argosek má pravdu v tom, že ohaře vychovat , aby neštval je snažší, protože tam máš možnost stavět na vlohách. Každý ohař má v sobě to, že zvěř vystaví. A to je to od čeho se odpíchnout, podpořit v něm a rozvinout to vystavování a tím pádem pes bude ovladatelnější. Já nejsem žádný odborník - vůbec. Lovečinu neděláme - nebo takhle děláme z ní jen střípky a to střípky upravené pro nás. A to proto, že to čoklida baví a hlavně je díky tomu u té zvěře právě ovladatelnější. Protože u něj je velký zájem o zvěř, tak aby se to vyvíjelo správným směrem, je třeba to usměrnit. Tu stopovačku ano, ale ne tak jak píšel allik. Takhle Ti - z mého laického pohledu- u ohaře nepomůže. Protože ty mu s ní nebudeš zakazovat tu zvěř honit, ale - budeš ho s tou stopovačkou učit - JAK SE U TÉ ZVĚŘE CHOVAT. Nejdřív necháš čoklida vylítat, pak ho dáš na stopovačku a pak SPOLU půjdete za tou zvěří. Cíleně jí hledat /ale ne teď, když jsou mláďata/, jakmile pes zvěř najde, tak na chvilku "jakoby zatuhne" případně, třeba zvedne nohu a to je ten moment, kdy ty musíš okamžitě zareagovat a dát povel, já dávala ČEKEJ (důležité je, že pes musí už povel pochopitelně znát a umět v jiných situacích). Jo v počátcích pes asi reagovat nebude- od toho máš tu stopovajdu, abys ho k tomu povelu dovedla. Když poslechne, velká pochvala, velká a odměna - tu možná zpočátku taky nevnímne a odmítne ji, protože bude hodně rozrušený z té zvěře. Pokud už budete ve fázi, že pes na ČEKEJ reaguje a čeká, jdeš první a zvěř vyplašíš a opět trváš na povelu čekej. Někdy se stane, že tam zvěř nebude, protože je třeba pochopitelně o kus dál, nebo je to křepelka, bažant, kteří zůstávají ležet do poslední chvíle (ostatně na nich je nejlepší začínat) , tak pak psovi dovolíš jít zase vpřed, až označí zvěř, následuje čekej... atd. Takhle hezky pospolu, pořád na stopovačce, až ti pes bude spolehlivě reagovat , pak můžete stopovačku opustit a začít bez ní, ale s tím, že pes bude v tvé těsné blízkosti, tobě na dosah. Nevím, jestli jsem to v té rychlosti popsala dobře a srozumitelně, huž jsem to tady psala víckrát, jenže to neumím dohledat . Nám se tohle osvědčilo a myslím, že je to prima postup jak jednak psa naučit ovladatelnosti, druhak jak psa zabavit a za třetí, pes bude rád, že něco děláte společně a děláte navíc to co ho vrcholně baví a co umí nejlíp.

lillii
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 15:33
- Nahlásit

páč jinak bude pod pantoflem
To chlapi musí
já mám na ně štěstí- teda spíš na zajíce....možná si chtěl taky zkusit???
Tak ho příště zkus zapojit...třeba se chytne a to bude něco...kam se hrabe Borderka :-D :-D
namotala jsem do toho anglinu
To mám výhodu, že do toho nemám co motat :-D :-D. Ale tady umí všichni anglicky...teda kromě mě :-D.
jako třeba kdybys učila bulíčka, nebo teroše
Teroše si berou ti známí...nikdy neměli psa, tak to bude zajímavé. Už teď jsme s nimi byli na procházce a pes začal kolem nich poskakovat jako, že si chce hrát a oni se k němu seběhli a báli se, že ho něco píchlo :-D :-D :-D
tak ten klikr je na tohle naprosto ideální
Klikr jsem vytáhla a Mia se pokaždé když jsem klikla lekla, tak jsem toho nechala. Ale nejspíš s tím začnu.
páč bys asi jinak hladovala
No ono existují samoobsluhy

Ten výcvik zní dobře...ona vystavuje skoro cokoliv se někde pohne . Kdybys to našla tedy podrobněji prosím pošli (samozřejmě až budeš mít čas), zatím si to nějak přesně nedokážu představit...jako, že bysme opravdu došli až ke zvěři .

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 16:19
- Nahlásit

lillii
To chlapi musí

no to musí, ale von se ešče brání.
marně

Ale tady umí všichni anglicky...

no jo aby taky ne, když je to tak podobný, to se jim to učí

a oni se k němu seběhli a báli se, že ho něco píchlo

a jéje , no jestli rychle nezmění přístup jsou kde???

dyž jsem klikla lekla, tak jsem toho nechala

jo to se někdy hafani lekají, no tak klikej v kapse s tím, že to ještě třeba utlumíš dlaní, aby si zvykla postupně.

No ono existují samoobsluhy

no jo to je fakt

...ona vystavuje skoro cokoliv se někde pohne

paráda, paráda, ono teď je na to asi ještě brzo, páč ona musí mít zažité takové ty poslušnostní cviky- čekej, sedni... prostě ten základ. Až bude umět čekej i za rušivých elementů, tak pak můžete začít a to se neboj, že k té zvěři dojdete. Ešus se vždycky "podivuje" jak jsem blbá, že toho bažanta nevidím do poslední chvíle a pak se hrozně leknu - i když vím, že tam je - když vyletí, páč to je hrozně hlučnej pták

Fata Morgana
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 16:28
- Nahlásit

argosek

Podívejte příteli, Vy chcete po mně vědecké důkazy, já Vám samozřejmě nic takového předložit nemůžu a nechci. Věda je zpochybnitelná, protože není vtesáná do kamene, vyvíjí se ...

Co aktuálně již průkazné je, je skutečnost ta, že kastrace vliv má ! Domnívat se, že nemá, je směšné (proč by to kdo probůh pak dělal, že) Takže má, z tohodle úhlu pohledu nikoli na povahu (vrozený charakter) jedince, ale na psychiku -- > chování. Podívejte se na základní definici, jak velice je obsáhlá, ale stojí za to http://cs.wikipedia.org/wiki/Kastrace

Domnívat se, že kastrace neovlyvní psychiku -- > chování je pošetilé i z důvodu biologického. Položte si otázku co dělá muže Mužem a ženu Ženou & psa Psem a fenku Fenkou. Jsou to samči/samičí hormony, vo tom žádná pane. Dále si položte otázku s Vašim dovolením přímo na tělo: co se stane kdyby Vám doktor ufik s prominutím Vaše švestičky, porozumět tomu, co by se stalo z hlediska biologického není složité, co by se ale stalo z hlediska psychologického --- > Vaše chování, kdyby jste šel do kontaktu se Ženami a Muži, kteří Váš hendykep okamžitě odhalí. Tážu se Vás tedy: cítil by jste se jakožto ´Muž´ relevantně disponovaný a Sebevědomý ? ...........

Tohle je moje úvaha pane, můj náhled, můj pocit a taky trochu té moji zkušenosti z 15ti letého pozorování jedné smečky psů o 35/45 jedinců různeho věku, pohlaví, včetně kastrátů. Privátně mám 4samce a jejich švestky jsou tam kde být mají, sestava je moje rozhodnutí, nevylučuji, že si někdy v budoucnu vezmu třeba psa/fenečku kastráta - bude to pro mne psychologická výzva.

Pokud tu někdo píše, že nemá s kastráty potíže, tak buď špatně kouká a vztahy ve smečce interpretuje nesprávně, nebo je to člověk, který zvládl situaci aníž by si uvědomil jak - selský rozum, cit a celá ta psychologie kolem je mu vrozená.

Vše.

lillii
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 17:25
- Nahlásit

PetraK
marně
Taky si myslím.
to se jim to učí
To už jsem si říkala. Jenže já myslím, že oni si to ani neuvědomí. Přítel taky nechápe, že najednou vím co znamenají nějaká anglická slova, když anglicky neumím
jsou kde???
Víme kde Musím je donutit jej změnit...a snaha je. Uvidíme.
tak klikej v kapse s tím, že to ještě třeba utlumíš dlaní
O.K. zkusím
teď je na to asi ještě brzo, páč ona musí mít zažité takové ty poslušnostní cviky- čekej, sedni... prostě ten základ
Jasně, chápu , do té doby mě asi utahá . Musíme cvičit a pak hurááá "lovit" .
to se neboj, že k té zvěři dojdete
No to já se právě bojím
Asi je to blbý dotaz, ale ona pak chápe, že má hledat jen když chceš? A když nechceš, tak nechodí s nosem u země?
Jak to pak pokračuje? Najdeš zvěř, pes vystaví, řekneš "čekej" a pak....zvěř uletí/uteče a je konec..?

Monty
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 18:48
- Nahlásit

já si brala štěndo přesně před 2 týdny.
Mám desetiletého westíka Montyho a k němu jsem si pořídila westí slečnu Sophi.
Jak jsem jí dovedla byl z ní úplně nadčený, pak po ní trochu vrčel občas se trochu po ní ohnal (je strašně hravá a divoká ), ale dneska si spolu hráli, byl to skvělý pohled a to si Monty se žádným pejskem už sakra dlouho nehrál.
Teď když píšu tento příspěkek, tak u sebe leží a spinkají.
Řekla bych, že to chce čas

argosek
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 18:56 - Změnil/a: argosek
- Nahlásit

Fata Morgana

Podívejte příteli, Vy chcete po mně vědecké důkazy, já Vám samozřejmě nic takového předložit nemůžu a nechci. Věda je zpochybnitelná, protože není vtesáná do kamene, vyvíjí se ...

coz s nasim tematem vubec nesouvisi a navic to podavas tak, ze by si clovek myslel, ze slovo veda znas jen z nedelnich magazinu pro zeny.

Co aktuálně již průkazné je, je skutečnost ta, že kastrace vliv má ! Domnívat se, že nemá, je směšné (proč by to kdo probůh pak dělal, že)

ano kastrace vliv skutecne ma, ale jeste smesnejsi nez domnivat se, ze nema, je domnivat se, ze kastrace zpusobi, ze je vylouceno, aby fena, ktera ji podstoupila, byla ve vztahu s jinym psem dominantnim jedincem.

makrel
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 19:08
- Nahlásit

Fata Morgana
Co aktuálně již průkazné je, je skutečnost ta, že kastrace vliv má
to je možné a kde teda někdo zjistil, že mají kastráti potíže se sebevědomím? pořád mi chybí nějaké podložené informace, kromě toho, že si to myslíte na základě svého pozorování?

Fata Morgana
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2010 21:39
- Nahlásit

argosek
slovo veda znas jen z nedelnich magazinu pro zeny.
Zajímavá reakce.

ale jeste smesnejsi je domnivat se, ze kastrace zpusobi, ze je vylouceno, aby fena, ktera ji podstoupila, byla ve vztahu s jinym psem dominantnim jedincem.

Směšnější jak pro koho, pane.
Realita je spíš tvrdá, než směšná - s kastrovanou fenou/psem nebude žádný plnohodnotný protějšek plnohodnotně (sobě rovně) komunikovat. Výsledkem takové nesourodé ´komunikace´ je tolerance, nebo nezájem o bližší kontakt ze strany celého psa a v kontextu s tímto nemůže dojít k tomu, aby kastrát zaujal dominantní postavení ve smyslu slova dominantní. Kastrát není rovnocenná výzva, nemůže být.

makrel
pořád mi chybí nějaké podložené informace, kromě toho, že si to myslíte na základě svého pozorování?

Všechna info o životě zvířat, co jsou zač, zvyky, vzorce atd. rostou z pozorování, žádnej nevlastní rodinu lvů a přesto víme o jejich soc. životě hodně, dtto ptáci, hmyz, cokoli na co si vzpomenete... o psech se toho píše spousty a docela protichůdně, takový celkem organizovaný chaos, takže někdy mám opravdu pocit, že se o nich ví ve skutečnosti paradoxně dost málo (pod lampou bývá největší tma) některé názory jsou mi blízké, jiné nikoli, linků je spousta, furt se řeší. Já psy prostě pozoruji - tohle mi pomáhá pochopit je nejvíc a nejlíp, tak se na mne nezlobte a nemyslím to nijak zle.

makrel
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 08:17
- Nahlásit

Fata Morgana
já se nezlobím, jenom jsem prostě nezjistila, že by kastráti měli problémy se sebevědomím, takže s tím nesouhlasím

gabi
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 08:27
- Nahlásit

Fata Morgana

Možno to bude tým, že sa ľudia snažia kastrovať práve takýchto psov.
Väčšinou sú tí psi takí už pred kastráciou. Lieči sa tým kvázi dominancia a ako píšeš bezúspešne.

Jedno nad čím sa dá uvažovať je to, že skoro vykastrovaní psi to majú ťažšie s hormonálnym dospievaním.

makrel
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 08:32
- Nahlásit

gabi
Možno to bude tým, že sa ľudia snažia kastrovať práve takýchto psov.
Väčšinou sú tí psi takí už pred kastráciou. Lieči sa tým kvázi dominancia a ako píšeš bezúspešne.

to je dobrá myšlenka .

gabi
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 08:40
- Nahlásit

makrel

No bohužial mám takéhoto neurotika nevyzretého už pár rokov.

makrel
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 08:45
- Nahlásit

gabimožná proto jsem problémy se sebevědomím nepozorovala, protože většina těch psů byla kastrovaná ze zdrav. důvodů a před kastrací se psy neměli problémy.

Fata Morgana
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 10:18
- Nahlásit

gabi
Jedno nad čím sa dá uvažovať je to, že skoro vykastrovaní psi to majú ťažšie s hormonálnym dospievaním.

Nemajú to ťažšie, oni hormonálne dospievanie & vyzretie nezabsolvujú - zdroj bol odstránený. Koniec koncov k tejto téme sa svojho času vyjadril aj ´dobrý ujo´ a s tým čo k tomu napísal sa nedá nesúhlasiť, je to jeho pohľad skrze ešte iné veci, ale v zásade je to naozaj tak (mladučký kastrát zostane hravý ako štendo, lenže tým pádom aj nevyrovnaný & v strese jedná skratovo, pretože hormóny, na ktorých štendo vyzreje v dospelého psa s nadhľadom & sebadôverou sa nemajú kde produkovať a to čo sa tvorí v nadobličkách je mizivé, nestačí to)

Väčšinou sú tí psi takí už pred kastráciou
Neviem, či si si všimla ten detail, keď som písala o povahe (vrodený charakter) jedinca a psychike ---> chovanie.
Sú to dve odlišné veci, ktoré idú vo výsledku paralelne ešte s ďalším faktorom a tým je plemenné špecifikum.
Vrodený charakter sa kastráciou nezmení, to čo sa zmení je psychika psa --> následne chovanie vykastrovaného jedinca.
Mám za to, že jedinci charakterovo (vrodene) temperamentní s potenciálom dominancie trpia kastráciou psychicky viac, než jedinci charakterovo nevýrazní.

makrel napísala:
kastrovaná ze zdrav. důvodů a před kastrací se psy neměli problémy
Toto je tiež jedna vcelku pozoruhodná záležitosť. Uvažovala som nad tým, že charakterovo temperamentný, výrazný pes (hovorím pes obecne, myslí sa tým aj fena) s potenciálom dominancie síce po kastrácii trpí, ale v domácej svorke má z minulosti vybudované dominantné postavenie a tak ho po kastrácii menej výrazní ba až nevýrazní jedinci akceptujú i naďalej, čo ale neplatí pre jedincov charakterovo výrazných ba až dominantných, ktorí okamžite využijú svoju šancu a kastráta dajú v hierachii dole. Takže ono hodne závisí od konkrétnej domácej svorky - charakterové zloženie jedincov + ak tam máš navyše aj rôzne plemená, tak je to ešte komlikovanejšie a odpozorovať kto je kde nie je vôbec jednoduché.

Hovorím o domácej svorke, situácia vonku v kontakte s cudzími psami je samozrejme pre kastráta diametrálne odlišná.

Sú to moje osobné poznatky a samozrejme rátam s tým, že s tým nemusí každý súhlasiť, pretože ono je to celé skutočne na titernú a dlhšiu diskusiu .......

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 13:24
- Nahlásit

Fata Morgana

Realita je spíš tvrdá, než směšná - s kastrovanou fenou/psem nebude žádný plnohodnotný protějšek plnohodnotně (sobě rovně) komunikovat. Výsledkem takové nesourodé ´komunikace´ je tolerance, nebo nezájem o bližší kontakt ze strany celého psa a v kontextu s tímto nemůže dojít k tomu, aby kastrát zaujal dominantní postavení ve smyslu slova dominantní. Kastrát není rovnocenná výzva, nemůže být.

nerozumim, co ma nekdo, kdo se v nekterych prispevcich projevujal tak, jak to delas ty, z toho, ze placa takovehle snadno vyvratitelne nesmysly. zajimalo by me, na cem stavis sve nazory - opravdu. abychom se mohli bavit vecne, poprosim te, abys nam tu napsala, konkretni pripady kastrovanych fen, ktere znas a zpusob, jakym si pozorovanim techto pripadu, byla schopna dojit k prezentovanym nazorum + zdroje (literatura, clanky,..), ktere ti na teto ceste ukazovaly smer.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 13:37
- Nahlásit

Fata Morgana
hele ty píšeš jak kniha, ale musím říct, že s tvými názory nemůžu souhlasit. znám hodně kastrátů a pokud kastrace proběhla správně, tedy v dospělém věku, rozhodně to na psa/fenu nemělo vliv s ohledem na sebevědomí ve smečce. Většina těch psů si své postavení zachovala. Mojí fence, kastrované ze zdravotních důvodů, to naopak na sebevědomí přidalo. Naprosto viditelně je v kontaktu s jinými psy méně podbízivá (před kastrací by na sobě nechala dříví štípat) a více se prosazuje. Tak nevím.
O hormonální produkci kastrát pravda přijde, ale rozhodně to nutně nemusí znamenat, že ztatí sebevědomí.

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 13:37 - Změnil/a: argosek
- Nahlásit

fata morgana

Toto je tiež jedna vcelku pozoruhodná záležitosť. Uvažovala som nad tým, že charakterovo temperamentný, výrazný pes (hovorím pes obecne, myslí sa tým aj fena) s potenciálom dominancie síce po kastrácii trpí, ale v domácej svorke má z minulosti vybudované dominantné postavenie a tak ho po kastrácii menej výrazní ba až nevýrazní jedinci akceptujú i naďalej, čo ale neplatí pre jedincov charakterovo výrazných ba až dominantných, ktorí okamžite využijú svoju šancu a kastráta dajú v hierachii dole. Takže ono hodne závisí od konkrétnej domácej svorky - charakterové zloženie jedincov + ak tam máš navyše aj rôzne plemená, tak je to ešte komlikovanejšie a odpozorovať kto je kde nie je vôbec jednoduché.

Hovorím o domácej svorke, situácia vonku v kontakte s cudzími psami je samozrejme pre kastráta diametrálne odlišná.

Sú to moje osobné poznatky a samozrejme rátam s tým, že s tým nemusí každý súhlasiť, pretože ono je to celé skutočne na titernú a dlhšiu diskusiu
.......

ano - to je presne klic k celemu problemu - ze specialnich pripadu si vytvoris obecnou teorii (ktera by nesedela, i kdyby se nasel jeden pripad, ktery ji vyvraci - ovsem takovych pripadu jsou spousty).

takhle to bohuzel ve svete kynologickych mytu a teorii chodi bezne - temer vse, co se traduje, je specialni (byt by to platilo treba i v 1/2 pripadu, coz se ovsem vetsiny techto mytu ani zdaleka netyka) vydavane za obecne.

kdyz se budeme drzet konkretne tematu kastrace, je zrejme, ze snazit se diskutovat na urovni konkretnich hormonalnich zmen v organizmu je pro tuto fazi diskuze zcela zbytecne, jelikoz psi telo je tak komplexni system, ze jedinym zpusobem, kterym jsme dnes schopni merit dopady na neco tak sirokeho, jako je "zmena povahy", je statistika. muzes tu psat sebepodrobnejsi uvahy o tom, co a jakym zpusobem ovlivni chovani psa, ale nemuzes cistou logikou dojit od bodu a do bodu b, jelikoz rozvetvenost cesty, na kterou pri posunu od a k b narazis je zcela mimo moznosti zpracovani lidskym mozkem i dnesnimi pocitaci.

kazdopadne i bez teto argumentace zalozene na konkretnim fyziologickem vlivu kastrace na organizmus, nam prakticka pozorovani rikaji, ze to, co tvrdis neni pravda (a je to nepravda tak snadno prokazatelna, ze stale nechapu, proc to delas).

makrel
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 13:40
- Nahlásit

argosek
souhlasím

gabi
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 16:03
- Nahlásit

Myslím ale že sa nás najviac zhodne na tom, že:pokud kastrace proběhla správně, tedy v dospělém věku, rozhodně to na psa/fenu nemělo vliv s ohledem na sebevědomí ve smečce

A ešte taká drobnosť, kastrovaním sa znižujú psom samčie hormóny a fenám zase samičie. A samozrejme hormonálna produkcia resp. ne-produkcia má určite nejaký vplyv na celkový organizmus.

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 16:37
- Nahlásit

gabi

Myslím ale že sa nás najviac zhodne na tom, žeokud kastrace proběhla správně, tedy v dospělém věku, rozhodně to na psa/fenu nemělo vliv s ohledem na sebevědomí ve smečce

A ešte taká drobnosť, kastrovaním sa znižujú psom samčie hormóny a fenám zase samičie. A samozrejme hormonálna produkcia resp. ne-produkcia má určite nejaký vplyv na celkový organizmus.

proti cemuz tu ovsem nikdo nic nenamita, ze?

Fata Morgana
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2010 23:42
- Nahlásit

gabi
kastrovaním sa znižujú psom samčie hormóny a fenám zase samičie. Neznižujú, ale eliminujú. hormonálna produkcia resp. ne-produkcia má určite nejaký vplyv na celkový organizmus To si píš a to je ten dôvod prečo neexistuje na kastráciu (mimo životu ohrozujúcej situácie) ´správna doba´.

argosek
ze specialnich pripadu si vytvoris obecnou teorii
Nikoliv. Žádné speciální případy a žádná obecná teorie.

Nebudu se rozepisovat, nemám čas letadla nečekaj, v tuhle chvíli řeknu jen ten důvod proc to delas protože o psech se toho píše spousty a protichůdně a mám pocit, že se o nich ví ve skutečnosti paradoxně dost málo (pod lampou bývá největší tma) takže ten důvod zní:

Probudit zájem k samostatnému myšlení a spolutvorbě skutečnosti !

Stay Calm & Assertiv
Pak uvidíme.

Poroučím se.

argosek
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2010 11:29
- Nahlásit

Fata Morgana

ze specialnich pripadu si vytvoris obecnou teorii
Nikoliv. Žádné speciální případy a žádná obecná teorie.

muzes rikat nikoliv, ale presne tohle jsi udelala.

o psech se toho píše spousty a protichůdně a mám pocit, že se o nich ví ve skutečnosti paradoxně dost málo (pod lampou bývá největší tma)

to mas pravdu, proto nechapu, proc sama temito prispevky o kastraci prispivas k neblahemu kozismu, kdy lide do hlav o psech nesmyslne informace cpou si a libuji si, kolik toho vedi a znaji.

Probudit zájem k samostatnému myšlení a spolutvorbě skutečnosti!

ano, samostatne mysleni je krasna vec. vem si takoveho homera simpsona - ten se zamysli a uz mu kolem hlavy lita ruzovy slon, za chvili se vali v cukrove vate a blazene se usmiva. sice to valneho smyslu nema, ale je to bez jakychkoliv pochyb mysleni a samostatnejsi by snad uz byt nemohlo.

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání