Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / hierarchie mezi fenami
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
allík
Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:33
- Nahlásit

Hipík a Tonička a Rozinka
Zažila jsem s ní pouze jedno hárání, při kterém si veteráni přes Hipíkovu kastraci užili bezpečného sexu Jo, tak to je taky dobrý Prosímtě a neřekl ti náhodou veterinář, z čeho ten zánět vlastně vzniká? Jako myslím, jestli z prochlazení a tak.

Jinak sleduju tvoje téma ohledně Toničky a ač nepřispívám, tak poctivě sleduju, jak se holka má

Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:48 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

allík
Prosímtě a neřekl ti náhodou veterinář, z čeho ten zánět vlastně vzniká? Jako myslím, jestli z prochlazení a tak.

Měla jsem děsnej pocit viny, protože mi při hárání Tonka skočila do rybníka za kachnama a já si myslela, že to hrálo nějakou roli. Vet. mi řekl, že je to blbost, že zánětem dělohy bohužel trpí většina starších fenek, protože hárání je slabší a fenka se tak nepročisťuje .
Také jsem se pídila po příčinách a nic moc jsem se nedozvěděla. Akorát, že je častější u fenek, které neměly štěnda.

Jinak sleduju tvoje téma ohledně Toničky a ač nepřispívám, tak poctivě sleduju, jak se holka má

Kočenka se tváří jakože je v pohodě a že už bych jí s tou péčí mohla dát pokoj – až na krmení kuřátkem z ruky a chováním – to by jako šlo

allík
Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:54 - Změnil/a: allík
- Nahlásit

Kočenka se tváří jakože je v pohodě a že už bych jí s tou péčí mohla dát pokoj – až na krmení kuřátkem z ruky a chováním – to by jako šlo No jo, tak to se jí nedivím. Ještě aby takovou péči zahazovala

Jinak teď mě ještě napadlo, jestli náhodou to hárání u Toničky bylo opravdu hárání. Chci říct, že to klidně mohl být projev právě toho zánětu a tudíž teda neplatí to, co říkal veterinář mě - že zánět dělohy je onemocnění týdnů a že se neprojevuje takhle rychle po skončení hárání.

Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 01:05
- Nahlásit

allík
jestli náhodou to hárání u Toničky bylo opravdu hárání. Chci říct, že to klidně mohl být projev právě toho zánětu a tudíž teda neplatí to, co říkal veterinář mě - že zánět dělohy je onemocnění týdnů a že se neprojevuje takhle rychle po skončení hárání.

Nene, Tonka opravdu hárala a byla skoro celé tři (!) neděle při chuti. V pět ráno Hipíka (a mě) budila a dožadovala se jeho pozornosti a neustále mu koketně nastavovala zadeček – to by při zánětu jistě nedělala.
Právě, že tím, že je výtok při hárání u starších fenek slabší, mohlo už na něj být zaděláno od předchozího hárání, alespoň takhle mi to vysvětlovali

LucieS
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 09:33
- Nahlásit

Nemám sice dvě feny, ale fenu a psa, který taky zkoušel fenku terorizovat.
Beru oba psy stejně, tj. jí ve stejnou dobu, drbu je stejně, ale respektuju, že je pes nahoře - tj. do dveří chodí před fenou, u nohy jde blíž u mě, pamlsek dostane jako první atd. Na druhou stranu netoleruju jakékoliv prudění feny z jeho strany - zkoušel na ni vrčet u rozdávání pamlsků nebo ji nechtěl pustit ke mně, když jsem ho drbala. Tak to dostal sprďáka - vyjela jsem na něj - stačil hlas a naštvaný postoj, psy zásadně nebiju. A funguje to.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 12:59
- Nahlásit

Já mám doma tři feny, jedna je doma(gaučák) a dvě jsou venku. Ze začítku, když jsem přivedla druhou fenku jako štěndo, stará čubina ji neměla moc ráda, neustále na ni vrčela, když se přiblížila, ale nějak moc jsem to neřešila, páč každá byla jinde a když mladší vyrostla, přestala na ni stará vrčet, jelikož poznala, že by se ji to nemuselo vyplatit, protože ona je kokřice a maldá rotvajler. Teď jsem si pořídila další štěndo rtw a stará kokřice se k ní chová stejně, jako se chovala ke té první. Jenže tady trošku naráží, protože dospělá rtw, přijala mladou za své vlastní štěndo a chrání ji, takže se občas stane, že když na malou kokřice vrčí, tak tam naběhne naježená čuba a dá ji pohledem na jeno, že se ji to nelíbí. Zatím jsem mezi nima nemusela moc řešit a co se kokřice týče asi ani nebudu muset, teď mě čeká, až mladá dospěje, jak se na sebe budou koukat ty dvě rotvice.

Jinak co se záněti dělohy týče, mám bohaté zkušenosti. právě u té kokřice. Stěnata měla, ale přesto už prdělala 3 krát zánět dělohy. Když to bylo prvně, žádně příznaky jsme napozorovali, prostě jsme ji ráno našli ležet na zemi a nemohli ji znednout, tak jsme letěli na veterinu a že zánět, vet ji chtěl operovat, jenže nakonec uznal za vhodnější ji napíchat atb a počkat di druhého dne, jelikož řekl, že je to již 5 min po 12 a že by lo nemusela přežít. ATB zabrala a když jsme tam druhej den přijeli, vypadala jak kdyby ji nic nebylo a tak na op ani nemusela. Pak ho ještě měla dvakrát, ale to už jsme poznali a vždy přijeli včas a stačili jen atb. Byla totiž vždy cítit.

Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 13:16
- Nahlásit

Pavlina Moravcova

Jak mi nezávisle na sobě vysvětlovali 2 veti, s nimiž jsem konzultovala zánět a operaci Toničky (bála jsem se narkózy), ATB zánět pouze potlačí, ale nikdy úplně nevyléčí a ten se vrací.
Takže jediná možná cesta, jak se zánětu zbavit je operace – samozřejmě za předpokladu, že pejsek je jinak v relativně dobré kondici.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 13:51
- Nahlásit

Již 2 roky je bez potíží, tak to operací řešit nechceme. S kastrací je spojeno mnoho vedlejších problémů a tak jsme ji prozatím zavrhli.

Smecka
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 18:59
- Nahlásit

Mám tři feny a dva psy. Hierarchie není neměnná věc. Kolísá v důsledku změn uvnitř smečky, jako je hárání, krytí, narození štěňat, laktace ... Nikdy netrpím žádný projev nadřazenosti jednoho psa nad druhým. Přede mnou se nesmí nijak handrkovat. Když se chci přednostně věnovat jakémukoli psu, jakkoli postavenému, ostatní budou čekat až s tím skončím a až na ně příjde řada. Nikdo ho nesmí peskovat za to že měl mou výsostnou pozornost.

argosek
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 19:54
- Nahlásit

Smecka

Hierarchie není neměnná věc.

hierarchie je hlavne koncept pro vychovu a zivot s pejsky zbytecny.

Mám tři feny

nestacil by ti jeden?

Smecka
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 20:33
- Nahlásit

nestacil by ti jeden? argosek
O tom jsem nepřemýšlela. A tobě?
hierarchie je hlavne koncept pro vychovu a zivot s pejsky zbytecny.
A to máš pravdu, proto jí ignoruju. Když jsou ale psi beze mě, funguje.

argosek
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 21:32
- Nahlásit

Smecka

O tom jsem nepřemýšlela. A tobě?

ja nepotrebuju zadny, mi staci ziletka, nebo strojek na vlasy.

Když jsou ale psi beze mě, funguje.

vnimas vztahy se svym muzem a detmi, se svymi kolegy v praci a kamarady prizmatem hierarchie? je to cele docela slozite - a tou slozitosti nemyslim jen tebou zminenou promenlivost, ale vubec celkovy pohled na tuhle problematiku.
problem je, ze kdyz se hierarchie zatahne do diskuze o vychove psa, je podavana v zvulgarizovane a zjednodusene podobe - je to jako..ja nevim - clovek chce, nebo potrebuje, mit pocit, ze neco vi. potrebuje se oprit o neco, co mu pomuze s rozhodovanim - ale vybrat si pro tohle "hierarchii v psi smecce" je jako snazit se nacpat gramatiku ceskeho jazyka do jednoducheho vzorecku, ktery se vleze na jeden radek.

aren
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 21:33 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

allík
A taky bych se chtěla zeptat, zda je tu někdo, kdo si myslí, že je možný celoživotně držet dvě feny na stejné úrovni a vůbec, v čem je to výhodnější?
Mám dvě feny a čtyři psy. U psů upřednostňuju nejsilnějšího, u fen žádnou. Ovšem fenky se mi milují, muckají, hrají si spolu, idylka. Jen jednou se stalo, že mladší a větší Lesanka vyjela po Sárce, tak to jsem ji seřvala.
Toleruju vrčení, dominantní gesta i drobné potyčky, protože chci, aby měli mezi sebou jasno a nezačali to třeba řešit až u toho nebudu. Ale fenky to nedělají, mají se rády. Žádná nechce šéfovat té druhé.

aren
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 21:36
- Nahlásit

argosek
hierarchie je hlavne koncept pro vychovu a zivot s pejsky zbytecny
Akorát když odcházím, abych mohla říct: Buďte tady hodní a poslouchejte Mercíčka.

argosek
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 21:44
- Nahlásit

aren

pockej, ja myslel, ze ten starous je pida. mam to nejake pomotane .

allík

A taky bych se chtěla zeptat, zda je tu někdo, kdo si myslí, že je možný celoživotně držet dvě feny na stejné úrovni a vůbec, v čem je to výhodnější?

dulezitejsi nez to, na jake jsou "urovni", je, jakou maji povahu, nakolik maji zazita pravidla spolecneho souziti, a jak dulezita jsou pro ne tva "prani".

aren
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 21:54
- Nahlásit

argosek
Jo, starouš je Píďa, ale úplně přišel o autoritu, protože je provokatér, cholerik a hysterka a hlavně má 4kg zatímco Mercy 10. Jo, mohl být Píďa šéf, jenže to přeháněl až do poloh, kde se po žádném psovi nedá chtít, aby si to nechal líbit. Tak jsem musela upustit od své oblíbené koncepce a stanovit svým zástupcem Mercyho. Ten Píďu párkrát jemně vytřepal a je mír.

mac1
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 22:07
- Nahlásit

allík
A taky bych se chtěla zeptat, zda je tu někdo, kdo si myslí, že je možný celoživotně držet dvě feny na stejné úrovni a vůbec, v čem je to výhodnější? mám jen dva dospělé psy ( takže žádná velká smečka) a ještě k tomu samce a ne feny , ale na žádné úrovni je nedržím, prostě mě musí poslouchat a chci mít doma klid

Smecka
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 22:18
- Nahlásit

argosek
Hm, kdybych měla čas se nad tím co píšeš pořádně zamyslet a kdybych taky nebyla líná, možná bych ještě něco dodala. Takhle jen řeknu že jo, že máš pravdu.

Smecka
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 22:26
- Nahlásit

Tak jsem musela upustit od své oblíbené koncepce a stanovit svým zástupcem Mercyho. aren
Zástupce si musí každá smečka zvolit sama. My jejich prioritám nerozumíme a nevíme podle čeho se řídí a kdy se "tim oním" řídit přestanou. Tohle není pozice která se dá umělele námi navodit tak, aby fungovala i v naší nepřítomnosti. My jen můžem čumět jak to funguje. Ve smýšené smečce psů přibližně stejné velikosti vždycky šéfuje pes.

aren
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 22:38 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Smecka
Zástupce si musí každá smečka zvolit sama.
Však jasně, já myslím, že z kontextu je dostatečně jasné, že jsem ustoupila realitě.

Prostě jsem vypozorovala, kdo je přirozená autorita a pak jsem ho zvolila, jak ten generál z Malého prince, na jehož příkaz vycházelo Slunce.

brut
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 22:41
- Nahlásit

allík
moje čubina měla pokročilý zánět dělohy naprosto bez příznaků.... bohužel se na vše přišlo až ve chvíli, kdy se prudce zhoršila. Pak šlo vše ráz na ráz a během 24 hodin bylo po všem

Jako jedinou jistotu mi vet říkal, sono a odběr krve, jinak ani pohamat není vždy určující

Martík
Člen
# Zasláno: 3 Led 2010 22:43
- Nahlásit

My měli zánět zhruba před půl rokem. Naštěstí to byla otevřená forma takže se to zjistilo včas a na kastraci nemusela. Kdybych neviděla výtok tak bych si ničeho nevšimla. Mám 2 feny takže větší spotřebu vody jsem přikládala tomu že je horko a tak víc pijou. Je pravda, že byla víc klidnější, ale nijak výrazně. Jiné příznaky neměla.

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání