| Autor |
Zpráva |
Barča85
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2010 13:10
- Nahlásit
bilksa
Tak to je jasný, proto bych ráda nějaký to školení a od toho se odrázila..Mě osobně by se líbila práce s dětmi..
Uvidím, jestli se ozvou z toho Helppesu a kdyžtak pošlu meila tobě, ju?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2010 13:12
- Nahlásit
Tak ty tachyony mě taky dostaly. Koupila jsem si od Desenského knihu a myslela, že tam bude něco o problematickém chování stylem: pes (ne)dělá to a to, ty udělej to a to, neb by to mělo pomoct. No, tak toho tam zase tak moc nebylo. Odpovědi docela vágní, jako návod se většina z nich použít nedala. Téměř vždy něco podstatného chybělo.
No a ke konci ty tachyony! Skoro bych se nedivila, kdyby si R. D. začal říkat Merlin.
Ovšem není v tom sám, že? Navíc nemá žádné přírodovědné či medicínské vzdělání, takže může věřit. Ale co třeba takový RNDr. Emil Páleš, CSc.? Ten vzdělání má a hele, čím se zabývá:
http://www.sophia.sk/start.html
A v ČR vrchol: soukromá firma jednoho pražského "kamarádíčka" dostala tučný grant od ministerstva na léčivé náramky působící silou, jež nikdo neumí vysvětlit. Už prostě nevědí, jak ty tunely zdůvodnit.
Už se vůbec nedivím, že při jedné recepci chtěl jeden chlapík z ministerstva ŠKOLSTVÍ (!!!) po mém kamarádovi astronomovi horoskop a hrozně se divil, že hvězdáři se opravdu ale opravdu horoskopy neživí a na hvězdárnách se provozuje jiná činnost, než astrologie.
Když se vrátím k Desenskému. Výsledky ale má, ne?
A když se vrátím ke canisterapii: mám u jedné fenky zkoušky. Ovšem je to už cca 10 let, kdy je dělala, a koukám, že se to mezitím nějak rozkošatělo. Myslela jsem si, že jsou na nějakém ministerstvu určité podmínky, které se musí plnit. Pokud ne, zdá se mi zbytečné, aby domov důchodců po Barče vyžadoval papír, neboť tento neplní funkci řádného vzdělání, akorát dokládá, že se Barča od nějakých soukromníků naučila něco, co jinde může být dost odlišné, protože nejsou žádná pravidla. Mám pravdu nebo ne?
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2010 13:15
- Nahlásit
Vlčáčková
Pokud ne, zdá se mi zbytečné, aby domov důchodců po Barče vyžadoval papír, neboť tento neplní funkci řádného vzdělání, akorát dokládá, že se Barča od nějakých soukromníků naučila něco, co jinde může být dost odlišné, protože nejsou žádná pravidla. Mám pravdu nebo ne?
A to je ten kocourkov, o kterém jsem mluvila...
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2010 13:21
- Nahlásit
Barča85
Takže to znamená, že by se dalo paní ředitelce domova vysvětlit, že je papír k ničemu a proč.
Jenže šířit to mezi lidi asi není moc dobré, protože pak vznikne anarchie, která by akorát vedla ke ztrátě důvěry v tuto činnost.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2010 06:43
- Nahlásit
Psíček
Musíš mít i ŽL! Když ho máš, automaticky plníš vzdělání k tomu předepsané. Pak to budeš muset nejen danit, ale odvádět i pojistné, případně poplatky ze psů plus jiné poplaky, které se k podnikání vyskytnou.
Anebo si Tě najmou na dohodu o provedení práce a pak by o Tvou kvalifikaci měl dbát ten, kdo si to objedná, příjem Ti zdaní a pojistné se neplatí.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2010 09:45
- Nahlásit
Psíček
No tak co ptáš, když to víš??? To pak píšu zbytečně.
Co se týče certifikátu, vysvědčení atd., tak bych řekla, že pokud budeš mít registraci u ministerstva, bude to mít nějakou váhu, pokud ne, tak je Ti to jako škola na nic.
A opovaž se zase utrousit, žes to věděl!
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2010 19:09
- Nahlásit
Psíček
Spolčení Psychek? Proti komu se bude spolčovat? No, vlastně, to bych věděla. Akorát mi není jasné s kým, protože jestli jsi tak protivnej na všechny jako tady, pak mi není jasné, kdo by se s Tebou spolčil.
Jó, vlastně, Fišerová a já! To by bylo to správný psychospolčení.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2010 21:53
- Nahlásit
Psíček
Já brečím? No, když myslíš. Tedy pokud vůbec myslíš.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2010 10:05
- Nahlásit
Psíček
No jó. Ty nezklameš. Taky Ti přeju příjemný den, gentlemane.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2010 15:53
- Nahlásit
Psíček
Zvykej si.
|
Airen
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2011 21:42
- Nahlásit
Neděláte někdo canisterapii u sluchově postižených? Uvítala bych kontakt jelikož budu psát BP na toto téma.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2011 09:45
- Nahlásit
Airen
Mám klienty s kombinovaným postižením, mimo jiné i sluchově postižené. Ale ne pouze sluchově postižené, pokud to myslíš takhle.
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2011 10:03 - Změnil/a: Hyena
- Nahlásit
To, co mě celkově na českém pojetí canisterapie obecně děsí je zlehčování potřeby vzdělat se v obtížích klientů, se kterými pracuji nebo chci pracovat a specializace se na určitou problematiku. tedy, pokud budu chtít dělat CT jenom např. jako aktivizaci starých lidí , tak tam opravdu stačí jen cit pro psa a lidi a základní komunikační dovednosti. Ale pokud by měla canisterapie být opravdu terapií, tak tam už pouhý cit nestačí. Je velký rozdíl pracovat s autistickým dítětem na zlepšení jeho komunikace se světem nebo používat CT pro prácio u dětí s poruchami chování a jinak u lidí s fyzickým postižením. Jasně- žádnému z nich neublíží přátelský otevřený psovod s přátelským psem. Ale pak je to spíše volnočasová aktivita- prima, určitě užitečná, ale volnočasová. Pokud má CT přispět k hlubším změnám ( a že ta možnost je) tak prostě nelze vzdělat psovoda během tříhodinového školení. Bohužel mám pocit, že u nás chce každý dělat CT, ale nejlépe rychle a hned a bez potřeby věnovat týmům odborné vzdělání,následné supervize apod.
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2011 10:50
- Nahlásit
Ó velký, ó mocný, již zavírám čumák a táhnu kvílet někam na osamělou skálu , odsouzena k věčnému zatracení
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2011 11:07
- Nahlásit
Hyena
Souhlas. Bohužel stále narážíme na poděděný termín "canisterapie", kterýžto je velice zavádějící. Ano, i o terapii s využitím psů se dá hovořit, ale je to velmi úzká specializace a u nás ji provádí málokdo.
Ostatní bohulibé činnosti se psy ve prospěch lidí s postižením, poruchou či handicapem spadají spíše do široké oblasti rehabilitace, pedagogiky, sociálních služeb. Ovšem pochybuji, že se "canisterapii" podaří z českých slovníků vymýtit.
Odborná průprava osob, které se zabývají pozitivním působením psů na zdraví a pohodu lidí, to je veliká kapitola sama o sobě. Vždyť přeci - já mám moc milého pejska, on má rád, když ho lidi hladí, tak budeme "dělat canis". Nemluvě o sběratelích "canisterapeutických zkoušek" - v průkazu původu takový zápis vypadá dobře, ne?
|
Airen
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2011 11:47
- Nahlásit
Biluška
a je možný nějaký kontakt na tebe? případně se zúčastnit nějakých sezení? a odkud jste?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2011 12:12
- Nahlásit
Airen
kontakt - libuse zavináč canisterapie.net . Zúčastnit se klidně můžeš, ale obávám se, že jsme od tebe daleko. Působím na Opavsku, Ostravsku a Bruntálsku.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2011 12:26
- Nahlásit
Psíček
Psíčku kdys byl tak dlouho???
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2011 12:34
- Nahlásit
Psíček
Lže, na Ostravsku psůsobím já! Hodně moooc!
jo jo, to samozřejmě, já jenom tak trošku paběrkuju to co zbyde po tobě
|
helps
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2011 12:48
- Nahlásit
Psíček se vrátil
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2011 16:24
- Nahlásit
Psíček
mě to nevadí, že jsi hovado
nikdo není dokonalý...
|
Luisa
Člen |
# Zasláno: 22 Kvě 2011 22:58
- Nahlásit
Airen
pokud si nikoho nesehnala zkus se obratit na anitera.studenti@seznam.cz treba ti zde pomohou.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2011 07:53
- Nahlásit
Hyena
jsem se sem dřív nekoukla...
ale to, co píšeš, přece není nic nového - celá ta slavná "canisterapie" se dělí do několika větví, z nichž v českém prostředí je tzv. canisterapie z 90% pouhou aktivizací (bez ohledu na to, s jakými lidmi se pracuje). I tak to může pomáhat...
ale není nezbytně nutné, aby se vzdělával psovod, v zahraničí, aspoň co jsem si pročítala a nastudovala já, je canisterapie prováděna tak, že je přítomen vychovatel (popř. rodič) - i když v některých případech se naopak vyžaduje jeho nepřítomnost, dále speciální pedagog, klient, a psovod se psem. Aby měla terapie skutečný účinek, tak speciální pedagog vyhodnocuje původní stav, stav při práci se psem a stav poté, na základě tohoto se neustále upravuje a mění plán dalších sezení tak, aby se dosáhlo předem vytyčených cílů. Obvykle se tohle nedělá ve skupinách, ale opravdu jeden klient na jednoho psa.
Podobné plány jsem vytvářela, ale popravdě... ani tak na to nebyly podmínky, takže jsme nakonec skončili stejně u aktivizace... Osobně jsem pak viděla pozitivní vlivy i u pouhé aktivizace klientů, a pokud to přináší radost klientům i psům, proč ne.
Bohužel - speciálních pedagogů, natož ještě k tomu kynologů, kteří by byli schopni připravit podrobný vzdělávací plán je jak máku... ono ostatně je v mnoha skupinách klientů nouze o speciální pedagogy, a když už tam jsou, absolutně nemají zájem...
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2011 09:04 - Změnil/a: Hyena
- Nahlásit
dělení jasně, to je O.K. Já i psala, že i aktivizace je užitečná. Ovšem vadí mě, že se věci nenazývají pravými jmény- tj. kdo dělá aktivizaci, kdo je zaměřený na fyzioterapii apod.
ale není nezbytně nutné, aby se vzdělával psovod, v zahraničí, aspoň co jsem si pročítala a nastudovala já, je canisterapie prováděna tak, že je přítomen vychovatel (popř. rodič) - i když v některých případech se naopak vyžaduje jeho nepřítomnost, dále speciální pedagog, klient, a psovod se psem
Tak s tímhle nesouhlasím- protože pokud psovod nemá ani ahnung o problematice lidí, se kterými jde pracovat, tak mu to speciální pedagog, rehabka ani psycholog před návštěvou u klienta do hlavy nenatluče. A pak je třeba psovod velmi překvapený pro něho " nestandardní reakcí klienta" nebo jeho " nestandardním vzhledem", protože netuší, že je to " normální chování" či vzhled pro danou cílovku. A jak tedy pak může spolupracovat se psem, klientem a případně dalšími, když má co dělat sám se sebou. Jako tím jsem nemyslela, že má vystudovat speciální pedagogiku, psychologii, sociální práce apod. Nicméně základ o tam kde všude a jak se pes dá použít, spolu se základní problematikou výše zméněných cílových skupin klientů považuji za nezbytnou.Stejně jako základní vědomost o o tom, jak spolupracovat právě s pedagogama, sociálkama, zdravotním či jiným personálem. Kdo z těch, co absolvují zkoušky tuší neco o sestavování plánů, o úloze jiných odborných pracovníků a o tom, jak spolu síťovat a spolupracovat?Která z organizací, jenž plodí na zkouškách nové anové CT týmy má zajištěné další dovzdělávání popř. supervize v počáteční fázi? Bohužel moje zkušenost je, že minimum.Pak se canisterapueti sypou z toho, že onkologické děti jsou plešaté a tahají za sebou infuze, nebo že mentálně postižený člověk může vyseknout i agresivní reakci. Taky ví, jak navázat s klientem kontakt. Ono se opravdu jinak navazuje kontakt s dítětem s poruchama chování, jinak s mentálně postiženým atd. A kontakt s klientem za něj žádnej jinej pracovník nenaváže. Bohužel je to podobný i v hipoterapii- tam si taky každej druhej, co má hodnýho starýho koně myslí, že může dělat hipoterapii. Jasně hodnej pes, kterej se přitulí a olízne ruku nebo hodnej koníček, co si vezme chleba a nikoho nerafne určitě neublíží. Ale zvíře v terapii má daleko větší potenciál a může pomoci mnohem víc, ovšem vázne to na nekvalitním vzdělávání "provozovatelů" těchto zvířat.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2011 11:39
- Nahlásit
Hyena
jo,t ak to jsme se nepochopily... samozřejmostí přece je, že součástí CT zkoušek by mělo být základní vzdělání, informovanost, psovoda - a popravdě i když Lump CT zkoušky má, víc se spolíhám na to, že ho znám a že vím, k jakému typu klientů je vhodný... a jinam ho netahám, i tohle mi chybí, rozpoznat vlohy psa pro různé typy "CT" práce a umožnit mu pracovat tam, kde mu to vyhovuje...
A taky - kdyby se vytvářel plán, tak se vytváří ve spolupráci s psovodem, takže ten už předem ví, s jakým typem klientely bude spolupracovat, bude poučen sp. pedagogem a ten mu bude říkat, co a jak je třeba - psovod tam ale zase funguje jako prvek, který určí, co je pro psa reálné a komfortní, a co už nejde...
achjo, asi myslíme totéž, prostě je to málo provázané, prosíťované... ale taky je málo možností na tomhle pracovat, většina spec. pedagogů o spolupráci s CT organizacemi nemá zájem a psovodi maj dobrý pocit i z té aktivizace, dál nevidí...
|
Airen
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2011 11:55
- Nahlásit
Bohužel - speciálních pedagogů, natož ještě k tomu kynologů, kteří by byli schopni připravit podrobný vzdělávací plán je jak máku
a presne proto studuju specialni pedagogiku a pisu bakalarku na canisterapii
Jinak dekuji za kontakty.
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2011 12:41
- Nahlásit
wami
tak takhle souhlas
Airen
to je prima, čím více se o CT bude psát v odborné rovině tím lépe. Třeba se jednou také dožijeme jednotných standardů pro tento způsob výcviku lidí i psů a práce s klienty.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2011 12:50
- Nahlásit
Airen
čoveče, já jsem v tomhle skeptik, samo držím palce, aby ti bakalářka dopadla dobře...
ale v praxi sama uvidíš, jaké budou podmínky pro to, tuhle činnosti opravdu začít dělat, do sociální práce ve specce nepůjdeš, protože by tě to v podstatě neuživilo... pak taky musím být podpora a zájem zaměstnavatele, jenže to jsou z větší části církevní organizace, kde pes nemá duši a jak by tedy mohl pomáhat... takže na dotace nakonec bude stačit, že si klientela pohraje se psem a k tomu, aby ses dostala k rozpracování čehokoliv, prostě podmínky mít nebudeš...
díky tomu, že jsem v tom chvilku pracovala, jsem asi skeptik, ale rozhodně budu držet palce a podporovoat kohokoliv, kdo se pokusí otočit českým světem dopředu
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2011 13:56
- Nahlásit
Já mám vzdělání sociálního pedagoga, mám se psem CT zkoušky, ráda bych se v tomto oboru dále vzdělávala, dělám práci, ve které by se CT dala dobře využít, ale nemám podporu z míst vyšších...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2011 23:00
- Nahlásit
pawLINka
Vidíš to, já ti říkala, že máš jít dělat k nám. Já tu podporu mám a nemám zbytek. Kromě praxe.
|