| Autor |
Zpráva |
ola
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 08:16
- Nahlásit
Předesílám : Miluju kočky! Já sama mám doma jednu útulkovou. Bohužel, s ostatníma kočičkama dost zápasíme. Bydlíme v místě, kde má jedna sousedka cca 15-18 koček, druhá sousedka 8-10 a k tomu samovolně přichází a odchází i ostatní kočičí návštěvníci z blízkého či vzdáleného okolí. Na zahrádce, pokud je naše feňule venku, tak to není problém. Kočky z ní mají respekt a vyhnou se zahradě obloukem. Ovšem naše předzahrádka a plac před domem se stal megakočičím záchodem. Kdo si jednou do kočičince hrábnul motyčkou, nikdy na to nezapomene... a ví o čem mluvím. Rovněž kocoury označkované dveře, zdi, sklepní okýnka atd. V tomhle čase, kdy do kočičí moči a výkalů paří slunce celý den se naše okolí mění v opičí pavilón s odérem, z něhož vám za chvíli slzí oči.
Proto potřebuji radu!!!! Co s tím? Co odpudí spolehlivě cizí kočky?
Bohužel naše kočka je plachá a nechá si ve svém teritoriu ostatní dělat, co chtějí. Podle toho to taky vypadá!
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 08:20
- Nahlásit
ola
napiš kde bydlíš,já se ráda zastavím se psem. On kočičky hrozně rád. Taky jsem měli problém-pravda né tak velký jako ty-že nám chodili na zahradu kadit a vůbec se promenádovat.Párkrát je pesan prohnal,párkrát procvaknul kožich a už je klid.
Bohužel neumím poradit.
|
petl
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 08:39
- Nahlásit
ola
Mám pro tebe špatnou zprávu, nezbavíš se jich dokud je budou sousedi krmit. Nebo dokud si nepořídíš dobrmana který je bude programově lovit.
Naše sousedka dělá totéž, kolem domu nám běhá snad dvacet olezlých toulavých koček a protože všichni kolem mají psa, zvolily si naší zahrádku 20x20 m za veřejné záchodky. Každé ráno jsem z trávníku odstraňovala v průměru 10 kočičinců. Pak jsme pořídili čubinu a je klid.
Měli jsme tam "kočkoplaš" - takový ten přístroj co vydává ultrazvuk co by měl kočky odpuzovat, trávník jsem na nejpoužívanějších místech sypala pepřem, stříkala octem, odpuzujícími spreji, zkoušela jsem fakt všechno. Nezbavíš se jich.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 09:52
- Nahlásit
ola
Spíše než s kočkami bych zatočila se sousedy - oznámit to na obecní (městský) úřad.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 09:55
- Nahlásit
jeste nez sme meli kastrovanou kocku, tak nam chodili cizi kocouri vochcavat dvere a stromky a skoro vsechno....mama to pak umyla octovou vodou a posypala peprem.....uz na to chcat nechodili
|
petl
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 09:57
- Nahlásit
nika00
Na značkování to pomůže, ale to stejně dělají jen pokud je samice v říji. Na lívance na zahradě ti nepomůže ani svěcená voda. Kočky dodržují své zvyky, jak si tam jednou navykly chodit, je konec.
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 09:58
- Nahlásit
ola
No ja jsem na tom uplne stejne. Cizi kocky mi kadi po zahrade a perou ty nase kocky, jsou vsech lidi ze sousedstvi i okoli, nase zahrada je zrejme dulezity hranicni magnet pro vsechny, protoze se mrouskaji, perou, kadi, rodi a vse ostatni zasadne u nas. Nas pes dela, ze je nevidi a brachuv pes, ktereho hlidam, je sice obcas prozene, ale jak jde pryc, zas tam nalezou.
Na reseni jsem neprisla.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 10:00
- Nahlásit
petl
to asi jo...no a nebo si na zahradu nastavit naky strikaci trysky, neb kocky se boji vody no a nebo vyhranit naky misto s piskem aby chodily aspon na jedno misto, fakt nevim...ma mame psy, takze k nam uz zadny kocky nechodej...
ale stejne je to divny, pac sem nevidela moc kocek, ktery serou na travnik...vzdycky se to spis snazej zahrabat a vysrat se bud do pisku nebo do hliny
|
petl
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 10:15
- Nahlásit
nika00
To je ten zvyk - když jsme barák se zahradou kupovali tak tam byl děsný binec a tráva žádná. Pak jsme to koupili, zkultivovali, zaseli trávníček, no ale zvyk je zvyk, tak nám kočky chodily na trávník.
Čubí dostala antikočkový trénink, od doby co jí máme k nám kočka nesmí ani na 5 metrů
|
ola
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 10:25
- Nahlásit
nika00
ale stejne je to divny, pac sem nevidela moc kocek, ktery serou na travnik...vzdycky se to spis snazej zahrabat a vysrat se bud do pisku nebo do hliny
Tak sousedovic kočka je schopná začít tlačit nad trsem kvetoucích nízkých karafiátů a ještě se přitom na mě do okna usmívá! Minule, když manžel sekal strunovkou trávu a kočičák mu decentním mlasknutím "popihovatěl" obličej, tak jsem musela uklízet vzduchovku, aby nedošlo k tragédii. Pepř, cibule, ocet - nic nezabírá.
Nejvíc mě štve, že naše kočka nikam nechodí, nikoho takhle neobtěžuje. A my musíme trpět návštěvu zablešených, olezlých chlupatic denně.
|
petl
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 10:33
- Nahlásit
ola
Kdyby jen zablešených a olezlých ale taky neproočkovaných a kdovíjakou nákazu vám na zahradu svými "dárečky" zavlékajících...to je v podstatě o zdraví.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 10:40
- Nahlásit
ola
Tak jedině pořídit krysaříka a pověřit ho dozorem na zahrádce Náš pes kočky miluje (máme dvě), o kotě se stará jak chůva, ale nikdy neodolá pokušení je prohnat, takže cizí kočky nás ve vlastním zájmu nenavštěvují, psychicky by to neustály.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 10:55
- Nahlásit
Hmmm, koukám, že ne všichni pejskaři mají obecně rádi zvířata. Pokud je zvíře moje, udělám první poslední, pokud ne, ať mě kouká neobtěžovat svojí hnusnou přítomností, nebo s ním zatočím....
No nic, pouze smutné konstatování ...
Řešení problémů vidím dvě:
1. Domluvit se s majitely koček, že musí jejich počet omezit, kastrovat je, zajistit veterinární péči a případně jim vybudovat venkovní záchod na své zahradě. Pokud domluva nebude fungovat, požádat o pomoc obecní úřad. V každém případě, je třeba se domluvit s lidmi. Ty kočky za to nemohou, ony žijí tam, kde jsou schopny přežít.
2. Obalit vlastní zahradu "klecí", aby se tam žádná kočka nedostala.
P.S. Pohled na kočku zakousnutou nebo potrhanou psem opravdu není nic moc. Doporučuji domluvit raději utracení u veterináře. Je to méně náročné na psychiku člověka.
P.S.S V okolí máme 15 koček, nejsou naše, uvedené problémy znám, taky je řešíme. Zatím se nám daří se sousedy domluvit. Vlastní kočku nemáme žádnou.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 11:18
- Nahlásit
my mame kocku, ale ted uz je z 99procent doma..vlastne sme meli kocky celej zivot. i psy... takze cizi kocky k nam moc nechodili pac ten pes to ohlidal, ale obcas se stalo ze kocouri se prisli mrouskat , vochcavat a tak...jinak je to tezky...samozrejme je to o lidech, ne o zviratech....
mi psi treba nikdy nikomu nic neudelali....a jeste kdyz sem byla mala, tak sme meli psa, kterej byl spis takovej jen zahradni, proste ne takovy to mimco... no a jednou mi na nej z ulice nekdo hodil cihlu (znovu podotykam, ze ven skoro nechodila, takze nikoho nicim neobtezovala) rozsekli ji tim kuzi mezi lopatkama.... jednou dokonce sousedi hodili za nas plot noviny plny rybich kosti... pak mi otravili moji kocku....
ted mam psy dva....sou to mazlove, spis postelovy nez zahradni..a kdyz uz sou na zahrade tak to vetsinou s jen s nami...no a je to zhruba mesic... co mamka byla se segrou na zahrade a povidali, psi samozrejme taky na zahrade...a najednou mezi my dva psi od sousedu nekdo strelil vzduchovkou chapete to?????
sousedu si nevsimaji, ani my ne...nikomu nic nenici....
je to o lidech. ale kde se v lidech bere takova nenavist??? jeste navic proti nekomu, kdo je naprosto nevinnej?!
|
ola
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 11:22
- Nahlásit
tosca
že ne všichni pejskaři mají obecně rádi zvířata
Jak jsem hned na úvod uvedla - kočky (a jiná zvířátka) mám ráda. Taky jsem se tázala - co kočky odpudí? Neptala jsem se, kde koupím jed na krysy!! Naše čuba sice kočku prožene, ale jakmile kočka zastaví, tak chudák psice neví, co si má počít.
Se sousedy domluva není a nebude. Omezit jejich počet budou chtít těžko, kastrace je pro ně (z toho jedna babča 80 let) finančně náročná a vlastně jim dělá radost, že se jim to množí. Já mám kočku kastrovanou, plachou a hojí si na ní své ego všechny kočky z okolí.
Že mi sedávají cizí kočky u baráku mi nevadí, ale děsím se chorob, které můžou přenést na moje děti...
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 11:26
- Nahlásit
nedejbože kdyby byla ženská těhotná a ještě ke všemu vášnivě zahradničila ......
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 11:29
- Nahlásit
ola
Taky nevím, co je nenávistného na odehnání nežádoucích zvířat z našeho teritoria. Nikdo tu nemluvil o zakusování či trhání a myslím, že takoví lidé na toto fórum nechodí, uvědomte si taky, že každý extrém škodí. Nenechám na sobě klíšťě proto, že má chudinka hlad.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 11:32
- Nahlásit
K nám taky chodí sousedovic kočky kadit, navíc štěník dlouho jejich výdobytky požíral
Co mi v podstatě vadí více, že tentýž soused nám vyčetl, že náš pes chodí čůrat na jejich živý plot a to on "nedopustí".
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 11:33
- Nahlásit
ola
1) ten obecní úřad + hygiena - nahlásit to (ovšem realizace jak píšeš u těch lidí bude asi problém, no ale rozhodně bych to zkusila, uvidíte co se bude dít...)
2) pokud si své území neochrání a razantně neodeženou kočky vaše kočka a pes, tak leda to vzít do svých rukou... vím, že po nich nebudete metat cihly, ale trochu řevu a randálu, prostě cirkus bych jim dělala... aspoň byste mohli docílit toho, že tam nebudou když tam budete vy... prostě aby si začali dávat bacha...
3) pořídit si pořádnýho teritoriálně agresivního kocoura!!!!
4) pořídit si hlídacího psa na zahradu, žádný vořezávátko, ale nabuzenou bestii
5) odstěhovat se, nejlépe do Brna, abychom spolu mohli chodit venčit placatice
6) poptej se na nějakej sprej proti kočkám, nějakej bude určitě, lepší než ocet, pepř...
|
ola
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 11:39
- Nahlásit
Denisa
odstěhovat se, nejlépe do Brna, abychom spolu mohli chodit venčit placatice
Obecní úřad atd. je marná snaha. Bohužel to nemůžu rozvádět, ale babka má v obci "velké postavení". Mimochodem, když otevře okna na ulici a větrá, tak ten smrad se nedá rozdejchat. Je přisleplá, takže jelikož se jí kočky venčí i doma, tak to podle toho vypadá.
pořídit si pořádnýho teritoriálně agresivního kocoura
Jo, to jsem taky doma navrhla. Jenže mi to bylo zamítnuto s tím, že by náš kočičí nadrženec obhospodařoval všechny sousedovic kočky a tím pádem by došlo k nechtěnému množení... Aby byl kocour dostatečný machr, nesmí se vykastrovat, což by napomohlo tomu, že by značkoval náš domeček ještě on...
žádný vořezávátko
To víš, FeeBee... Blůma...
|
petl
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 11:39
- Nahlásit
tosca
Hmm, to nemá nic společného s tím že kočky mám ráda - pokud mi pravidelně a ve větším množství nezadělávají zahradu. O tom proočkování a nemocech to není výmysl. Přečti si na internetu něco o toxoplazmóze, že jí přenášejí kočky ve výkalech a že je snadno přenosná na lidi o těhotných ženách nemluvě...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 11:43
- Nahlásit
U nás ve městě vyšla vyhláška asi před 6 lety ( objevil se větší výskyt toxoplazmózy a dalších nemocí přenosných kočkama), že každá toulavá kočka bude odchycena, oočkována a kastrována. Pokud má majitele, tak musí být označena. Spousta koček byla odchycena a skončila v útulcích. Od té doby není nikde problém s kočkama...naštěstí.
I u nás jsou nějaké, ale většina je kastrovaných a jsou hrozně plaché, takže se raději drží od lidí dál.
ola
Já bych to řešila na měst. úřadě. Písemně bych jim sdělila, že v mém okolí se vyskytuje abnormální množství toulavých koček, které svojí potřebu vykonávají v místech, které jsou určeny dětem. Žádáš o vyřešení situace z důvodu možné nákazy infekční nemocí. Totéž bych poslala na hygienu ( ještě bych uvedla, že mám malé děti, které možné infekce ohrožují na zdraví).
Jestli jsou tvé děti třeba alergické či jinak nemocné, tak bych si nechala vystavit potvrzení od lékaře, že postupně dochází ke zhoršení zdravotního stavu...i když to nebude pravda.
Oni se tím budou muset zabývat.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 11:47
- Nahlásit
ola
Pokud napíšeš písemnou žádost, tak se tím musí obec zabývat. Při zamítnutí se lze odvolat na kraj. S hygienou je to stejné.
Žádné "vyšší" postavení nechrání lidi před úřady.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 11:50
- Nahlásit
Pokud napíšeš písemnou žádost, tak se tím musí obec zabývat
Přesně tak, navíc, pokud si přesto vymyslíš nějaký kočkoplaš, tak se "jen" přestěhujou na jinou zahradu...a majitelka bude dál množit...
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 11:52
- Nahlásit
ola
jak píše brut Žádné "vyšší" postavení nechrání lidi před úřady. hlavně bych zkusila tu hygienu!!!
Jenže! Musíte si rozmyslet samozřejmě, jestli vám to "zbrojení" za to bude stát... lidi jsou svině a pak aby ses bála nechat psici samu na zahradě...
fakt nevím, zda bych toto riskovala...
tak ještě ten sprej, snad nějakej existuje...
poslílám ti aspoň pro útěchu rýmovačku co jsem složila když k nám lozily kočky... už naštěstí nechodí, jen se projdou po zídce a přeskáčí k sousedům co nemají psa...
Giordi a kočky!
Giordinka nemá ráda kočky,
loupe po nich škaredě očky,
vydává štěkot vzteklý,
aby se všechny rozutekly!
Kdykoliv může za nima se vydat,
kdykoliv může na ně špínu kydat,
vždy využije této šance
a honí je jak psance.
Ony však prskajíc, provokují velice,
očima vystřelují světlice.
Na naší zahradě v noci vřeští,
že i mně z toho hlava třeští.
Ve dne zkouší kam až můžou se projít,
zda Giordi nebude proti nim zbrojit.
Jakmile je Giordi na své půdě vidí,
ihned zařve ať se klidí!
Ovšem ony na ni ze stromu packama šermují,
že na ně nemůže si libují!
Ale Giordi na ně číhá klidně hodinu,
až prosebně svolávají svoji kočičí rodinu,
dokud je nechytnu za kožich
na stromě trčet zůstávají,
a pak za plotem sousedů přistávají.
Při osvobozeném kočičím doskoku,
Giordi je v silném amoku,
pak vítězoslavně na druhé straně plotu skáče,
radostí nad vyhráním tohoto matche!
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 12:04 - Změnil/a: Denisa
- Nahlásit
...třeba zde sprej...
http://obchod.hafbezobav.cz/sindex.php?idvyrb=886& akc=detail&kateg=30
a je to i pro psy, takže zabiješ 2 mouchy jednou ranou! Fee bude mít konec se zahradničením, chudák... no jen aby to fungovalo...
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 12:27
- Nahlásit
ola
Netvrdila jsem že všichni, hned na začátku jsem napsala, že někteří.
Meta
Na hledání řešení není nenávistného nic. Ale v některých příspěvcích je nenávisti celkem dost. Návrh na pořízení psa, který by se o kočky "postaral" tady párkrát padl.
petl
Děkuji za radu. Přečetla jsem si toho na internetu už celkem dost, včetně informací o toxoplazmóze, takže si troufám říct, že jsem slušně informovaná. Netvrdím, že se nemá situace řešit, to bych nevypisovala návrhy řešení. Pozastavila jsem se nad některými výrazy, které se v příspěvcích objevily v souvislosti s kočkami.
|
ola
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 12:41
- Nahlásit
brut
Můj podstatný problém je ten, že ty kočky nejsou toulavé, ale mají své majitele! Obec ani hygiena nemůže majitelům nařídit, aby nechali 5 z 10 svých koček usmrtit, protože paní XY si stěžuje, že jí chodí sr*t do záhonků... Domluva z mé strany nepomáhá. Změna je pouze ta, že jedna ze sousedek narození koťat tutlá a já to zjistím až tehdy, když už jsou to polodospělé kočky...
Denisa
Dobré verše. V mnohém pravdivé...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 12:52
- Nahlásit
ola
To vůbec nevadí, že mají majitele. Když běhají venku po cizích zahradách,tak se dají považovat za toulavé. Jinak na hygienu se obrať co nejrychleji a chtěj po nich návštěvu tvého pozemku a odebrání vzorků přímo namístě.Jejich povinností je se tímto zabývat. Oni pak mohou tlačit na město s tebou, ať s tím něco udělá.
A taky zkus doktora...stačí u dětí malá vyrážka a hned bych to hnala ještě touto cestou. V tomhle případě by jsi mohla mít úspěch.
Před chvílí jsem mluvila s tetkou a ta mi říkala, že na kočky toho moc neplatí...snad jen voda a to časté stříkání...nějak nemají vodu rády, takže by tohle mohlo dočasně pomoct. Ale nic to samozřejmě neřeší
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:01 - Změnil/a: tosca
- Nahlásit
ola
Já si myslím, že obec sice nemůže jen tak nařídit usmrcení zvířete, ale může majitelům nařídit řešení situace (kastraci, zajištění, aby zvířata neopouštěla jejich pozemek, odebrání zvířete pro neschopnost o ně pečovat ...) Já vím, že polodivokou kočku vpodstatě nelze uhlídat, ale pokud se majitelé přiznávají k vlastnictví koček, nesou zodpovědnost za potíže, které ty kočky způsobují. Pokud mají kočky zdravotní problémy, může úřad nařídit jejich odchyt a případně utracení z důvodu ohrožení zdraví obyvatel. Jinak i řešení neshody v občanském soužití jsou v kompetenci obce (což případ koček, které obtěžují, určitě je)
Pokud se majitelé ke kočkám odmítnou přihlásit, jedná se vpodstatě o kočky toulavé a obec je zase povinna situaci řešit.
Ale je třeba se připravit na to, že se úředníci budou vymlouvat, že nemohou nic dělat, že řešení není, že ...
Řešení je v moci úřadu, jenom nesmí být úředníci líní se pohnout.
Bylo by to mnohem snazší, kdyby se na vlastnictví kočky vztahovaly podobné zákony, jako na vlastnictví psa (evidence, poplatky, čipování, povinné očkování ...)
|