Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Jak se stát vůdcem smečky... / kříženec akity inu a labradora
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
Jirikovo
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 10:36
- Nahlásit

EngieB
Ketrin
Labiny mají tvrdou palici obecně - s PP i bez PP

no zrovna o Ketrin jsem docela presvedcenej, ze z lidi co sem ted pravidelne chodi, toho o labrousich vi nejvic zrovna ona ....

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 10:49
- Nahlásit

Jirikovo
Jo koukala jsem, že polemizuju s odborníkem Ale celkem na tom trvám - ono u těchhle psů je taková samostatnost v rozhodování podle mě obrovský plus, je to lovecký pes, který se musí hodně rozhodovat sám za sebe - já to prostě zkracuju do "tvrdá palice".
Právě proto je jich tak málo hodně dobrých v poslušnosti (i když viděla jsem).
Ale chtěla jsem tím říct, že zatímco např. němec je velmi ovlivnitelné zvíře, labrador až taková loutka není a rád prosazuje svoji osobnost, a proto ten mix labinka a akita je problematický.
Ale pokud nesouhlasíte, ráda si rozšířím obzory

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 10:50
- Nahlásit

Hafina
Určitě, ale v rámci plemene najdeš určitý zákonitosti. Mě třeba překvapilo, že moje bordelka má tvrdší palici než malina - pokud se mu něco nezdá a hodlá to dělat jinak, trvá mi sakra dlouho ho přesvědčit

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 10:52
- Nahlásit

EngieB
Ale pokud nesouhlasíte
hele pozor, ja jsem odbornik na RLDC a castecny znalec na tibetskou dogu, zbytku prd rozumim ... ale u labrousu si myslim ze ta tvrdohlavost u psu, ktery znas ty, je dana nedostatecnym vyberem pri mnozeni - respektive je spouste radobychovatelu jedno co namnozi, hlavne ze to sype. kdyz nekdo chova zodpovedne, tak si dava mimo jine pozor i na povahy ....

Právě proto je jich tak málo hodně dobrých v poslušnosti (i když viděla jsem).
uplne stejne ti muzu odpovedet, ze jich je hodne se zachranarskym vycvikem, jako asistencni psi, vodici psi a podobne. takze tam moc tvrdohlavosti byt nemuze ....

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 11:00
- Nahlásit

Jirikovo
No, vídám široké spektrum od bez PP až po 45tis. Kč za psa. Vídám je na klasickém cvičáku, při výcviku záchranařiny i jako domácí přátele.
U záchranařiny - samostatný pes s rozumně tvrdou hlavou může být zatra dobrý záchranář, právě proto, že se nenechá zblbnout majitelem jako třeba malina. Na poslušnostech jsou ovšem povětšinou horší.
Vodící, asistenční - ano, většinou fenky, ty bývají obecně poddajnější.
Klasický cvičák - no, občas s nimi prostě člověk nehne, ale to je samo i o přístupu.
Tvrdohlavost neznamená ani hloupost, ani neschopnost atd. Já sama se považuju za značně tvrdou palici, ale ne za idiota. Jde o to, že když srovnám třeba NO a labinu - NO se cvičí rychleji, vypadá to líp, narvete mu do palice i úplný blbosti. U labinky musíte přemýšlet, postupovat pomaleji, některý věci z ní dostanete jen obtížně.
Fakt, že jsou v mnoha věcech dobří, nevylučuje tvrdou palici. Já když vidím toho NO+labinku, tak ten pes má obrovskej potenciál, kdyby ho někdo vzal a fakt s ním dělal, byl by hodně dobrej. Ale musel by počítat s tou tvrdší palicí
Co je RLDC?

Hafina
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 11:01
- Nahlásit

EngieB
O tvrdých palicích bych mohla vyprávět. A navíc to vypadá, že můj pes je v rámci plemene ta horší část s extratvrdou palicí...

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 11:06
- Nahlásit

EngieB
Co je RLDC?
probuh, kde jsi zila posledni tri roky?????

za tech tebou zminovanych 45tis. Kč za psa si u RLDC koupis maximalne tak jeden vypadlej chlup. ale to mozna bude tim, ze moje ®onie je jedina fenka toho druhu a je vykastrovana, takze rod asi pokracovat dal nebude ....

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 11:06
- Nahlásit

Hafina
Jo, lovečáci Osobně závidím všem, co jsou schopni takový čoklíky dobře zvládnout. A to nemluvím o teriérech Ale neboj, to zvládnete, akorát to dýl trvá, jenže zase pak ty výsledky mnohem víc potěší!

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 11:07
- Nahlásit

Jirikovo
Hm, tak zase vím prd
Není to něco jako Lybijská doga?

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 11:12
- Nahlásit

EngieB
tak mala napoveda:

RLDC v bojovem postroji i postoji

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 11:19
- Nahlásit

Jirikovo
Tak to není jedinej! Teda ale skoro úplně těsně podobnýho má moje sestra - je to dlouhosrstější varianta a nějak se mu prodlužují nožičky, to tím, že se postupem času zjišťuje, že tatínek nebyl jezevčík, jak se původně myslelo, ale asi ohař

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 11:21
- Nahlásit

EngieB
skoro úplně těsně podobnýho
to je prave o tom. ja jakozto poradce chovu bych se osalit nenechal ....

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 11:26
- Nahlásit

Jirikovo
Prosím tě, nožičky zkrátíme raz dva, proti tomu žádnej zákon není. Ale ty oči, ty oči má úplně stejně psí

Ketrin
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 11:45
- Nahlásit

EngieB
Hm tak já bych si rozhodně nedovolila tvrdit že jsem odborník, ale "pár" LR znám, "pár" let se mezi nimi pohybuju a nějaké mám i doma A bavím se teď jen o psech s PP, protože u těch bez se prostě neví co to je a to je zrovna u povah docela podstatná věc. a tohle nepochopení já to prostě zkracuju do "tvrdá palice". myslím plyne z toho, že je poměřuješ optikou "klasického" cvičáku a poslušnosti apod. Přičemž jejich hlavní potenciál je někde úplně jinde.

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 13:04
- Nahlásit

Ketrin
Myslím, že je to obráceně. Já nepoužívám "tvrdá palice" jako něco hanlivýho nebo negativního. Prostě všichni (tuším jedna vyjímka) labini, které znám, oproti mému maliňákovi byly tvrdohlavější a člověk musel víc přemýšlet a víc motivovat a víc se obrnit trpělivostí.
Ne že by práce s malinou byla extra jednoduchá, taky jsem musela přemýšlet, teď mám borderu a opět se mi kouří z ucha. Přesto všechno labradoři si, aspoň co znám, občas postavili hlavu - tohle neudělám, tohle je hloupost a hotovo. Malina pracuje jen pro vaše hezký oči, labinka potřebuje trochu víc. Spíš to vidím tak, že ty máš doma labradora a možná nemáš srovnání s jinými plemeny. Já jako figurant na záchranařině pracovala jak s labinami, tak s NO, borderami, teriéry, vořechy, malinami atd. atd., nemluvě o tom, že s některými pomáhám s klasickým výcvikem.
Nejde o nepochopení, já o labině přemýšlela a hodně jsem se koukala, jak s nimi vycházet, to plemeno se mi líbí, je pracovitý, ale prostě ta tvrdá hlava tam většinou byla.
Ovšem zpět k tématu - prostě si myslím, že křížit labinu s čímkoliv proto, že má kouzelnou a milou povahu, že je bezva k dětem a papírový i nekonfliktní, je pitomost, protože ti psi opravvdu nejsou "ovčáci", neposlechnou na slovo a mají i svou hlavu. Což v kombinaci s agresivitou může být průšvih, bez ní to není nic, co by bylo na závadu plemeni.

jana33
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 13:30
- Nahlásit

EngieB
Spíš si myslím,že jsi neviděla labiny v práci a ve výcviku k práci,ke které byli vyšlechtěni,což je lovecký výcvik,lovecká kynologie. Já bych spíš něž že mají tvrdé palice řekla,že se neradi nudí a nuda je v jejich podání i pouhé opakování stejného cviku - třeba sedni,k noze. Pokud ho děláš potřetí za sebou,tak začne labroš vymýšlet kraviny,jak by si to cvičení zpestřil,aby se nenudil (viz náš labroš,který při třetím povelu lehni za sebou,začal podávat packy a lehat si na záda(. V téhle souvislosti je pravda,že musíš u labradora víc přemýšlet o výcviku než třeba u NO,který bude cvičit prostný jen tak pro radost. Ale kdybys viděla labradora na loveckém výcviku,tak to je maximální snaha udělat pro páníka vše, najít,vyslídit,doplavat,přinést. Většina z nich se až musí brzdit,jak moc se snaží páníkovi zavděčit.
Co já si teda vybavím pod pojmem "tvrdá palice" je rozhodně teriér,to se nedá srovnat

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 13:53
- Nahlásit

jana33
No je fakt, že mě myslivost nikdy nezaujala, takže jsem to pozorovala snad jen jednou. Ale uzavřeme to - nestalo se vám, majitelům labradorů, že se pes někdy rozhodl něco udělat po svým a nehnuli jste s ním (a možná jste zjistili, že byl chytřejší než vy ? Pokud fakt nikdy nikomu, beru zpět, znám asi nějaký vyjímky, labradoři nejsou tvrdohlaví a jsou velmi vhodní pro křížení i s potencionálně agresivními plemeny

jana33
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 14:23 - Změnil/a: jana33
- Nahlásit

EngieB
pro křížení s potencionálně agresivními plemeny jsou přece vhodný všichni psi,nejlépe už sami kříženci potencionálně agresivních plemen
A k té tvrdohlavosti - opravdu se mi to nestalo,spíš když něco opravdu nechce udělat,tak vymýšlí krávoviny,jestli by to nešlo udělat tak nebo tak,no prostě udělat to tak,aby si páníček myslel,že je po jeho a přitom bylo po labrošovým Ale aby se opravdu zasekl a člověk s ním nehnul,to fakt ne
To co popisuješ mě dělá teriér. Ale možná tím to je,já všechny labroše srovnávám s naším teriéřím spratečkem,což je zhmotnění 100% tvrdohlavosti

Ketrin
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 14:24
- Nahlásit

EngieB
jsou velmi vhodní pro křížení i s potencionálně agresivními plemeny no promiň, tohle snad nikdo netvrdil. Osobně jsem jen pro přísně účelové křížení-např. LRxGR pro slepecký výcvik.
Chápu, že to nemyslíš hanlivě nebo negativně. Ale prostě tvrzení, že je LR "tvrdá palice" odporuje všem mým zkušenostem. Ty máš zřejmě zkušenosti jiné-pravděpodobně se psy, které majitelé zanedbali, pokazili (v domnění že LR je přece ten pes, co se vychová sám a sám od sebe všechno hned umí) a pak začali hedat pomoc a nápravu na klasickém cvičišti. Což není to nejšťastnější.
Skutečný labrador je většinou v podstatě měkký pes, s vrozenou snahou zavděčit se pánovi a udělat mu radost ("will to please"). Pokud je odmala správně veden, funguje v podstatě na dobré slovo. Samozřejmě, můžou se vyskytnout a taky vyskytují různé potíže, ale nikdy bych to nenazvala tvrdou palicí.
já sice nemám žádné zkušenosti s malinama, ale myslím si že se to nedá vůbec srovnat a docela by mě zajímalo, co by na to řekla třeba Sali-která už se tu ovšem nevyskytuje, což je škoda.

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 14:39
- Nahlásit

Ketrin
Dobrá, dobrá, ustupuju pod palbou logických argumentů. Ale fakt mám zkušenosti i s celkem obstojně vedenými labrouši, že např. když by se měli v terénu pohybovat přesně, jak to chce psovod, tak je to nebaví, raději si volí "osu postupu" sami. Prostě jsem se nesetkala s žádným, který by se ve vztahu pán-pes nedokázal aspoň trochu prosadit a dělat si některé věci po svým. Ne ve smyslu jdu proti tobě, ale prostě - takhle mi to přijde rozumnější, takhle to udělám.
Jinak ten NO s LR byl taky účelový pro slepecký výcvik. Nevím, jak by dopadli fenky, ale bylo to fakt nešťastný, pejsek je velice ostrý (matka labina - zlatíčko, otec němec - taky v pohodě) a protože panička ani páneček to s ním neumí, prosazuje si svou.
Ono když umíš pracovat s určitým plemenem, tak i tvrdohlavější pes bude poslouchat na slovo.

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 14:41
- Nahlásit

jana33
Já jsem to možná řekla fakt blbě - prostě jsem chtěla naznačit, že pokud psa, který si rád dělá věci po svým, nakřížíte s plemenem, které v sobě nese agresivitu, není to dobrý nápad.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 14:46
- Nahlásit

EngieB
vůbec nejde o ustupování - diskutujeme, ne?
takhle mi to přijde rozumnější, takhle to udělám. no to ale je něco jinýho než tvrdá palice, ne?
nejsou určitě tak "uposlouchaní" jako služební plemena, což ovšem v žádnym případě neomlouvá neposlušnost nevychovanců.
Prostě je to lovecké plemeno, vyšlechtěné k jiným účelům než třeba ta malina!
Blbý příklad: Zkus malinu učit norovat-do nory nevleze, nevejde se tam, nechápe proč by to měla dělat.... Je proto paličatá?

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 14:51
- Nahlásit

Ketrin
No kdyby se tam vešla, tak tam vleze Pro mý modrý voči. Ono jde o tohle - němce fakt můžeš naučit cokoliv tě napadne (pokud je to proveditelné). Malinu nevím - moje třeba některý věci prostě dělat nehodlá a ano, myslím si, že je to jeho paličatostí - prostě tohle dělat nebudu, to je pod mou úroveď (konkrétně prvky z tance se psem, šaška ze sebe fakt dělat nehodlá).
Mě šlo o tohle - pokud nakřížíš co já vím (osobně jsem fakt proti křížení čistokrevných psů mezi sebou nebo plození bezpapíráků) třeba němce a akitu, zůstane tam (samo to není stoprocentní) ta poslušnost a psa lehčeji zvládneš. Pokud je to ale akita s labinou, zůstává tam taková ta labradoří pohodovost a samostatnost a v kombinaci s agresivitou je to dost problém vhodný pro zkušeného majitele.
Ale fakt je, že malinu naučím i to, co nechápe, proč má dělat. Ale řekla bych, že labinu taky, ne?

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 14:53
- Nahlásit

Ketrin
Ono pro mě to představuje tvrdou palici - když se snažím svýmu borderákovi vysvětlit, že na stopě bude předměty zalehávat a on je prostě nezalehává, je to podle mě tvrdá palice. Ovšem neznamená to, že by pes nebyl vhodný pro stopování nebo pro výcvik nebo že by byl hloupý. Jen si prostě chce prosadit svou - a já ho buď nechám nebo ne.

jana33
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 14:53
- Nahlásit

Já myslím,že vcelku máme všichni stejnej názor akorát z jinýho úhlu pohledu a každej tomu říkáme jinak (teda my s Ketrin stejně,protože mám stejný psy a stejně s nima cvičíme)
Ono obecně křížit jakékoli potenciálně agresivní plemeno s jiným,byť sebepohodovějším je blbost,protože to většinou nevyjde a jedinec bývá nečastěji labilní než co jiného.
Obecně lovečtí psi jsou samostatnější v rozhodování než pracovní plemena,to je logické,ale zrovna retrívři obecně mají tu snahu vyhovět pánovi opravdu v krvi.

EngieB
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2007 15:08
- Nahlásit

jana33
To může bejt tím - já srovnávám labinu s malinou a vy s teriéry - to pak koukáme z opačných stran

Pumpa
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2009 12:12
- Nahlásit

čágo...

teda celý jsem to nečetla, ale akita a labrador to musí být pecka...

Akiťáka jednoho znám. Je to prd zkušenost, ale je to milej pejs, má rád všechny akorát se ke mně nesmí otočit zadkem, moc se mi nelíbí, když je psovi vidět do řiti ale to je co se povahy týče úplně fuk.

Labradora jsem měla. To byl rapl neuvěřitelnej a většího zabijáka mezi psy jsem zatím nenašla. Dal rotwíkovi tak na frak, že ho odnesli. Ale to byla patrně výjimka. Miloval děti, seniory, ment. postižené i kolegy ostatní zvířata, ale jak před ním cokoliv ze zvířat začalo utíkat, přeplo mu cosi v hlavě a jako by mu to řeklo: Chytit a zabít....
Je to zajímavý, jak se odlišují jednotlivý jedinci stejného plemene...

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání