Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / pes a letadla
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 18 Kvě 2005 16:41
- Nahlásit

Prosím o radu všechny, kteří mají zkušenost s letadly a psy. V létě poletím se svým psem za známými, jen nevím, co je pro psa těsně před odletem nutné (správné)udělat. (pas a čip má). Bude muset letět v zavazadlovém prostoru, tak nevím, jestli je vhodné, aby dostal nějaké prášky na spaní nebo na uklidnění. Cesta potrvá zhruba 2 hodiny. Také si nejsem jistá velikostí klece. Děkuji.

Danuš
# Zasláno: 18 Kvě 2005 16:55
- Nahlásit

Klec musí být tak veliká, aby se v ní pes mohl pohodlně otočit. Nad hlavou musí mít myslím 5 cm, když stojí.

Jandula
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2005 08:38
- Nahlásit

Zavolej do te letecke spolecnosti od ktere mas letenku. Musis mit i letenku pro psa (jestli ma vic jak 5 kilo a neni to vodici slepecky pes, tak musi do zavazadloveho prostoru), v letence platis za kazdy kilo psa i klece. A s uspani a oblbnutim zalezi na tom, jaky je nebo neni klidas. A jeste zavolej na velvyslanectvi te zeme do ktere letis a over si, co vsechno musi pes mit.

Anonymní
# Zasláno: 19 Kvě 2005 12:04
- Nahlásit

Ahoj, tyhle informace jsem zjišťovala přímo na letišti Ruzyně, protože jsem taky o cestování letadlem uvažovala. Řekli mi, že pejsek se musí odevzdat ve velkém předstihu před odletem a údajně do kabiny nesmí žádný pes (:confused prý dokonce když se psy cestovala D. Havlová (měla boxíky v kabině), došlo k porušení pravidel IATA a byly z toho už tehdy velké nepříjemnosti. Nejlepší je prý využít služby VIP salónku, kde může být cestující se psem do poslední chvíle. Ale platí se tam asi 4000 za dvě hodiny pobytu. K tomuto salónku dokonce přiléhá i ohrazený trávník, kde se pes může venčit.
Na karlovarském letišti mají ale naopak přímo na webových stránkách, že pes do 8 kilo (včetně kennelky) může být přepravován pod sedadlem cestujícího. Při telefonickém rozhovoru mi tuhle informaci potvrdili a umístění psa do zavazadlového prostoru rozhodně nedoporučili. (důvod - v zavazadlovém prostoru je průvan a zima, pes se může probudit a mít veliký šok)
Rozhodně se ale chystám zajít na veterinu a zeptat se přímo našeho veterináře, jaké má on osobní zkušenosti, jestli už nějakého psa do letadla "vybavoval".
Na druhou stranu ale už spousta psů letadlem cestovala a bylo to v pořádku a jejich majitelé byli taky spokojeni.
Dejte prosím vědět, jestli ještě něco zjistíte.
Linda

Jandula
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2005 12:27
- Nahlásit

Kamarádka cestovala s labradorem ze Splitu do Prahy, cca hodinu a půl. Ale její psisko je velký kliďas, takže v pohodě, společnost by měla nahlášení psa vyžadovat předem, protože v tom případě musí v cargu zapnout klimu, aby psisko neumrzlo. Jeden kolega vyprávěl, že jeho známý si nechal přepravovat psa z Ameriky do Čech a špatně nařídili klimu a pes po příletu dostal zápal plic a zemřel... Ale nechci tě strašit. Můj bývalý šéf pracoval v JAR, psa si dovezl z USA, pak převezl do ČR a teď je s ním v Kanadě... Takže všechno jde, jen to stojí spoustu vyptávání (fakt se radši než na Ruzyni zeptej přímo v tý společnosti, kterou letíš), peněz atd...

Anonymní
# Zasláno: 19 Kvě 2005 12:39
- Nahlásit

Ještě k mému příspěvku - omlouvám se za toho smajla, skočil mi tam úsměv, ale měl to být confused - zmatený... Linda

Anonymní
# Zasláno: 19 Kvě 2005 13:32
- Nahlásit

Dekuju zatim vsem,ktery sem napsali cokoli.. letim se spolecnosti smartwings a dostat od nich onformace jde dost tezko. Pesan je v pohode, on se jede vlastne podivat domu, protoze jsem ho ve Spanelsku (kam cestujeme) dostala, jenze to jsme jeli autobusem a zadny problem nebyl.. ale s tim letadlem to zatim vidim dost blede... no, kazdopadne budu zkouset dala a az se dozvim vic, zase se ozvu

Anonymní
# Zasláno: 19 Kvě 2005 13:46
- Nahlásit

V prostoru pro zavazadla je opravdu zima, kratkosrste plemeno pokud je na to zvykle urcite poradne oblecte.

Anonymní
# Zasláno: 19 Kvě 2005 14:42
- Nahlásit

jasně že to už vydrželo spousta psů ale tomu svýmu bych tohle neudělala... nezavřela bych ho samotnýho někam kde to nezná, kde se může bát, a ještě mu tam něco hrozí... jedině kdyby bylo možný bejt tam s nim. ale nechat psa v zavazadlovym prostoru mi připadá jak poslat ho poštou
to bych asi radši přetrpěla cestu busem...

Anonymní
# Zasláno: 19 Kvě 2005 14:59
- Nahlásit

Na to, jestli můžu být se psem v zavazadlovém prostoru, jsem se taky ptala, bohužel se to nesmí. Linda

malika
# Zasláno: 19 Kvě 2005 15:40
- Nahlásit

to je jasný ale právě to je taky důvod proč bych tam nenechala svýho psa...

evka
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2005 19:50
- Nahlásit

Tak tady čtu ty příspěvky a teď si teprve uvědomuji co všechno podstoupili moje psi, když jsem s nimi letěla do USA. Je to zhruba asi 9-14 hodin letu, podle společnosti a místa určení. Zjišťovala jsem tenkrát podmínky, ale téměř nic jsem se nedozvěděla, jedna letecká společnost(dost velká a známá) mě dokonce řekla, že se může stát , že to pes nepřežije. To jsem byla v šoku a řekla jsem jim, že jim děkuji a s nimi bych tedy určitě "letěla" se svými psi. Protože váží každý kolem 20 kg tak museli být v zavazadlovém prostoru a já jsem se celý let bála jak to dopadne, navíc jsem je viděla jak je ze zavadly překládali do jiného letadla z letištní haly, bylo mi všelijak a vyčítala jsem si, že jsem to vůbec podstoupila, jiné řešení však nebylo, nějak jsem je musela přepravit. Teď už jsme tu 6 let a z hrůzou na vše vzpomínám. Tím nechci nikoho strašit, ale zdá se mě tahle přeprava v dnešní přetechnizované době poněkud zastaralá a hlavně krutá vůči našim mazlíčkům. Vždydˇje to jako kdyby jsme měli odložit do zavazadlového prostoru své dítě. Alesponˇjá to tak vidím. Je smútné, že se pro to nic nedělá.

Evik
Člen
# Zasláno: 8 Čen 2005 08:06
- Nahlásit

Já vlastně vůbec nechápu, proč by člověk nemohl cestovat se psem v letadle normálně v kabině.....v tom zavazadlovém prostoru bych to já osobně považovala za týrání zvířat. A letecké společnosti, které nezabezpečí potřebné podmínky pro bez pečnou přepravu zvířat se toho týrání vědomě dopouštějí....Já osobně,kdybych měla se psy do zahraničí jen létat, raději bych oželela každý takový pobyt. Své psy bych tomu hroznému stresu nikdy nevystavovala.

evka
Člen
# Zasláno: 8 Čen 2005 18:12
- Nahlásit

Evik
Také to nechápu,vždyť si to každý , kdo chce cestovat se psem rád zaplatí, když bude mít svého psa u sebe. Nakonec ani v tom "zavazadlovém prostoru", to není levná záležitost a podmínky? Asi hrůza! Raději tam nikoho nepustí. Také jsem si říkala, že bych raději nikam neletěla, ale to bohužel nešlo, následovala jsem svého manžela a moje 2 miláčky skutečně nešlo nechat ČR, vzhledem k tomu, že v USA už jsem s nimi 6 let. Je jim tu skvěle,nemusí nosit košíky,nikdo je nestresuje petardama(v ČR jsem s fenou několik měsíců před novým rokem a i po něm nemohla vůbec ven na procházku), mají svoji zahrádku na kterou mají neomezený přístup, ty nejkvalitnější granule,(které jsem jim bohužel z finančních důvodů doma nemohla dopřát), spoustu dalších psích pamlsků o kterých se jim mohlo dříve jen zdát a hlavně jsme všichni pohromadě a to si myslím, že je nejdůležitější,což by bez přepravy letadlem,nešlo.Jen se bojím, že díky této "nedomyšlené letecké převravě" se už nikdy nepodívají domů a nebudou mít možnost proběhnout se po českých lesích a stáních, vykoupat se v řece a nebo v rybníce, což si myslím, že jim dost chybí.

sarka
# Zasláno: 16 Čec 2005 22:34
- Nahlásit

Ahoj lidičky konečně jsem narazila na nějaké informace o přepravě pejsků letadlem.Pojedu pracovně do USA a nechat tady svého miláčka j pro mne nepřípustné je to mopsík,který je na mě hodně fixovaný a nových věcí se velmi bojí mám hrozný strach ho dát do zavazadlového prostoru myslím že by byl v hrozném sresu.Podařilo se někomu dostat pejska k sobě na palubu nebo je to nemožné?díky za jakoukoliv informaci Šárka D.

ZuzaD
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2005 16:39
- Nahlásit

Šárko,
napsala jsem něco k letadlům a psům jako radu nebo spíš poznatek jako nové téma. A myslím si, že dvě hodiny jsou vpohodě, rozhodně dej uklidňující prášek. Ale hlavně, jestli je to jen dovolená, tak zvaž, jestli ho neumístit do penzionu pro pejsky, znám i takové, kde se pejskovi opravdu podřídí a berou ho i k sobě do ložnice, když je tak zvyklý.
Jinak co se Ameriky týče, popsala jsem v novém téma a hlavně souhlasím s Evikem. Naše setřice má veliké štěstí, že jsme úplnou náhodou našli apartmány k bydlení, kde je velikánská plocha oplocená a kam opravdu chodí jen pejskaři s puštěnýma pejskama. Jinak je to v Americe hrůza, nikde nesmíte psa pustit. Za psím parkem, kde se to smí, jezdíme občas skoro 2 hodiny a na taky je tam psí pláž. Ale jinak je to bez šance. Jackie miluje vodu a je jí to houby platné, je to tady velký problém a hlavně tady opravdu není nikdo zvyklý, aby ho cizí pes vítal a i sebe líp vychovaný pes musí být na vodítku...
Jinak tady opravdu mají veškerý luxus, mohli jsme naší fence dopřát minivan, což je auto pro 7 lidí a my jsme 3, takže má půlku auta pro sebe, má ty nejlepší granule, mlsky, ...... ale vypustit psa na louce, kterých je tady moc, nebo ji vzít do vody,.... Prostě se nám stýská po českých loukách a rybnících a řekách stejně jako Evikovi. Ale i my jsme tady minimálně na 4 roky a já si ji koupila s tím, že bude se mnou a ne u cizích lidí. A nelituju, dává nám moc a díky louce, kde jsme většinou sami a nebo přijdou kamarádi a je legrace.

Anonymní
# Zasláno: 18 Čec 2005 07:31
- Nahlásit

Díky moc za odpověd,bohužel náš pobyt plánujeme minimálně na 2 roky takže o krátkodobý pobyt se nejedná.Myslím že kdybysme ho tu nechali tak umře žalem,mopsové jsou tím známí jak moc milují své pány.Doufám že to vše vydržíme díky Šárka jediné mě ještě trápí zzda není v USA nějaká karanténa to by asi nevydržel díky papa Šárka

evka
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2005 01:53
- Nahlásit

Anonymní
Mám ty samé zkušenosti jako ZuzaD, ale rozhodně svýho pejska nenechávej doma. Dva roky je dlouhá doba a určitě by bez páníčka nebo paničky strádal. Já jsem původně také jela jen na pár let a vůbec jsem nepřemýšlela o tom, že bych své miláčky nechala doma. Jim je celkem jedno kde jsou, hlavně když mají kolem sebe ty které milují. Tak se neboj, hlavně si vyber společnost o které slyšíš alespoň něco pozitivního. Ta Lufthansa je asi nejspolehlivější.Mopsíka si ale určitě budeš moci vzít na palubu letadla, pokud neváží více jak 10 kg,ale tou váhou si nejsem jista, raději si to ověř. Možná, že každá společnost nemá ty podmínky stejné. Pokud ho budeš mít na palubě, tak máš vyhráno. Přece jen má člověk jistotu, když ho má u sebe. Moc Tě přeju ať to dobře dopadne. Pokud budeš mít možnost, tak napiš jak jste to společně přežili.

Anonymní
# Zasláno: 20 Čec 2005 19:44
- Nahlásit

Ahojky,csa má hranici 9 kg i s přepravkou,takže to asá nezvládneme.Ozvu se jak mi to dopadlo.Ale pojedeme asi najspíš až za půl roku.Tak ahoj Šárka

Anonymní
# Zasláno: 29 Srp 2005 20:38
- Nahlásit

Anonymní
chtel bych si vyit sveho yorksira do Australie muye mi nekdo PROSIM pomoct a neco mi o tom rict jak a kde se obrati.604943827 prozvon ja ti zavolam zpet.specham mam uz jen par dni.dekuji vsem
[img][/img]

Eimy
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2005 20:50
- Nahlásit

Anonymní
No, myslím, že teď už je docela pozdě, nejlepší bude zavoalt na státní veterinární zprávu, ale mysim, že v autrálii bude stejně jako ve velké británii dlouhá karanténa..

kacenka
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2005 03:57
- Nahlásit

Ahoj,jsem docela v soku z toho co se tu dozvidam.Nemohla jsem najit zadne informace o letecke preprave pejsku.Jsem v USA uz 1,5 roku a nechala jsem sveho mazlicka u svych rodicku.Netusila jsem ale,ze se mi pobyt tady protahne a silene se mi po ni styska.Mamka planuje prilet za 2 mesice a pejska/Afganskeho chrta/ planujeme prepravit sem do USA.Vazi 23 kg takze o miste vedle panicky v letadle nemuze byt rec.Ma nekdo nejake pozitivni zazitky s letanim do USA s hafakama?Nevim jak to nejlepe vyresit aby nase fenka netrpela ale byla tu zase s nama.Dekuju predem za odpoved.Ahojky Katka

pigie
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2005 09:53
- Nahlásit

U nas mozno hrozi cesta (dlhodoby pobyt) Slovensko - Kanada. Pre mna to bolo dost narocne, a ked si to predstavim absolvovat so psom

Ja som vsak videla ZR, ktory cakal na nastup do lietadla so svojim panom. Nakladali ho niekam mimo, nie do kabiny. Mozno maju kargo nejak rozdelene. Neviete o tom nieco?

zuzka
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2005 10:13
- Nahlásit

tipla bych, že první letecká společnost, která vyřeší možnost mít psa u sebe v letadle, na tom slušně vydělá,
divím se, že to ještě někoho netrklo!

Anonymní
# Zasláno: 10 Pro 2005 15:54
- Nahlásit

Ahoj, řeším teď podobný problém, do USA tak na 2 roky s NO (cca 35kg). Je mi "téměř jedno" kolik by to stálo, ale chtěl bych, aby se tam dostal pokud možno bez stresu. Doma ho nenechám, to by asi bylo pro oba hrozný. Jak tady čtu, letadlo asi nepřipadá do úvahy, ale co třeba loď? Tam bych snad mohl být s ním? Má s tím někdo zkušenost? Vladimír

Danuš
# Zasláno: 10 Pro 2005 16:16
- Nahlásit

Přátelé psíčkaři, jsem z oboru letectví, takže o přepravě zvířat něco málo vím. Pes skutečně může být přepraven v kabině cestujících, ale musí splňovat určité požadavky. Musí i s přepravkou vážit do 10ti kg a přepravka musí splňovat rozměry kabinového zavazadla, což třeba moje přepravka na malého knírače nesplňuje. Vešel by se pochopitelně i do menší přepravky, jenže pak by zase nesplňovala předpis o velikosti přepravky vzhledem k velikosti psa. Takže - suma sumárum - v kabině lze přepravovat tak maximálně jorka nebo maltézáka.

Jinak, přeprava v zavazadlovém prostoru není pro psa, který je normálně socializovaný a zvyklý být sám až takový stres, jak si myslíme. Zavazadlový prostor je přetlakovaný, vytápí se tak kolem 0 - 5 st. běžně, pokud je na palubě živé zvíře, kapitán o tom musí být informován a topí zvířátkům víc. Jedině, že je tam tma. Jenže mezi námi - vy psům v noci svítíte? Já ne. Takže i na tmu jsou zvyklí. Pokud se jedná o delší cestu, možná bych volila podání nějakých lehkých sedativ - např. diazepam.
Co se týče odbavení - pes se dá odbavovat několika způsoby - 1) do kabiny, což už jsem probrala
2) jako zapsané zavazadlo - tedy jako kufr. Pak nemusí být na letišti nijak extrémně dříve, stačí hodinka před letem. Problém je v tom, že za psa se vždycky platí - a to 1% z ceny letenky první třídy za každé kilo váhy. Počítá se i váha přepravky.
3) jako cargo - pak na letišti musí být o dost dřív. Odbavení carga se ukončuje myslím 3 hodiny před odletem, ale nevím to jistě.
Do některých zemí nemají některé společnosti vůbec povoleno živá zvířata vozit. Např. ČSA nesmí vozit psy do Británie. Takže je třeba předem prověřit, jestli to vůbec lze.

[/b]to Zuzka[b]
Zuzko, vzhledem k tomu, že přeprava živých zvířat se řídí mezinárodním předpisem, žádná společnost tento problém nevyřeší. Pokud se změní předpis, pak budou moci vozit v kabině psy všechny společnosti.

pigie
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2005 19:09 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Danuš
Kolko je to trochu viac kurit? Mna by to zaujimalo, lebo pre psa tych 0-5 stupnov zavreteho v klietke by znamenalo podchladenie... Tas tip, ci je to aspon 10?

Anonymní
# Zasláno: 10 Pro 2005 20:40
- Nahlásit

Pokud vám nezáleží na ceně, určitě jsou výhody pro cestovatele v business a first class (kde se ovšem VÝRAZNĚ liší ceny letenek), je tam víc prostoru a možná by vám tam nějaká airline psa ve schráně povolila...

pigie
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2005 21:02
- Nahlásit

Anonymní
Mozno, ale nie moje 60kg hebiedko

Anonymní
# Zasláno: 10 Pro 2005 21:30
- Nahlásit

Pigie
Opýtaj sa - cestujúci vo Firstě je VIP bez ohĺadu na kg!

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání