| Autor |
Zpráva |
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 09:34
- Nahlásit
Ahojte. Musim sa s niekym poradit lebo uz zase upadam do depresii...teraz v Marci to budu dva roky co som si od nas s utulku zobrala vtedy asi 4 mesacne stena, krizenca jazvecika, bradaca a mozno este niecoho krpateho...od prveho dna som vedela ze to s nim nebude jednoduche, nemal absolutne ziadnu fixaciu na plemne ludske, ak sa v okruhu jedneho kilometra ocitol nejaky pes tak by bol schopny za nim vystartovat, pri venceni si mna ani ineho cloveka absolutne nevsimal, zaujmalo ho iba nuchat, hladat psov, alebo macky, alebo vtaky alebo cokolvek...prveho tristvrte roka bol na stopovacke, bohuzial sa zoparkrat stalo ze zdrhol, aj zo stopkou...
Asi tak po tom tristvrte roku sa to zvrtlo a zacalo to byt super, stopku sme takmer uplne vyradili, naucili sme sa privolacku na pistalku, bolo to skoro dokonale, mozno na par kiksov, ked zdrol za zajdom, a vratil sa za 10 minut...
No v poslednej dobe (to uz ma dva roky aj nieco) to zas zacina byt otrasne...ked nieje pripnuty na voditku alebo stopke tak permanentne zdrha...leti tak 100-500 metrov pre dnami, to radsej serem nato a ani neprivolavam, bo viem ze by neprisiel, a zakricim az uz ked vidim ze sa blizi...aj vonku na ulici kam chodime vencit ked je hnusne a nemozeme ist na role zacal lietat za psami k plotom, co som ho opracne oducovala, minule mi preletel cez cestu, co nespravil este nikdy! som skoro zinfarktovala...
Som z neho proste zufala, myslim si ze s hladiska vychovy nerobim ziadnu chybu ktora by u neho vyvolavale taketo zachvaty uplnej ignoracie (mam este jedneho psika, 8 rocneho tiez krizenca bradaca a jazvecika, a ten je povahovo uplne uzasny, na privolanie bezi s radstou, strazi si ma)...
Je mozne ze to je proste pes "nevychovatelny" a pod dohladom musi byt uz nafurt?? uz neviem ake triky by som nanho vyskusala...
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 09:58
- Nahlásit
Silwuska
Já si myslím, že asi dospívá - mám to teď opravdo hodně podobné s mým tříletým (velké plemeno) - a pořád marně dumám jak mu zatnout tipec, jak ho namotivovat, jak to z něj vymlátit, nebo vymámit - má mě vysloveně na háku, a mě už tečou nervy a pomalu propadám beznaději - to ani moje 10měsíční čuba (věk čistě pubertální) mě takhle nesejří
Zatím zkouším vydržet a nezabít ho, ale taky budu ráda za každou radu
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 10:05
- Nahlásit
Dines
No ved, skusam vydrzat a nezabit ho...to jedine mi zostava
Praveze mi to nepride na pubertu, taketo obdobie uz mal, vtedy som to dost skoro odchytila, zacala som ho viacej motivovat na pamlsky a ustali sme to...ale praveze je to malicke plemeno, ma nejakych 10 kilov, a myslim ze u takychto je to dospievanie rychlejsie...cize uz by to najhorsie mal mat za sebou...
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 10:21
- Nahlásit
Este ma napada jedna taka strategia, len neviem, ci to mam skusat, aby to nenarobilo viac zloby ako osohu...
Napadlo ma zapojit viac "svorkoveho spravania"...aby ho to vonku nelakalo stale utekat od "svorky" ale viac sa nas drzat...zacat ho viacej tlacit na konec chvosta...doteraz si boli zo starsim psikom na rovnom, snazila som sa to tak udrzovat, ale napada ma zacat uprednostnovat toho psa ktory sa sprava ako sa ma...neviem, mozno je to hlupost...
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 10:31
- Nahlásit
Silwuska
Napadlo ma zapojit viac "svorkoveho spravania"...
ja bych vic zapojil voditko.
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 10:36 - Změnil/a: Silwuska
- Nahlásit
argosek
Jaky mudry porad z rana
Ale co mi to da? a co to da tomu psovi? bude zaveseny na voditku a co dalej? Ked ho budem chciet raz za cas odopnut tak to bude vyzierat tak isto...ako, pokial to bude nevyhnutna, co uz asi aj je, tak proste bude zas na tej stopovacke a pojdeme zase od zaciatku...len teda som sa chcela poradit ci ma niekto skusenosti s podobnym typom psa...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 11:08
- Nahlásit
Dines
Silwuska
Čau holky, já to mám se samojedem přesně to samé jako Silwuska
, v březnu mu taky budou dva a chová se tak prakticky od půl roku. Jinak je nekonfliktní, má rád lidi i psy, ale venku navolno lítá jako kulový blesk. Když se mu schválně schovám, bleskem mě najde a letí si zase po svých. S berňákem jsou prakticky stejně staří, vychovávaní stejně, ale toho nenapadne vzdálit se na 20m a to bez povelů. Worick celkem poslouchá, ale nesmí začít lovit. To si můžu nas.....On ale jinak špatně nese, když na něj řvu, pak se chová pár dní vzorně - než mu otrne. A já na něj nechci být zase jako ras, aby se mně začal bát - a když řvu na samojeda, berňák je úplně vyřízený, jen se klepe. Oni nějak neumí rozlišovat kdo je kdo, jsou jak siamská dvojčata
Já vím, že většina tu řekne, že je pes prostě nevychovaný. Jenže on běžně poslechne na všechno, jen venku si prostě lítá a kontroluje všechno sám a mě u toho nepotřebuje. Je to asi víc přírodní, samostatné plemeno než jsou třeba plemena pracovní, která jsou víc fixována na pána. Předevčírem dostal vylágoš neb honil holuby v něčí voliéře (ne v ní, ale řval kolem až všichni povyletovali) a včera byl navolno a choval se vzorně - to u něj znamená, že nezdrhnul někde do polí a i když odběhnul třeba 50m tak se na zavolání vracel
A než to tu dosmolím, vidím tu postřeh o ,,smečkovém chování"
- možná, že je to myšlenka dobrá, ale já bych se bála těm dvěma zasahovat do hierarchie, když to mezi nima funguje dobře, aby na sebe ještě nazačali žárlit a rvát se mezi sebou (možná jsem vedle, jak ta jedle)
A jak píše Argošek - vodítko. No dyť jo, vždyť my bez něj už prakticky nechodíme, protože jsme na vesnici, kolem jen louky, lesy a všude puštěné slepice - to by byl masakr!
|
worick
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 11:13
- Nahlásit
Á propos stopovačka...Tu samozřejmě ve volném terénu máme místo vodítka, ale on ji věčně napíná, neb mu 15m rozběhu nestačí a odral si o ni ,,kulky" a teď si je začal do krve rozlízávat. Tom mi vynadal, že jestli ho chci táhat na delším, ať si laskavě koupím flexinu. Jenže ta má maximálně 8m a to je Worickovi sakra málo, to bych ho táhnula jako na vodítku.Teda pochopitelně on mně.
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 11:50
- Nahlásit
Já ze začátku svazovala dospělou čubu se štěndem a když jsem zavolala ke mě, musela přijít i mladá.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:09
- Nahlásit
Silwuska
Ale co mi to da? a co to da tomu psovi?
tobe to da to, ze ti neutece,
psovi to da to, ze se na tom voditku nauci privolani a ty ho za par tydnu/mesicu budes moct pustit.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:15
- Nahlásit
Silwuska
a co to da tomu psovi?
život. Protože se nesetká tváří v tvář s myslivcem, autem...
Ale vůbec netuším co s tím. Snad jen, vytrvat, nezabít, začít znova. Možná bych z čirého zoufalství (jako zázraky bych nečekala) vyzkoušela bylinky phytovet na zklidnění. Mj. se na nich totiž uvádí, že pes je lépe zvladatený při výcviku a není to léčivo.
worick
flexina ti podle mě udělá to samý, Mája jí má taky často mezi nohama. Zkus naučit povel "vymotej se"
Co s lovícím/zdrhacím psem nevím.
Já osobně nejsem odpůrce správně používaných el. obojků, ale nevím, jestli je to rada pro váš případ.
Měla jsem ideu, že ho použiju u Máji, která se chová ohledně lovení asi jako Worick. My to řešíme tak, že pouštim jen na místech, kde není zazvěříno. K elektrice jsem se zatím nedostala, nechtěla jsem jí použít dokud pesana nedospěje.
Motivace pomocí míčku, pamlsku je nerealizovatelná, podnět čuchání je silnější, motivace na pána je zajímavá myšlenka, ale Mája ví, že mě najde. Vyloučení ze smečky mi taky nezabralo.
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:20
- Nahlásit
argosek
Ale to je prave to!!! ja viem ze za par tyzdnov mesiacov by sa to zlepsilo...ale nechapem to preco sa to vobec zhorsilo!! ci nemoze byt nejaka ina chyba...alebo ci je mozne ze ten pes proste casom zacne hadzat na celu vychovu bobky?? a treba vsetko od zaciatku??
worick
a to je presne ono !! ze lieta ako gulovy blesk, on proste nejde iba cielene za niecim...on sa proste rozbehne a letiiii..doprava, dolava...nos nalepeny na zemi, chvost v lufte...najviac ma sere to ze sa mozem aj otocit a utekat pre, alebo sa schovat, ale on si to ani nevsimne...presne takyto bol aj po prichode s utulku, ale ako som pisala, hodne sme na tom pracovali a uz to bolo super...
Len teda nas maly ma viacej musiek...on je dost taky nervacik, rad a casto vrci, aj na toho starsieho co mam, starsi si to nevsima...ono je to spojene aj s jeho povahou, Montyho, je strasne rychly, impulzivny, nervozny...
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:23
- Nahlásit
kachna_
život. Protože se nesetká tváří v tvář s myslivcem, autem..
Hej to mi je jasne...ale zas, na miestach kde viem ze je vela zvere, a kde chodia polovnici ich na volno vobec nepustam(aj ked u nas mame v tomto vyhodu ze polovnici su tam milovnici zvierat nie vrahovia)...takisto doteraz mohol byt kludne pusteny na volno na ulici...uz teraz nemoze lebo mu nemozem verit odkedy vybehol na cestu, a odkedy zase zacal skakat do psov za plotom...mne nejde do hlavy ten jeho zvrat k horsiemu...k horsiemu ako bol pred tym...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:40
- Nahlásit
Pavlina Moravcova
Já ze začátku svazovala dospělou čubu se štěndem a když jsem zavolala ke mě, musela přijít i mladá.
Ty woe . Vůbec tě neznám, ale tvoje metody jsou fakt dost drsné
Silwuska
Funguje na pamlsky? Zkus si na přivolání nosit echtgolddobrotu. Ne obyčejné frolíky, nebo piškoty. Něco ještě lepšího než se normálně najde v příkopě . Třá zelené drštky, zasmrádlou rybu, nebo tak něco. Já na tohle učím přivolání reparáky a zatím to pokaždé zabralo.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:41
- Nahlásit
Silwuska
No Cir byl ve věku cca 2-3 roky taky na zabití a lovit začal až v těch třech. Teď už je to zase relativně hodně v pohodě, pokud mu teda náš druhý pes něco nenadežene, takže když venčim já, má elektriku, ještě jsem nepoužila impuls, stačí písknout.
je strasne rychly, impulzivny, nervozny...
poznávám Máju...
a neděs mě, já se uklidňuju tím, že je to jen faleška a že to přejde
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:42
- Nahlásit
Silwuska
Ale to je prave to!!! ja viem ze za par tyzdnov mesiacov by sa to zlepsilo.
tak proc se trapite, slecno silwusko? ja vedet, ze za par tydnu vyhraju ve sportce, prestal bych se okamzite trapit svymi financnimi problemy nezavisle na tom, jak jsem se do nich dostal..
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:43
- Nahlásit
Biluška
Třá zelené drštky, zasmrádlou rybu, nebo tak něco.
já ti nevim, ale nosit v brašně králíčata nebo křepelky mi přijde jako dost nepraktický . Nemám pocit, že by něco jinýho zabralo.
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:45
- Nahlásit
Biluška
Prave ze na mlsky sme s toho nieco dokazali vykresat...aj teraz vecsinou nosim, hrozne moc ich lubi, ale je mu proste prednejsie ist si nieco nuchat ako dostat mlsku...nevravim ze nepride nikdy...ked vidim ze nieje nicim zaujaty a zavolam ho tak leti jak raketka, krasna privolacka...ale ked ho drapne nuchanie tak je hluchy slepy...
kachna_
Asi mame velmi podobnych psov ja zase mojho uplne spoznavam v tomto :
Motivace pomocí míčku, pamlsku je nerealizovatelná, podnět čuchání je silnější, motivace na pána je zajímavá myšlenka, ale Mája ví, že mě najde
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:45
- Nahlásit
Biluška
Funguje na pamlsky? Zkus si na přivolání nosit echtgolddobrotu.
slecno bilusko, pamlsky hodne pomuzou, ale tu nejdulezitejsi praci v tomhle pripade zastane stare dobre voditko. dostatecne dlouho nedostat prilezitost neposlechnout, nekourit, nepit, kazde rano cvicit a bude chlapik jako driv.
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:48
- Nahlásit
argosek
Pane!!! neserte mne ...ja viem, teda predpokladam ako ho dostat zase do normalu, ale v provopociatku bola otazka polozena takto Je mozne ze to je proste pes "nevychovatelny" a pod dohladom musi byt uz nafurt?? tym dohladom myslim to ze ma jaksik netesi predstava ze kazdy rok sa mi zo psa opetovne stane debil ktoreho budem musie znova od zaciatku ucit zaklady vychovy...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:49
- Nahlásit
Silwuska
jako lajka zkusím něco navrhnout. Když říkáš, že Tě nevnímá a peče na Tebe, což tedy zkusit ubrat na pozornosti věnované jemu? Nepořeší to nefunkčnost v přivolání, ale třeba by to mohlo zafungovat na to, že by si Tě začal víc považovat, víc si Tě všímat, víc vnímat? nevím, jen mě to tak napadlo.
argosek
tak proc se trapite, slecno silwusko? ja vedet, ze za par tydnu vyhraju ve sportce, prestal bych se okamzite trapit svymi financnimi problemy nezavisle na tom, jak jsem se do nich dostal
si myslim, že možná víc Silwuška řeší ten nezájem, proč na ní ten pesan najednou začal házet papuč.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:51
- Nahlásit
argosek
dostatecne dlouho nedostat prilezitost neposlechnou
souhasim, ale co když tam udělám TU CHYBU a neodhadnu časový interval dostatečně dlouho? Se mi to podařilo v listopadu. Teď je leden a jsem stále v... (a velmi hluboko)
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:52
- Nahlásit
kachna_
Silwuska
To právě musí být ty echtgoldpamlsky co jinak ten pes fakt nenajde ani v popelnici . Žádný sušený střeva, nebo tak něco. To je slabota. Já třá normálně koupím makrelu (takovou tu zatavenou v sáčku) a tu nechám dva dny ležet na sluníčku. Když je pod mrakem tak i tři . A pak dem. Přivolám úplně cokoliv, tomuhle žádnej pes neodolá . Funguje to teda jenom chvilinku, páč jak jim jednou nabídnu tak už se ode mě nehnou, ale účel to splní. Semo tamo vezmu takovou dobrotu na vycházku, občas zastavím, z kapsy vytáhnu rybu (přes troje gumové rukavice ), zakrmím a jdeme zase dál. Všichni psi včetně hotelových se mě drží jak klíšťata. Nejlepší na tom je, že se mě drží i když rybu nemám, páč co kdybych ji měla někde dobře schovanou
argosek
neposlechnout, nekourit, nepit, kazde rano cvicit a bude chlapik jako driv.
Ještě si musí čistit zuby, na to nezapomeňte pane argosku
, pamlsky hodne pomuzou, ale tu nejdulezitejsi praci v tomhle pripade zastane stare dobre voditko.
No já nejsem moc zastáncem vodítek, páč jsem od přírody líná a to vodítko musím držet což je pro mě dost práce. Ale máte pravdu, že v úsecích velmi silně zamořených zvěří by bylo na místě.
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:53 - Změnil/a: Silwuska
- Nahlásit
PetraK
presne na nieco take som myslela v tomto prispevku :
Napadlo ma zapojit viac "svorkoveho spravania"...aby ho to vonku nelakalo stale utekat od "svorky" ale viac sa nas drzat...zacat ho viacej tlacit na konec chvosta...doteraz si boli zo starsim psikom na rovnom, snazila som sa to tak udrzovat, ale napada ma zacat uprednostnovat toho psa ktory sa sprava ako sa ma...neviem, mozno je to hlupost...
Ci to nebude len tym ze to je rozmaznany fracek, ze vie ze ma vzdy najde, ze vzdy po prichode domov si moze vliezt kumne pod deku na gauc, ze vie ze vzdy dostane veceru...naozaj neviem...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:55
- Nahlásit
PetraK
Když říkáš, že Tě nevnímá a peče na Tebe, což tedy zkusit ubrat na pozornosti věnované jemu? Nepořeší to nefunkčnost v přivolání, ale třeba by to mohlo zafungovat na to, že by si Tě začal víc považovat, víc si Tě všímat, víc vnímat?
Hmmm, nebo pude a zmlátí toho druhého psa (moje zkušenost ) To trochu přehánim, ale po porodu a při stěhování se holky prostě jenom víc fixly na sebe.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 12:59
- Nahlásit
Silwuska
Je mozne ze to je proste pes "nevychovatelny" a pod dohladom musi byt uz nafurt??
slecno silwusko, mozne je nepochybne vsechno, ale k cemu by vam odpoved "ano vas pejsek je nevychovtelny" byla?
ostatne - mozne neznamena pravdepodobne - vychovatelnost pejska je zavisla ne na pejskovi samotnem, ale na dvojici clovek+pes. treba pro nekoho jineho by vas prcek byl vychovatelny snadno.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 13:00 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Silwuska
presne na nieco take som myslela v tomto prispevku
aha to mi uniklo. Jo na rozmazlený spratky je nejlepší kapek ignorace. Nemyslím to nijak drasticky, ale prostě tak nějak základ bude a ta nadstavba halt nějako ne. ....A chceš večeři? No jo, dostaneš jí, ale tak tetkon se mi to zkomplikovalo kapánek, musíš počkat prostě. No vidíš, dočkal ses. A teď si sedni, šikovnej, no. Lehni, umí. Tak na..... a doma si hrajeme jen s těma co o naši společnost stojej. Cvičíme taky jen s těma co o naší společnost stojej, venku si hrajeme taky jen s těma co o naší společnost stojej. ty co ne, tak halt si šlapou na tom vodítku a nikdo si jich nevšímá. proč taky. pamlsky jsou jen pro ty co si nás všímaj..... Když byl Ešus v pubertě, měl moc prima období, kdy předváděl jednomu z nás spratka a druhýho perfektně poslouchal. A střídal to . Tak prostě se ubralo na pozornosti. On teda není tak nezávislý to je pravda, takže to na něj zafungovalo celkem rychle. Třeba to nezabere, co člověk ví, ale nicméně myslím, že se tím ničemu neublíží.
kachna_
Hmmm, nebo pude a zmlátí toho druhého psa (moje zkušenost
aha, no to mi nepadlo. Mám toho rozmazlenýho spratka jedináčka. Smečka pochopitelně funguje jinak. ale tak jsou jen dva, Silwuška má volný ruce, tak snad by to pošéfovala.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 13:01
- Nahlásit
Silwuska
Len teda nas maly ma viacej musiek...on je dost taky nervacik, rad a casto vrci, aj na toho starsieho co mam, starsi si to nevsima...ono je to spojene aj s jeho povahou, Montyho, je strasne rychly, impulzivny, nervozny... - tak tohle my máme taky, to ani neřeším, beru to tak, že když jsou dva, tak ten větší nerváček pořád řeší boj o místo...Taky povrkává na Berryna.
Jelikož je nežravka a jediná mlska co mu jakž takž chutná je piškot, tak na mňamku ho neodvolám, přiběhne, piškot mi vyplivne a pokud mu dám volno, valí si zase za svým.
Na vodítku jsme chodili snad půl roku a když ho pustím, nevidím nějak žádný rozdíl....Spíš lítá jako urvaný ze řetězu.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 13:12
- Nahlásit
Silwuska
Ci to nebude len tym ze to je rozmaznany fracek, ze vie ze ma vzdy najde, ze vzdy po prichode domov si moze vliezt kumne pod deku na gauc, ze vie ze vzdy dostane veceru...naozaj neviem...
to, ze je pes "rozmazleny fracek" neni prekazkou tomu, aby te poslouchal, ani tomu, abyste spolu prozili vesely zivot.
worick
Jelikož je nežravka a jediná mlska co mu jakž takž chutná je piškot,
to ma fkt radsi piskot nez vareny parek, rizek, nebo sekanou?? takoveho psa bych chtel taky .
Na vodítku jsme chodili snad půl roku a když ho pustím, nevidím nějak žádný rozdíl...
a jenom jste na nem chodili, nebo jste chozeni na voditku vyuzili k upevneni spolehlivosti privolani? ja uz vic jak rok jezdim skoro denne kolem fitcentra a svaly porad nikde.
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2010 13:12
- Nahlásit
argosek
Myslim ze sa nechapeme ale to je v pohode...mne v tejto teme ide o skusenosti ludi s niecim s cim ja skusenosti nemam, kedze prveho psika mam perfektneho hezky den...
worick
Presne, ako by som videla toho mojho
kachna_
Ako pise PetraK...starsi je v pohode...ten maleho neriesi,...to uz je 8 rocny panko, strasne kludny a pohodovy...tam sa nebojim vobec toho ze by sa nieco medzi nimi pokazilo...
|