| Autor |
Zpráva |
Katka313
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 12:45
- Nahlásit
Prosím, mohl by i někdo poradit? Mám 14i měsíční fenku jorka, která je hodná, šikovná, venčí se venku. Ovšem pokud jsem v práci, vyčůrá se doma na koberec. Asi ji to příjde normální, nikdo ji za to nepokárá, proto nemá potřebu s tím přestat, ikdyž už je zvyklá čůrat ven. Můj problém je, jak ji vysvětlit, nebo ji naučit alespoň přes dopoledne chodit na plenu. Kdysi jsem ji učila podle rad chovatelů, a když jsem ji chytla při čůrání doma, na plenu jsem ji přenesla. Bohužel to pochopila tak, že se vyčůrala na koberec a na plenu si šla lehnout. Máte někdo zkušenosti? Děkuji předem...
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 12:51
- Nahlásit
Katka313
Já nevím,nebylo by jednodušší ji naučit doma nečůrat vůbec??? Ale nikdy jsem takovýho malýho hafí neměla.....nevím,jak dlouho vydrží bez problémů.
|
Katka313
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:05
- Nahlásit
Pokud jsem doma, nestane se, že by se počůrala. Dělá to prostě jen když nikdo není dopoledne doma. Do práce odcházím o pul 7 a přicházím v 15.00. Myslím, že by už vydržet měla...a pokud ne, přála bych si, aby chodila na nějakou podložku. Ale nevím, jak ji to mám naučit...za prvé je dospělá, a za druhé si na podložku spíše lehá. Pokud tuto podložku bere jako nějaký pelíšek, je jasné, že neuspěju, protože pes se do pelechu nevyčůrá...tak na co ji učit? Noviny roškube, nebo nějaký kobereček? To zase pochopí tak, že může čůrat na koberec kdekoli...tak nevím....
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:08
- Nahlásit
Katka313
máte kobrece všude? jestli ne a čurá jen na jeden, co ji tam zkusit chvíli nepouštět. nebo ten koberec zrišit dočasně má to tam označkovaný evidentně a pokud ji nechytnete při činu, těžko jí to vysvětlíte. je poránu vylítaná, unavená? může se prostě jen nudit a řešit to takto.
|
Katka313
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:11
- Nahlásit
Koberce máme všude, a chodí si všude...teda-do předsíně a obýváku...koberec už zrušený byl, když jsme ho nechávali čistit...a chodila na parkety, které byly vydezinfikované...venku je ráno dlouho, vyběhá se, vyčůrá, vykadí...právě o to jde...při činu ji nechytnu, pokud jsem v práci :-D
|
Katka313
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:12
- Nahlásit
Možná je to proto, že yorci-a konkrétně feny jsou v tomto problémoví. Měla jsem za svůj život 4 psy, a problémy nebyly...
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:24
- Nahlásit
Katka313
Tak pokud se to o fenkách yorcích ví, že s tím mají problém, pak nezbyde než ji důsledně naučit na tu plínu. Ale zase pokud vydrží když jste s ní doma, viděla bych tam jinej problém než že to nevydží tělesně.
|
Katka313
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:25
- Nahlásit
Ale jak ji na tu plínu naučit...toť otázka...
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:26
- Nahlásit
PeKrato
jo to s Petrou souhlas.....tam to bude schovaný v hlavě,ne v močáku....
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:30
- Nahlásit
Katka313
A co jí prostě pořídit ohrádku na dobu,kdy nebudete doma? Dát jí tam pelíšek, do druhýho rohu plenku,kdyby chtěla..... a samozřejmě odstranit pod ohrádkou koberec. Když se na plenku nenaučí,tak prostě udělá loužičku jen v tom vyhrazeném prostoru a bude to jednodušší na úklid. Těžko jí naučíte na plínku,když se ve vaší přítomnosti venčí venku. Ale spíš to bude stresový,nechala bych jí v ohrádce nějakou kost na kousání,klacky nebo motivační míček,prostě něco,čím se zabaví.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:33
- Nahlásit
Katka313
Jak často žere? Jestli má k jídlu stálý přístup, nemůžeš jí nastavit rytmus venčení tak, aby ti to nedělala doma. Být tebou, poradím se s veterinářem, jestli doba, kdy je doma sama, není z fyziologického hlediska dlouhá na to, aby to vydržela. Já myslím, že není, ale takovýhleho prcka jsem nikdy neměla, takže nevím. Další věc co mě ještě napadá, je takový pokus. Zkus jí ráno nechat v pelechu tebou načichlý tričko, pyžamo nebo prostě něco, co voní po tobě. Může být totiž taky rozrušená, že je sama doma a dělat to, co dělá. Učit na plínu bych rozhodně nedoporučovala. Pro psa není přirozené venčit se doma. Znečišťuje si tak svoje území.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:33
- Nahlásit
Katka313
jak píše Žanda, já bych se spíš zamyslela nad tím, kdy to začala dělat a s čím to může souviset (změna režimu, míň se jí věnujete, cokoliv co se změnilo). že se ráno vyčurá a vykadí a trochu poběhá nemusí stačit. je potřeba ji trochu unavit i psychicky. cvičte s ní ráno, hrajte si, zařiďte, aby musela myslet. a doma bych jí nechala nějakou hodně zajímavou hračku, která ji na dlouho zabaví (mnohokrát doporučený balonek naplněný nějakou mňamkou, kterou pes dostává ven). ona by fyzicky vydržela, počurá se z nějakého psychického důvodu a tam musíte najít příčinu. hodně štěstí
|
Katka313
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:35 - Změnil/a: Katka313
- Nahlásit
Je to tím, že je pes rozmazlený? Nebo čím? Ikdyž nejsem přesvědčená, že by byla nějak rozmazlovaná, není to ten typ yorka do tašky-má přes 3,5 kg a přistupujeme k ní normálně. Nejsem zastánce oblečků a jiných blbinek. Než jako mazla ji máme jako kamaráda, má své hranice, co může a co ne. Je hodná, myslím, že vychovaná, ale je fakt, že se chodí často tulit a mazlit. Přesto bych řekla, že je na mě dost upnutá. Snažila jsem si ji tolik nevšímat, ae psíkovi se přece věnovat musíte. Doma je zvyklá být sama od 7 týdnů, neštěká, nevyje...hračky má, kousací kostičky má taky...a změny nenastaly žádné..
|
Katka313
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:41 - Změnil/a: Katka313
- Nahlásit
pro allík-má stále nasypány granule v misce, dosypávám ráno...vydrží ji to do večera. Chtěla jsem jí nechat i méně vody, ale to nejde, musí mít přístup k vodě, když má žízeň. Mám j na dopoledne granule odebrat? Režim venčení má také pořád stejný. Spí na mém županu, ten mi už zabavila. A když už se nudí, vytáhne mé pyžamo, donese si ho do obýváku a spí na něm... Přemýšlím a zkouším snad vše, už jsem bezmocná. Teď už jen kupuju spreje na zápach koberců, protože není v mých silách ho nechávat co 3 měsíce čistit. Bez koberce by jsme doma zmrzli :-D
|
allík
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:53
- Nahlásit
Katka313
Tak granule rozhodně nenechávat. Rozděl si denní dávku na dvě porce, jednu dej ráno po procházce a jednu večer. Je lepší dát ráno třeba jen 1/3 nebo klidně i míň a večer zbytek. Taky musíš důsledně dodržet to, že když to nesežere třeba do 15 minut, tak jí to prostě vezmi a další dostane zase až při příštím krmení. Jestliže žere granule během dne, musí logicky i o něco víc pít a tudíž potřebuje. Taky je dobrý opravdu hodně po ránu utahat. Jak fyzicky, tak i psychicky, jak píše PeKrato.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 13:56
- Nahlásit
Katka313
rozmazlený to podle mě ne, spíš závislák- což je normálně ku prospěchu ,pokud to ovšem nepřekročí hranice a to se podle mě stává u citlivějších hafí. MOžná bych jí trochu posílila sebevědomí a začala bych venku ,pak teprve trénovala doma. U loužiček nenadávat, utřít, možná jen okomentovat zase fuj...ale neječet. Pokud to fakt dělá jen v době,kdy nejsi doma- buď se jí natolik stýská,nebo horší varianta to dělá ze msty. Máš nějaký odhad po jak dlouhé době se vyčůrá???? Hodně ven utahat-jak tělesně, tak psychicky, až padne a bude ráda, že může v klidu odpočívat,když není nikdo doma......
Tak nějak to vidím já......
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 14:00
- Nahlásit
Katka313
s tím žrádlem jak radí allík, sebrat a dát až večer. mě fena přes den vůbec nepije a tak nemá co čurat. když jí nechám žrádlo, bude to jinak, granule jsou hodně o zapíjení a pak to opravdu nemusí vydržet.
|
Katka313
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 14:10
- Nahlásit
Oki...ráno pořádně utahat, granule odebrat...změníme trošku denní režim...moc děkuji, kéž by to její čůrání časem přestalo. Děkuji mo c za odpovědi, držte palec.. :-D
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 14:16
- Nahlásit
Katka313
hlavně hodně chválit, když bude za hodnou )
|
Katka313
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 14:22
- Nahlásit
To je jasnačka
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 14:29
- Nahlásit
Katka313
hodně zdaru a dej vědět, jak to jde
|
Katka313
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 14:34
- Nahlásit
Určitě dám...děkuji...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 15:02
- Nahlásit
Katka313
Mě tohle dělá fena buldoka. Je to o fous horší, nechodí na koberec, ale do postele Scénář je skoro stejný jako u tebe - jsem-li doma leží Ora osm hodin na gauči, spí a cítí se uražená když ji nutím jít ven. Nejsem-li doma déle než půl hodiny mám nachcáno v posteli Řeším to tak, že ji při odjezdu do práce buď vyhodím na zahradu, nebo zavřu do klece. Prostě ji k té posteli nepustím. Taky jsem nikdy nepřišla na to jak ji to odnaučit. Nejsem doma, čili ji nemůžu chytit při činu a potrestat takže je to v podstatě bezvýchodná situace...
|
Katka313
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 18:39
- Nahlásit
Ojoj ,tak to máš teda horší...někde jsem četla, že když pes chčije do postele, cítí se jako vůdce smečky a tudíš postel považuje za svou....a páníčkovi v ní dovoluje tedy přespat..ale dává ti tím asi najevo, čí ta postel je...hloupá otázka-nepomohlo by zavřít do ložnice? Či pokoje? U nás např. to nejde, máme shrnovačky, tudíš si Pepina vleze kde chce...ona mi do postele totiž čůrala taky, ale nějak ji to přešlo...
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 21:07
- Nahlásit
Katka313
Ojoj ,tak to máš teda horší...někde jsem četla, že když pes chčije do postele, cítí se jako vůdce smečky a tudíš postel považuje za svou....a páníčkovi v ní dovoluje tedy přespat..ale dává ti tím asi najevo, čí ta postel je.
jojo, chudak biluska, ta uz to ma spocitany. ja to delam tak, ze kazdy vecer, nez jdu spat, obejdu vsechny kotce a pejskum namocim do boudy, aby bylo jasno, kdo je kdo v tehle smecce.
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2009 06:58
- Nahlásit
argosek
pejskum namocim do boudy
Je vidět, pane, že nemáte problémy s prostatou. Jinak byste asi ztratil vůdčí pozici.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2009 09:07
- Nahlásit
Strejda
Je vidět, pane, že nemáte problémy s prostatou. Jinak byste asi ztratil vůdčí pozici.
mel jsem, strejdo, ale diky dobre rade z cz-psa jsem se jich pred nekolika mesici zbavil.
ps: kdy mi zas ukazes veverku, strejdo?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2009 09:33
- Nahlásit
Katka313
někde jsem četla, že když pes chčije do postele, cítí se jako vůdce smečky a tudíš postel považuje za svou....
Ne, tohle svědčí akorát o tom, že ta tlama placatá je neuvěřitelný prase .
Ale pobavilo mě to, tyhle věci mě vždycky dostanou
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2009 09:48
- Nahlásit
argosek
mel jsem, strejdo, ale diky dobre rade z cz-psa jsem se jich pred nekolika mesici zbavil.
No jo, strčit čumák do loužičky a plácnout novinama, že jo?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2009 10:40
- Nahlásit
Katka313
A dáváš ji tu plínu na její oblíbené čurací místo?
Kdyžtak bych ji trošku navlhčila její močí, aby byla předznačená.
|