| Autor |
Zpráva |
Jita
|
# Zasláno: 31 Bře 2005 17:00
- Nahlásit
Loni jsem zkusila Frontline. Vysledek byl takovy, ze se kliste zakouslo a nasledne umrelo a uschlo, tim padem neslo vyjmout cele, protoze se drolilo. Ma to v tomto pripade vubec nejaky smysl, ochrani to psa od nakazy ? Znate neco lepsiho, co zakousnuti zabrani ?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 18:48
- Nahlásit
Můžeš zkusit ještě Advantix - použití stejné jako frontline. Nicméně to chce psa po každé procházce pořádně prohlédnout, aby se ti nestávalo, že najdeš klíště až suché. To, že zemře až po zakousnutí se stát prostě může.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 19:04
- Nahlásit
Frontline nám nějak moc nefunkoval, navíc máme velký psy, takže by se to za léto pěkně prodražilo Ale jak řikám, stejně po nich klíšťat lezlo spousta. Používáme obojky Kiltix už nějaký ten rok a super.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 19:19
- Nahlásit
FiSt
To je jedno, hlavně že je menší pravděpodobnost odemocnění nějakým fujem od klíšťat.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 19:30
- Nahlásit
FiSt
Je
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 21:13
- Nahlásit
Kiltix jsem pouzival leta a byl jsem naprosto spokojenej jediny co me ted presvedcilo ho nepouzivat je to ze si ho psi navzajem rozkousavaj takze zivotnost je tak nna tejden a na to je to drahej spas.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 31 Bře 2005 21:42
- Nahlásit
Chci nechat svého psa očkovat proti klíšťatům. Jaký na to máte názor?
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 21:51
- Nahlásit
Anonymní
Znám pár očkovaných psů a v pohodě... můj pes na to měl bohužel velice ošklivou alergickou reakci. Ale to je výjimka.
Neočkuje se "proti klíšťatům", ale proti borelióze
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 23:23
- Nahlásit
Já mám velice chlupatého choďáka, takže za 1- klíšťata jsem nacházela převážně jen na hlavě nebo na nohách, za 2 - ale o to víc. Měla jsem pocit, že má na sobě klíšťata za několik psů. Právě proto ho nechávám každoročně očkovat "proti klíšťatům" (zatím dobrý). Mimo to jsem také zkoušela Frontline, ale nic moc. Spíš nic. Zkoušela jsem i Pangamin (prý ho klíšťata nerada, ale můj pes má asi moc sladkou krev), také žádný zmenšený výskyt. Nakonec jsem si u veta koupila Neocidol, který silně rozředím (do 1 a 1/2 litrové lahve 1-2 lžičky) a stříkám přímo na psa bez následného oplachování. Obličejovou část opatrně potřu navlhčenýma rukama. Opakuji dle potřeby několikrát do roka. Osvědčilo se mi to nejlépe. Lze to použít i na preventivní vystříkání boudy.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 07:37
- Nahlásit
Sendy
mě funguje ten Frontline, Advantix jsme taky zkoušeli, ale ten nějak nezabíral - vrátili jsme se ke Frontline a jsme v pohodě. Minulý víkend jsme byli v super-zaklíštěném lese....několik choďáků tam klíště chytlo a Akouš naštěstí nic a to se válel v listí, hrabal atp.... Když už na něm někdy najdu klíště, tak je to většinou v podpaží, ve slabinách a na hlavě.
Na vyndavání používáme elektrikářského "krokodýlka", přijde mi to nejrychlejší. Dřív jsme ho vytáčeli, teď vykýváváme (tím vykýváním se z klíštěte do psa prý dostane mnohem míň škodlivého než tím vytáčením....)
Jinak se Tě chci zeptat, jak máš u svých psů vyzkoušené, jaká je nejlepší doba na očkování proti borelióze? Uvažuju o tom pro Akouše taky....na chalupě máme zvýšený výskyt klíšťat.... Někdo mi říkal, že je to potřeba dělat už koncem zimy, tak není to teď pro mě už pozdě? Díky předem za radu.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 08:36
- Nahlásit
Eviku, s tím očkováním máš pravdu - nejlepší je zima (leden - únor). Při prvním očkováním se dávají tři dávky (jedna zhruba 400) po ročním přeočkování už je ta dávka jen jedna. V dubnu už těžko někdo bude očkovat.
S tím Frontlinem atd. to chce vyzkoušet jako se vším. Někde jsou už proti němu klíšťata imunní. Já s ním jsem zase spokojená. Je fakt, že po feňuli lezly klíšťata hojně, ale nezakusovaly se a to je hlavní.
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 08:38
- Nahlásit
Taky jsem doteď používala obojky Kiltix, ale jak psal Tchoř, obávám se, že letos by životnost byla tak maximálně dva dny, než by si to vzájemně rozkousali.
Včera jsem koupila Frontline, tak jsem zvědavá, nejvíc mě dostalo, že na 1kg váhy psa se má 2x stříknout. To se na skoro 50ti kilovýho psa asi ustříkám
Jinak s tím očkováním, prý je důležité, dát si pozor na jakou formu boreliózy to očkování je, protože se sem vakcíny dovážejí a ne všechny jsou na tu, která je u nás
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 08:44
- Nahlásit
Já si nechala přivézt z Čech obojek Kiltex, nasadila jsem ho minulou neděli a od tý doby jsem na Sáře našla tři ošklivý, nechutný klíšťáky (a to dva byly zakousnutý v jednom místě)... Pro kokry jsme používali Frontline a nikdy žádný problém... Jsem z toho docela znechucená, takže to asi vyřeším tam, že půjdu na veterinu, tam nám nabízejí nějakou kůru, která by měla vydžet asi dva měsíce...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 08:45
- Nahlásit
Ghianika
ty sis asi koupila sprej....lepší je ten spot-on - ta "kapka" mezi lopatky či do zátylku psa....někdo říká, že u velkých psů je pro větší účinnost lepší dát část dávky mezi ty lopatky a část nad ocas, ale pozor! - pes to na tom "zadku" nesmí olízat (tedy vhodné ho na delší dobu něčím zabavit a dávat na něj pozor aby si na to nešel...) Jinak ty spoty jsou taky podle váhy psa - účinnost je stejná jako sprej, lepší je na tom to, že když si pes někde zaplave, nemusíš ho přestříkávat, z toho spotu se to šíří krevním oběhem.
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 09:02
- Nahlásit
Evik
koupila jsem sprej, spot jsem zkoušela minulý rok a bohužel učinnost veškerá žádná, ale nebyl to Frontline, něco jiného, myslím francouzkého.
No vyzkouším to, budu mít křeč pravděpodobně křeč v ruce, když to nezabere holt vyzkouším něco jiného. Psi jsou pořád venku tak něco vymyslet musím
|
Anonymní
|
# Zasláno: 1 Dub 2005 09:09
- Nahlásit
teda uplne nejlepsi je najit nacucane kliste na koberci,to na me jdou mrakoty:lol bojky na klistata nepouzivam, protoze mi smrdi, Frontline nam nefungoval,letos zkusime spot Advantix.Kdyz uz musim kliste vyndat,coz je ted skoro kazdy den (mame ty mrchy i na zahrade),tak pouzivam Juwim set (je to urceno primo na klistata - dezinfekce,gel na hojeni a pinzeta) prodava se to v lekarnach a je to urceno spis pro lidi,ale hafanum to neuskodi.Jo,kdyz je kliste hodne urputne a nechce se pustit,potru ho pletovou maskou (byla docela draha),ktera trosku pali a sumi,to je pak kliste venku do 10 min
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 10:12
- Nahlásit
Ono je něco pravdy na tom, že si klíšťat po dlouhém používání jednoho přípravku na něj vytvoří rezistenci....Proto jsem taky jeden čas zkoušela používat přírodní přípravek Verminex, který je na bázi eukalyptového a kokosového oleje. Výpary z toho přípravku zabíjí klíšťata i jiné ektoparazity tak, že je prostě udusí - paraziti si na tento přípravek nemohou vytvořit resistenci, protože svůj dýchací systém prostě přizpůsobit nedokáží....Tento přípravek fungoval dobře, ale není moc vhodný pro dlouhosrsté psy z toho důvodu, že na srsti zanechává mastné a viditelné skvrny (aplikuje se kapku po kapce po celé délce páteře přímo na kůži, ale zkuste se u huňáče pořádně trefit aniž byste upatlali i srst:biglol Přípravek taky děsně "smrdí" tím eukalyptem.....po každé koupeli se taky musí aplikovat znova....bez koupání vydrží asi měsíc.....Já od toho upustila, protože jsem na eukalypt alergická a jak jsem se k pejsovi přiblížila, už jsem nezastavitelně kýchala
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 11:06
- Nahlásit
Evik
očkování "proti klíšťatům" máme letos po čtvrté (Merilym) a očkují to společně s klasickým očkováním. Byli jsme včera. Ono pokud to máš druhý a další rok, je v těle už určitá imunita a je tam i překrývací doba, stejně jako u klasického očkování. Sendyně jsem to zatím nedávala, protože na ni klíšťata moc nejdou, stačí to postříkání, a Baka mám krátce, tak nevím. Ale ten má zcela jinou srst, tak si myslím, že také bude fungovat postřik. Mimo to všichni tři mají obojky Kiltix.
Mně se na vyndavání klíšťat velmi osvědčila kovová pinzeta ze zverimexu, jen jsem si její špičatý "úchop" zbrousila do rovna. Klíště chytnu vyloženě "pod krkem", takže zpětné vypouštění fujtajblíků je minimální, 1x zatočím a je venku. U žraločků, obrácených kolíčků na prádlo ap. jsem dost mačkala "bříško", nehledě na to, že se i špatně brala malinká klíšťata.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 12:13
- Nahlásit
Sendy
no s těma krokodýlkama máš asi pravdu, i když já se to klíště snažím taky i tím krokoušem chytit pod krkem. Zatím jsem měla štěstí, že ta úplně mrňavá klíšťa jsem na Akoušovi vždycky chytla ještě nezahryznutá....Víš jaký je Aki neposeda, takže s tou pinzetou to mám složitější Když vyndaváme klíště - vždycky dávám "lehni" - plní povel, tak je v klidu, ale jen tak "z fleku" to nejde Nejhorší je vyndavat klíště z pytlíka....Aki ho tam jednou měl - tos měla vidět ten tanec.....Nechtěl vydržet ležet na zádech (ačkoli tak často spí), tak jsem ho nakonec dala na stůl a lezla s baterkou pod ním
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 12:22
- Nahlásit
Já mám na klíšťat takovou tu umělohmotnou pinzetu určenou speciálně pro ně. Má jednu velkou výhodu a to, že když do ní klíště zachytíš a třeba se ti smekne ruka, pinzeta klíště drží dál. Já jsem tedy alespoň s normální měla velké problémy zároveň držet packy pinzety u sebe a točit, když se vám pes mele pod rukama.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 14:27
- Nahlásit
nefer
já jsem tu UH měla (mám) také, ale u ní se občas stává, že nevydrží (tahala jsem ji všude s sebou). Tak jsem si pořídila ve zverimexu onu výše zmiňovanou kovovou....na obdobném principu, tzn., že klíště drží sama. Je sice dražší (asi 90,-), ale nezničitelná.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 14:32
- Nahlásit
Fakt? Já jsem je ještě v kovové podobě neviděla, tak jsem myslela, že mluvíš o klasice.
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 17:35
- Nahlásit
kdyz je kliste hodne urputne a nechce se pustit,potru ho pletovou maskou
To si nemyslím, že je dobré! Pokud klíště takovým způsobem dráždíš, když je ještě zakouslé, máš velkou šanci, že tu infekci do psa - jak bych to řekla... vyzvrací.
"Proti klíšťatům" taky očkujeme, zrovna minulý týden. Jak psala Sendy: pokud to není první očkování, tak to lze i později. Na poprvé je jinak optimální leden-únor, kdy se klíšťata (zpravidla) nevyskytují.
protože se sem vakcíny dovážejí a ne všechny jsou na tu, která je u nás
Bohužel jsme letos dostali Merilym (omyl veterináře ), dosud jsme vždy očkovali Biocan (česká vakcína)
Pipetu dávám Advantix, mám s ní lepší zkušenosti než s Frontline (oproti němu má i repelentní účinky). S F jsem občas našla cca 3 klíšťata, s A zatím (používám od loňska) ani jedno.
Když už najdu zakouslé, vytahuju umělohmotnou pinzetou a pak potřu ránu Jodisolem z kapátka.
Kdo to psal o tom Juwim setu? Zajímalo by mě, jak vypadá? To je vše v jednom kuse?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 1 Dub 2005 19:06
- Nahlásit
V pripade, ze se kliste zahryzne a udela nejakou neplechu (misto okolo se zaniti apod.), po ocisteni a vydezinfikovani kapnu kapku "Rescue" Bachovy kvetove terapie. Jedna se o smes, ktera pomaha pri leceni ranek a pomerne brzy ranku vyhoji. Mam kapky doveze primo z Anglie, ale pokud vim, daji se sehnat i u nas, prip. v sousednich zemich v lekarnach.
Jinak u Frontline nikde neni psano, ze se kliste nezakousne, ale ze prisati neprezije a tedy nevypusti do psa ty sve "hnusy". Talze prisate zaschle kliste sice neni zadna krasa, ale jistota, ze Frontline zafungoval. Mimo Frontline jsme zkouseli i jine spoty, ale nefungoval zadny ... zejmena proto, ze jsou vetsinou jen na mesic a ja jsem, rada, ze si pamatuju ty mesice tri )))
|
Anonymní
|
# Zasláno: 1 Dub 2005 21:21
- Nahlásit
Na úplně čerstvě přisátý klíště je dobrá tužka "verzatylka" to je ta kovová co se do ní strkaj ty tuže a vzadu má malinkaté ořezávátko (našroubované). Malinkou potvůrku si touhle tužkou přichytím a krásně vykroutím - nikdy nepřetrhnu a nevyklouzne !
"Starší klíště dělám tou umělohmotnou pinzetou jak píšete výše.
Jinak dík autorovi za toto téma, je to aktuální před 3 dny UŽ JSEM KLÍŠTĚ Z NAŠÍ JEZEVČANDY TAHALA !!!
Smrt všem klíšťatům a jejich přisluhovačům !
|
Anonymní
|
# Zasláno: 1 Dub 2005 21:53
- Nahlásit
Můžu potvrdit,že verzatilka je na hodně zažraná klíšťata perfektní.Jenom mi teď nedávno manžel četl článek,že se nesmí s klíšťákem kroutit,ale má se vytahovat.No mně se vytáčení osvědčilo,jedno na jakou stranu.Prostě ty názory jsou i v odborné literatuře pořád jiné.
|
Tony
|
# Zasláno: 1 Dub 2005 23:50
- Nahlásit
Já jsem každoročně spokojená s obojky BOLFO, klíště jsem sice loni našla, ale bylo úplně dole na zadní pacce (u psa 75 cm v kohoutku), vydrží mi "funkční" celé léto (nasazuju v květnu a sundávám v září) je ale pravda, že dost smrdí a u psa trvale v bytě bych asi volila něco jiného.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Dub 2005 00:46
- Nahlásit
Ahoj,
nevíte někdo, jestli jsou obojky proti klíšťatům toxické pro člověka? (Dýchání výparů v místnosti,hlazení psa dětmi)
Dík,Standa.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2005 07:18
- Nahlásit
Stando, rozhodně bych děti ohlídala, aby si po sáhnutí na protiklíštěcí obojek nestrkaly prsty do pusinky, ale vysloveně toxické to být snad ani nemůže, když někteří lidé se svými psy (kteří ty obojky nosí) spí i v posteli a nikdy jim nic nebylo....
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2005 10:20
- Nahlásit
A co vlastně provádíte s klíšťatama, když je vytáhnete z psa??? Pálíte, topíte nebo co je nejlepší (s ohledem na skutečnost, že bydlím v bytě nějaký ohýnek asi ne)...
Jinak zítra jdu koupit spoty Frontline, obojek Kiltix vůbec nefunguje, včera jsem vytáhla jedno klíště, a přestože jsem psisko důkladně prohlídla (retriever), tak ráno jsem na podlaze našla už nacucaný, odpadlý .. bléééé
|