| Autor |
Zpráva |
Nesrine16
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 07:58 - Změnil/a: Nesrine16
- Nahlásit
Mám doma jorkšírskou teriérku 2,5 roku starou.Je absolutně vyloučené,aby v její blízkosti byl jiný pes,bez rozdílu velikosti,pohlaví,nebo rasy. Je vystrašená,třese se,když se k ní pes přiblíží,cení zuby,vrčí,štěká (což u ní není zvykem,slyšela jsem jí štěkat možná tak jednou za čtvrt roku).Nikdy jí žádný pes neublížil,mám ji od 6 týdnu,takže to vím určitě. Dosud ani nebyl veliký problém ji od ostatních psů izolovat,i když na zahradě již jednoho máme,ale pokud jdeme s Natálkou ven,musíme ho přivázat.Jenže...před třemi dny jsem u nás na obci u obchodu našla štěňátko,potulovalo se mezi lidmi a po cestě,kde na něj troubily auta,ptala jsem se lidí,nikdo nevěděl,kam patří,takže jsem ho vzala domů...a od té chvíle mám doma peklo. Natálka je nepříčetná,jen co ho koutkem oka uvidí,celé dny tráví na schodišti,protože Black( ten malý) neumí ještě po schodech,takže tam je před ním v bezpečí,když cítí jeho pach na svých hračkách,nechce je,z ruky mi nic nesežere,protože asi cítí jeho pach,nevím,jsem z ní nešťastná,celkem mám i o ni strach.Včera jsem je vzala oba na zahradu,vlezla pod auto a ani zanic jsem ji nemohla dostat ven,nepomohlo prošení,ani povel,ani salám v ruce,musela jsem na břicho a násilím ji vytáhnout.Musím podotknout,že jinak je velmi společenská,miluje všechny lidi,ještě se nestalo,že by k někomu nešla, s každým se mazlí,každého vítá,i když člověka vůbec nezná.Hraje si s kočkama,prohání slepice,je absolutně v pohodě,jen pokud není v blízkosti pes.Teď nevím,co s tím,přece toho malého nedám do útulku,je mi ho líto,navíc stejně půjde na zahradu,vypadá to na malého labradora,takže v domě bude jen,dokud nevyroste.Na zahradě už máme jednoho půlročního pejska bez rasy,taky z ulice a s tím si malý velice rozumí,žere mu s misky,Rex ho olizuje,jako by to byla jeho matka.Nemůže mi někdo poradit,co s tím? Nebo myslíte si,že by z toho Natálka mohla onemocnět? Je totiž na zhroucení už od pohledu. Kulí oči,je strnulá,skoro se nehýbe.Nebo je nějaká šance,že si zvykne? Poraďte,prosím...Díky Petra
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 08:11
- Nahlásit
Zadělala sis na pěkný problém tím, že jsi Natálku od malička na jiné psy nezvykala ( je to součást socializace, tady zřejmě pěkně zanedbaná) a naopak jsi ji podporovala v tom, že psy vůbec vidět nemusí (viz. - nebyl problém ji izolovat). Podle mě teď prostě jenom trucuje a je "uražená". Nechala bych ji být, ať si zvykne. Prostě ignorovat její nálady, když chce být zalezlá pod autem tak ať si tam je. Za pár dní to sama vzdá a vyleze . Normální vztah ke psům už ale nejspíš nebude mít nikdy, tohle už nenapravíš.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 08:28
- Nahlásit
Já souhlasím s Biluškou, myslím, že si časem zvykne. A přesně jak psala, když chce být zalezlá a trucovat, nech ji být, ona si to brzy rozmyslí, když třeba uvidí, jak si ti dva na zahradě spolu hrají a tak. Hlavně jí musíš dokázat, že ji máš i přes to, že je doma další pejsek, moc moc ráda...a uvidíš, půjde to.
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 08:32
- Nahlásit
Nesrine16
Natálka je ale teda pekne rozmaznana... Krasne sa snazi vydupat si svoje, jak male uvrestane decko. Uz mi chyba len opis toho ako sebou hodi o zem a bucha rucickami nozickami o zem a krici: "ja sa nechcem delit o panicku, ja chcééém, ja chcééém, ja chcééém"
A co s tym? Hlavne prestante Natalku lutovat a spravajte sa k nej ako ku psovi. Ked chce byt pod autom a tam trucovat, nech trucuje. Skor ale predpokladam, ze zachvilu zacne "priselca" napadat.
Jednoducho je to na Vas, bud zmenite svoje spravanie k Natalke a nebudete ju povazovat za male decko, alebo odneste to stena niekomu inemu.
Pekny den
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 08:38
- Nahlásit
Nesrine16
můžu se zeptat proč si ji izolovala od ostatních psů?
Jinak souhlas se vším co bylo napsáno i psi se umějí chovat jak rozmazlené děti.Pokud chceš být vydírána vlastním psem tak ji rozmazluj dále a přemlovej jestli by nemohla vylést.Pokud chceš mít normální harmnický vztah tak ji tam nech než vyleze sama...
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 08:39
- Nahlásit
Od 6 týdnů? Od ostatních psů izolovaná? To jako, že se se psy nikdy nepotkávala? No, pokud je to tak, tak má Biluška 100% pravdu. Fenka neumí komunikovat s ostatními psy (špatná socializace) a teď k tomu přidala trucování, že jste si dovolili přivést domů dalšího psa. Spousta psů trucuje, když jim domů přivedete "vetřelce", ale zatím jsem neslyšela, že by se nějaký pes kvůli tomu zhroutil. Zhroutí se spíš páneček, že jeho zlatíčko si nehraje, nepapá, tváří se smutně ...
Ještě mě zarazila jedna věc. Na zahradě jeden pes, doma druhý, štěně půjde na zahradu ... budete mít na všechny dost času? Navíc labrador je velmi společenský pes. Nebylo by lepší najít štěněti nového pána. Jako štěně se bude udávat dobře. A neztratilo se jen někomu? Zkusili jste vyvěsit letáky, že se našlo štěně?
|
Nesrine16
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 08:41
- Nahlásit
Není to v tom,že bych ji od mala nezvykala na ostatní psy,koneckonců,mám ji od kamarádky,co jorkšíry chová,takže jsem tam jezdila dost často i s Natálkou,ale už od mala měla ty záchvaty hrůzy,když se k ní pes přiblížil.Dokonce ani svou matku,ani sestru nesnesla a to jsem ji měla doma sotva tři týdny.V tomhle je fakt divná.Pod tím autem jsem ji chtěla nechat,jenže máme zahradu o rozměrech 2 hektary,Natálka má 1,8 kg a to jí to šlo spíše ještě do šířky,než do délky,nebo výšky,to bych ji už taky nemusela najít a potřebovala jsem jít do baráku.Pořád se jí snažím věnovat,ale má svou hlavu,neustále zdrhá dolů,k tetě.Venku,třeba na Rexe si troufá,ale jen pokud je přivázaný,lítá kolem něj,ale jen v bezpečné vzdálenosti.Snese u sebe jedině psa,který na ni absolutně kašle a vůbec si jí nevšímá.Když vyrůstala,byla ale ve styku s jedním psem skoro každý den,od kamarádky fenka lhasa apso,nebo,jak se to píše,s tou řádila a nevadila jí. Ale to byl asi jediný pes na světě,kterého akceptovala.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 08:48
- Nahlásit
Nesrine16
tak sem si myslela že jediná já mám asoicála (né moji vinou) ale když to čtu tak vedle tvého psa je můj úplný miláček psů...i já mám co dělat aby si zvykal na psi,ale todle co píšeš je už asi extrém. To nedělá ani můj asociál a nad každým štěnetem se může zbláznit a ulízat i když mu chodí po pokoji (když přijde náštěva)
neumím poradit,sama vím,že rady postupného zvykání na psi je na strašně dlouhotánskou cestu a nikdy 100%,ale můžete se dostat do stádia kdy když si už nebudou hrát a milovat se tak se budou snášet.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 08:54
- Nahlásit
Anu
že jediná já mám asoicála
jeste jsi zapomnela na vrciciho kocoura. to je taky pekny priklad asociala ....
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 08:57
- Nahlásit
Jirikovo
no jo to máš pravdu.Jenže já mám obavy že u kocoura se ani tak nejedná o asociála v pravém slova smyslu,ale o to že mu bylo dovolenou provokovat...jasně v důsledku je jedno jestli můj pes napadne z panické hrůzy ze strachu,či Gaf z provokace,ale máš pravdu -oba jsou exoti k pohledání. Myslím však že tady zmíněná Jorka by jim mohla dělat slušnou konkurenci...
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 09:20
- Nahlásit
teď si vemte, že by měla třeba 40 kilo
Ne vážně...
Nesrine16
Jak říkají ostatní, tady byla zjevně zanedbaná socializace a teď už s tím asi nic nenaděláte, máte psa jakýho máte a tak byste se tomu měla přizpůsobit, tím myslím přemoci se a dát nové příchozí štěňátko někomu kdo by se mu mohl 100% věnovat. Natálka bude spokojená že je všechno ve starých kolejích, vy předčasně nezešidivíte a všechno bude O.K. Natálku s nově příchozím asi nikdy nezkamarádíte a bylo by škoda pořád řešit jak to udělat, aby byli od sebe izolovaní, I vůči tomu štěněti by to bylo nezodpovědné, nemyslíte?? Štěne potřebuje dost času, musíte se mu věnovat, nevím jak by to vaše Natálka snesla ....
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 09:35
- Nahlásit
Kalliope
kdyby měla 40kg tak to je věrná kopie křížení mého Anubise&Garfielda....
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 09:40
- Nahlásit
Anu
nestraš
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 10:15
- Nahlásit
Kalliope
neboj Garfield není chovný,tak potomstvo zatím neplánujeme
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 10:17
- Nahlásit
Anu
no myslim si, ze i kdyby byl Garfield nejakym zdrogovanym clovekem uchovnen, tak by dalsim problemem byla shoda pohlavi u Anuba a Garfielda, takze by to s tim potomstvem asi ani tak nebylo uplne jednoduchy ....
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 10:23
- Nahlásit
Jirikovo
mno co se týče pohlaví tam by to nešlo...ale zas si myslím,že by Gaf nepotřeboval ani toho zdrogovanýho člověka..by si vrknul a skočil a je to
jinak k tý malý yorce...fakt extrémní případ zanedbání socializace atd...i když se bála mělo se zkoušet dál...tohle půjde staršně těžko napravit
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 10:30
- Nahlásit
isdpch
Musím ti říct,že jsem o tom přemýšlela kdy jsem měla Anuba mimo oči jestli po cestě neobskočil někoho.Jenže můj pes zdá se býti poněkud impotentní tak já jsem asi ten zázrak přírody nezavinila.Lituji člověka co si ho vezme.Myslím,že by si právem již dopředu zasloužil invalidní důchod….a pravidelné návštěvy Bohnic,že můžou být na světe ještě horší věci-např.přílet ufonů či něco podobného
Jirikovo
Nečetl si jak tady jeden kokr měl vaječníky i koule?
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 10:31
- Nahlásit
Nesrine16
Ahojky, zkus se poradit na fóru Rudy Desenského: http://www.psycholog-psu.com/poradna/login.php?sid =3655dd0eac76e726477a8e9178298265 , ale musíš se tam zaregistrovat(tlačítko Registrace je vlevo nahoře) a počkat, až ti registraci potvrdí. Pan Desenský je odborník mj. i na psí fobie, tak si myslím, že by ti jistě dobře poradil.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 10:47
- Nahlásit
Připojuji se k názoru ostatních.špatná socializace + rozmazlenost psa. Nechtěla bych být v kůži těch ostatních psů
Dosud ani nebyl veliký problém ji od ostatních psů izolovat,i když na zahradě již jednoho máme,ale pokud jdeme s Natálkou ven,musíme ho přivázat.
Psi by měli být všichni na stejném místě,což u vás evidentně není (podle toho,co jsi napsala).Nejlepší,co pro to štěně můžeš udělat,je najít mu nového páníčka.Ale nejdřív zjisti,jestli někomu nepatří
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 11:38
- Nahlásit
abby
Nejlepší,co pro to štěně můžeš udělat,je najít mu nového páníčka.Ale nejdřív zjisti,jestli někomu nepatří
Možná to tak bude nejlepší, ale stejně bych se na místě Nesrine16 zároveň snažila vyřešit i problém s Natálčinou nesnášenlivostí jiných pejsků. Aspoň do té míry, co to půjde, když už se zanedbala ta socializace...
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 11:51
- Nahlásit
Kamca
Z mé zkušenosti a z toho jak to bylo podáno (že vlastně doteď to k životu nevadilo-že nemá Natálka ráda psy) a teď se naskytl problém,si myslím,že samotnou socializaci nikdo řešit nechce,jen aby snášelo nové psa. Už dávno by člověku přeci muselo vadit,že se pes ukrutně bojí ostatních psů či je opětovně napadá,pokud by chodil normálně mezi ně..
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 12:08
- Nahlásit
Anu
myslím,že samotnou socializaci nikdo řešit nechce,jen aby snášelo nové psa
To mě napadlo taky, ale chtěla jsem, aby se nad možností, že by se tento strach dal do jisté míry odbourat než příp. přeroste v něco horšího (snad k tomu nedojde), alespoň Nesrine16 zamyslela... Já myslím, že by to za to stálo, ale rozhodnout si to musí ona.
|
petl
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 12:24
- Nahlásit
popoluska
Nesrine16
Souhlasím s popoluskou na 100%.
Natálka je pěkně rozmazlená a očividně u vás ve všem velí, nebo si to aspoň myslí. Přestaň jí považovat za malé dítě a začni se chovat jako vůdce smečky. Je to tvůj dům, tvoje zahrada a tvoje hračky a ty je budeš půjčovat a vodit si koho budeš chtít ty, ne Natálka. Jestli chce trucovat, prosím. Venku je teplo, klidně bych jí nechala na zahradě vytrucovat dosyta i přes noc. V případě že to nebudeš řešit, může se stát že ti malého začne napadat a to by bylo horší, protože malé štěně se automaticky podřizuje dospělým psům i když jsou desetkrát menší než ono.
Jiné řešení je vrátit se do starých kolejí, štěně někam udat a Natálku dál chovat jako princeznu ve slonovinové věži.
Uvědom si ale, že je to dospělý pes, i když třeba jen dvoukilový, pořád je to pes se vším co k němu patří.
Asi jsem tě nepotěšila, ale bohužel je to zřejmě tak.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 13 Čec 2006 17:30
- Nahlásit
Kamca
Já má pocit,že tady nikdo socializaci psa nechce.jinak by to přece udělala,když si vzala toho druhého.
nezlobte se na mě,ale pokud se můj pes bojí jiného psa,tak si buď nepořizuju dalšího anebo se to snažím nějak řešit.To,že dalšího psa budu přivazovat,jen aby "princezna" mohla jít ven nebo si pořídím dalšího a toho dám vem a zase ho budu asi přivazovat,není řešení.Ale vyvyšování postavení jednoho psa nad ostatní.
|
Nesrine16
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2006 07:48 - Změnil/a: Nesrine16
- Nahlásit
No,v obci jsme to nechali vyhlásit místním rozhlasem hned první den,když jsem ho našla. Na zahradě máme psa,který má 25 kg a je nezkutečně temperamentní.Takže ten,když se na Natálku vrhnul,ona bez přehánění lítala vzduchem. A s tím malým to dělá taky. A pro vysvětlení těch,kteří napsali,že jsem si h "pořídila".
Já si ho nepořídíla,já ho našla na ulici a protože vím,co mám doma,snažili jsme se ho někomu dát,ale tady všichni psy mají minimálně dva. V baráku bydlíme rodiny dvě a Rex u boudy je od tety,která bydlí dole.Já teď mám ty dva .Že mám Natálku rozmazlenou,to vím dobře,já tady napsala jen proto,aby mi někdo poradil v tom,jestli si takový pes je schopný zvyknout na druhého psa,protože v tom žádné zkušenosti nemám.Ale asi byl můj dotaz unáhlený,protože včera už všechno bylo lepší,Natálka se přestala třást,dokonce Blacka snese ve své blízkosti a Black bude asi natolik chytrý pes,že už teď pochopil,že na ni nemůže být tak hr.Pro informaci,na psy mám času dost,děti mám dospělé a jsem v domácnosti,takže v tomhle problém není.
Nevím,co by jste pak napsali na tu situaci,která je u té mé známé,co jorky chová.Má doma šest fen a jednoho psa,všechno v baráku a aby jí nekálili po baráku,když není doma,zavírá je i po dvou do klecí,co se používají na přepravu psů na výstavy.
Tomu říkám hrůza,když se psi používají jen ,jako výdělečná činnost,k tomu má tři děcka a časově náročnou práci.
Black,až vyroste,přivázaný u boudy rozhodně nebude,nesnáším pohled na psy s řetězem na krku,ke všemu můj názor je takový,že hlídací pes u boudy je celkem na nic,pes má být puštěný volně a to Black bude,prpože při pohledu na Rexe,který je celý den na špagátě,celý den je na to největším slunci,je mi ho líto.Včera jsem s těmi mými dvěmi malými strávila venku u bazénu celé odpoledne,Natálka už nezalezla pod auto,na zavolání vždy přišla,prostě přestala trucovat,Black neutíkal,hezky se držel u mě,pili z jedné misky,takže doufám,že to bude v pohodě.
Black v noci spal 7 hod. v kuse,myslím,že to bude místním vzduchem ....Přes 20 let jsem strávila v paneláku a taky měla psa,kokra,už nikdy bych si do bytu nepořídila většího psa,proto,když umřel,chtěla jse psa,co nejmenšího,proto mám Natálku.Ale i ta,když jsem se nastěhovala k manželovi na barák,je z neustálého pobytu na zahradě tak nadšená,že večer ji nemůžu dostat domů.Takže díky všem za odpovědi a rady,dnes jedu na veterinu s oběmi,tak pak dá vědět,co mi tam řekli.Krásný den všem.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2006 09:10
- Nahlásit
Nesrine16
Tak to je prima
Vypadá to, že jste vystresovaná byla hlavně Vy. Takže "standartní" situace, panička si dělá ze změny větší hlavu, než psi. Věnujte se oběma a pokud u Vás Black zůstane, je to možná dobrá příležitost pro Natálku, aby pochopila, že ji každý velký pes nechce sežrat. Navíc už nebude "jedináčkem", kolem kterého se točí celý svět, což ji taky prospěje
P.S. Dejte časem vědět, jestli Black skutečně zůstal venku. Osobně o tom totiž pochybuji, podle mě s Natálkou vytvoří "silnou dvojku" a budou všude spolu (v létě venku, v zimě doma)
P.S.S. Nedalo by se něco podniknout i pro Rexe? Minimálně zajistit, aby měl stín? Místo špagátu kotec? Špagát bez možnosti schování se do stínu se dá kvalifikovat jako týrání zvířat
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2006 09:55
- Nahlásit
Nesrine16
no, jestli máš Natálku z "chovu", jaký popisuješ výše, tak bych se vůbec nedivila, kdyby Natálka byla s odpuštěním trošku "na hlavu" už od narození.....Jestliže pohází od někoho, kdo se živí množením jorků, které drží v klecích a fenky nakrývá jak se mu chce, nedbá na povahy, psi se mu tam mezi sebou rvou atd. atd. atd., pak si od toho "chovatele" musí štěně nutně přinést už špatně zažité psí chování . To co jí bylo špatně vtištěno během pobytu u "chovatele" už se bude těžko odbourávat. Úplně nemožné to ale taky není. Jak Ti tu radili ostatní, kontaktuj Rudu Desenského.
Podle toho, co píšeš ve svém posledním příspěvku to možná s Tvou fenkou nebude tak hrozné, jako to vyznívalo z toho prvního, ale přece jen je jasné, že její psychika není taková, jaká by měla být a že potřebuje srovnat. Taky Ty by ses měla naučit, jak správně jednat s psychicky narušeným psem a v tom Ti právě hodně může pomoci Ruda.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2006 10:02
- Nahlásit
Nesrine16
To je fajn,že se to tak vyřešilo.Souhlasím s Toscou,Natálce to určitě pomůže.Chce to jen dost trpělivosti a nenechat se malou zahnat do kouta.Pěkně každému stejným dílem.Času na to máte asi dost,takže přeju hodně štěstíčka při seznamování a sžívání obou pejsků.
PS.:Pokud si na něj Natálka zvykne,tak taky pochybuju,že ho necháte venku.Z vlastní zkušenosti vím,že tahle rasa si dovede člověka omotat a dostat se mu pod kůži.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2006 11:08
- Nahlásit
abby
tahle rasa si dovede člověka omotat a dostat se mu pod kůži.
kdyby jenom cloveka, ona se snazila na srazu dostat pod kuzi i moji ®onie .....
|
abby
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2006 11:19
- Nahlásit
Jirikovo
A chceš snad tvrdit,že nedostala
A ®onie se pěkně dostávala jazýčkem na můj obličej
|