| Autor |
Zpráva |
ola
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:02
- Nahlásit
Mno, vyzkouším ten spray a uvidím. Někdo mi taky radil, že kočky milují rostlinu, která se jmenuje Šanta kočičí. Tak asi zakoupím pár sazenic a dám je sousedce, jakože to je super kytka. Ať se jim kočky válí doma na zahrádce...
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:03 - Změnil/a: MORIE
- Nahlásit
ola
Ty spreje jsou dost drahý (asi bys jich potřebovala na větší pozemek více) a nejsou spolehlivě účinný. Ba naopak, podle mých zkušeností na ně reaguje pouze max. 20 % koček. Nejlepším řešením je opravdu ta kastrace. Je spousta dobrovolných organizací, kteří se zabývají odchytem a následnou kastrací koček a kocourů. Ošetřená zvířata poté vypustí do původního teritoria, na které byly zvyklý před odchytem. Koček se nezbavíš, ale alespoň se dál nebudou množit. Lidé by si měli zejména uvědomit, proč vznikají problémy s toulavými nemocnými kočkami....a zase je to v lidech. Kdyby měl každej doma (nebo venku) svou ošetřenou, vykastrovanou kočičku, hned by bylo lépe. A né že si někdo pořídí zvíře, které vyhodí ven, protože zjistí že má alergii, že zvíře nezvládá, že je to něco jiného, než očekával.....ale škoda mluvit, všichni tady to známe. Pokud je bába - "majitelka" přisleplá, určitě si nevšimne, že jí pár koček na 2 dny "zmizí" a vrátí se vykastrovaný. Daná organizace, která se těmto odchytům věnuje Ti bude jistě velmi vděčná s Tvojí nápomocí z hlediska odchytu.
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:05
- Nahlásit
Ta šanta taky není úplně spolehlivá. Zase platí jen na některou kočku. Stejně jako Kozlík lékařský. Zkus jí dát tedy ještě ten Kozlík, ať to máš jistější
|
ola
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:06
- Nahlásit
tosca
Bylo by to mnohem snazší, kdyby se na vlastnictví kočky vztahovaly podobné zákony, jako na vlastnictví psa (evidence, poplatky, čipování, povinné očkování ...)
Souhlas. Můj manžel se vždycky rozčiluje a říká : "Chodí snad naše čuba sr*t k ni na zahradu? Nechodí!"
|
Puna
|
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:08
- Nahlásit
ola
u nás jedna taková senilní babka taky krmila kočky na ulici, domů si je nevzala a bylo to něco podobně hroznýho, pak už to někdo nahlásil na nějakej úřad, přijela odchytová služba, a jsou pryč...
Ale zase je fakt, jak píšeDenisa, že bys pak musela mít strach o Fee a tak, lidi toho vymyslí...
Ta baba od nás, vždycky chtěla dávat žrádlo, co připravila těm kočkám, mýmu, tehdy ještě štěndovi, tak jsem vždycky prchala
a ona se urazila, myslím, že nás podezírá i z té odchytovky
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:11
- Nahlásit
Puna
Copak s nimi asi udělali?!
|
ola
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:16
- Nahlásit
Puna
Právě, taky mám strach. Nejvíc mě na tom štve, že naše kočka nikam nechodí, je kastrovaná, očkovaná a odčervovaná. Aby si ji ostatní sousedi nepletli, tak jsem jí koupila i protiklíštěcí obojek. Přesto, když se pak všechny kočky u nás na zahrádce sejdou tak to vypadá, že jsem majitelkou toho kočičího harému já!
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:18
- Nahlásit
MORIE
Pokud měli lidé z odchytovky kočky rádi, umístili je ve spolupráci s veterináři do nějakého útulku.
Jinak, z právních předpisů:
Prohlédne je veterinář, absolvovují karanténu. Po uplynutí karanténního období, které je minimálně 6 dní (zpravidla realizováno 10 dní), je odchycená populace zvířat vrácena do původní lokality (což tady asi nebylo). Kočky z lokalit, kde je jejich navrácení z hygienického hlediska nemožné, musí být nabídnuty nejméně 3 útulkům pro opuštěná zvířata, popř. ochranářským organizacím.
No a pokud se jich žádný útulek neujme ... veterinář je utratí.
Ale myslím, že jsi to nechtěla slyšet :-/
|
aren
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:22 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
tosca
Moje známá pracuje na veterině. Když loni dělalo město odchyt koček u zimního stadionu, utratili je všechny šmahem a bez váhání.
Když se některé útulky začaly zajímat, že by se jich ujaly, bylo už pozdě.
|
Puna
|
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:23
- Nahlásit
MORIE
tosca
jsem o tom přemýšlela, že je snad automaticky neutrácejí...
tohle bylo na sídlišti, vlastně naproti škole a mateřské školce, a bylo to fakt celkem šílený
Paní si ovšem našla rychle náhradu a zbytky všelijakých potravin teď dává ptáčkům, i v těhle vedrech, takže "vyřadila" jeden chodník téměř z provozu, ale to už je jinej problém...
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 14:38 - Změnil/a: MORIE
- Nahlásit
Puna
Automaticky by je utrácet správně NESMĚLI......Podle zákona veterinář nesmí utratit zdravá zvířata"....ale bohužel realita je jiná.
Jen veterinář, který zvíře utrácí rozhodne o tom, zda je zvíře zdravé či nikoli....ale protože městské části se chtějí koček zbavit, takže se děje přesně tak, jak uvádí aren Drobnej úplateček změní život zvířete....
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 14:48
- Nahlásit
MORIE
No, Morie, ona málokterá toulavá kočka je zdravá ...
Takže pak zas není tak složité ten zákon obejít
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 15:03
- Nahlásit
Přinutilo mě to vyhledat zákon na ochranu zvířat.
Zákon č. 149/2004
§ 5
(1) Nikdo nesmí bez důvodu usmrtit zvíře.
(2) Důvodem k usmrcení je:
a) využití produktů hospodářského zvířete
b) slabost, nevyléčitelná nemoc, těžké poranění, genetická nebo vrozená vada, celkové vyčerpání nebo stáří zvířete, jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením,
c) bezprostřední ohrožení člověka zvířetem,
d) výkon práva myslivosti a rybářství podle zvláštních předpisů,
e) nařízené ochranné a zdolávací opatření při výskytu nákazy nebo jiného hromadného onemocnění zvířat,
f) ukončení pokusu na pokusném zvířeti,
g) regulování populace zvířat v lidské péči a volně žijících zvířat; tím nejsou dotčena ustanovení zvláštních právních předpisů, 2a), 2e)
h) deratizace a opatření v boji proti škodlivým organismům
Myslím, že bod g) je šitý na míru právě pro regulaci počtu nechtěných zvířat
|
brut
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 15:46
- Nahlásit
tosca
A taky by to mohl být bod h). U toulavých koček je velký předpoklad škodlivých organismů ( blechy, mikroorganismy atd.)
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 15:59
- Nahlásit
brut
Když někdo chce najít důvod k utracení, tak ho prostě v zákoně najde. U toulavých koček se jich dá najít hned několik
Já chtěla hlavně upozornit, že ta často používaná slova "veterinář přece nesmí utratit zdravé zvíře" jsou sice pravda, ale následuje za nimi hned několik "ale" ... protože může, pokud se to zdravé zvíře vejde do některého z uvedených bodů.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 16:55
- Nahlásit
Pokud má majitele, tak musí být označena.
Mám-měla jsem dvě kočky. Očkované, kastrované, čipované. Před 14 dny se jedna z nich nevrátila z procházky máme souseda traviče...ale o tom nechci mluvit. Ta, která zbyla, je peršanka a já jí prostě nemůžu nechat obojek-nosila postroj i obojek, ale ničí jí to srst, a taky nejde dost dobře uhlídat, že když jí to na noc sundám, nepůjde ven. Jak si můžu být jistá, že při případném odchytu ji přejedou čtečkou dřív, než ji sbalí a k té kastraci odvezou? A co když sbalí mou kastrovanou kočku a pokusí se ji "vykastrovat podruhé"? U peršanky není jizva vidět, ani když je vyholená.
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 18:24
- Nahlásit
tosca
Když někdo chce najít důvod k utracení, tak ho prostě v zákoně najde. U toulavých koček se jich dá najít hned několik
Hmmm, dle toho zákonu, co jsi uvedla, máš pravdu....
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2006 11:01
- Nahlásit
Někde jsem četla, že kočky nesnášejí pach máty. Zkusila jsem to u nás, jedno léto jsem pokusně vysadila záhon máty a je fakt, že kočku jsem snad rok neviděla. U nás to ale nebylo tak kritické a hlavně ty kočky nebyly zvyklé tam chodit. Nevím, jestli to pomůže, ale za pokus to určitě stojí,ne? Udělejte záhonek kolem plotu a uvidíte.
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2010 18:51
- Nahlásit
Snad se bude někomu hodit. Teď čtu časopis Aromaterapie podzim 2010 (str.4) a jedna paní tam píše, že kočky nemají rády vůni citrusů. "...Kdesi v zahrádkářském časopise jsem se před lety dočetla, že kočky namají rády vůni citrusů. Každé jaro jsem proto nadrobno pokrájenou kůrou zdobila záhony a kupodivu kočky ho zhnuseně obcházely..." Ještě tam píše, že známým (měli v bytě kočku, která značkovala) poradila používat pomerančový esenciální olej do vody na vytírání + postřik míst, kde jim kočka značkovala a prý se osvědčilo.
|
georgeso
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2011 13:10
- Nahlásit
Nejlepší je natáhnout v místech kde se kočky zdržují drát asi 20cm nad zemí a pustit tam na noc 220v. kočka dostane pecku a víckrát tam nepřijde. Je to brutus, ale funguje.
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2011 13:34 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Pink
a jedna paní tam píše, že kočky nemají rády vůni citrusů
Jen podotek:
Kočky nemám, ale mým psům všechny citrusové esenciální oleje také vadí...
|
4rodinka
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2014 15:15
- Nahlásit
Měli jsme podobný problém. Sousedovic kočky si udělaly z naší zahrady a domu toaletu. Káleli nám na trávník, kocouři nám očurávali rohy domu (asi si značkovali teritorium - kocour přitiskne zadek ke zdi, vyvalí oči a za ním se vytvoří cca 30 cm od země mokrý páchnoucí flek - napřed jsem myslel, že se jedná o vzlínající spodní vodu, než jsem je přistihl párkráte při činu..). Napřed jsem to přecházel se stoickým klidem, ale postupem času nás přestalo bavit čistit zadělané podrážky našich a dětských bot, kolečka kočárků a dětských přibližovadel. Jednou nám kocour udělal to co dělal do té doby s rohy domu i do prázdného kočárku, který jsme přes dopoledne nechali na zahradě. Při jeho praní mi došla trpělivost. Poprvé jsme zakoupili akustické plašiče, ale naprosto bez výsledků. Nakonec mne osvítil duch svatý a koupil jsem na internetu airsoftovou pistoli, která je schopna střílet i dávkami 30-ti kuliček. Kočce to neublíží, ale pořádně ji to vyplaší. První týden jsem každého nezvaného kočičího návštěvníka pokropil obsahem zásobníku a světe div se - zafungovalo to náramně. cca po týdnu se naší zahradě začaly kočky vyhýbat a howna zmizela.. Doporučuji vřele. Pořizovací cena byla cca 1500 kč, ale stálo to za to..
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2014 17:01
- Nahlásit
Já se tu obvykle vyjadřuju slušně, ale
4rodinka koupil jsem na internetu airsoftovou pistoli, která je schopna střílet i dávkami 30-ti kuliček. Kočce to neublíží, ale pořádně ji to vyplaší. První týden jsem každého nezvaného kočičího návštěvníka pokropil obsahem zásobníku
tak to si pěknej kretén
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2014 17:07
- Nahlásit
ssshhhhh
Už jsem myslela, že jsem jediná, kdo se občas neudrží...
|
lordas
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2014 09:58 - Změnil/a: lordas
- Nahlásit
4rodinka - diky určitě vyzkouším už mě fakt se*u
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 1 Pro 2014 10:19
- Nahlásit
4rodinka