Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / hierarchie mezi fenami
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
allík
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 22:38
- Nahlásit

Mám dvě fenky. Jedné je 16 měsíců a máme ji od štěněte. Druhé jsou 4 roky a přišla k nám před třemi měsíci.

Ve vztahu ke mně a přiteli na tom jsou tak, že nás obě uznávají jakožto výše postavené, i když ta malá puberťačka má občas pubertální výlev typu "když už mě z toho gauče vyhazuješ, tak si to aspoň okecám".

Od začátku, co k nám přibyla druhá čuba se snažíme obě držet na stejné úrovni. Stejné krmení, stejně pamlsky, stejně pozornosti. I když, každá jsou jiná, takže s tou pozorností to nemůže být úplně na 100 %. Myslím tím, že když se třeba mazlím s malou a velká leží v pelechu, tak ji netahám na mazlení jen kvůli tomu, aby byly na stejno. Navíc velká byla zvyklá skoro pořád spát a původní majitelé s ní toho příliš nedělali, takže si i myslím, že z našeho přístupu "pořád se něco děje" může být lehce mimo.

Ale, o co mi jde. Jak vyřešit hierarchii mezi nimi? Aniž bych jednu upřednostňovala, tak malá se velké neustále podřizuje. Ale, velká nedávno odhárala a od té doby je pořád taková zpruzená. Co odhárala, tak párkrát na malou zavrčela a dneska dokonce vyjela, a to šli vedle sebe a já za nimi.

Co tedy dělat pro to, aby bylo ve smečce jasno? Upřednostnit starší, aby se utvrdila její pozice? Tolerovat občasné zavření mezi sebou? Já myslím že ne, ale zase nemám zkušenosti s více psi, tak bych zase nerada mezi nimi měla dusno.

Takže velko vlastníci velkosmeček, prosím, raďte

kejtlin
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 22:56
- Nahlásit

allík
upřednostňovala bych tu dominantnější dávala jí první misku s jídlem, první pamlsek, první pohladila a jakýkoli projev agrese rázně zatrhla, já zařvu, ale vyloženě zařvu CO JE to je tak rozhodí, že zanechají vrčení a jdou si svou cestou. pozice ve smečce jsem nikdy neřešila, ani žádný pes nezkoušel "honit si triko" na slabším, protože to já nenávidím a netoleruju. nevím moje smečka mezi sebou vychází skvělě nějak sami od sebe, vyjímka jsou 2 psi-jinak mám samé feny, když nějaká hárá, to občas vrčí nebo se chytnou, když jdou naráz čuchnout tam kde čůrala nebo tak, ale to napůl toleruju, vím, že to přejde, navíc, když se chytnou tak je to jedno, protože jsou přibližně stejné váhy, výšky a síly a dávají sakra pozor aby si neublížili.

reneeska
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:06
- Nahlásit

Ono asi není zavrčení jako zavrčení, Ara na Ži taky řve že ju pedbíhá na schodech ... nebo když přehání hru tak jí dá po tlamce ... mají mezi sebou jasno a rozhodně nedělám, že bych jednu (Aru) krmila dřív, dávala ji dřív obojek a tak všelijak.
Ale mám taky jen dvě čuby a jak píše kejtlin když něco tak zařvu svoje HEEEJ a je klid.
Chce vysledovat jestli prudí, machruje nebo jen komunikují na úrovni parťáků ve smečce. Vše kromě komunikace vlastně zatrhávám
Když jedna vrčí na druhou krz třeba že si žužle kost v pelechu a ta druhá se přišla podívat, tak proplesknu obě, tu co vrčela že nemá co vrčet a tu druhou že nemá co otravovat :-D

allík
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:08
- Nahlásit

kejtlin

Takže ty si myslíš, že to občasné zavrčení je tím, že mají v podstatě nejasno, kde která je? Já jsem taky rozhodně pro to, upřednostnit starší, která je navíc větší a odchovala dva vrhy štěňat (ale ne u nás).

A taky bych se chtěla zeptat, zda je tu někdo, kdo si myslí, že je možný celoživotně držet dvě feny na stejné úrovni a vůbec, v čem je to výhodnější?

allík
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:12 - Změnil/a: allík
- Nahlásit

reneeska

Když jedna vrčí na druhou krz třeba že si žužle kost v pelechu a ta druhá se přišla podívat, tak proplesknu obě, tu co vrčela že nemá co vrčet a tu druhou že nemá co otravovat :-D

Tak ty moje tohle samozřejmě dělají taky. Jenže navíc to dovedly k takový dokonalosti, že obě ve stejnej okamžik vstanou, proplíží se kolem sebe a kosti si vymění.

Chce vysledovat jestli prudí, machruje nebo jen komunikují na úrovni parťáků ve smečce No jasně. U nás to doteď bylo zavrčení zásadně kvůli jídlu (teda ze strany větší, menší si tohle nedovolí). Ale dneska mě teda velká už naštvala, protože jsme dělali všichni kraviny a společně šli do vedlejší místnosti, holky bokama u sebe a já za nima a velká po malý normálně vystartovala. Z mýho pohledu bezdůvodně. Zařvala jsem jakože co to má bejt a velká na mě normálně čučela a vrtěla u toho ocasem. Tak nevím, jestli je v tomhle případě vrtění ocasem chlácholivý gesto nebo to tak trochu nepochopila, že jsem jí vynadala. Velká, než přišla k nám, tak žila ve smečce dalších tří fenek a obávám se, že ta jejich majitelka mezi ně v tomhle vůbec nezasahovala.

Fifi
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:24
- Nahlásit

allík
Jak vyřešit hierarchii mezi nimi?
Nijak, tu si urcujou samy. Pokud jsou stale spolu, maji jasno.
A taky bych se chtěla zeptat, zda je tu někdo, kdo si myslí, že je možný celoživotně držet dvě feny na stejné úrovni a vůbec, v čem je to výhodnější?
Mozna z tvyho pohledu budou nastejny urovni, kdyz budes krmit prvni tuhle a hladit tuhle, ale neni tomu tak. Nejsou blby, vystihnou slabiny ty druhy a pokud jsou spolecne funkcni, tak se krasne nauci doplnovat.
Mam 4 feny neustale pohromade, pri harani dojde obcas k nejakymu harasmentu, pak dostanou "po hube" (zvysim hodne hlas) vsechny spravedlive a je klid.
Naopak mezi ne zasahovat, v ramci kdejakyho bruknuti, asi neni ok, bruceni, vrceni i vychovny chyceni za tvar patri prece k psi komunikaci. Pokud mas ten nadhled a tusis, kdy by se to mohlo obratit v bitku, pak je treba zakrocit dukladneji.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:27
- Nahlásit

allík
já mám osm fen a jsou na stejné úrovni aspoň přibližně, já jsem jejich alfa pes a kdo je po mě mě nezajímá.
s tím vrčením, je možný, že to zkouší, taky to může být tím, že dohárala tak si ještě nesedly hormony do normálního stavu, důvodů může být víc.
já bych při projevu agrese zařvala a vykázala je na místo, kdy bych je nechala "vycukat", jako menší potíž bych viděla to, že jsi větší dovolovala u jídla vrčet, viděla, že to procházelo tak zkusila zajít dál-tím, že vyjela po menší.

allík
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:29
- Nahlásit

Fifi

Takže nejlepší je asi neřešit, dělat víceméně to, co doteď, při případným vrčení a podobně houknout, ale víc se mezi ně nemíchat.

Nikdy jsem neměla víc psů, navíc jsme měli úžasnou možnost vzít si už dospělou fenku, která je mimo jiné naprosto fantastická. S malou se zbožňují a dělají pěkný kraviny, akorát mi přjde že teď p tom hárání prostě nemá absolutně na nic náladu a je taková zpruzená a tváří se, abysme jí dali všichni pokoj.

allík
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:31
- Nahlásit

kejtlin

jako menší potíž bych viděla to, že jsi větší dovolovala u jídla vrčet, viděla, že to procházelo tak zkusila zajít dál-tím, že vyjela po menší.

Neee, tak to opravdu ne. Pokud něco takového udělá, tak hulákám a letí na místo.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:33
- Nahlásit

allík
tak se omlouvám, z toho co jsi popsala mi to tak vyznělo.
já bych to nijak výrazně neřešila

allík
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:37
- Nahlásit

kejtlin

tak se omlouvám, z toho co jsi popsala mi to tak vyznělo. v pohodě, to je prostě internet no. Každýmu něco vyznívá trochu jinak

Btw. nemáte náhodou někdo zkušenost se zánětem dělohoy? Bohužel máme u té starší podozření, že by ho mohla mít. Už jsme to konzultovali i s vetem a zatím vyčkáváme. Příznaky by bohužel byly, až na nadměrné pití. To zatím není. Jinak už se jí i nalévají cecíky a to dohárala teprve přec cca třemi týdny (na falešky sice údajně trpí, ale tak 2 měsíce po odhárání)

Fifi
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:39
- Nahlásit

allík
Co se tyka zradla, tak krmim vsechny cuby najednou a nedopustim, aby se nektera cpala jiny do misky. Vedi to, netroufnou si a je klid.
Takže nejlepší je asi neřešit, dělat víceméně to, co doteď, při případným vrčení a podobně houknout, ale víc se mezi ně nemíchat.
Musis sama poznat tu miru, kdy zarvat, zda vubec, nezadavat pricinu. Kor fena po stenatech a po harani, bude si usurpovat treba svuj pelech.. i mistnost.. proc ne. Vuci druhy mlady fene, ikdyz prisla dyl. Je vrceni a vrceni..
Tri mladsi feny se neodvazi prekrocit prah obyvaku, kdyz to tam psychicky ovladne a zaokupuje nejstarsi. A knikaji u prahu a cekaji, az kvaknu "tak pood".. v tu chvili vi nejstarsi, ze nesmi mruknout. Ono to neni slozity zit s vice psama, fakt, staci je jen sledovat a chapat.

argosek
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:40
- Nahlásit

allík

pokud chce mit clovek s pejskama pohodu, mel by na slovo hierarchie zapomenout. tomu, kdo vi co a jak, koncept hierarchie nepomuze, tomu, kdo ne, spis uskodi.

lide jsou minimalne stejne "hierarchicky" zalozeni jako psi, to ovsem neznamena, ze by problemy se souzitim byly reseny jako problematika postaveni ve "smecce", ze ne?

allík
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:43
- Nahlásit

Fifi
Ono to neni slozity zit s vice psama, fakt, staci je jen sledovat a chapat.
No já je právě sleduju, ale někdy si říkám, abych to nepřeháněla. Co se týká krmení, dostávají stejně a neexistuje, že by si vzájemně lezly do misek. To zavrknutí skrz jídlo je spíš občas doma (venku ne) skrz pamlsek. Je to třeba v kombinaci, že velká je u mně na zemi a hladím ji a malá je vedle a blíží se přítel s dobrotou, tak třeba velká zabručí. Jinak klasicky při krmení je to bez problému. Ze začátku měly takový cuky, jakože hele, ukaž, nemáš něco lepšího? Ale to jsem nad nima stála a kočírovala je a teď už je to v pohodě

allík
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:45
- Nahlásit

argosek

pokud chce mit clovek s pejskama pohodu jo jo jo, to rozhodně mel by na slovo hierarchie zapomenout tak jo no, zapomínám.. počkat, na co že to?

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:50 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

allík

Ahoj , mám 3 psy. Nejstarší a největší je Hipík, ze zdravotních důvodů před pár lety kastrovaný.
Pak přišla Toničku z útulku. Ze začátku jsem upřednostňovala víc Hipíka, aby neměl strach, že je jeho pozice ohrožena a nebyl kvůli tomu agresivní. Sžili se s Tonkou výborně.

Na Mikuláše k nám přibyla fenka Rozinka. Šéfem je pořád Hipík, holky se skamarádily (Tonka je kastrovaná, kvůli zánětu dělohy, Rozinka ne) a řekla bych, že jsou ve smečce na stejno.

Žádné vážné ataky mezi nimi třemi nebyly. Vrčení (myslím to výhružné) nikomu z nich netoleruju a okamžitě takové chování zatrhnu.
Například, když na Štědrý den kvůli žvanci Hipík ošklivě vystartoval na Rozinku, dostal co proto a frčel na malou chvilku za dveře.
Nebo když Rozina první den u nás vylezla na postel a vrkala na všechny okolo, rázně jsem jí z postele vylifrovala. Párkrát to zopákla se stejným výsledkem a pak jí došlo, že se to nevyplácí .

Do dneška je Hipík upřednostňován v tom, že první dostane misku s jídlem. Jídlo je taky jediný rizikový faktor, Hipík je pažravej a kvůli jídlu všeho schopnej... Jinak je strašně hodnej a už i o hračky se s holkama klidně podělí, což dřív nebylo.

Všechny tři pejsy mazlím tak, aby nikdo nebyl ošizen a snažím se v kontaktu s nimi udržovat rovnováhu.
Třeba teď je Tonička nemocná a leží na polštáři u mých nohou, Rozinka by ráda k ní, ale Tonku to teď obtěžuje, tak se s Rozinkou pomazlím a odnesu ji do křesla... a tak...

kejtlin
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:51
- Nahlásit

allík
při zánětu dělohy je skoro vždycky vysoká horečka a co je to za veta, kterej to nepozná? protože to by mohlo fenu stát i život.
jinak osobní zkušenosti naštěstí nemám.

allík
Člen
# Zasláno: 1 Led 2010 23:57
- Nahlásit

kejtlin

Teplotu jsem neměřila, ale jinak příznaky - stále psům voní, nejradši by pořád spala (ale jak jsem psala výš, máme ji 3 měsíce a u původních majitelů, kteří s nimi krom třech procházek na vodítku nic nedělali, to bylo normální, takže těžko říct, jak moc je to abnormální), taky je taková zpruzená, do hry ji musíme hodně lákat, atd. Navíc nám před pár dny nechtěla moc žrát, což ale může být zmlsanost. Veterináře máme výbornýho. Čubinu prohmatal, prohlídnul a řekl, že to na zánět nevypadá, ale že ji mám hlídat a přijít na kontrolu. Taky mi říkal, že to, že čuba po hárání ještě voní není hlavní příznak toho, že by musela mít zánět (jinak všude jsem se setkala s tím, že pokud to takhle bylo,t ak zánět byl). A navíc, prý je hlavním příznakem u zánětu dělohy abnormální žíznivost. Děloha se prý plní vodou a taky u toho čuby hubnou. Což ani jedno nemáme.

Takže v podstatě jsem se jen chtěla informovat, jestli s tím máte někdo zkušenosti.

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:02
- Nahlásit

allík
Ji nech pro klid na dusi projet sonem, tam by se pripadna pyometra ukazala. Nebo taky muze byt brezi?

kejtlin
Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:04
- Nahlásit

allík
zánět jakýkoliv se pozná i z krve-je v ní vysoký počet bílých krvinek, ta žíznivost je taky prý hodně častá-to mám vyčtený, bílý krvinky při zánětu jsou moje osobní zkušenosti se sebou, o tom hubnutí nevím to je pro mě nový, ale díky budu si to pamatovat, teda se aspoň pokusím, o tom že voní po hárání taky nevím, jsou typy fen-jedna moje, co voní psům dlouho jedna moje fena i měsíc a půl po hárání a je v pořádku.

allík
Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:04
- Nahlásit

Nebo taky muze byt brezi No to teda fakt neeeeeeeeee!!!!!!! To by musela jedině v noci potichu utéct z pelechu, odemknout si dvoje dveře, zmizet za nějakým fešným pesanem a pak se zase potichu přikrást domů.

Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:05
- Nahlásit

allík
Btw. nemáte náhodou někdo zkušenost se zánětem dělohoy? Bohužel máme u té starší podozření, že by ho mohla mít. Už jsme to konzultovali i s vetem a zatím vyčkáváme. Příznaky by bohužel byly, až na nadměrné pití. To zatím není.

kejtlin
při zánětu dělohy je skoro vždycky vysoká horečka a co je to za veta, kterej to nepozná? protože to by mohlo fenu stát i život.

Právě že Tonka vůbec neměla typické příznaky jako horečka a páchnoucí výtok. Jen víc pila a byla neklidná. Jedla, běhala, chtěla si hrát... Jen se mě zdála nějaká jiná. Myslela jsem, že má jen nastydlej močák nebo nějakou jinou prkotinu.

Vzala jsem ji na veterinu a sono ukázalo zánět dělohy.

Druhý den šla na operaci, bylo to za 5 12. Veti mi ukázali (o což jsem je teda neprosila ) její vyoperovanou dělohu s "buřtíky" fujtajblu, které už hrozily prasknutím, pak by následovala sepse a to je konec.

allík
Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:06
- Nahlásit

kejtlin
jsou typy fen-jedna moje, co voní psům dlouho jedna moje fena i měsíc a půl po hárání a je v pořádku No jasně no, o tom jsem taky slyšela. Ale tím, že právě jak jsem psala, voní, je unavená, vopařená, navíc nám jednu dobu nechtěla moc žrát, tak jsem ji radši vzala k vetovi. Právě i kvůli tomu, že ji nemáme od mala a tohle bylo u nás první hárání.

Jinak, znamenají natékající cecíky po hárání (3 týdny) něco jiného než falešku???

allík
Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:08 - Změnil/a: allík
- Nahlásit

Vzala jsem ji na veterinu a sono ukázalo zánět dělohy No my máme opravdu dobrýho veterináře, kterýmu věřím. Čubu prohlídnul a kdyby se mi pořád nezdála, tak máme přijít po Vánocích na sono. Takže zatím klidně spím. Navíc mi řekl, že zánět dělohy je onemocnění několika týdnů a nevyvíjí se po hárání takhle rychle (neboli že 3 týdny po dohárání je na zánět brzo).

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:12
- Nahlásit

allík
Čubinu prohmatal, prohlídnul a řekl, že to na zánět nevypadá, ale že ji mám hlídat a přijít na kontrolu.
Nech ji projet tim sonem, kdyz mas pochybnosti. Co vet, tak jiny pristup,

Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:15
- Nahlásit

allík
neboli že 3 týdny po dohárání je na zánět brzo

no, u nás to bylo 14 dní po hárání... jak píše Fifi, nechala bych jí pro klid duše udělat sono.

allík
Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:18
- Nahlásit

Fifi Hipík a Tonička a Rozinka

No jasně, po víkendu k vetovi zajedeme.

A jinak je normální, aby čuby byly po skončení hárání takový protivný? Malá nám hárala zatím jen jednou a tehdy přešla rovnou do falešky. No a předtím jsem měla psy, takže jsem nejenom amatér s více psama, ale navíc i s fenkama

Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:20
- Nahlásit

allík
Jinak, znamenají natékající cecíky po hárání (3 týdny) něco jiného než falešku???

Cecíky Tonka při zánětu nalitý neměla. Jinak nevím, jestli nalitý cecíky jsou příznakem něčeho jinýho než falešky nabo gravidity... také mne to zajímá.

allík
Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:22
- Nahlásit

Jinak nevím, jestli nalitý cecíky jsou příznakem něčeho jinýho než falešky nabo gravidity Holky nechte už toho s tou graviditou!!!

Člen
# Zasláno: 2 Led 2010 00:25 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

allík
No a předtím jsem měla psy, takže jsem nejenom amatér s více psama, ale navíc i s fenkama

To se mi hodí, protože jsem na tom vlastně skoro stejně , po 12 letech s Hipíkem přišla Tonka, které už bylo asi 12 let. Zažila jsem s ní pouze jedno hárání, při kterém si veteráni přes Hipíkovu kastraci užili bezpečného sexu a teď je s námi čerstvě Rozinka. Tak se také ráda přiučím .

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání