| Autor |
Zpráva |
Kimina
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2005 10:36
- Nahlásit
Dobrý den,
Jak jsem zjistila, drtivá většina lidí, kteří se tu nějakým způsobem zapojují do diskusí jsou opravdoví milovníci psů. Všichni jistě slyšeli nebo viděli reportáže TV Nova o psích soubojích v naší republice a jistě Vám to není lhostejné. Hrozně mě to štve, ale přijde mi, že se proti tomu nic nedělá, policie je v tomto směru dosti laxní. Možná, že když dáme hlavy dohromady třeba nás něco napadne. Možná bychom mohli sepsat nějakou petici a donutit stát aby se tím zabýval.
Mě osobně se stala tahle věc. Pobývala jsem určitou dobu v USA. Byli jsme s partou na nohejbale v jednom velkém parku. Kluci hráli a já seděla v trávě a užívala klidu. Najednou jsem uslyšela jak se někde v parku perou psi, ale nebyl to jen takový ten běžný zvuk, kdy si psi vysvětlují kdo je tu šéf. Sevřelo se mi srdce, cítila jsem, že je to doopravdy. Přestala jsem přemýšlet a okamžitě jsem se rozběhla k místu odkud jsem to slyšela. Jak mě viděl můj přítel, pochopil, že to není jen tak. Kluci přestali hrát, přeskákali plot a běželi za mnou. Když jsme se přiblížili k tomu místu viděli jsme dva kluky kolem dvaceti a dva pitbuly, jak je pouští proti sobě. Začali jsme na ně řvát a oni se dali na úprk. Jednoho z nich jsme dohnali. Samozřejmě všechno popřel, že je tam jen na procházce se psem. Kdyby u nohy neměl toho svého psa, rozhodně by dostal, co by se do něj vešlo. Jenže uhoďtě někoho takového. Museli jsme se stáhnout a odejít. Toho druhého jsme nenašli, ale za chvíli se k nám přidala ta jeho pitbulka. Běhala zmateně kolem nás. Byla potrhaná, ale nic vážného jí nebylo. Kdyby bylo na mě naložila bych jí do auta a nechala si jí. Byla milá a nechala se hladit. Jenže bohužel naše situace něčemu takovému nebyla nakloněna a tak jsme jí tam museli nechat. Policii jsme volat nemohli, sami jsme tam byli nelegálně. Musím říct, že mi z toho bylo pořádně úzko a ten řev psů mi zněl ještě dlouho v uších...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Čec 2005 11:02
- Nahlásit
Už já sem sem jednou psala Neubližujte. Nejlepší by bylo kdyby byli nějaké stanice, utulky které by právě pomáhali těmhle psum. ale když se to nahlásí policii tak se nic něděje. jen pořád kecaj že to bude vyšetřeno ale nic. Vždyť psy jsou také živé duše a cítí stejně jakomy. Ne že každý říká je to jen pes. Není to pravda. Policie nikdy nic neudělá dokud člověk někoho nezabije.
Je to hrozné co se kolem nás děje. svět je čím dál tím horší a lidi taky.
Až já se vyučím....tak jednu takovou stanici zařídím. Vím že to bude stát hodně peněz ale to usilí bude stát určitě za to.
|
Kimina
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2005 21:21
- Nahlásit
Ahoj, tady je opět původní pisatelka Kimina.
Musím říct, že mě zaráží, že přesto, že můj článek zkouklo 60 účastníků, nacházím zde jen jednu jedinou reakci.
To Vás opravdu zajímají jen konkrétní věci týkající se jen a jen Vašeho miláčka. To Vám nezáleží na osudech "jiných, cizích" psů. Prostě se Vás to netýká? Jejich stupidní majitelé je nechávají bojovat na život a na smrt jen pro své potěšení. Kam se poděl cit a soucit? Já také opečovávám své psy jako děti, ale to neznamená, že ti ostatní jsou mi lhostejní, Vám ano? Nebo jen nepíšete protože také nevíte jak to změnit a jste bezmocní stejně jako já?...
Problémy se nevyřeší, když se budeme tvářit, že neexistují!
|
haha
|
# Zasláno: 14 Čec 2005 21:36
- Nahlásit
psí souboje jsou hnus , ale nevím co můžou normální lidi proti tomu udělat, jinak doma mi ted asi umírá jeden z mých čtyř kamarádů ,malej přátelskej voříšek kterej šel s mojí mámou na procházku a jeden idiot otevřel vrata a pustil ven svýho ovčáka aniž by se podíval kdo je před barákem a ten Mišku tak zřídil že je totálně ochrnutej. No a co vezmete , nic, prachy psovi život nevrátí, rozbít mu hubu tak potrestaj vás, zazvonit a strčit mu za vrata svýho středoasijata , byla by to smrt za smrt ale nejsem svině, ten ovčák nemůže za to že má pána kreténa, takže jsem ted taky bezmocná
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2005 21:40
- Nahlásit
Kimina
Možná je to tím, že nic není jen černobílý... Něco jinýho je zápas dvou pitů na ulici a něco jinýho zápas, kterej má přesně daný pravidla (pokud se ovšem ta pravidla přesně dodržují), myslím, že diskuzí je tady na toto téma docela hodně.
Problém je jen v lidech a lidi nezměníte...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2005 21:48
- Nahlásit
http://mujpes.cz/pribehy.php?id=65
zkuste si přečíst tohle, i když to možná s timhle moc nesouvisí, ale je to krásný...
|
Kimina
Člen |
# Zasláno: 14 Čec 2005 21:49
- Nahlásit
Ahoj,
moc mě to mrzí. Moc dobře vím, co je to přijít o člena své smečky. Říká se, že život je svině, ale to jen my lidi si ho takový děláme. Nevím, jak bych se zachovala, kdybych věděla, že někdo je zodpovědný za to, co se stalo mému psíkovi. Asi bych se neudržela a riskovala i to vězení. Bohužel ani to Vašemu pejskovi nepomůže. Jediné co Vám můžu poradit je, abyste u svého voříška zůstala. Moc mu tím pomůžete. Ať jsou to jeho poslední chvíle nebo ne, potřebuje Vás. Musí cítit Vaši lásku. Jen tak může odejít šťastný a nebo bojovat a zvítězit. Přeji Vám oběma hodně štěstí a odvahy.
Kimina
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 07:16
- Nahlásit
Já jsem ten článek taky četla ale vůbec mě nenapadlo, jak na to reagovat. Samozřejmě, že psí zápasy jsou hnus a týrání zvířat, ale co s tím můžeme dělat my - "obyčejní smrtelníci"?....Můžeme podepsat třeba 100 petic, ale co s tím uděláme? Mám dojem, že v zákoně na ochranu zvířat proti týrání jsou ty zápasy zakázány, snad existují i pokuty či tresty odnětí svobody za tuto činnost, jenomže kdo to těm grázlům dokáže?.....Naše "slavná policie" má spoustu jiných starostí, než aby řešila psí zápasy a dělala razie u podezřelých z této činnosti.......Bohužel normální občan je proti tomu takřka bezmocný.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Čec 2005 08:45
- Nahlásit
To máte pravdupolicie nikdy nic neudělá. Už několikrát jsem se na nově dívala na psí zápasy. Ležel tam rotvajler a byc lelý rozrahaný, stehna až do masa, no prostě hruza. Bylo vidět v jeho očích ten žal a byl celý bezmocný. ten pes už v sobě nemá nic jen bolest. Už tak mi přijde moc když páníčkové nechávají psy př ve vedru v autě,bez vody ale tohle je už moc.
Eimy s tím s tebou nesouhlasím že mají dány pravidla. Možná pravidla mají ale psa to bolí stejně. Kdyby nebylo zápasu a "blbích" lidí tak by třeba nebyli ani "bojoví" psy. musí bít nějaký zpusob jak alespon pár psum pomoc. Vždyt ti psy umírají v bolesti.
Vím jaké to je moje ovčana nebyla sice pokousána psam ale stalo se ji něco jiného. Otevřela přivřené okno(což nechápeme protože ho sotva otevřeme my) a skočila dolu. vet. říkal že nemá polámané kosti ale zničené orgány. Když js´me ji vezli na veterinu cestou umřela. vet. říkal že se netrýpila ale já vim že jo.
Bylo to pro mě dost kruté dívat se na její umírající štěněčí oči. bylo ji 11měsícu.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 09:01
- Nahlásit
Anonymní
A četla sis ty pravidla? Kdyby se fakt 100% dodržovaly, tak se proti tomu nic moc nedá namítat. To, že se nedodržujou je věc jiná, ale zase bezmezně věřit Nově... Nova si totiž ve většině případů vybere to nejhorší nebo to, co se jí nejvíc hodí... I když se dokáže, že neměli pravdu, tak stejně mlží dál (viz. pořad Na vlastní oči...)
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 09:08
- Nahlásit
Eimy
ale psí zápasy byť s pevnými pravidly jsou prostě pro normálního milovníka psů naprosto nepochopitelné....normální pejskař prostě nepochopí, jak může jeden člověk nechat svého psa bojovat s jiným.....Lidi, kteří své psy do zápasů pouští nemůžou mít k těm psům žádný vztah.....Normální slušný majitel psa, kterého ho má rád, se naopak snaží, aby se jeho pes s žádným nikdy do křížku nepustil a něco jako psí zápasy už jsou mu úplně cizí.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 09:11
- Nahlásit
Evik
Já to nechápu,ale proto to nemusím odsoudit, ne? Jasně že ty zápasy stylu TV Nova se mi nelíbí, ale mysliš, že nic jinýho neexistuje? Nemůžu odsoudit něco, co znám jen ze zpráv komerční televize...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 09:14
- Nahlásit
Evik
Zase to beru tak, že pokud chce někdo ověřit, jeslti jeho pes ty vlohy má nebo ne a jestli s ním teda bude krýt nebo ne, tak si ho těžko nechá skoro roztrhat...
Ale je to jenom můj názor...
|
handula
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 09:23
- Nahlásit
Evik
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 09:30
- Nahlásit
Problém je v tom, že psí zápasy jsou nelegální a navíc je v tom hodně peněz, takže neexistuje donucovací prostředek k dodržování jakýchkoli pravidel. Jasně, pitbulové jsou psi, kteří k tomu mají vlohy a vyloženě je to baví - to je jedna stránka věci. Ale druhá stránka věci je to, jak se k tomu staví člověk. Všechno je o majiteli psa. Já osobně bych to svýmu psovi nedopřávala ani kdyby ho to děsně bavilo. Prostě já mám psa jako kamaráda a jako mazlíka a nechtěla bych, aby on někomu ubližoval nebo aby ubližoval někdo jemu.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 09:58
- Nahlásit
Mel
máš suprovýho kámoše - i když taky náleží k tzv. "nebezpečným plemenům", protože ho máš ty, jakožto normální člověk, i pes je normální a prima kámoš, co si může hrát s každým psem....prostě fajn. A o tom to je. Když je páníček debil a jde mu jen o jeho vlastní ego, je pak takový i pes , tj. nenormální. Kdežto když je páník pohodář, třeba jako ty, pak jsou i bulíci a stafíci atd. pohodáři jako je Tvůj Gery.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 10:20
- Nahlásit
Evik
Tak to sis u mě šplhla úplně maximálně
když je páník pohodář, třeba jako ty, pak jsou i bulíci a stafíci atd. pohodáři
Nicméně taky je to asi i trošku samotnými psy - ten můj prostě není rváč. Má psy rád a rád si hraje. Ale pořád ještě čekám, jestli mě třeba nemile nepřekvapí - to víš, pitbul je prostě pitbul.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 11:24
- Nahlásit
FiSt
Jenže to pak zase někdo může začít to stejný o obranách, protože člověk, co neví, že je to o kořistnickým pudu vidí jen to, že někdo učí psa kousat do člověka...
No, klidně se do mě všichni pusťte, ale mně přijde blbý něco odsuzovat, aniž bych o tom věděla jen to, co do mě pumpuje televize...
Zápasy sice jsou hnus, taky nechápu lidi, co to dělají, ale bez zápasu by možná vůbec pit neexistoval jako plemeno, což by myslim byla docela škoda... Otázkou je, jestli se dá něčím to zápasení nahradit, aby po celý generace piti zůstali takoví, jací jsou teď... Ale na to asi líp odpoví jejich chovatelé...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 11:46
- Nahlásit
Mel
já nechtěla aby to vypadalo jako šplhání, ale prostě mám Geryho ráda....pořád mám v hlavě jak se o přestávce mezi těmi ZZOčkami spolu vyřádili s Akoušem Byla jsem překvapená, jak je hrozně rychlý
Eimy
já nevím, proč by pitové nemohli zůstat "takoví jací jsou" i když nezápasí.......Pit, staf, bull atd...je normální pes jako každý jiný. Každý pes potřebuje zaměstnání, aby se udržoval v dobré kondici, ale proto ještě nemusí dělat psí zápasy, ne Je spousta sportů, v nichž by mohli piti adt. vyniknout a také se tak děje.....např. vím o pitovi, se kterým jeho majitelka začala dělat coursing, psa to děsně baví, má krásné vypracované tělo. U nás na chalupě mají jedni "lufťáci" staffa, který miluje frisbee a taky dělá agility...no prostě je toho tolik, co se dá s těma psama dělat, že argument "Otázkou je, jestli se dá něčím to zápasení nahradit, aby po celý generace piti zůstali takoví, jací jsou teď" mi přijde , nezlob se, poněkud zcestný...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 12:06
- Nahlásit
FiSt
Můžeš mi říct, kolik zápasů tys viděl na vlastní oči? Já ani jeden, tak nevim, proč se řídit tím, co mi řeknou na Nově. Osobně po tom, co bylo v reportáži novy o panu Desenským bych za ním asi nejela, ale co vím z kontaktu s ním třeba tady na diskuzi, tak je to úplně o něčem jiným...
Možná že není správnej jedině ten tvůj názor...
Ale jestli chceš, tak mi vypiš polopravdy co píšu a co vydávám za fakta... Nebo se chceš se mnou jen hádat, protože sem se jednou postavila proti tobě?
Evik
Tobě nevim co na to napsat, protože se s tebou nechci hádat, narozdíl od FiSta, kterej se do mě akorát naváží... Ale myslim, že žádný plemeno nezůstane takový jaký původně bylo, když se začne využívat k něčemu jinýmu, kdo ví, kolik pudlů by v současnosti bylo schopných jít s pánečkem na lov...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 12:20 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
FiSt
No fajn, já zase nemám čas ani chuť "diskutovat" s někým, kdo ze mě dělá blbce... Tak se měj...
a odpusť mi tu trofalost, že sem s tebou někdy nesouhlasila a postavila se proti tobě,to je dost velkej důvod se potom začít do někoho navážet
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 12:21
- Nahlásit
FiSt
Jinak slyšels o zápasech psů plemene tosa inu? tvz. psí sumo?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 12:28
- Nahlásit
FiSt
No když ty nemáš čas ani chuť tak nevim, proč bych ti měla něco psát Ale jo dostals mě, seš nejlepší na světě
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 12:28 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
Eimy
máš pravdu v tom, že v dnešní době už se mnoho plemen nepoužívá k účelům, ke kterým byla původně vyšlechtěna....ale to neznamená, že ti psi ztratili úplně svoje přirozené instinkti....Sice neznám žádného pudla, co s ním jeho pán chodí na lov, ale pudl co má kámoška by se pokaždé na vycházce nejraději pustil za každým zajícem co uvidí
Jinak já nemám v úmyslu se tu s kýmkoli hádat, tím méně s Tebou , ale s FiStem musím souhlasit.
My tě tu přece neobviňujeme z toho, že "schvaluješ " psí zápasy....ale musíš se snažit to vidět realisticky.....ta pevná pravidla, tak aby žádný pes neutrpěl újmu...jsou opravdu utopií a pokud bude nějaký debil chtíc použít psa pro zápas, tak se na pravidla stejně vždycky vykašle.... Z mého pohledu by zápasy byly neetické a zavrženíhodné i kdyby a pravidla měly a navíc, jak FiSt správně poukazuje jsou nezákonné.
Když to třeba srovnám s kickboxem a jinými ringovými lidskými sporty, tak tam jdou to toho lidi ze své vlastní vůle a pro mě za mě, ať si v tom ringu klidně rozbíjejí tlamy a mlátí se, ale ti "bojoví" psi si ten "sport" vybrat sami nemohou a dělají jenom to, co jim do hlavy nalili jeji debilní majitelé. Takže mi už z principu nepřipadá správné ty psy nutit do něčeho, na co by sami třeba vůbec nikdy nepřišli....třeba by si raději hráli na louce s ostatními psy.....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Čec 2005 12:32
- Nahlásit
eimy viděla jsi někdy jak se dva piti třeba rvou????? tak tak vypadaj psí zápasy-jenže tam se nesnaží je někdo do sebe dostat,ještě je hecujou......což člověk,co má rád zvířata nemůže nikdy pochopit-at to má pravidla nebo ne, stejně se ti psi perou a dost děsně to odnesou. A lidi co nemaj v těle citu ani za mák za to shrábnou velký prachy. Na poblití.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 12:33
- Nahlásit
Evik
Ale však sem psala, že problém je v tom, že lidi ty pravidla těžko budou dodržovat, takže je problém jako vždycky tam. A to hlavně protože je to o penězích.
Jenže pokud by se to drželo těch pravidel, který sem četla, tak tam ten pes když otočí hlavu - projeví nechuť bojovat - tak automaticky prohrál a ten zápas končí. Jenže je jasný, že když se v zápase točí statisíce, tak se na pravidla každej vykašle...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 12:39
- Nahlásit
Ringová PRAVIDLA
PRO zápasy dvou psů (BOJ = kurážný, neohrožený v chování, připravený k boji)
Pravidlo 1:
Účastníci vyberou rozhodčího který zná pravidla a je přijatelný pro obě strany. Rozhodčí stanoví časoměřiče. Každý majitel psa vybere člověka, který bude působit jako vedoucí (handler) a druhého "rohového" (cornerman) , jehož povinnosti jsou umýt psa soupeře, a zůstat blízko tohoto psa v rohu jako pozorovatel.
Pravidlo 2:
Každý vedoucí opatří dva čisté ručníky a vhodnou přikrývku, pro svého soupeře. Každý z obou vedoucích smí žádat aby jeho protivník a rohový měl rukávy vykasané až k loktům, také vedoucí smí zkontrolovat vodu psa jeho protivníka a to i po zápase. (Až do konečného ukončení zápasu rozhodčím).
Pravidlo 3:
Žádná voda, houby, ručník nebo jakékoli jiné doplňky nejsou v žádném okamžiku přípustny v pitu, pouze rozhodčí má klín na rozdělení a tužku (na vyháčkování zubu pozn. překl.); také opis těchto pravidel. Pit je neméně 14 stop dlouhý (cca 4,2 m pozn překl.) každým směrem, s plátnem pokrytou podlahou, na které jsou namalované či nakreslené křídou, 12.5 stopy vzdálené (cca 3,75 m pozn. překl.) skrečové čáry a přeně uprostřed mezi nimi středová čára.
Pravidlo 4:
Rozhodčí losuje hozením mince vedoucí, vítěz losování, rozhodne který pes se bude první koupat a zvolí si roh.
Pravidlo 5:
Psi budu umyti mimo ring v teplé vodě s dohodnutým přípravkem a pak opláchnuti. Pes, který bude první mýt, bude přiveden a podržen sekundantem v kádi a umyt soupeřovým rohovým. Když rozhodčí rozhodne, že pes je čistý, pes budu opláchnut v jiné kádi s teplou vodou a otřen do sucha, pak je zabalen do přikrývky a odnesen do jeho rohu doprovázen sekundantem a rohovým soupeře, ktrý jej myl. Tato jsou jediné dvě osoby které smí být v blízkosti psa až do puštění psů. Druhý pes přijde se svým sekundantem ke káďi a je umyt (v stejné vodě) soupeřovým rohovým. Když je i tento pes dle vyjádření rozhodčího čistý a je opláchnut a utřen do sucha, i on budu odnesen sekundantem do jeho rohu a doprovázený je člověkem který jej myl.
Pravidlo 6:
Rozhodčí se zeptá: "jsou oba rohy připravené?" Jestliže ano, "rohoví, z ringu ven"..."postvavit psy proti sobě".."Pustit." Časoměřič začne měřit čas a udělá písemný zápis o času.
Pravidlo 7:
Pes, který vyskočí z z ringu prohrál a žádný pes nemusí ani nesmí sktečovat proti mrtvému psu. Živý pes je vítěz.
Pravidlo 8:
Pokud některý pes zaháčkuje zub, rozhodčí dá pokyn k oddělení psů a sekundant může vyzkoušet uvolnit psa. Jestliže toto není možné, rozhodčí oddělí psy pomocí klínu a uvolní a pak pomocí tužky zub psa. Rozhodčí pak nařídí sekundantům postavit psy blízko středu ringu asi dvě stopy od sebe. Rozhodčí pak nařídí "pustit." Toto nikterak nemá vliv na otočku nebo držení a nemá žádný vliv na budoucí skrečování.
Pravidlo 9:
Zápas pokračuje pravidelným skrečováním po otočce až do doby kdy psi nechtějí bojovat, pak se použije pravidlo 13. Pes který udělá první otočku musí skrečovat první, potom budou psi skrečovat střídavě bez ohledu na další otočky až jeden pes nebude chtít skrečovat a tím prohrává zápas.
.
Pravidlo 10:
Otočka je regulérní, když pes otočí hlavu a bedra a přední nohy pryč ze soupeře nehledě na to zda se psi dotýkají jinak.
Pravidlo 11:
Rozhodčí posuzuje všechny otočky, ale oba vedoucí smí žádat o uznání otočky proti soupeři. Jestliže rozhodčí posoudí regulérnost otočky nařídí vedoucím "oddělit a chytit psy" ti to provedou co nejdříve, aby nedošlo k náhodnému držení, když jsou psi v zákusu počkají vedoucí na první vhodnou chvíli a psy oddělí. Když jsou odděleni jsou přesunuti do svých rohů s hlavou otočenou od soupeře. Časoměřič poznamená čas a začne (tiše) počítat vteřiny, rozhodčí oznámí vedoucího, jehož pes bude skrečovat.
Pravidlo 12:
Po 25 vteřinách, časoměřič zvolá "připravit!" Po tomto povelu každý vedoucí poství psa na skrečovou čáru, hlavu otočenou k soupeři, vedoucí je rozkročen nad hlavou a bedry psa, a pes musí stát na všech čtyřech nohách. Po 30 vteřinách, časoměřičř zvolá "pustit!" a vedoucí jehož pes musí skrečovat okamžitě postí psa a nesmí se jej nijak dotýkat žádné části jeho těla. Pes se musí okamžitě začít pohybovat směrem k soupeři, vedoucí po celou dobu skreče musí zůstat na skrečové čáře, ukončení skreče určí rozhodčí. Není žádný časový limit na uskutečnění skreče. Ale po uvolnění, které následuje po povelu "pustit!," pes musí začít směřovat k soupeři. Smí uhybat z přímé linie, upadnout, plazit se ... vléct se nebo odrážet se směrem k soupeři, pokud pokrašuje a NEVÁHÁ NEBO NEZASTAVÍ až do kontaktu se soupeřem. Soupeřící vedoucí může svého psa uvolnit kdykoli po povelu "pustit!", nejpozději však v okamžiku kontaktu psů.
Pravidlo 12A:
Toto je alternativní pravidlo pro ty vedoucí kteří si přejí své psy odpočítat v rohu. Jediný rozdíl oproti pravidlu 12. je v tom, že po 30 vteřinách, kdy časoměřič zvolá "pustit!" rozhodčí bude hlasitě počítat, JEDEN...DVA...ČAS(tři vteřiny), v tomto intervalu se pes musí vydat ze svého rohu směrem soupeři jinak prohrává.
Pravidlo 13:
Jestliže psi nemají podle všeho chuť dále bojovat, bez ohledu zda jsou bezmocní, vyčerpaní, nehledě na to zda oba psi jsou vyčepaní nebo jeden pes je dole a druhý pes je nad ním, ale žádný pes nemá držení, rozhodčí se zeptá vedoucích zda jsou připraveni skrečovat na vítězství. Jestliže ano bude zápas pokračovat, ale jestliže alespoň jeden ze obou vedoucích nechce, pak rozhodčí nařídí časoměřiči měšřit čas a oznámit až uplynou dvš minuty. Jestliže jeden ze psů zaútočí zápas pokračuje. Jestliže, po uplynutí dvou minut, psi v podstatě nezměnili postavení a žádný pes nemá držíení, rozhodčí nařídí (Chytit a rozdělit psy). Po rozdělení jsou psi odvedeni do svých rohů roh postup je stejný jako při otočce. Jestliže tam nebyly žádné předešlé otočky začíná skrečovat pes který byl déle bez zákusu (obvykle spodní pes), pak budou psi rozděleni zvednuti a skrečuje druhý pes. Pes, který neskrečuje prohrál. Jestliže ani jeden pes nebude skrečovat, rozhodčí bude anulovat zápas, pokud se oba skreče podaří, vedoucí se mohou dohodnout na remíze, kterou rozhodčí potvrdí. Jinak zápas pokračuje, ale takto: psi nebudou bojovat, ale střídavě skrečovat, až do selhání jednoho psa. Nehledí se na otočky (dle pravidla 13 ) vyloučí se možnost držení. ROZHODČÍ MÁ PLNOU AUTORITU A JEHO ROZHODNUTÍ JE KONEČNÉ.
Pravidlo 14:
Fauly pro které bude zápas prohrán:
A. Opuštění pitu bez psa nebo s ním před nebo bez povolení rozhodčím
B. Přijmutí čehokoli z vnjšku pitu, nebo dovolení někomu z vnějšku pitu dotknout se nebo jakkoli pomoci psovi.
C. Strkání, bytí, házení nebo plácutí dlaní psa, nebo v jakákoliv pomoc psovi z jeho skrečové čáry, smí se povzbuzovat hlasem.
D. Opuštění skrečové čáry před povolením rozhodčím.
E. Dupání v pitu nebo kopání do stran, křičet povely na soupeřova psa, nebo(dle názoru rozhodčího) činnost, která překáží nebo vyrušuje soupeřova psa nebo zasahuje do průběhu skreče a ovlivňuje výsledek zápasu.
F. Překážení soupeřovi nebo dotýkání se soupeřova psa při rozdělení psů.
G. Užívat "masáž" "jed" nebo "doping" není dovoleno užívat žádným psem.
Pravidlo 15:
Jestliže bude zásah z venku, který přeruší zápas, rozhodčí má plné právo vyhlásit "NEPLATNOST ZÁPADSU" a určí jméno a čas pokračování zápasu. (Stejný rozhodčí bude posuzovat.) Také má rozhodčí nárok trvat na tom že psi budou myti a váženi v jeho přítomnosti a psi budu vážit tolik kolik bylo sjednáno ve smlouvě a udělá to tak často jak je nutné pro pořádání zápasu.
ALTERNATIVNÍ A PRAVIDLA(Cajun) namísto pravidla číslo 12A má pes tři vteřiny na opuštění rohu, má obvykle sekund deset k ke kontaktu s druhým psem. 30 vteřin na puštění je většinou stejných spodní pes musit vždy skrečovat první (i když žádný pes nemá v postavení výhodu). Jáma může být vystlána kobercem spíše než plátnem (pravidlo 3), skrečové linky mohou být z lepících pásek, středová čára chybí.
(existují ještě jiná pravidla, která se liší konkrétními technickými podrobnostmi, např. i zápas popsaný na našich stránkách a převzatý ze stejného zdroje je pořádán podle poněkud jiných pravidel pozn. překl.)
Tak sem někde vyhrabala ty pravidla...
Ale asi je fakt zbytečný to řešit, protože faktem je, že je to nezákonný, bohužel policie ani nikdo jinej s tím nic nedělá...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 12:52
- Nahlásit
....ale i tak jsou ta pravidla krutá a vždy z toho vyplývá, že to prostě odnese pes.........lidská krutost je nesmírná a my slušní jen kroutíme očima - nestačíme zírat....
|
handula
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 12:55
- Nahlásit
Eimy koukni na film Láska je kurva...ano jede se přesně podle stanovených pravidel - pravidel vymyšlených pomatenci...
je to odpornej hnus a nedají se vymyslet žádná pravidla, aby to hnus nebyl...
|
handula
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2005 13:01
- Nahlásit
[i]žádný pes nemusí ani nesmí sktečovat proti mrtvému psu
jak ohledupné....
|