| Autor |
Zpráva |
Abyna
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2014 20:54
- Nahlásit
Dobrý večer,
mám skoro 8-mi měsíční fenku křížence jezevčíka s něčím. Krmím ji granulemi Orijen a k tomu má cca 2x do týdne ke granulím neosolený vývar s uvařeným masem, mrkví, petrželí, občas jí šoupnu játra.
Máme ji z útulku, byla dost hubená, teď už je lepší, váží něco málo přes 6 kg. Chtěla bych ji do jídla zařadit tvaroh, ovoce, popřípadě občas i vločky. Dáváte to někdo pejskům? Popřípadě jak často, kolik a co by bylo vhodné přidat do jídelníčku, aby trošku přibrala?
Děkuji za rady a tipy a přeji hezký večer .
A.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2014 11:33
- Nahlásit
Hlavně by bylo fajn vypustit ty granule, tím bych začal.
Jinak základ by mohl být třeba maso+ příloha, třeba ty vločky, rýže...mléčné výrobky nemusí pes být schopen trávit, tak opatrně.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2014 12:04
- Nahlásit
Abyna
počti si tadyhle
http://www.cz-pes.cz/diskuse/2_8192_0.html
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2014 06:52
- Nahlásit
zzbrnd Granule klidně vypustím, na vařené maso je zvyklá a má ho ráda a teď ho pár dnů jí se zeleninou, rýži, nudlema a bez granulí a letí k misce a chutná ji, což u granulí nebylo.
Kdesi jsem četla, že štěně by granule mít mělo, že mu vařené stačit (výživově, co se týče vitamínů a tak) nebude. Možná je to kravina, nevím.
Mohlo by stačit vařené maso, zelenina třeba jen najemno (ať už spařená, uvařená či syrová), občas nějaké ta syrová kost, ovoce a když budu přidávat kolagen, řasy a kvasnice (pangamin), tak by jí nemuselo nic chybět? Že by dostávala jako doplněk všechno co u barfu (i semínka, losovový olej - na ten už je zvyklá), akorát to maso by bylo uvařené?
Jaký na to máte názor?
Děkuji .
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2014 21:15
- Nahlásit
Myslím, že to by stačilo bohatě, ale pes je pes, každej může mít trochu jiný potřeby a každýmu může vyhovovat trochu něco jinýho a něco třeba zase nevyhovovat. Pokud nebude mít viditelné problémy, jakožto, že dnes třeba strašná spousta psů má zcela viditelné problémy se stolicí po granulích, ale majitelům zřejmě přijde, že je OK, že se psa to parvidelně teče..takže pokud nebude mít nějaké problémy, tak bych to nijak extra neřešil.
Granule štěně určitě nepotřebuje, žádný pes je nejspíš nepotřebuje, jen lidé jsou líní a hloupí.
Na lososový olej se klidně vyprdni, v lepším případě bude stejně z lososů ze severoevropských sádek a to nemá se zdravím moc společnýho.
Prostě krm podle vlastního rozumu, nic nepřeháněj a pokud možno nic neopomeň.
Zelenina pro psa je z naprosté většiny jen něco, co muzaplní střeva a může pomoci k pohybu uvnitř nich nicméně pokud se pes nezacpává, nijak extra to nepotřebuje. Když dáš té zeleniny občas trochu tak zase určitě nic nezkazíš.
Maso můžeš vařit, nemělo by to ublížit, ale pokud máš kvalitní a pesovi by nedělalo problém syrové, asi by bylo lepší to syrové.
Krm s rozumem, ne s Barfem ani ne s Granulemi .... obojí jsou jen marketing, psychóza, emoce.
|
MilanS
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2014 02:57
- Nahlásit
zbrnd : tak jsem si početl v celé diskusi, a v totálním blábolení teda suveréně vedeš Tobě ty granule musely v dětství pravděpodobně těžce ublížit Tipnul bych si, že tě rodiče střídavě krmili granulema a BARFem, jinak si to neumím vysvětlit. Proč tě ale postihlo blábolení v diskuzi, to věru nevím
|
krisikowa
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2014 17:25
- Nahlásit
Máš pravdu, že se to říká, že by štěně mít granule mělo. Je to proto, že v granulích je přesně naměříno, co má čeho štěně sníst, aby pěkně a zdravě vyrostlo. Pokud to ale uhlídáš i v normální stravě, proč ne. Jak říká zbrnd, je to jednodušší, ale to neznamená, že je to špatný. A Orijen jsou teda naprosto perfektní granule. Těch bych se rozhodně nebála!
Osobně bych do něj necpala to ovoce. Je tam zbytečně cukru. Můj pes je třeba po cukru děsně hyperaktivní, a to ho tím necpu horem dolem.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2014 17:33
- Nahlásit
krisikowa
v granulích je přesně naměříno, co má čeho štěně sníst, aby pěkně a zdravě vyrostlo
V granulích je přesně naměřeno, kolik má čeho být, aby výrobce vydělal. A mimochodem, znám několik psů, kteří mají doživotní následky růstových problémů (radius curvus aj.), protože byli krmení čistě jen granulemi a veterinář jim zakázal cokoliv ke granulím přidávat...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2014 17:43
- Nahlásit
krisikowa
Můj pes je třeba po cukru děsně hyperaktivní
no a ten můj blbeček je schopnej sežrat pět kilo sladkejch hrušek a je aktivní stejně jako když sežere pět kilo mrkve. Ještě mu můžu zkusit dát zelí, ale doufám, že takovej kontejner, aby žral zelí v hlávce, snad neni
zbrnd
mamča je z lososovýho oleje nadšená, jak psi dobře vylínali. Ale jestli by to nevypadalo stejně na řepkovym oleji, to fakt nevim.
MilanS
mně ta rada přijde úplně v pořádku.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 22 Bře 2014 17:47 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
kachna_
ten můj blbeček je schopnej sežrat pět kilo sladkejch hrušek
Hrušky jsou v podstatě OK. Spousta vody, spousta vlákniny, cukru v nich není až tak extrémně moc. Problém je obilí - samý škrob, málo vlákniny. I když samozřejmě je to individuální, každému psu sedí trochu něco jiného.
doufám, že takovej kontejner, aby žral zelí v hlávce, snad neni
Takový mám doma dva. Zelí je veliká pochoutka. Ten starší dá dokonce zelí přednost před masem...
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 07:24
- Nahlásit
Děkuji za názory . Granulema krmit nechci, nejedla mi to, dokonce ani Orijen, teď se k misce na vařené vrhá .
Co mi ale ještě vrtá hlavou jsou kosti.. četla jsem, že u psů, co byli na granulích, se má začít opatrně. Ona byla na granulích cca 4 měsíce, teď je asi 3 týdny na vařeném. Na kosti ze zverimexu je zvyklá, ale ty budou asi úplně o něčem jiném než od řezníka. Chtěla bych jí koupit třeba kuřečí křídlo nebo stehno a dát jí ho tak, ale aby jí to nějak neublížilo, když je na vařeném a ne syrovém. Nemůže to mít nějaký vliv? Vím, o jehlovém reflexu, ale mají ho i psi, kteří jí vařené maso a ne jen syrové? Možná píšu blbost, ale chci se ujistit.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 10:47 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
MilanS
zbrnd : tak jsem si početl v celé diskusi, a v totálním blábolení teda suveréně vedeš Tobě ty granule musely v dětství pravděpodobně těžce ublížit Tipnul bych si, že tě rodiče střídavě krmili granulema a BARFem, jinak si to neumím vysvětlit. Proč tě ale postihlo blábolení v diskuzi, to věru nevím
I když zohledním, že zjevně pocházíš z linie s trochu slabším genofondem, nemohu se ubránit dojmu, že aspoň něco malinko konkrétního by jsi napsat mohl. Co myslíš Adame?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 10:48
- Nahlásit
Abyna
Nevím co myslíš jehlovým reflexem, ale kosti dávat jedině syrový, zvlášť kuřecí, protože vařený jsou ostrý a nebezpečný.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 11:00
- Nahlásit
Abyna
Co mi ale ještě vrtá hlavou jsou kosti.. četla jsem, že u psů, co byli na granulích, se má začít opatrně. Ona byla na granulích cca 4 měsíce, teď je asi 3 týdny na vařeném. Na kosti ze zverimexu je zvyklá, ale ty budou asi úplně o něčem jiném než od řezníka. Chtěla bych jí koupit třeba kuřečí křídlo nebo stehno a dát jí ho tak, ale aby jí to nějak neublížilo, když je na vařeném a ne syrovém. Nemůže to mít nějaký vliv? Vím, o jehlovém reflexu, ale mají ho i psi, kteří jí vařené maso a ne jen syrové? Možná píšu blbost, ale chci se ujistit.
Já bych řekl, že o "jehlovém reflexu" je na internetu spousta blábolů, doporučuji vůbec nečíst.
Pokud tedy chceš krmit tím vařeným kuřecím, můžeš třeba kosti rozvařit zcela v papiňáku a to tak, že budou zcela měkké či dokonce na kaši. To maso bych ale vyndal dříve
Mimochodem proč nechcete krmit tím syrovým? Já Vám to nenutím, jen se ptám.
Zkoušela jste někdy třeba rozdíl na vlastní kůži, když sníte dejme tomu tatarák a nebo propečený steak či když sníte vařenou kaši z ovesných vloček nebo prostě vločky hozené do mléka bez jakékoliv tepelné úpravy?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 11:17
- Nahlásit
Maya
Nevím co myslíš jehlovým reflexem,
Jehlový efekt je podle mne z většiny objev (bez)nadějných netových kynoložek/gů a veterinářů/řek.
"Je" to něco podobného jako reflex jedodbourávající, antizokasmítkový nebo třeba kýchací.
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 13:05
- Nahlásit
Maya že si tu kost v těle otočí tak, aby jim to nepropíchlo střeva a obalí si to. A vím, že vařené kosti ne, mluvila jsem o vařeném mase a kostech tak jak jsou - syrové.
zbrnd zkoušela jsem jí to dát syrové, první jí to nevonělo, tak jsme začali vařit. Teď když ji koupím čerstvé maso, tak ji kousek syrového dám, ale mám z toho prostě strach. Já vím, vše se zmrazením zničí, v těle maso zůstává méně než granule, vím, že nakazit se něčím je skoro nemožné, ale asi na to v plné míře nemám dávat pořád syrové. Kupuju maso v kvalitě pro lidi, takže než to šoupnu do mražáku, tak kousek syrového dostane, jinak má vařené.
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 13:06
- Nahlásit
zbrnd Myslela jsem, že na to nemám povahu.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 13:42
- Nahlásit
Abyna
Myslela jsem, že na to nemám povahu.
No povahu, ono s velkou pravděpodobností pokud to pesan snáší tak to syrové je pro něj hodnotnější. I my lidé i po té době, co si jídlo tepelně připravujeme stejně většinou trávíme lépe jídlo bez tepelné úpravy. Nehledě k tomu, že to syrové je dost možná hodnotnější výživově. Ale já nepřemlouvám, jen dávám k zamyšlení.
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 13:53 - Změnil/a: Abyna
- Nahlásit
zbrnd Jojo, určitě . Třeba k tomu dojdu . Každopádně díky za názor. A ty kosti mám teda raději do papiňáku? Víc by mě to lákalo dát syrové, i když mám strach. Protože tak si i zuby líp očistí než když jí to čistím kartáčkem, nehledě že obsahují vápník, že.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 13:58
- Nahlásit
Tak na rozvařených kostích si zuby neočistí a nejspíš to vaření zničí i nějaké důležité látky. Nedovolím si tvrdit, že tam ty kosti máte dát. Vím, že někteří to tak dělají, ale nevím, jestli je to správné řešení...ale snad jo, možná počkat, jetli se nám tu k tomu vyjádří Lamalucni, ona má v těchto věcech dost přehled, tak třeba ví více. O čistění zubů bych až tak strach neměl, pokud s tím nemá problémy jako třeba s kamenem zubním.
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 14:01 - Změnil/a: Abyna
- Nahlásit
zbrnd Dobře, děkuji. Zkusím počkat, třeba se k tomu ozve.. Ano, to je jasné, že na vařených si neočistí nic. Dostala kousek (syrové) morkové kosti, ale přišlo mi, že se štěpila na takové malé kousky, tak jsem se bála, jak to kousala. Ale bylo všecko v pohodě, ačkoli jsem jí to nenechala dlouho, protože jsem na to neměla nervy :-D. Četla jsem, že je dobré dát ze začátku třeba kousek toho kuřecího křídla.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 14:44
- Nahlásit
Abyna
Aha, tak syrové kosti ano, v přiměřeném množství a ne samotný, ale s masem, ideální prostě hodit kus masa na kosti jako je to stehno třeba
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 14:48
- Nahlásit
já bych nezačínala dlouhýma kostma, spíš třeba kuřecí hrudník bez křídel nebo kuřecí krk + nějaké další maso, to dost záleží na velikosti psa
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 15:32
- Nahlásit
birma
kuřecí skelety jsou myslím dobrý nápad
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 17:54
- Nahlásit
Díky . Koupili jsme křídla a krůtí stehno, tak jí to nějak odřežu a to křídlo rozseknu na menší, snad to bude ok..
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 19:41
- Nahlásit
Tak jsem jí dala kousek masa s chrupavkou a kousek kosti, maso snědla, okousala kost a pak ji rozkousala. Měla jsem z toho druhé Vánoce :-D. Ovšem teď doufám, že se jí to nikde nezapíchne.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 21:53
- Nahlásit
Krmím od štěněte kuřecí a všechny jiné kosti syrové, vařené i pečené a zatím se nám nic nikam nezapíchlo. Veterinář mi řekl, že je to blbost, že se nic zapíchnout nemůže, no kamarádky pes sežral pečené kuřecí stehno a zapíchla se mu kost do střeva, myslím, že záleží na psovi.
Nepřešlechtěnej zdravej to musí dát. Je pravda, že velká plemena mají tendenci hltat a pak je to nebezpečný, ale pokud kost rozkousala a navíc je to jezevčík, tak se jí nikam nezapíchne, neboj Je super sledovat, jak jsou šťastný, když dostanou kostičku.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 21:55
- Nahlásit
Pečené se štípou. Syrové prej ne.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 21:57
- Nahlásit
ssshhhhh
hele, můj pes kostičku rozkousal a ucpal si s ní pěkně střeva a podle mojí veterinářky tam poslední dobou má takových případů hodně, takže jako stát se může cokoliv a tu obavu Abyny fakt chápu
a o psovi, kterýmu se zapíchla vařená kuřecí kost v jícnu, taky vím, spíš v těch střevech je to vzácnější, protože pes má v žaludku agresivnější kyseliny než člověk a ty ty kosti tam obvykle rozpustí, ale jak vidno, neplatí to vždy
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2014 22:01
- Nahlásit
teda vařenou nebo pečenou kost bych nedala. Kost tepelnou úpravou mění strukturu, toho bych se fakt hodně bála
|