Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Inteligence psů
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Eimy
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 00:07
- Nahlásit

http://www.pejsek.cz/texty/text105-r.php3
Hledala jsem info o BOG a našla jsem tenhle "žebříček" psů seřazených podle inteligence, co na to říkáte?

Anonymní
# Zasláno: 21 Bře 2005 07:30
- Nahlásit

S prvními třemi místy naprosto souhlasím. Kamarádka má tři borderky, vyhrává mistrovství u nás i v zahraničí jak v agility, tak i v tanci a to co s těmi dokáže, to je neuvěřitelný. Pudla jsem měla sama a je to strašně chytrej učenlivej pes, ale vychcanej, má dar ze sebe dělat šaška, když nechce pracovat a kalkuluje se svou roztomilostí a znalostí nás lidí. Německý ovčák není ani komik ani šašek, je to pan pes a je už příliš inteligentní na to, aby dokázal to, co pudli nebo borderky. Váží si sám sebe a pro pána ze sebe pitomce neudělá.

birma
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 07:54
- Nahlásit

podle mě se jim někam vytratil malinois.... nebo jsem ho jenom nenašla

Terri
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 08:48 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

No toto, že by byl malý knírač (a pak střední) inteligentnější než velký . To, že jsou teriéři na posledních místech svědčí spíš o tvrdohlavosti a nechuti ze sebe dělat šaška dřív než si to pořádně promyslí - ať žije 35 místo

Jinak doma mám knížku "Inteligence psů" a tam je celý seznam (myslím). No jo, ale borderky prostě vedou

stremka
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 08:50
- Nahlásit

birma
ani já.Není tam.Podle mě to je jen statistika(a té já moc nevěřím).Myslím si že je hodně složených zkoušek ZOP, ZPU1 a tím je ten přehled zkreslen.A jestli jsou v tom i Agillity tak i těchto zkoušek je dost složených.Ale je fakt že bordetky jsou opravdu kašpaři a učenlivé.Maliny si nenechají zase tak moc poroučet a proto je i jejich výcvik složitější . Proto si myslím že jejich IQ je na vysoké urovni.A NO-o tom se vždy říkalo že je to dělník.Podle žebříčku soutěže poslušnosti se to snad ani nedá určit kdo je jak inteligentní.Každé plemeno má své povahové rysy a z toho se vychází - pro jakou činnost je určen.Toť můj názor.

birma
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 08:52
- Nahlásit

stremka
souhlasim. Nějak nechápu podle čeho se tyhle statistiky dělaj, ale stejně mě překvapilo, že tam malina neni

stremka
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 09:01
- Nahlásit

birma
nevím z čeho je ten článek stažený ale já to beru tak,že někdo potřeboval něco zajímavého napsat tak to napsal.(Aby se lidi měli o čem bavit jako my dvě)

jeany
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 09:12
- Nahlásit

Myslím si, že to v podstatě odpovídá skutečnosti. Aspoň s tím prvním místem souhlasím na 100%. Na agility jsou border kolie prostě úžasné. My jsme až na 17. místě, ale beru to. Jsme lepší než výmaráci a maďaráci.

birma
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 09:13
- Nahlásit

jeany
takže myslíš, že malinois nepatří mezi 40 nejinteligentnějších psů??
nevíš náhodou, podle čeho to pořadí určujou? zajímalo by mě to

niniel
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 09:14
- Nahlásit

Ja bych asi na prvni misto dala NO

Evik
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 09:16
- Nahlásit

No já tam vůbec nenašla spoustu psů....a třeba vůbec nemůžu souhlasit s tím, že je softík až na posledním místě....to je podle mě blbost...ale on je ten článek celý takový...jak píše stremka...že někdo chtěl něco napsat "zajímavého"....tak napsal takovouhle pitominku

Já souhlasím, že borderky jsou skuteční machři co se týče chuti do práce, ale podle mě to vůbec nejde posuzovat podle plemen....je to od psa ke psu - podle jednotlivců...A už vůbec nejde napsat, že jedno plemeno je inteligentnější než druhé.....Tenhle článek napsal nějaký trouba akorát proto, aby se mezi sebou majitelé uvedených plemen měli oč hádat

birma
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 09:17
- Nahlásit

a podle mě je stejně nejchytřejší pes, kterej si dělá co chce přes veškeré snahy pána

Garfield
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 09:19
- Nahlásit

Myslím si, že jsou to neporovnatelné veličiny. Jedna věc je inteligence, co do schopnosti soustředit se, zapamatovat si a určité vážnosti psa (viz. NO), jiná věc je šaškovství, záliba psa v hrátkách a to, že pse miluje pocit, že těší a baví pánečka a je s to se kvůli našemu úsměvu a pochvale přetrhnout (borderky, pudli), jiná věc je inteligence doprovázená leností, inteligence v pozadí s hyperaktivitou určitých plemen (kokři, dalmatini)... Takže inteligentní psi dělím na dvě skupiny. Ti, co to dělají proto, že jsou inteligentní, vážní a geneticky pracovití a ti, co jsou šašci a kašpárci a prostě je baví si hrát s člověkem. Ti jsou učinlivější, ale ztrácí svou identitu a osobitost.

nefer
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 09:27
- Nahlásit

Je to kravina. Už ten začátek článku, že irský setr by ztratil konec vodítka a jezevčík, že je také blbec. Já bych prostě jen řekla, že ti hloupější psi nejsou hloupí, jen nepatří hloupím lidem, kteří nejsou schopni z nich nic dostat. Já mám Rhodéského ridgebacka, na tomto seznamu není, ale obvykle ho vídám někde na padesátém místě. Přitom ty psiska mají snad delší paměť než já a výborné výsledky v záchranařině psů, které znám by se hlopím asi také vyhli. Stejně tak jezevčíci, nejsou to žádní blbouni. Inteligence psa se prostě nedá hodnotit podle snadnosti výcviku a už vůbec ne podle výsledků závodů. Nebo snad někdo tenhle žebříček sestavoval v závislosti na početnosti plemene?

jeany
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 09:45
- Nahlásit

birma
Malinois je určitě hodně inteligentní plemeno. Nesmíš ten článek brát moc vážně. Je to jen zábava. Majitelé borderek jsou určitě spokojení. Je těžké napsat, které plemeno je nejinteligentnější. Záleží to na hodně okolnostech.

Eimy
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 11:48
- Nahlásit

Ale uvědomte si taky, že není na prvních 40 neb kolika místech, ale plemen uznaných FCI šílená spousta (píšou tam 5000) a být 40. z 5000 to zas tak blbý není ne?

Evik
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 12:06
- Nahlásit

Eimy
tak to je dobrý postřeh Kdyby se to vzalo úplně do důsledků a pěkně jsme ten článek rozpitvali, tak by pak tzv. národní a neuznaná plemena FCI musela být "úplně blbá".....

Eimy
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 12:11
- Nahlásit

Evik
Nebo mají "neměřitelnou" inteligenci bud tak velkou nebo tak malou to bude u každýho plemene individuální

Evik
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 12:22
- Nahlásit

Eimy

já mám choďáka - tedy neuznané plemeno.....tak co si mám z těch dvou variant vybrat? No určitě tu lepší....tedy, že můj pes je tak prudce inteligentní, že se to ani nedá změřit ( i když někdy se chová jako naprostej magor, takže fakt nevím )

Eimy
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 12:36
- Nahlásit

Evik
No, myslim, že u choďáků se to nedá dost dobře měřit Jeden čas sem takovýho hafušu chtěla, teda chtěla bych pořád, ale nakonec sem ustoupila přiteli, tkaže mám smulu

Evik
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2005 13:38
- Nahlásit

Eimy

no asi máš pravdu, protože ono umí být děsně "vyčůraní"....můj pejsa se občas dokáže tvářit i chovat jako úplný blbeček, když něco nechce dělat a kdo ho nezná, tak si řekne "bože, to je ale tupej pes..."

Hele, nemáš náhodou dobroušku? Neviděly jsme se v sobotu u obran na cvičáku v Jinonicích?

Rendy
# Zasláno: 23 Bře 2005 08:44
- Nahlásit

Myslím, že takové testy a žebříčky jsou na nic. Takové věci se u psů prostě podle mě nedají porovnávat. Spíš si myslím, že je to o tom, komu jaké plemeno sedí.

Garfield
Promiň, ale to co ty nazýváš šaškovstvím je jen větší touha plnit jakékoliv přání svého pána. A nemyslím si, že by tím pes ztrácel jakoukoliv svou osobnost či identitu. Jsou to bleskové a hlavně přesné rekace psa. ledaže bys zrovna na tohle žárlil(a).

Eimy
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 10:46
- Nahlásit

Evik
Já mám voříška a jsem z Brna, takže na cvičáku jsme se vidět nemohly...

Evik
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 10:50
- Nahlásit

Eimy
aha, tak promiň, to jsem se sekla....k nám na cvičák chodí jedna holka s dobrouškou Eimy....tak jsem myslela, že jsi to ty...tak se nezlob.

Garfield
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 11:25
- Nahlásit

jiná věc je šaškovství, záliba psa v hrátkách a to, že pse miluje pocit, že těší a baví pánečka a je s to se kvůli našemu úsměvu a pochvale přetrhnout (borderky, pudli)Rendy
To nebylo myšleno "šaškovství" hanlivě, naopak znám tu neuvěřitelnou poddajnost a ochotu těchto psů splnit člověku, co mu na očích vidí. Špatně jsi můj názor pochopil.

Rendy
# Zasláno: 23 Bře 2005 13:20
- Nahlásit

Jenže hrátky je člověk učí právě proto, že jsou tak ochotní se je rychle učit. Proto to tak vypadá. To jde naučit spoustu psů. Znám spoustu šikovných BOM, BOT i dobrmany, kteří jsou na tom úplně stejně...
Myslím, že tam jde hodně i o obratnost a s tím spojenou stavbu těla.

Eimy
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 13:40
- Nahlásit

Evik
Jéé proč bych se měla zlobit? Dneska ráno mi někdo oznámil, že mám svýho jorka mít na vodítku, když jsem psala, že mi na ni vyjel pit, když byla na vodítku a s košem, takže myslim, že to, že ji někdo zamění s dobrmanem jí udělá jenom radost.

Eimy
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 13:52
- Nahlásit

Evik

k dobrmanovi má přecejen daleko i když je fakt, že asi stejně jako k jorkovi

Evik
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 13:57
- Nahlásit

Eimy
To máš dobrý, když si Ti voříška pletou s čistokrevnými plemeny (ona spousta voříšků jsou skuteční fešáci, že si člověk myslí, že jde o nějaké ušlechtilé plemeno)...Já jednou na vycházce se svým (čistokrevným, kterého si každý plete s křížencem NO ) pejsou potkala pána s nádherným černým štíhlým psem, (vypadal jako doga) a ptala se, co je to za rasu....Pán odvětil, že je to "voříšek".

Evik
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 13:58
- Nahlásit

Eimy
super obrázek - máš moc pěkného pejsu.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání