| Autor |
Zpráva |
lillii
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 12:36
- Nahlásit
Ahoj pejskaři, v sobotu jsme si vzali 10 měsíční kastrovanou fenku - vizlu z útulku. Do té doby jsme měli doma jen psa "jedináčka" rasy lhasa apso (3,5 roku). Ten teď pěkně žárlí, i když si ho všímáme stejně jako před tím..možná ještě víc. Často na ní vrčí. Je to nejspíš také tím, že je na něj velká a nemotorná. Můžete mi prosím poradit nějaké tipy (zkušenosti) co dělat, aby si k sobě našli cestu? Nebo to chce jen čas? Nejprve jsme byli v útulku za ní i s ním na návštěvu a to se choval neutrálně, trochu obezřetně..mysleli jsme, že se tedy brzy skamarádí...ale zatím to tak moc nevypadá. Všem moc děkuji za jakékoliv rady. Neměla bych to srdce jí dát zpátky a na druhou stranu bych zase ráda měla svého starého "normálního" psa.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:00
- Nahlásit
Jestli ji dát zpátky, tak co nejdřív.
Jestli ne, přečti si něco o vztazích ve smečce. Ty jsi šéf, ty velíš, ty nedovolíš jakékoliv rozbroje ani z jeho, ani z její strany. Rozhodně nerozmazlovat staršího. A bacha, pokud malá bude dominantnější než lhasák, tak až dospěje, přeskočí ho na první místo ve psí smečce. A ty to budeš muset zkousnout, tj. respektovat, že fena bude mít výsadnější místo než tvůj první pes.
|
Fata Morgana
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:02
- Nahlásit
LucieS
pokud malá bude dominantnější
si děláš prdel né ? ......... kastrovanou
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:15
- Nahlásit
Fata Morgana
Ty jsi nikdy nepřehlídla jedno obyč slovo?
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:26
- Nahlásit
LucieS
Díky.
Zpět jí nedám, jednou jsem se rozhodla tak... Lhasák se s tím musí smířit. Je trochu rozmazlený.
Fenka je dost submisivní vůči všem psům/fenám, takže určitě nebude dominantní..když pominu tu kastraci. Jinak by mi to "první místo" bylo jedno, oba jsou teď mí psi.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:36
- Nahlásit
lillii
no, já to zase dělám tak, že vždy upřednostňuju staršího/původního psa a nověpříchozí se musí přizpůsobit.
Dej jim ještě trošku času, lhasák s největší pravděpodobností do dvou týdnů roztaje. Jestli je feňule na něj příliš hr, půjč si někde klec a v nejhorším jí tam vždycky na chvilku zavři, s hračkami a vodou, aby to na tvého staršího psa nebylo moc. Klidně jdi na jedno venčení za den bez feňule, abys mohla věnovat spešl čas jenom staršímu. Svého starého psa už mít nikdy nebudeš, parťák naše zlatíčka vždycky trošku změní. Něco ztratí, něco naopak získají
|
Fata Morgana
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:37
- Nahlásit
LucieS
Jeden starý farmář žil na irském venkově dlouhá léta sám, jen se svým psem. Když jednoho dne jeho miláček zemřel, šel farmář za místním knězem s prosbou: „Otče, bytost mně nejbližší, můj pes zemřel. Mohl byste za jeho duši sloužit alespoň malou mši?”
„Je mi líto, ale bohoslužby pro zvířata v našem kostele sloužit nemůžeme. Ale na druhém konci městečka je nová náboženská organizace. O jejich víře toho moc nevím... snad budou moci pro to zvíře něco udělat.”
„Vyrazím tam rovnou, Otče. Děkuji za radu. Jen se ještě zeptám - myslíte, že takových pět set liber věnovaných za bohoslužbu bude stačit?”
Na to kněz rozhořčeně odpověděl: „Proč jste mi neřekl, že ten pes byl katolík ?”
není obyč jako obyč
lillii
když pominu tu kastraci
To pominout nelze.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:44
- Nahlásit
lillii
hele od soboty je moc brzo, je to pes a fenka, i když kastrovaná, tak bych čekala, že si to prostě sedne. Jemu se teď najednou tak trochu posunul svět, dej mu čas, netlač na pilku.
Je trochu rozmazlený.
si musí prostě zvyknout, že už není jedináček, neboj za chvíli budeš spíš řešit, že si jí venku hlídá
a připrav se na to, že Ti nastane tak trochu jinačejší život. Páč máš vižlu a..... Vižla pižla klídek nezná. A neb : svět už se Ti nikdy nevrátí do klidný polohy
|
NatalieNatynka
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:46
- Nahlásit
On si časem zvykne. Ono když přijde štěně, tady ještě k tomu v tom "nejhorším" věku a velké neohrabané, je to šok. Někdy jsou psi kamarádi hned, někdy to trvá. nechte staršího psa aby si vymezil místa, kde chce mít klid a malou tam k němu nepouštějte. Ať vidí, že on tu byl dřív a ona semusí přizpůsobit.Samozřejmě vy jste šéf, netolerujte šikanu, ale já psům co byli doma dříve dovolila toho nového i trochu ustrkovat a za odpor by ten nový kárán. Časem pochopil co může a nemůže a vždy se sehráli. naposledy jsem si k dominantní a majetnické kokřici přinesla čtyřměsíčního křížence pinče z útulku...první týden to bylo maso a doma na mě věty typu "Přivedla sis ho a teď necháš aby mu ubližovala,...jak můžeš nechat jí ho trápit?) - štěně jí lezlo do misky, k hračkám atd.,což pochopitelně nesnesla a byla z něj na nervy, zalejzala pod schody aby měla klid a odtamtud na něj dunivě vrčela, párkrát štěněti trochu třepla, párkrát byla napomenuta a teď ho má jak mimčo a brání ho. Berte to tak, že lhasa vizslu nesežere a ona se mu zatím naštěstí podřídí, takže tomu dejte čas, hlavně ne žádné nervy a obavy. Když se chcete s pejskem pomazlit, pošlete malou na místo ať neotravuje a jí se naopak snažte co nejvíc utahat aby doma nebyla nevybouřená a zbytečně ho neotravovala.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 14:56
- Nahlásit
lillii
trošku škoda, že jsou to tak rozdílná plemena, kdyby byli rovnocenní parťáci venku na běhání a blbnutí, tak by to bylo jednodušší. I tak si lhasák zvykne,ale je možné, že nikdy ji nebude úplně "milovat".Chce to čas
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 15:00
- Nahlásit
makrel
OT: zítra je 1.9.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 15:02
- Nahlásit
lillii
moje fenka taky přijímala štěndo pejska docela váhavě a první den hé chtěla úplně zrušit. po měsíci jsou z nich kámoši a krásně si vyhrajou. ale chce to fakt čas.
oběma věnuju stejně času, fenku beru na samostatné venčení, ne každý den, ale snažím se co nejvíc to jde. stejně tak chdím samostatně i s prckem. doma koriguju jen žárlivé scény fenky, jinak jsem je nechala udělat si mezi sebou pořádek. malej je dominant, ale srovnali se dobře. mám teda pro malého místnost oddělenou mřížkou a tam ho zavírám, když moc otravuje a vidím, že to fenku prudí. oba jsou tak zvyklý být odděleně a jen tak si odpočinou.
počkejte týden dva, buďte hlavně v klidu a ono se to poddá
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 15:04 - Změnil/a: lillii
- Nahlásit
Děkuji všem..opravdu mi to trošku pomohlo..alespoň si srovnat myšlenky. Už jsem měla i trošku pochybnosti...
gabifi
no, já to zase dělám tak, že vždy upřednostňuju staršího/původního psa a nověpříchozí se musí přizpůsobit.
K tomu mám právě také tendenci.
Na klec jsem už také myslela..bohužel není po ruce .
Venčení bez feňule by zatím asi moc neprošlo..má tendenci kousat vše co najde .
Svého starého psa už mít nikdy nebudeš
Je to blbé, ale stále doufám, že ano . Přítelovi rodiče (v domě o poschodí výš) také dostali lhasu (psa) a Gerry (náš) se s tím nejdříve nemohl smířit, ale teď vypadá, že je rád, že ho má a jinak je pořád stejný.
Fata Morgana
To pominout nelze.
Něco takového jsem čekala . Ano, nejde...jen by nejspíš nebyla dominantní ani bez ní.
PetraK
Asi máš pravdu..chce to čas. Jen mi je ho trochu líto...on je pořádná herečka .
neboj za chvíli budeš spíš řešit, že si jí venku hlídá
Doufám, že máš pravdu.
Ti nastane tak trochu jinačejší život. Páč máš vižlu a..... Vižla pižla klídek nezná. A neb : svět už se Ti nikdy nevrátí do klidný polohy
Jo jo, slyšela jsem toho i vižlách hodně, ale kdo nepozná neuvěří ...no jo, ale je zlatíčko. Hmm a teď spí ...nebo spíš doslova chrápe.
Prosím a nevíte náhodou co u ní s nachlazením? Vet má dovolenou a nevím zda se z toho sama dostane nebo hledat jiného veta.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 15:08
- Nahlásit
lillii
Jen mi je ho trochu líto...on je pořádná herečka
tady sis odpověděla sama
Doufám, že máš pravdu.
no to nevim esli bys zrovna v tohle měla doufat
, ale kdo nepozná neuvěří
a teď spí ...nebo spíš doslova chrápe.
spííí? vižla spííí?? no je toho na ní moc. Moc změn, takže to jí utaví, až se otřepe, budeš mít doma zrzavýho hopíka
To nachlazení - kašle- chrchlá, jako by měla překážku v krku? Teče jí z nosu?
|
NatalieNatynka
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 15:15
- Nahlásit
Až se uzdraví, musíte jí pořádně utahat a kousání jí přejde. Je to pes, který potřebuje zamětnat. My přijdeme z venku, tak utahaní, že už by je nenapadlo jít si ještě něco hryzat. Klec by ale bylo dobré si pořídit, není to zas tak hrozná pálka.
Jaký má kastrace vliv na dominanci? Jako že kastrovaná fena není dominantní? Moje je kastrovaná též a je šéf kamkoliv přijde mezi psy.
Buďte ráda, že je kastrovaná a nemusíte ještě řešit hárání...
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 15:16
- Nahlásit
lillii
Je to blbé, ale stále doufám, že ano
změna bývá k lepšímu Oni když jsou nastálo vedle sebe, hodně se ovlivňují a přebírají od sebe zvyky. Výhoda je jasná. Starší pes mi odešel navždy a mně zůstalo 2 v 1....doslova a do písmene. Teď mám štěně a doufám, že po letech bude 3 v 1
Klíííít, všecko dobře dopadne. Já měla štěně šílené krátkosrsté kolie k hodně své šeltii (3,5 roku) a začátek byl masakr. Prostředek a konec super...
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 15:16
- Nahlásit
PetraK
tady sis odpověděla sama
Já vím
no to nevim esli bys zrovna v tohle měla doufat
Doufat můžu
budeš mít doma zrzavýho hopíka
Už teď se občas projeví ...no jo chce to hodně aktivity , na to jsem se psychicky připravila (fyzicky...hmm uvidíme )...zatím je hroooozně umazlená a žraváááá
To nachlazení - kašle- chrchlá, jako by měla překážku v krku?
Ano, přesně tak..a chrchlá hlavně ráno a když vyleze ven.
Teče jí z nosu?
To spíš ne...myslím.
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 15:21
- Nahlásit
NatalieNatynka
Utahání je v plánu. Zatím je to trošku těžké, když jí zatím nemůžu pustit z vodítka ať se pořádně vyběhá.
Klec by ale bylo dobré si pořídit
Nejspíš ano.
Jaký má kastrace vliv na dominanci? Jako že kastrovaná fena není dominantní?
Většinou bývají méně dominantní.
Buďte ráda, že je kastrovaná a nemusíte ještě řešit hárání...
S tím nemám problém a jsem ráda.
gabifi
Díky za uklidnění .
|
Fata Morgana
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 15:26 - Změnil/a: Fata Morgana
- Nahlásit
lillii
v sobotu jsme si vzali 10 měsíční kastrovanou fenku by nejspíš nebyla dominantní ani bez kastrace
http://www.casd.cz/bum/03ctvrtleti/m01u04.html
smysly, karty, čísla, sny, nebo koule ?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 16:42
- Nahlásit
lillii
To nachlazení - kašle- chrchlá, jako by měla překážku v krku?
Ano, přesně tak..a chrchlá hlavně ráno a když vyleze ven.
Teče jí z nosu?
To spíš ne...myslím.
tak bych nejdřív nahodila režim klidový - tzn. vyčůrat, hodit bobek, žádný lítání, domů a do pelíšku (tím, že je teď utavená ze změn, ani nebude moc protestovat proti nedostatku pohybu) Prostě jako s dítětem, když je nastydlý, klid a žádný lítání. Dávat céčko, jitrocelovej sirup a fakt klidovat. Kdyby jí začlo z nosu týct jako takový zelený nůůdle, šup k dochtoroj, jo? A samo taky, kdyby jí vylítla teplota.
Už teď se občas projeví
jo jojo, a počkej až bude úplně fit oni krom pohybu potřebují nejvíc zaměstnat makovici. Počítej taky s tím, že budeš nejspíš řešit zvěř. Na to to chce mít trpělivost a trpělivost a trpělivost. Ale jde to dobře páč je to právě ohař.
..zatím je hroooozně umazlená a žraváááá
, odkud jí máš, hoď odkaz ju??
Doufat můžu
no sem to myslela tak, že pak ti to právě bude spíš dělat starosti, až si bude babu hlídat a každýmu čoklidovi, kterej půjde okolo bude chtít vysvětlit, že TADLE KRASAVICE JE MOJE
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 16:51
- Nahlásit
PetraK
Díky. Zkusím...i když ten klid fakt nevím nevím .
Počítej taky s tím, že budeš nejspíš řešit zvěř
Jo jo s tím počítám..má často nos dole .
Žiju v Německu, takže odkaz německý:
http://www.tierherberge-donzdorf.de/frame.htm
Nejde dát přímy, takže:
Vermittlung/Hunde/Hundeallgemein/ 4.stránka - Picur
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 16:58
- Nahlásit
PetraK
jitrocelovej sirup
Mia (tak se teď jmenuje) je nadšená .
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 19:24
- Nahlásit
lillii
i když ten klid fakt nevím nevím
ano ano, často se vižlímu člověku orosí čelo, když od veterináře slyší klidový režim
jde hlavně o to, že ven fakt ne,žádný lítačky, pro jistotu halt na vodítku, vycvrdlikat, hodit bobka a domů do pelechu, nevylítanost můžeš kompenzovat prací na navazování vztahu mezi vámi dvěma, aby si zvykala na manipulaci od tebe /myslím, že nebude problém/ a pomalu prostě aby si zvykala na nějaký ten povel - zkuste třeba přes žrádlo a můj oblíbený klikr - aby se naučila oční kontakt. Klikr je fajn věc a to že nemůže teď ven můžete ten čas využít právě k tomu, aby se tzv. naklikala.
JOOOOOOO HELE JESTLI JE TO PSINCOVÝ KAŠEL - mohl by to chytit i druhý hafan. Ono s tím moc nenaděláš, ale abys s tím počítala.
Jo jo s tím počítám..má často nos dole
víš jak na to?
Žiju v Německu, takže odkaz německý:
háá, to se zrovna hodí, páč se učím německy.
CELEJCH VOSUMNÁÁÁCT LEKCÍ
Mia (tak se teď jmenuje) je nadšená
bodejď by nebyla, dyž je to sladký jak cumel , Mia je krásný jméno, a pro vižlu moc pěkně sedí
Moc vám přeju, aby se všechno dobře usadilo. Vižla je skvělý pes, chytrej /někdy až moc /, učenlivej, všechno ho baví, je to sporťák, chce to pevnou ale něžnou ruku, důslednost a trpělivost.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 19:38
- Nahlásit
LucieS
Jestli ji dát zpátky, tak co nejdřív.
Jestli ne, přečti si něco o vztazích ve smečce. Ty jsi šéf, ty velíš, ty nedovolíš jakékoliv rozbroje ani z jeho, ani z její strany. Rozhodně nerozmazlovat staršího. A bacha, pokud malá bude dominantnější než lhasák, tak až dospěje, přeskočí ho na první místo ve psí smečce. A ty to budeš muset zkousnout, tj. respektovat, že fena bude mít výsadnější místo než tvůj první pes.
Fata Morgana
pokud malá bude dominantnější
si děláš prdel né ? ......... kastrovanou
mam pocit, ze si prdel delate obe.
lucies tu vetsinou pise rozumne veci a ted takovejhle...hmm...arabi tomu rikaji la b'bol.
slecna fatamorgana a jeji poznamka o delani si prdele nedava smysl uz vubec.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 19:42 - Změnil/a: argosek
- Nahlásit
Fata Morgana
když pominu tu kastraci
To pominout nelze.
proc ne? copak tak zasadniho pro slecnu novou majitelku z faktu, ze kastrovanou fenku si vzala, vyplyva?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2010 19:54
- Nahlásit
lillii
je to Picur?? je kráásnáá!! Ona je přímo z Maďarska?? Dali jí do útulku, páč začla hárat???? nebo jsem to blbě pochopila?? 18 malých lekcí není nic moc. Ale dobře to tam napsali s tím, že občas taky neslyší /ono puberta už je tu, že ano/ a aji s tou zvěří a cvičením. To u nás často v popisech takhle nebývá.
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2010 09:16
- Nahlásit
PetraK
manipulaci od tebe
Opravdu pro ní žádný problém ...spíš pro mě..zvednout 20kg
aby si zvykala na nějaký ten povel
To dělám ..už umí sednout, lehnout, Bett (to jako pelíšek), čůrat na povel .
oční kontakt
Taky učím
JESTLI JE TO PSINCOVÝ KAŠEL - mohl by to chytit i druhý hafan.
Ano, já vím...s tím už máme zkušenost...náš hafan ale tehdy víc "plival". No snad bude brzy zdravá...dnes ráno kašlala jak šílená...třeba se jí to po tom sirupu uvolnilo. Uvidíme, většinou se jí to pak přes den uklidnilo, kdyby ne, tak to bude na veta.
víš jak na to?
Myslela jsem přes poslušnost, zaujmout atd., ale budu ráda za zkušené tipy. ;)
CELEJCH VOSUMNÁÁÁCT LEKCÍ
Hmm dobrý :-D. To jsi toho rozumněla fakt hodně.
Mia je krásný jméno, a pro vižlu moc pěkně sedí
Díky , jsem ráda, že jsem vybrala dobře. Ono vše by asi bylo lepší než Picur ;). To tady byla na kontrolu slečna vyslaná útulkem a říká nám: "Ale dáte jí jiné jméno, že jo ?". Tak mě napadlo Mia...ono byla nějaká statistika v novinách, že je to teď 3 nejčastěji dáváne jméno (u děcek) a já jsem tehdy prohlásila, že je pěkné, ale když je jich teď tolik, tak děcku bych ho nedala, že až budeme mít psa, tak se tak bude jmenovat..a je to náhodou tady.
Moc vám přeju, aby se všechno dobře usadilo
Moc díky. Myslím, že to bude fajn...Gerry už pomalu (ale opravdu hodně pomalu) roztává .
je to sporťák
Bude to agiliťačka...teda doufám...včera to byla trochu omrknout a skákat umí...tak je to dobré .
Vižla je skvělý pes, chytrej /někdy až moc..chce to pevnou ale něžnou ruku, důslednost a trpělivost
Na to už jsem taky přišla . Pořád zkouší, jestli ty povely fakt myslím vážně .
je to Picur?? je kráásnáá!! Ona je přímo z Maďarska?? Dali jí do útulku, páč začla hárat???? nebo jsem to blbě pochopila??
Ano je to Picur. Ano..vidíš jak rozumíš :
Je přímo z Maďarska...žila tam na zahradě a když začala hárat dali jí do útulku. Odtud jí pak odvezli do německého útulku, který vozí právě psy ze Španělska, Maďarska, Řecka a z jiných podobných zemí. Tam jsem jí náhodou objevila já...chtěla jsem v budoucnu vižlu (brzy se máme stěhovat do většího), ale náhodou si od tama známí berou malého pejska a přítel mi poslal odkaz a nějak si neuvědomil, že to by dělat neměl :-D
...hmm byla to láska na první pohled .
Ale dobře to tam napsali s tím, že občas taky neslyší /ono puberta už je tu, že ano/ a aji s tou zvěří a cvičením. To u nás často v popisech takhle nebývá. Ano, mají to napsáno dobře..i když když jsme si ji vzali neslyšela a neuměla nic .
A opravdu je to procedura, než někomu psa dají...člověka to skoro až odradí. Samozřejmě se musíš nejdříve s pejskem seznámit, jít několikrát na procházku, různě se vyptávají (u ní ještě jestli mám zkušenosti se psem - má uvedeno jen ke zkušeným majitelům), pak příjde paní se přímo podívat domů a znovu vyzpovídat a když si myslí, že máš dost uklizeno (někdy fakt doslova :-D ) a pejskovi tam bude dobře, tak si jí můžeš vzít...za 250,- Eur (za ty peníze už je skoro malé "nezkažené" štěně s papírama)...ale no jo, zase to půjde na dobrou věc...zvládli jsme to...teď ještě z ní vychovat spořádáného hafíka . Ale rychle se učí...
argosek
No jo už jsem si párkrát všimla, že místo rady se tady člověk často dočká spíš "pichlavých" poznámek. Někteří lidé ví všechno nejlíp.
|
Fata Morgana
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2010 10:57
- Nahlásit
argosek
copak tak zasadniho pro slecnu novou majitelku z faktu, ze kastrovanou fenku si vzala, vyplyva?
Pane argošku, já opravdu netuším co z tohoto faktu ne/vyplývá pro slečnu majitelku, neznám ji & nic proti, osobně to vidím tak, že kastráti mají tak trochen potíže se sebedůvěrou (proč asi, možná se takoví narodili a možná je to maybelline) no a vnější projevy nedostatku sebedůvěry mívají jak jistě víte různé formy (a dopady). Každopádně, nedostatek sebedůvěry, kterou m.j. celkem spolehlivě vygeneruje úkon kastrace se projevuje buď a) stojím takříkajíc u zdi, tam je to pro mne bezpečné b) budu hysterčit a půjdu do agrese - obranu vezmu útokem. A celá tá škála projevů nejistoty mezi tím.
Takže mně osobně by z faktu, ze kastrovanou fenku jsem si vzala vyplynulo, že taková fenečka bude z mé strany potřebovat nestandardní přístup, který vystabilizuje její sebevědomí psychologicky, když už teda pozbyla hormonálního zdroje. Aby nemusela v budoucnu stát takříkajíc u té zdi, nebo naopak hysterčit a léčit si mindrák strašením kolemjdoucích psů. Ono dle mého v případě kastrátů ve smečce rčení ´tvoje smečka tvoje síla´ platí dvojnásob !
Ale to víte pane argošku, já očnímu kontaktu a čúrání povelem atd. pejsky neučím, páč su líná a tak vůbec ....
Přeji hezký den.
|
malinka
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2010 11:07
- Nahlásit
nám hodně pomohl na kašel neznámého původu - jitrocelový sirup s mateřídouškou, medem a tymiánem.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2010 11:44
- Nahlásit
Fata Morgana
osobně to vidím tak, že kastráti mají tak trochen potíže se sebedůvěrou
a můžete mi říct, kde jste na to přišla?
|